Body & Mind

Genuine Beauty Awards 2020: hyvinvointi

Body & Mind | 19.1.2021 | Katja Kokko

Postaus sisältää mainoslinkkejä

Genuine Beauty Awards nostaa esiin vuoden ylivoimaisesti timanttisimmat luonnonkosmetiikkatuotteet päästä varpaisiin.

Verkkaiseen tahtiin edenneet Genuine Beauty Awardsit lähestyvät loppuaan. Tällä kertaa luvassa ovat vuoden 2020 parhaat hyvinvointituotteet ennen loppuhuipennusta tämän vuoden ennustuksiin ja trendeihin. Juttusarjassa ovat tähän mennessä ilmestyneet vuoden 2020 parhaat ihonhoitotuotteet, meikit, vartalonhoitotuotteet, hiustenhoitotuotteet ja Cheap & Chic tuotteet.

Vuoden 2020 parhaat hyvinvointituotteet ovat:

Aromaterapeuttinen tuote: Neal’s Yard Remedies Women’s Balance Roll-on aromaterapiaöljy

Neal’s Yard Remediesin eteeriset öljyt ovat superlaadukkaita, vastuullisesti tuotettuja ja tunnettuja laajasta valikoimasta. Yksittäisten öljyjen lisäksi valikoimassa on valmiita seoksia erilaisiin tarpeisiin, jotka ovat saatavilla kätevissä roll-on pulloissa, mistä öljyä voi nopeasti hieraista ranteisiin missä tilanteessa tahansa. Vakkarikäytössäni oleva seos on Women’s Balance, joka sisältää rentouttavaa patsulia, energiaa kohottavaa geraniumia, mielialaa tasoittavaa ruusua ja uudistavaa frankinsensia. Seos rentouttaa, rauhoittaa ja tasapainottaa kehoa ja mieltä. Erityisesti geranium ja ruusu auttavat tasapainottamaan emootioita ja tuovat mieleen selkeyttä.

Vuoden paras lisäravinne: Puhdistamo Elektrolyyttijauhe

Kaapistani löytyy aina kaksi purkkia Puhdistamon elektrolyyttijauhetta, limenmakuista ja maustamatonta. (Pätkä)paastoajalle ja ketoilijalle tämä on tärkein lisäravinne, mutta ihan taatusti siitä hyötyvät muutkin, sillä nestetasapaino on hyvinvoinnin (ja terveen ihon) a ja o. Itse tunnen välittömästi, jos kroppani alkaa kuivua ja elektrolyyttivarastot ehtyä. Koko keho menee säästöliekille ja aivotoiminta lakkaa. Elektrolyyttijauheen ansiosta todella tuntee, että vesi oikeasti imeytyy ja nesteyttää kehoa – ja sen huomaa siitäkin, ettei tarvitse rampata vessassa koko ajan, vaan vesi myös pysyy sisällä.

Ruoansulatusta tukeva lisäravinne: Enzymedica Digest Gold

Tämä entsyymivalmiste on tärkeä monelle ketoilijalle varsinkin alkuvaiheessa. Stressi ja ravinneköyhä ruoka ovat entsyymien vihollinen, jotka ovat meille elintärkeitä, koska ne osallistuvat kehon kaikkiin kemiallisiin prosesseihin, kuten ruoansulatukseen, jotta kehomme voisi oikeasti pilkkoa ja hyödyntää ruoasta saatavat tärkeät ravinteet. Keho ei yksinkertaisesti toimi ilman entsyymejä ja ruoansulatusongelmista kärsivien kannattaakin harkita entsyymivalmisteen käyttöä.

Vuoden tärkein lisäravinne: Puhdistamo Super D-vitamiini

Oletan, ettei kenellekään tarvitse vuonna 2021 (ja varsinkaan vuonna 2021) kertoa, miksi D-vitamiini on kenties tärkein lisäravinne (vai pitäisikö sitä kutsua hormooniksi?).

Jos siis kaapistasi ei vielä tätä putelia löydy, niin kipitäppäs ostoksille.

Tehokkain lisäravinne kynsille: Thorne K2-vitamiinitipat

Keksinpä nyt tällaisenkin kategorian ihan vain sen vuoksi, että nämä K2-tipat yllättävät tehokkuudeellaan kerta toisensa jälkeen. Olenkin kertonut blogissa muutamaan otteeseen, että jostain syystä kynteni alkavat liuskottua, haurastua ja lohkeilla syksyisin. En ole vielä jäljittänyt mihin tämä juontaa juurensa (paitsi juuri syksyyn), mutta olen kokeillut ongelmaan jos jonkinlaista pilleria ja vitamiinia. Voin kertoa, että MIKÄÄN muu ei auta kuin Thornen K2-vitamiinitipat. Ei siis esim. K2-kapselit, vaan juurikin nämä tipat, jotka sattuvat olemaan kalliit, mutta joka sentin arvoiset. Kynnet alkavat itselläni kasvaa vahvistua jo noin viikossa aloittamisen jälkeen ja yhden pullon jälkeen ne ovat niin vahvat, kiiltävät ja pitkät ettei todeksi meinaa uskoa. K2-vitamiini on tärkeää luiden hyvinvoinnille ja lisäksi se vaikuttaa immuniteettiin. Sen puutos on harvinaista, mutta esim. suolisto-ongelmat voivat aiheuttaa imeytymishäiriöitä ravinnosta ja siten puutosta.

Stressiä tasapainottava lisäravinne: Harmonia KSM66 Ashwaganda

Tutustuin Harmoniaan alkuvuodesta yhteistyön merkeissä ja käyttökokemusta ehtikin karttua pitkältä ajalta, jolloin vaikutukset myös todella huomasi. Tärkeimmät vaikutukset itselleni olivat lisääntynyt syvän unen määrä ja tasaisempi uni. En ole mikään yöheräilijä, mutta Ouran mukaan nukun kuitenkin hieman levottomasti. Harmoniaa käyttäessäni ero käyrässä oli merkittävä, mutta eniten se tuntui levänneessä olossa aamulla, joka on toki merkittävin indikaattori.

Toinen olennainen vaikutus itselleni oli keskittymistä parantava ja stressin kokemusta lieventävä vaikutus. Samanlaisista ja monista muista vaikutuksista olen saanut myös lukuisia viestejä ja kommentteja. Vertailun vuoksi kokeilin myös Biomedin Ashwaganda-valmistetta, jossa käytetty ashwaganda-laatu on erilainen – sillä en huomannut mitään vaikutuksia, vaikka kyseistä valmistetta hehkuttavatkin monet. Kaikki ei siis suinkaan sovi tai toimi kaikilla samalla tavalla.

Vuoden yllättävin lisäravinnekokeilu: Puhdas+ EAA välttämättömät aminohapot

Enpä olisi tämmöistä tuotetta tajunnut koskaan mennä omin päin kokeilemaan, mutta koska seuraan tarkasti lääkäri Olli Sovijärven kokeiluja ja suosituksia, oli tätä kokeiltava. (En siis suinkaan kokeile kaikkea mistä hän puhuu, mutta tämä tuote oli jäänyt mieleeni erityisesti.) Harvoin mistään ravintolisästä huomaa tehoa välittömästi, mutta nämä välttämättömät aminohapot tuntuvat itselläni alle puolessa tunnissa. Pää kirkastuu ja energiataso nousee. Liekö sitten johtuu siitä, että minulla on puutetta jostakin aminohaposta? Toki myös liikunta ja stressi korostavat niiden tarvetta. Tuotteen ikävä puoli on, ettei se liukene veteen ja se maistuu kaamealle, mutta eipä se ole itselleni ylivoimaiseksi käynyt. Tämä oli vuoden yllättävin kokeilu ja myös vuoden yllättäjä ihan vaikutuksensa puolesta.

Ruokahöyste: Planet Paleo luuliemijauhe

Luuliemen valmistaminen on edelleen asioiden listalla, jonka otan haltuun jonain päivänä. Siihen saakka turvaudun valmiisiin luuliemi-valmisteisiin. Jos nautin luulientä sellaisenaan tai mausteilla tuunattuna, käytän kotimaisen Biodemin luuliemijauhetta, mutta Planet Paleon luuliemijauheet sopivat parhaiten ruoanlaittoon. Ei ole keittoa, pataa, kastiketta eikä oikeastaan mitään muutakaan ruokaa, jota en höystäisi luuliemijauheella. Planet Paleon luuliemijauheet sopivat mielestäni parhaiten ruoanlaittoon niiden täyteläisen koostumuksen ansiosta. Lisäksi tämä linkkaamani versio on valmiiksi maustettu sipulijauheella ja se tuo todella muhevaa makua mihin tahansa ruokaan.

Luuliemi on hyvinvointi- ja kauneuseliksiirien numero yksi, jolla on lukuisia hyviä ominaisuuksia. Niistä voit lukea lisää täältä.

Juoma: Matcha

Kahvinjuonnin lopettaminen oli yksi viime vuoden parhaista päätöksistä, ellei jopa paras. Olin harkinnut lopettavani pari vuotta, mutta kesti pitkään ennen kuin siirryin aikomuksessani käytännön tasolle. Retkahdin uudelleen viime syksynä Lontoossa oltuani puolisen vuotta lähes kokonaan kahviton. Tämän jälkeen kesti jälleen muutama kuukausi valmistautua lopettamiseen uudelleen, mutta nyt olen taas kahviton. Kahvittomuus tasapainottaa hermostoani ja ruoansulatustani. Toisinaan voin nauttia espresson pieneksi terästykseksi, mutta aamukahvista luopuminen on ollut itselleni olennaisinta.

Tärkeintä minulle on ollut kahvinjuonnissa joka aamuinen rasvakahvi, josta saan riittävästi energiaa iltapäivään saakka, jolloin syön päivän ensimmäisen aterian. Ystäväni Hannamari Rahkonen antoi minulle keväällä keto-mactha-latten reseptin, jota tuunasin hieman ja sen avulla olen lopettanut kahvin molemmilla kerroilla.

Tässä tuunattu reseptini:

Kupillinen lämmintä matchaa
1-2 tl kookosöljyä
1/2-1 rkl MCT-öljyä
1 rkl gheetä
1/2 tl vaniljajauhetta
raaka kananmuna


Valmista ensin lämmin matcha ja surauta sitten kaikki ainekset sekaisin blenderissä ja nauti.

Aamuisen mactha-latten lisäksi juon yleensä iltapäivällä kupillisen pelkkää matchaa veteen sekoitettuna ja kuohkeaksi vispattuna. Suosittelen lämpimästi matcha-vispilän hankintaa, jos innostut matchasta. Kunnon vispilällä matchan vaahdotus käy käden käänteessä!

Herkku: Foodin Herkutella

Tätä tuli kyllä kokeiltua vasta uuden vuoden jälkeen, mutta katson oikeudekseni lisätä tämän tuotteen viime vuoden parhaisiin, sillä se lanseerattiin viime vuoden puolella. En ole mikään herkkutahnojen ystävä, enkä ole koskaan pitänyt Nutellasta (enkä kyllä koskisi siihen pitkällä tikullakaan). Mielenkiinnosta kuitenkin tilasin Herkutella purnukan testiin ja nyt meinaavat sanat loppua kesken tämän herkun kohdalla! Raaka-aineluettelo on pelkkää karkkia silmille, sillä tuote ei sisällä mitään turhaa paskaa, vaan pelkkiä hyviä juttuja. Jos on tiukalla ketolla, niin löytyypä tuotteesta erytritolillakin makeutettu versio, itse kuitenkin valitsin kookossokeriversion, koska en ole sitä kauhalla kahminut.

Foodin on näköjään tekemässä kovaa vauhtia aitoa ruokavallankumousta, nousee aivan iho kananlihalle, koska sen verran hienolla asialla tyypit ovat.

Koodilla katjakokko saat 20 % alennusta Foodinin verkkokaupasta kaikista normaalihintaisista tuotteista. Koodilla ei ole voimassaoloaikaa, se on siis voimassa toistaiseksi.

Kirja: Eeva Kolu: Korkeintaan vähän väsynyt

Eeva Kolun esikoisteos ei ole vain vuoden paras hyvinvointikirja, vaan vuoden paras kirja (eikä tätä varmasti edes luokitella hyvinvointikirjaksi, vaikka minusta kyllä pitäisi). Rakastin kirjassa joka ikistä sivua. Se antaa ajattelemisen aihetta kenelle tahansa ikään katsomatta ja uskon kirjan kasvattavan itsemyötätuntoa ja lempeyttä sekä itseä että muita kohtaan tässä suorituskeskeisessä, ärsykkeitä täynnä olevassa ja hermostoa kuormittavassa maailmassa. En voi kylliksi ylistää ja suositella tätä kirjaa, joten sanon vain, että LUE SE.

Mitkä asiat tai tuotteet paransivat sinun hyvinvointiasi vuonna 2020?

Kuvitus Pauliina Holma

Avainsanat: , , ,