Blog

Sivustoni sai alkunsa blogista vuonna 2010. Vaikka aihepiiri on vuosien varrella laajentunut, sivustoani voi edelleen lukea ja seurata myös perinteisen blogin tapaan.  Täältä voit lukea kaikki sivustoni julkaisut, jatkuvasti päivittyvässä aikajärjestyksessä.

Beauty

Silmäpussit ja niiden hoito

Beauty | 21.1.2022 | Katja Kokko

Kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta silmäpussit ja tummat silmänaluset liittyvät Munuaisten energian heikkouteen. Sitäkin voi olla eri tyyppistä ja eri syistä johtuvaa, jolloin hoitokin on erilaista. Lue millaisia syitä silmäpusseihin voi liittyä ja miten niitä hoidetaan.

Kuopalle painuvat tummat silmänaluset

Kuopalle painuvat tummat silmänaluset viittaavat Munuaisten* Yinin vähyyteen ja kuivuuteen. Muita oireita voivat olla huimaus, tinnitus, huono muisti, jano ja kuiva suu öisin, yöhikoilu, kuumotus kämmenissä, jalkapohjissa ja rinnan keskustassa, kipeä selkä ja polvet, ummetus ja tumma, niukka virtsa. Tilaan voi liittyä myös laihtumista. Kaikkia näitä oireita ei välttämättä esiinny, mutta kuiva suu öisin ja yöhikoilu ovat Munuaisten Yinin avainoireita. Voit myös tarkastella kieltäsi, tässä tilassa se on yleensä punainen eikä siinä ole katetta.

Munuaisten Yinin vähyys voi johtua pitkäaikaisesta sairaudesta, pitkään jatkuneesta liiallisesta työnteosta tai pitkäaikaisesta emotionaalisesta stressistä. Yinin vähyys aiheuttaa Yang energian liiallisuutta ja koska Yang on luonteeltaan tulta ja kuumaa, se kuivaa Nesteitä, mikä aiheuttaa kuopat silmien alla, kehon kuumotusta, kuivaa suuta ja yöhikoilua. Tällaista Yinin vähyydestä johtuvaa Tulta kutsutaan Tyhjyys-Tuleksi.

*Kiinalainen lääketiede näkee sisäelimillä olevan paljon laajempia funktioita kuin länsimaisen lääketieteen mukaan. Tätä eroa korostetaan kiinalaisessa lääketieteessä kirjoittamalla sisäelimet isolla alkukirjaimella. Sisäelimiin liitetään kiinalaisessa lääketieteessä energeettisiä funktioita, henkisiä aspekteja ja tunne-elämää. Kun siis puhutaan vaikkapa Munuaisten energian heikkoudesta, se ei tarkoita, että munuaisissa olisi länsimaisesta näkökulmasta tarkasteltuna jotain vialla.

Hoito

Kiinalainen lääketiede näkee elämän Essenssin sijaitsevan Munuaisissa. Ihminen saa ikään kuin ”talletuksen” tätä Essenssiä jo ennen syntymäänsä ja sen määrä on kaikilla yksilöllinen. Sitä ei voi lisätä, jonka vuoksi sen sanotaan olevan kallisarvoista elämänenergiaa, jota kannattaa suojella. Parhaiten Essenssiä voi säilyttää noudattamalla elämässään kohtuutta, eli toisin sanoen olla kuluttamatta itseään loppuun. Tätä hedelmöityksen hetkellä saatua Essenssiä voi tukea ja vahvistaa ruoasta ja juomasta saadun Essenssin avulla, joka on luonteeltaan erilaista kuin ennen syntymää saatu Essenssi. Siksi terveellinen ruokavalio on tärkeä.

Munuaisten Yinin vähyydessä on tärkeää hidastaa tahtia, levätä ja nukkua hyvin. Lisäksi on tärkeää lisätä Nesteiden määrää. Pelkkä runsas hanaveden juominen ei ole tarkoituksenmukaista, vaan oleellista on saada vesi pysymään kehossa. Siihen tarvitaan mineraaleja, jotka sitovat ja kuljettavat vettä. Kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta lämpöinen keitetty vesi on parasta. Tämä ei tarkoita, että vesi täytyy nauttia kuumana, vaan sen voi antaa jäähtyä lämpöiseksi. Tarkoitus ei ole juoda runsaita määriä ja itse asiassa tämän nähdään olevan kiinalaisessa lääketieteessä jopa haitallista, vaan vettä siemaillaan päivän aikana pikkuhiljaa. Veteen kannattaa sekoittaa ripaus puhdistamatonta merisuolaa tai elektrolyyttijauhetta, jotta se imeytyy hyvin ja nesteyttää kehoa. Mikäli on mahdollisuus juoda lähdevettä, se olisi ihanteellista, mutta suodatettu hanavesi käy myös mainiosti. Veden lisäksi kannattaa nauttia luulientä, keittoja ja merileviä (merilevät ovat oiva lisä erilaisiin keittoihin ja myös luuliemi sopii keittoihin, kastikkeisiin ja patoihin).

Lempeä kosmeettinen gua sha aktivoi fibroblasteja, jotka tuottavat kollageenin, elastiinin lisäksi sidekudokset kosteina pitävää perusainetta, jonka komponenteista tunnetuin on vettä sitova hyaluronihappo. Kosmeettinen gua sha tukee ihon aineenvaihduntaa, mikroverenkiertoa ja lymfanesteiden virtausta, joka auttaa kuljettamaan iholle happea ja ravinteita. Tällöin iho uusiutuu paremmin ja pysyy terveen värisenä.

Pullottavat silmäpussit

Jos silmien alla on pullottavat pussit, kyseessä on Munuaisten Yangin vähyys. Tällöin Nesteiden liike on salpautunut ja kudokseen kertyy puolestaan liikaa nestettä. Muita oireita voivat olla kylmä selkä, kylmät ja heikot polvet, vastenmielisyys kylmää kohtaan, kylmät raajat, heikot alaraajat, kirkkaankalpeat kasvot, väsymys, apatia, tarmon puute ja turvotus myös muualla kehossa, etenkin alaraajoissa. Kieli on yleensä tässä tilassa kalpean värinen ja se voi olla turvonnut. Turvonneen kielen tunnistaa yleensä ”piparkakkureunoista”, eli hampaanjäljistä, jotka painuvat kielen reunoihin, koska kieli on ”liian iso”.

Munuaisten Yangin vähyyttä voi aiheuttaa pitkäaikainen sairaus (esim. kilpirauhasen vajaatoiminta) tai vanhuus, mutta myös Pernan Qin heikkous, joka on hyvin yleistä ja liittyy ruoansulatukseen.

Hoito

Munuaisten Yangille voi tuoda energiaa nauttimalla fenkolin siemeniä, inkivääriä, neilikkaa, sipuleita, punaista lihaa, lammasta ja lohta, jotka lämmittävät kehoa, kun tässä tapauksessa kehosta puuttuu Yang energian tuomaa lämpöä. On kuitenkin tärkeää säilyttää tasapaino ja pyrkiä tukemaan myös Munuaisten Yin energiaa, johon esimerkiksi merilevät, chlorella ja mustikat ovat hyviä. Mustat seesaminsiemenet ovat erinomaisia vahvistamaan Munuaisia yleisesti.

Kiinalaisen lääketieteen mukaan ruoka tulisi nauttia kypsennettynä ja lämpimänä, koska se on ruansulatukselle optimaalisinta. Koska Munuaisten Yangin vähyyden taustalla on usein ruoansulatukseen liittyvää Pernan Qin heikkoutta, tulisi varsinkin tässä tilassa välttää raakoja vihanneksia ja hedelmiä ja kylmiä sekä viilentäviä ruokia. Suolan määrää on myös hyvä tarkkailla ettei sitä tule saatua liikaa.

Kosmeettinen gua sha on mitä tehokkain hoito Munuaisten Yangin vähyydestä johtuvaan turvotukseen. Erityisesti lymfaattinen hoito parantaa nesteiden virtausta ja poistaa niiden kertymistä. Ykkösväline silmänympärysiholle ja lymfaattiseen hoitoon on Yin Your Skin® NIVA Gua Sha lusikka. Parhaat tekniikat lymfaattiseen hoitoon ja silmänympärysiholle opit Yin Your Skin® level 2 – Advanced Facial Gua Sha verkkokurssilla tai kolmen päivän mini gua sha -haasteessa.

Silmän alla sijaitsevan rasvapatjan prolapsi

Edellä mainittujen lisäksi silmien alla voi olla myös pullottavat pussit, jotka selkeästi vajoavat alaspäin. Pussin alapuolella voi olla kuoppa. Tällöin silmäpussi onkin nesteen sijasta rasvaa, jota silmien alla, kuten muuallakin kasvoissa, kuuluukin olla. Eri puolilla kasvoja ja muun muassa silmien alla sijaitsee ihoa ja ihonalaista rasvakerrosta tukevat ligamentit. Ne ovat tiivistä sidekudosta ja kulkevat luusta ihoon asti. Iän myötä nämä ligamentit veltostuvat, joka johtaa silmän alla olevan rasvapatjan prolapsiin eli vajoamiseen. Tämä voi tapahtua iän myötä ja mukaan sekoittuu toki monia tekijöitä, osin geneettisiä ja ihmisen konstituutioon liittyviä, osin elintapoihin, esim. matala-asteiseen tulehdukseen liittyviä.

Säännöllinen kosmeettinen gua sha aktivoi fibroblasteja, joka auttaa ylläpitämään sidekudoksen kimmoisuutta, joustavuutta ja kosteuspitoisuutta. Lisäksi käsittely rentouttaa kasvojen lihaksia, joiden tonus kasvaa iän myötä eli lihakset ovat jatkuvasti hieman aktiivisessa tilassa, siis supistuneena. Kosmeettinen gua sha kirkastaa ja elävöittää silmänympärysihoa ja se voi tuoda ryhtiä veltostuneille ligamenteille jonkin verran. Tietenkään manuaalinen hoito ei toimi kuin kirurgin veitsi, vaan tukee ennemminkin ihon elinvoimaista ja luonnollista ikääntymistä. Tehokkaimmat tekniikat ikääntyvälle iholle ja silmänympärysihon hoitoon opit Yin Your Skin® level 2 – Advanced Facial Gua Sha verkkokurssilla tai kolmen päivän mini gua sha -haasteessa.

Oletko ammatiltasi kosmetologi ja kiinnostunut kosmeettisen gua shan lisäämisestä hoitolasi palveluvalikoimaan? Yin Your Skin® Pro on Suomen ainoa kosmetologeille tarkoitettu kosmeettisen gua shan ammattilaiskoulutus. Lisätietoja koulutuksesta löydät täältä.

Lähde:

Elina Hytönen: Lohikäärmeen lääketiede

Kuvat:

Richard Isaac ja Riikka Kantinkoski

Avainsanat: , , , , , ,

Beauty

Silmäpussit ja niiden hoito

Kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta silmäpussit ja tummat silmänaluset liittyvät Munuaisten energian heikkouteen. Sitäkin voi olla eri tyyppistä ja eri syistä johtuvaa, jolloin hoitokin on erilaista.

Astrologia

Minkä taakseen jättää – Uusikuu Jousimiehessä

Uudenkuun ajankuva on astrologinen katsaus ajalle 4.12.2021 – 2.1.2022 Uusikuu Jousimiehessä yhtymässä Merkuriukseen ja Vestaan on kuin palavasieluinen saarnaaja julistamassa totuuttaan. Sitä joko vihaa tai rakastaa, se ei jätä kylmäksi. […]

Full library
More posts