Body & Mind

Luuliemi on hyvinvointiliemien ykkönen

Body & Mind | 11.10.2020 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: PUR Kauppa

Luuliemi on holistisen hyvinvoinnin ja kauneudenhoidon eliksiiri numero yksi.

Olin reilu vuosi sitten vieraana meikkaaja Eevis Liedeksen Beauty Snacks podcastissa. Eevis pyysi minua nimeämään kolme tärkeintä kauneusvälipalaani. Nimesin ensimmäiseksi luuliemen. Jos minulta kysyttäisiin, mikä on tärkein terveysvälipalani, vastaus olisi luuliemi. Jos minulta kysyttäisiin, minkä välipalan pakkaisin mukaan autiolle saarelle, vastaisin luuliemi.

Keskustelin luuliemen erinomaisuudesta jopa ortopedini kanssa, kun minulla diagnosoitiin viime keväänä välilevynpullistuma. Hän totesi, että ”se on kyllä todella hyvä, että opiskelet sitä Kiinalaista lääketiedettä, kun siinä on ravinto niin keskeisessä roolissa”. Hän suositteli hoidoksi joogaa, kahvakuulaa (tai jotain sen tapaista), suoliston hoitamista (hänen mukaansa alaselkäkivuilla ja suoliston kunnolla on usein yhteys ja olen siitä samaa mieltä), kurkumiinia ja tiedustellessani hänen näkemystään kollageenin hyödyistä, hän suositteli mieluummin luulientä. Välilevynpullistumalle olen saanut sanoa hyvästit, mutta jos vielä joskus tarvitsen ortopedia, tiedän kenen puoleen kääntyä. Tämä lääkärikokemus jäi ikuisesti mieleeni.

Ketogeenisen ruokavalion myötä olen ymmärtänyt kuinka tärkeää eläimestä on hyödyntää kaikki osat, ei siis pelkästään lihas, vaan myös sisäelimet, nahka, rustot ja luut. Ne sisältävät huikean määrän eläinkunnan tärkeitä ravinteita. Viime vuonna hankin Lontoon kotiimme haudustuspadan tarkoituksenani alkaa valmistamaan luulientä itse. Se on edelleen aikomuksen tasolla ja patakin on Lontoossa, mutta padassa on kyllä tullut haudutettua pitkään ja matalassa lämmössä todella maittavia liharuokia, joka on ihan eri tason ruokaa kuin paistinpannulla kypsennetty jauheliha. Toistaiseksi olen siis turvautunut luuliemijauheeseen.

On absurdia miten suurelta projektilta luuliemen valmistaminen voikaan tuntua. Sehän on ikiaikainen ruokaperinne eikä edes vaikeaa (teoriatasolla siis hanskaan jo homman!). Mielestäni tämä kertoo vain siitä, miten kauas olemme ajautuneet luonnosta ja aidosta ruoasta. Samaan aikaan kun olisi tärkeää vaalia kokonaisten ruoka-aineiden arvostamista, on toisaalta hyvä, että saatavilla on myös helppoja parempia ratkaisuja (kuin einesruoat). Luuliemen valmistaminen pysyy siis edelleen to do -listallani. Sitten kun meillä on uusi koti, jossa on kunnollinen keittiö ja kaikki padat ja kattilat kohdallaan ja olen henkisesti valmis tähän projektiin (ja todennäköisesti totean ensimmäisen kerran jälkeen, että miksi en ryhtynyt tähän aiemmin).

Luuliemijauhe on siis itselleni toistaiseksi täydellinen ratkaisu, koska sen käyttö on helppoa ja nopeaa. Hörpin luulientä yleensä ihan sellaisenaan höystämällä sitä erilaisin yrtein. Joukkoon sekoitan tuoretta inkivääriä, kurkumaa tai oreganoa. Lisäksi käytän luuliemijauhetta ruoanlaitossa. Sekoitan sitä keittoihin, kastikkeisiin, laatikoihin ja pataruokiin. Jos flunssa sattuu yllättämään, lääkitsen itseäni luuliemellä ja lisäksi se on yleensä ainoa ruoka, jota silloin tekee edes mieli. Luuliemi on mielestäni täydellistä turvaruokaa. Siinä on jotain, joka lohduttaa ja saa olon aina tuntumaan hyvältä, erityisesti syksyllä ja talvella.

Luuliemen hyödyt

Luuliemestä ylivoimaisen tekee sen sisältämät ravinteet. Luuliemi sisältää tulehduksen vastaisia aminohappoja: glysiinia, proliinia ja arginiinia. Lisäksi siinä on gelatiinia, kollageenia, glukosamiinia, kondroitiinisulfaattia ja hyaluronihappoa sekä erilaisia mineraaleja, kuten magnesiumia, kalsiumia ja fosforia. Näillä ravinteilla on lukuisia hyötyjä hyvinvoinnille.

Selkäni haasteiden vuoksi minulle on todella tärkeää tukea nivelten hyvinvointia mahdollisimman monilla konsteilla. Tosin ilman alaselkäni kanssa käytyä kipuiluakin nivelten, luuston ja sidekudosten hyvinvointi on kyllä aikalailla kaiken ytimessä, koska ne pitävät kehomme kasassa ja liikkuvana. Toivon, että vielä 90 vuotiaanakin olen vähintään yhtä vetreä kuin Aira Samulin, joten on siis parasta pitää perusta kunnossa. Luuliemen sisältämä kalsium, fosfori, kollageeni ja aminohapot huolehtivat luiden ja nivelten hyvinvoinnista. Glukosamiini, kondroitiinisulfaatti ja hyaluronihappo toimivat puolestaan nivelten ja muiden sidekudosten voiteluaineena ja huolehtivat niiden liikkuvuudesta ehkäisten nivelkipuja.

Suolistonkin kuntoon luuliemellä on suotuisia vaikutuksia ja luuston sekä nivelten ohella suoliston hyvinvoinnin vaaliminen on kaiken a ja o. Luuliemen sisältämä gelatiini suojaa suoliston limakalvoja ja glysiini sekä glutamiini ehkäisevät tulehdusta. Luuliemi on oiva lisä esimerkiksi vuotavan suolen oireyhtymässä ja ruoansulatusongelmista kärsiville.

Maksalla on myös elintärkeä merkitys hyvinvoinnille, joten siitä kannattaa pitää huolta. Prosessoidun ruoan, alkoholin ja myrkkyjen lisäksi stressi ja kehoon jumiin jääneet negatiiviset emootiot ovat maksalle vahingollisia. Luuliemen sisältämä glysiini ja proliini tukevat elimistön puhdistumista, jotta maksa voi neutraloida toksiineja.

Lisäksi luuliemi tukee elimistämme suurinta eli ihoa, kollageenin, hyaluronihapon, gelatiinin sekä lukuisten mineraalien ansiosta. Luuliemi on siis myös kauneuseliksiiriä.

Lisää luuliemen lukuisista hyödyistä suosittelen lukemaan tästä Chris Kresserin artikkelista, jota olen myöskin käyttänyt lähteenä tässä jutussa. Hyödyt eivät nimittäin tähän lopu!

Planet Paleo luuliemijauheet ja kollageenivalmisteet

Naturopaatti Ben Shoulderin kehittämä Planet Paleo valmistaa eettisesti tuotettuja, korkealaatuisia luuliemi- ja kollageenivalmisteita. Valikoimassa on kolme erilaista luuliemijauhetta, jotka on valmistettu ruotsalaisella KRAV-sertifioidulla luomutilalla kasvatetusta, ruoholla ruokitusta naudasta. Luuliemi on hitaasti haudutettu, jotta kaikki tärkeät ravinteet saadaan luista ja rustosta talteen. Pure luuliemijauhe sisältää luuliemijauheen lisäksi merisuolaa, tomaattijauhetta ja sipulijauhetta. Se maistuu minusta aivan sipulikeitolta ja on superherkullista sellaisenaan, mutta lisäksi höystän sillä kaikki kastikkeet ja uunissa hauduttamani ruoat.

Golden Turmeric luuliemijauhetta pidän omalla kohdallani selkäeliksiirinä. Se sisältää luuliemijauheen lisäksi merisuolaa, sipulijauhetta, valkosipulijauhetta, kurkumaa ja mustapippuria, joka parantaa kurkuman sisältämän kurkumiinin imeytymistä. Kurkuma luuliemi on myös ihanan lämmittävä syysjuoma.

Herbal Defence luuliemijauhetta en ole itse kokeillut, mutta se sisältää luuliemijauheen lisäksi timjamia, oreganoa, merisuolaa, inkivääriä, sipulijauhetta ja valkosipulijauhetta. Veikkaisin tätäkin lientä oikein maistuvaksi.

En ole kokeillut montaa markkinoilla olevaa luuliemivalmistetta, eikä niitä Suomessa olekaan monia tarjolla. Lontoossa asuessani olen testaillut eri merkkejä, mutta Planet Paleo vetää kyllä ehdottomasti pisimmän korren maultaan. Luuliemen lukuisten hyötyjen lisäksi se on minulle myös ns. hätävälipala, jos iskee joskus tilanne, että syystä tai toisesta syöminen on venähtänyt ja kroppa alkaa kaivata ruokaa. Silloin sortuu helposti hätäratkaisuihin, jotka eivät ole sieltä parhaasta päästä. Mutta kun kuumentaa nopeasti veden ja sekoittaa joukkoon pari ruokalusikallista luuliemijauhetta, jaksaa keskittyä paremmin kokkauspuuhiin.

Luuliemijauheiden lisäksi Planet Paleon valikoimassa on kollageenivalmisteita neljän erilaisen juoman sekä puhtaasti kollageenijauheiden muodossa. Olen käyttänyt kollageenijauhetta säännöllisesti välilevynpullistadiagnoosista lähtien, sillä päätin hoitaa itseäni kaikin mahdollisin tavoin, josta yksi osa oli ruokavalio ja lisäravinteet. Käytin neljän kuukauden ajan Karita Tykän Joint Collagen valmistetta ja nyt olen käyttänyt muutaman viikon Planet Paleon Osteo Collagen jauhetta, jonka valitsin sen sisältämien yrttien ja vitamiinien vuoksi. Osteo Collagenissa on mm. K2-vitamiinia (joka on huikean tärkeä vitamiini, suosittelen lukemaan lisää vaikkapa tästä artikkelista), kelp-levää, nokkosta, sinkkiä, mangaania ja booria, jota auttavat tukemaan luiden hyvinvointia.

Kollageenivalmisteista löytyy myös neljä erilaista juomasekoitusta: Matcha Latte, Turmeric Latte, Cacao Magic ja Keto Coffee. Ne on saatavilla joko purkissa tai yksittäispakatuissa annospusseissa. Vaikken en olekaan mikään kertakäyttöisten tuotteiden ylin ystävä, annospussit ovat superkäteviä joissain tilanteissa, kuten omalla kohdallani vaikkapa Kiinalaisen lääketieteen opintojeni lähiviikonloppuina, missä juuri parhaillaankin olen pussijuomat ja luuliemet eväänäni.

Matcha Latte sisältää kollageenin lisäksi matchaa, kookosmaitojauhetta, kanelia ja sitruunankuorijauhetta. Lopetin kahvinjuonnin keväällä (suurimpana syynä selän kuntoutus, koska liika kofeiini on mineraalisyöppö, mutta myös liikaa hermostolleni) ja vaihdoin sen matchaan. Valitettavasti hairahduin kahvin vietäväksi uudelleen elokuussa, mutta kahviton elämä häämöttää jälleen edessä. Keto Coffee on kuitenkin täydellinen ketoilijan reissukahvi, joka sisältää kollageenia, kahvia, MCT-jauhetta, kardemummaa ja vaniljaa.

Syksyisin tunnen luontaista vetoa lämmittäviin juomiin, kuten kurkumalatteen ja kunnon kaakaoon. Planet Paleon valikoimasta löytyy nämä molemmat. Turmeric Lattessa on kollageenia, kurkumaa, kanelia, inkivääriä ja mustapippuria. Cacao Magic sisältää puolestaan kollageenin lisäksi raakakaakaojauhetta, kookosmaitojauhetta, vaniljaa ja merisuolaa.

Kaikki juomat on superherkullisia, vaikka eivät itse tehtyä päihitäkään (paitsi kaakao on kyllä mielestäni parempaa kuin itse tekemäni). Ne tuovat kuitenkin helpon vaihtoehdon tilanteisiin, missä ei ole mahdollista valmistaa sitä kaikkein laadukkainta ja hifeintä vaihtoehtoa. Ja jos vaihtoehtona on kuravedeltä maistuva instant-kahvi, niin on sanomattakin selvää, kumpi on parempi valinta!

Kuinka moni teistä käyttää luulientä? Valmistatko luuliemen itse vai ostatko sen valmiina?

Kuvat Richard Isaac

Avainsanat: , ,