Lifestyle

Genuine Beauty Awards 2020: trendit & ennustukset

Lifestyle | 29.1.2021 | Katja Kokko

Genuine Beauty Awards nostaa esiin vuoden ylivoimaisesti timanttisimmat luonnonkosmetiikkatuotteet päästä varpaisiin.

Vuoden 2020 Genuine Beauty Awardsit päättyvät tämän vuoden trendeihin ja ennustuksiin. Tällä kertaa juttusarja eteni aiempia vuosia verkkaisemmin, syyn sille kerron tämän postauksen lopussa. Genuine Beauty Awardseissa on ennen tätä päätösosaa ilmestyneet vuoden 2020 parhaat ihonhoitotuotteet, meikit, vartalonhoitotuotteet, hiustenhoitotuotteetCheap & Chic tuotteet ja hyvinvointituotteet.

Trendit ja ennustukset vuodelle 2021:

Raaka-aineet: Suomalaisesta metsästä saatavat raaka-aineet

En ole varmasti ainoa, joka odottaa kuin kuuta nousevaa ystäväni ja luonnonkosmetiikan asiantuntijan Maria Varonin sekä Karita Sainion luomaa ihonhoitosarjaa Moi Forest, jonka pitäisi tulla myyntiin ihan näillä näppäimillä. Moi Forest perustuu Helsingin ja Tampereen yliopistoista koostuvan huippututkijatiimin kehittämään metsäpölyyn, joka tukee ja vahvistaa tutkitusti immuunijärjestelmää. Tutkimusten mukaan metsäpölyn hierominen ihoon kahden viikon ajan vaikuttaa ihon mikrobiston lisäksi myös suolistomikrobeihin.

Karita ja Maria ovat tehneet aivan huippuduunia yhdessä Helsingin ja Tampereen yliopistojen Adele-projektin tutkijatiimin kanssa, josta metsäpölyn kehitys sai alkunsa. Karitan ja Marian panoksen ansiosta tutkijatiimin kehittämä metsäpöly onnistuttiin saattamaan viralliseksi kosmetiikan raaka-aineeksi, jolle saatiin INCI-nimi. Vaikka sarjan ensimmäiset tuotteet onkin suunniteltu lapsille, ilmoitan jo nyt näin etukäteen, että Multipurpose voiteesta tulee minun luottovartalovoiteeni.

Summasummarum: seuraava iso trendi raaka-aineissa tulee olemaan kaikki, mitä suomalaisesta metsästä vaan pystytään ihonhoitotuotteisiin hyödyntämään. Haasteena tässä on tosin suomalaisten raaka-ainetuottajien vähäinen määrä ja siten kysynnän sekä tarjonnan kohtaaminen. Minuun saa olla yhteydessä, jos tämän kehittämiseksi löytyy kiinnostusta.

Ihonhoito: Mikrobiomin vahvistaminen ja manuaaliset hoitotekniikat

Silläkin uhalla, että ihon mikrobiomin roolin ymmärtäminen on vielä kosmetiikka-alalla aivan marginaalista (mutta kylläkin valtavaa vauhtia kasvavaa), nimeän mikrobiomin vahvistamisen ja mikrobiomille ystävälliset tuotteet tämän vuoden isoimmaksi trendiksi.

Nyt jos laittaisin kauneushoitolaa pystyyn tai hoitolan omistajana suunnittelisin perinteisestä hoitolasarjasta luonnonkosmetiikkaan vaihtamista, en epäröisi hetkeäkään mikä sarja olisi valintani: ehdottomasti Esse, probioottisen ihonhoidon pioneeri.

Luonnonkosmetiikkaan vaihtaminen on myös ihon mikrobiomille parempi vaihtoehto kuin synteettinen kosmetiikka, mutta uskon, että luonnonkosmetiikassakin tullaan näkemään yhä enemmän markkinointia, joka keskittyy ihon mikrobiomin vahvistamiseen tai mikrobiystävällisyyteen.

Tuotekeskeisyydestä ja erilaisista sähkökäyttöisistä ihonhoitolaitteista tullaan myös menemään enemmän manuaalitekniikoiden suuntaan, joilla voidaan vaikuttaa paitsi ihon toimintoihin, myös stimuloida vagus-hermoa, josta tullaan puhumaan myös enemmän. Liian moni meistä elää jatkuvassa ylikuormituksessa ja uupumuksen rajamailla, siksi joudumme pysähtymään jossain kohtaa vaikka väkisin ja arvioimaan uudelleen, mitkä asiat elämässä ovat oikeasti tärkeitä ja tekevät meille aidosti hyvää.

Kosmeettinen gua sha tulee ainakin hoitolapuolella kasvamaan valtavasti. Yin Your Skin® Pro kosmeettisen gua shan ammattilaiskoulutukset ovat saaneet huikeaa palautetta ja antaneet koulutukseen osallistuneille kosmetologeille työkaluja ja ymmärrystä, mitä he ovat kaivanneet vuosia. Omalta osaltani haluan olla vaikuttamassa siihen, että kosmetologisen hoidon taso nousee uudelle levelille Suomessa ja me kosmetologit voimme todella tukea asiakasta hänen hyvinvoinnissa.

Ruoka: Aidosti hyvää tekevä ruoka

Kotimainen Foodin näyttää aloittaneen todellisen ruokavallankumouksen. Uusi Herkutella haastaa sokeritökötti Nutellan ja peittoaakin sen niin maussa kuin koostumuksessa mennen tullen. Seuraava lanseeraus olivat uudet dippikastikkeet, joista itse olen ehtinyt testata Curry-dippiä (todella hyvää!). Tuotteiden raaka-aineet ovat aivan huippuja, sillä puteleista ei löydy mitään turhaa ja maut ovatkin sen mukaisia: aitoja. Jo ennestään Foodinin valikoimasta on löytynyt loistava kattaus korkealaatuisia luomumausteita, öljyjä, rasvoja ja pähkinöitä. Innolla odotan millaisia ruokalanseerauksia tullaan tänä vuonna näkemään.

Toinen hyvä esimerkki aidon ruoan tulemisesta ovat Ketokamu valmisruoat, joita en ole itse maistanut, koska rakastan laittaa ruokani itse, mutta tiedän, että tuhanneet muut päätyvät usein nappaamaan ajan puutteen vuoksi evääksi valmisruokaa. Ketokamun ruoat eivät sisällä säilöntäaineita, lisäaineita tai mitään muutakaan turhakkeita ja raaka-aineet ovat luomua.

Ei liene vaikea ennustaa, että isot ruokajätit tulevat seuraamaan tätä trendiä, mutta nähtäväksi jää, menevätkö he laadussa silti sieltä, missä aita on niin sanotusti matalin.

Juoma: Nokkosesta ja yrteistä valmistetut juomat

Kombucha-markkinat ovat räjähtäneet käsiin, mitä siis seuraavaksi? Luonnosta saatavia yrttejä tullaan näkemään yhä enemmän mm. kombuchan mausteena ja mielenkiinnolla odotan, innovoiko joku esimerkiksi nokkosesta jonkun uuden trendijuoman. Suomalainen nokkoskombucha, Nokkosco, ei liene vielä saapunut markkinoille tai ainakaan itse en ole sitä onnistunut bongaamaan, mutta tässä on kyllä potentiaalinen superhitti tälle vuodelle. Kun alkoholin juominen kiinnostaa yhtä harvemmin, tällaisille ytyn makuisille erikoissihijuomille on yhä enemmän kysyntää. Uskallan veikata, että nokkosta tullaan näkemään tämän vuoden uutuuksissa paljon.

Holistinen hoito: Akupunktio

Suomen Kiinalaisen lääketieteen akatemiassa aloitti tänä vuonna ennätysmäärä uusia oppilaita. Mielestäni se kertoo siitä suunnasta, mihin olemme menossa. Yhä useammalle meistä resonoi ymmärtää kehon, mielen ja sielun kokonaisuutta syvällisemmin sekä sitä, miten niiden tasapainoa voisi tukea luonnollisin menetelmin. Kaipaamme luontoyhteyttä ja yhteyttä omaan sisimpäämme sekä toisiimme entistä syvemmin. Jos jotain hyvää viime vuodesta on seurannut, niin tämän oivaltaminen.

Tältä pohjalta uskon, että akupunktion suosio tulee kasvamaan tänä vuonna ja se tuleekin olemaan holististen hoitomenetelmien ykkönen tänä vuonna. Myös kosmeettinen akupunktio tulee kasvattamaan kiinnostusta. Kiinalaisen lääketieteen asiantuntijoilla on mahdollisuudet toimia myös holistisen ihonhoidon asiantuntijoina. Itse haluan myös toimia näiden kahden maailman välillä linkkinä ja viedä Kiinalaisen lääketieteen asiantuntijoille osaamista ulkoisesta ihonhoidosta. Toimimalla yhdessä, toimimme ihmisen parhaaksi.

Hyvinvointi: immunijärjestelmän tasapaino

Luontoyhteys, immuunijärjestelmän tasapaino sekä immuniteetin tukeminen ovat teemoja, joista tullaan puhumaan tänä vuonna yhä enemmän – ei kylläkään virallisterveellisista tiedotuskanavista, sillä tunnetusti holistiseen hyvinvointiin liittyvät teemat eivät kuulu niiden agendalle. Tutkijoita ja asiantuntijoita, jotka ovat näihin teemoihin perehtyneet kyllä löytyy – siitä kertoo tuo Helsingin ja Tampereen yliopistojen Adele-projektikin. Loistavaa tietoa kenelle tahansa em. aiheesta löytyy mm. täältä.

***

Kas näin saatiin päätökseen vuoden 2020 Genuine Beauty Awardsit. Varmaan moni pistikin merkille, että mitään täsmäpurkkiennustuksia ei näistä trendeistä löytynyt. Rehellisesti voin sanoa pudonneeni kelkasta niiden suhteen. Omat kiinnostuksen kohteeni suuntautuvat niin suurella voimalla aivan toiseen suuntaan, joten suosittelen jatkossa purkkitrendeistä kiinnostuneiden suuntaamaan Inken purkkinurkan tontille.

Minun osaltani blogi hiljenee määrittelemättömäksi ajaksi. En ole buukannut tälle vuodelle yhtään kaupallista yhteistyötä. Ensi viikolla on luvassa yksi kiinnostava yhteistyö, joka siirtyi viime vuodelta tälle vuodelle, mutta muuten blogityö on osaltani nyt ohi. Instagramin puolella tulen tekemään muutaman yhteistyön tarkkaan valittujen kumppanien kanssa.

Tämä muutos on ollut tulossa todella pitkään ja kuten viime kesänä Kauneus ja Terveys -lehden haastattelussa kerroin, on blogityö ollut minulle puolivahingossa tapahtunut väliaikaistyö. Todellinen ammattitaitoni on ihan muualla, kuin sisällöntuottamisessa.

Blogi ei siis katoa mihinkään, se päivittyy kyllä, kun minulta liikenee aikaa itselleni tärkeille teemoille ja Inken purkkinurkka jatkaa ilmestymistään joka toinen viikko sekä lisäksi saamme nauttia astrologi Kirsi Halla-Seppälän uudenkuun ajankuvista ja Maria Varonin vieraskirjoituksista.

Minä olen juuri nyt kiireinen Kiinalaisen lääketieteen opintojeni, tänä vuonna alkaneen klinikkaharjoittelun, uuden kirjani sekä Yin Your Skinin® parissa, jossa varsinkin ammattilaiskoulutukset ovat tänä vuonna isossa roolissa. Uusia tuotteitakin on kehitteillä Sileän jatkoksi.

Lisäksi olen työskennellyt viimeiset kaksi vuotta elämäni ehkä tärkeimmän projektin parissa. Se ei liity mihinkään edellä mainituista. Projekti alkaa olla nyt siinä vaiheessa, että kevään mittaan voin kertoa siitä enemmän.

Aikani menee nyt siis ihan uudenlaisten juttujen parissa ja siksi sellaisista jutuista tulee nyt luopua, joihin ei ole enää annettavaa eikä varsinkaan aikaa ja ajanpuutteen vuoksi tämänkin juttusarjan toteutus venähti.

Millaisia trendejä sinä ennustat tälle vuodelle?

Kuvitus Pauliina Holma

Avainsanat: