Lifestyle

Kestävää kevätmuotia

Lifestyle | 29.4.2019 | Katja Kokko

Parhaita vaatemerkkejä ovat sellaiset merkit, jotka panostavat pysyvään klassikkomallistoon nopeasti vaihtuvien sesonkimallistojen sijaan.

Löysin vuosi sitten uudelleen suomalaisen klassikkomerkin R-Collectionin, jonka kuuluisa anorakki on jossain vaiheessa elämää löytynyt varmaan joka toisen suomalaisen vaatekaapista (tai ainakin todella monen!). Tuntui melkein typerältä, miten olin unohtanut koko merkin olemassaolon, vaikka suosin todella mielelläni suomalaisia vaatemerkkejä. Lisäksi rakastan sitä, että kun löydän yhden merkin, joka valmistaa täydellisiä perusvaatteita, voin jatkossakin luottaa siihen, että tiedän mistä saan sen täydellisen t-paidan. R-Collectionilla onkin pysyvä klassikkomallisto ja sen lisäksi yritys julkaisee kaksi kertaa vuodessa vaihtuvan sesonkimalliston. R-Collection ei seuraa trendejä, vaan huomioi sekä suunnittelussa että tuotteiden materiaaleissa ajattomuuden – tämän todella näkee sekä tuntee kaikissa tuotteissa.

Mallistoista pyritään tekemään aina niin pienet, että kaikki tuotteet saadaan myytyä eikä tuotteita valmisteta lyhyissä sykleissä. Sesongin myymättä jääneet tuotteet myydään mallikappalemyynneissä, pop upeissa sekä alennusmyynneissä. Vaatteita ei koskaan tuhota tai heitetä pois. Myös mallikappaleet pyritään tekemään ilman tussimerkkauksia, jotta nekin voidaan myöhemmin myydä ja kangashävikki pitää mahdollisimman pienenä.

Yrityksellä on lisäksi Kajaanissa oma malliompelija, joka korjaa reklamoituja tuotteita, kuten korjaa vetoketjuja, nappeja ja paikkaa reikiä tarpeen vaatiessa. R-Collectionilta on tulossa myös konsepti, jossa he ottavat merkin vaatteita takaisin myyntiin. Tuotteet pestään, korjataan ja myydään eteenpäin. Upea konsepti, joka lanseerataan vielä tämän vuoden puolella! Lähitulevaisuudessa on tulossa myös kierrätysmateriaalista valmistettuja tuotteita sekä luomupuuvillainen anorakki.

Onneksi R-Collection teki comebackin elämääni viime keväänä, sen jälkeen olen seurannut tarkkaan jokaisen kauden mallistoja (viime keväiset suosikkini löytyvät täältä ja syksyn poiminnat täältä). Valitsin jälleen tämän kevään mallistosta suosikkini, vaikka nämä poiminnat eivät olekaan selkeästi mitään kevätvaatteita, vaan ennemminkin niitä ikuisia luottovaatteita: t-paita, kauluspaita ja vajaamittaiset leveälahkeiset housut. Sellaiset, joissa voi hengailla kotitoimistossa, mutta yhtä hyvin lähteä myös ulos syömään.

Tennarit on Vejan V10:t ja verkkosukat Swedish Stokings

Täydellinen t-paita, 39 €

R-Collectionin t-paitavalikoima on ihan mahtava. Näin heti perus t-paidan hihoista, että tämä malli on itselleni täydellinen. Olen melko harteikas enkä mikään kovin pienirintainen, jonka vuoksi t-paidassa pitää olla tismalleen oikean malliset ja pituiset hihat sekä tarpeeksi jämäkkä kangas. Vaihteluna valkoiselle t-paidalle valitsin utuisen vihreän sävyn, joka on todella ihana. T-paidan kangas on suomalaista ja paidat valmistetaan Suomessa sekä Virossa.

Täydellinen kauluspaita, 99 €

Täydellisessä kauluspaidassa on vajaat hihat ja kangas on vahvaa, mutta pehmeää. Vajaamittaiset hihat on helppo rullata rennosti hieman ylemmäs ja leveähelmainen malli tunkea housuihin ilman, että paidan kangas jää pussittamaan paperipussimaisen epämukavasti – joskus kauluspaidat voivat olla liian jäykkiä ja rapsakoita tähän tarkoitukseen. Lisäksi kangas pysyy ihanan siistin näköisenä, vaikka hihoja kuinka ruttaisi. Jännä huomio myöskin kankaasta, joka tuntuu jotenkin hylkivän likaa: meikki- ja vartalo/kasvoöljyt katoavat itsestään, kun suihkautan kauluksiin Sonettin tahra-sprayta. Paidan kangas on Portugalista ja paita on valmistettu Suomessa sekä Virossa.

Täydelliset vajaamittaiset levelahkeiset housut, 109 €

Leveät housut, ikuinen rakkaus. Kalifornialaisella Jesse Kammilla on kenties maailman täydellisin valikoima leveitä housuja kaikissa mahdollisissa herkkuväreissä ja ne ovat taatusti hintansa arvoinen klassikko. Esitänkin tässä toiveeni, että R-Collection alkaisi myös valmistaa tällaisia täydellisiä sailor-pantseja, mallikin olisi jo valmis, sillä nämä kevään malliston leveät housut eivät voisi istua paremmin ja olla mukavammat. Kangas on hieman farkkumainen, mutta housut eivät kiristä eikä purista mistään. Vajaat lahkeet ovat ihanat keväällä ja kesällä, mutta toivoisin tismalleen tämän mallisia housuja myös pitkällä lahkeella. Nämä eivät vaan mene koskaan pois muodista.

Ikuiset klassikot ovat myös nämä Pradan mokka-avokkaat mummokorolla. En taida edes muistaa milloin viimeksi olen omistanut korkkarit. En vaan pysty kävelemään niillä enää sataa metriä pidempään. Tennarivalikoimaa sen sijaan löytyy jonkin verran. Kun Richard vei minut syömään reilu kuukausi sitten vähän fiinimpään fine dining ravintolaan Lontoossa, käväisi kuitenkin mielessä, että olisipa kiva, kun olisi jalassa jotkut muut kengät kuin tennarit. Olen saanut päänvaivaa asiasta säännöllisin väliajoin, joten päätin tehdä investoinnin, joka kirpaisi niin, että vietän virallista kituviikkoa ennen loppuviikon palkkapäivää, mutta ainakin voin tehdä sen Pradan mummokorkkarit jalassa, jotka pelastavat minut varmasti kenkäkriisiltä tulevaisuudessa vielä monta kertaa. Kuvien vyölaukku ei sen sijaan ole mikään vastuullinen hankinta – laukku on Other Storiesin.

Miltä merkeiltä te hankitte luottovaatteet? Mitkä on teidän R-Collection suosikkeja?

Uusi harrastukseni: korkokenkäkiipeily

Kuvat Richard Isaac

R-Collectionin tuotteet saatu blogin kautta

Avainsanat: , , , ,