Body & Mind

Maksaa vahvistava kevätjuoma

Body & Mind | 30.4.2019 | Katja Kokko

Lämmittävä luuliemijuoma tukee maksan toimintaa sekä nivelten, sidekudosten ja ihon hyvinvointia. Se on luonnollinen kollageenin, hyaluronihapon ja mineraalien lähde.

Kävin eilen akupunktiossa kiinalaisen lääketieteen asiantuntijalla ja luottoakupunktiohoitajallani Taina Alakulpilla Sofianova Lääkäriasemalla. Takana on sen verran massiivinen elämänmuutos puhuttamakaan kuukauden välein Helsinki-Lontoo välillä edestakaisin suhaamisesta, että mieleni saatika sitten kehoni ei ole sulatunut mukaan muutokseen.

Muutos yhdistettynä kevään intensiivisiin työprojekteihin on haastava kuvio ja vaatii jatkuvaa valppaana oloa omasta energiatasosta ja etenkin päivittäisiä ja kokonaisvaltaisia itsehoitotekniikoita kehon ja mielen hyvinvoinnin tukemiseen. Pari viikkoa sitten minulle tuli vahva intuitio, että nyt olisi paikallaan käydä akupunktiossa, koska keho ja mieli ovat koetuksella.

Taina totesi hetken haastattelun perusteella, että maksani on selkeästi koetuksella ja tottahan se onkin, että mikä tahansa stressi vaikuttaa maksaan. Neuloja pistellessään Taina huomasi myös maksan pisteeni hieman tummuneen, mikä tuki diagnoosia. Kotiin Taina määräsi minulle luuliemikuurin. Luulientä kyllä nautinkin päivittäin, mutta Taina käski nostaa määrää parin viikon ajaksi ja nauttimaan lientä aamuin illoin. Lisäksi hän määräsi paljon vihreää, jota kyllä syönkin päivittäin reippaasti, mutta määrää saisi myös hetkellisesti nostaa. Ilmojen ollessa vielä lämpimämmät minulla heräsikin automaattisesti vihersmoothiehimo, mutta nyt kun on taas viileämpää, ajatuskin kylmästä smoothiesta on luotaantyöntävä. Sitten muistin, että vuosi sitten keväällä nautin paljon vihervelliksi nimeämiäni keitoksia, joka on siis suolalla ja mausteilla tuunattu lämmin versio vihersmoothiesta. Aion kokeilla tätä nyt luuliemipohjaan valmistettuna.

Taina suositteli maksan tukemiseen myös nokkosta ja sitähän nautinkin päivittäin Frantsilan Aurinkovoima Villiviherjauheena, joka sisältää nokkosen lisäksi sinimailasta, porkkanan lehteä, mäkimeiramia, persiljaa, siankärsämöä, liperiä, voikukkaa ja pihatähtimöä. Jauheesta saa loistavan yrttisuolan ja käytän sitä myös reilulla kädellä mausteena salaattien päällä.

Ajattelin laittaa jakoon luottoreseptini lämmittävään luuliemijuomaan. Se sopii juuri nyt kevääseen tukemaan maksan hyvinvointia. Olen myös tällä hetkellä keväisellä puhdistuskuurilla, josta kirjoitan lisää ensi viikolla. Kyseessä ei siis ole mikään mehupaasto, vaan hieman erilainen lähestymistapa puhdistukseen, mutta palataan asiaan myöhemmin.

Käytän luuliemijuomaan Biomedin pakastekuivattua luuliemijauhetta. Ostimme juuri Lontoon kotiin Crock Potin slow cookerin tarkoituksena valmistaa luuliemet jatkossa itse, mutta mikäli hommaan ei jaksa itse ryhtyä, Biomedin jauhe on loistava vaihtoehto.

Lämmittävä luuliemijuoma

3 dl vettä
2 tl Biomedin luuliemijauhetta
2 tl Frantsilan Aurinkovoima Villiviherjauhetta
1 tl luomukurkumaa
1 tl luomu grass-fed gheetä
ripaus laadukasta suolaa

Kiehauta vesi ja sekoita siihen kaikki juoman ainekset. Nauti aamuin illoin parin viikon ajan tai päivittäin, jolloin voit pienentää luuliemijauheen määrää yhteen teelusikalliseen.

Tuunailen juomaa usein myös erilaisilla adaptogeeneillä, kuten reishillä tai ashwagandalla. Jos kaipaan keskellä päivää ajattelua terävöittävää juomaa, käytän gheen tilalla MCT-öljyä ja lisään juomaan cordyceps-jauhetta. Foodinin valikoimasta löytyy mahtava kattaus adaptogeenejä, luomu grass-fed gheetä, reilun kokoinen pussi luomukurkumaa ja muita luomumausteita sekä runsaasti elintarvikkeita, mitä itse käytän päivittäin.

Saat Foodinin verkkokaupasta 20 % alennuksen koodilla katjakokko. Alennus koskee kaikkia normaalihintaisia tuotteita.
Avainsanat: , , ,