Lifestyle

Mikrobiomiystävällistä siivousta

Lifestyle | 1.11.2020 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: PUR Kauppa

Mikrobien muodostama yhdyskunta ihollamme ja kehossamme on meille elintärkeä. Voimme vaikuttaa mikrobien luomaan ekosysteemiin suotuisasti päivittäisillä valinnoillamme, kuten aineilla, joilla siivoamme kotia.

Olen syntynyt ja kasvanut maalla. Kontannut lapsesta saakka mullassa, metsä oli lempileikkipaikkani. Olen halinut ja pussannut erilaisia eläimiä lehmistä hevosiin, kaneihin, kissoihin ja koiriin niin kauan, kuinka pitkälle lapsuuteen muistini riittää. Likaiset sormet ovat menneet suuhun varmasti kerran jos toisenkin ja mummolassa juotiin maitoa, jota mummi kantoi maitopäälärillä tupaan suoraan maitotankista. En ole koskaan ollut bakteerikammoinen, joten en oikein muista, missä vaiheessa maailmasta alkoi tulla ylihygieninen ja yhä useimmista arjen kemikaaleista, kuten käsisaippuoista ja siivousaineista, antibakteerisia.

Ihmiskehon kaikista bakteereista noin 21 % sijaitsee iholla, 29 % vatsassa, 26 % suussa ja 14 % hengityselimissä. Suurin osa bakteereista sijaitsee siis alueilla, joiden kautta olemme kosketuksissa ympäristöömme. Mikrobien muodostama ekosysteemi on meille elintärkeä ja monipuolinen mikrobiomi ylläpitää immuunipuolustuksemme toimintaa sekä viestii jatkuvasti myös kehomme muiden järjestelmien kanssa.

Mikrobien monimuotoisuus

Mikrobiomille – eli mikrobien muodostamalle yhdyskunnalle – on tärkeää monimuotoisuus. Jos tasapaino häiriintyy, seurauksena voi olla huonojen bakteerien ylivalta, jolloin immuunipuolustus heikkenee. Tasapainoa häiritsevät esimerkiksi antibiootit, heikkolaatuinen ravinto ja vahvat pesuaineet.

Antibakteeriset ja runsaasti voimakkaita pinta-aktiivisia aineita sisältävät tavanomaiset pesuaineet pyyhkivät pinnoilta pois huonojen bakteerien lisäksi hyvät bakteerit. Tutkimusten mukaan liian steriili ympäristö voi altistaa allergioiden puhkeamiselle tai muille terveysongelmille. Ihonhoitotuotteiden ja ruoan lisäksi kannattaa siis kiinnittää huomiota siihen, millaisia kemikaaleja valitsee kodin siivoukseen ja pyykinpesuun, koska ne muodostavat merkittävän osan sitä ympäristöä, jossa elämme päivittäin.

Mikrobien tärkeydestä puhutaan koko ajan yhä enemmän ja sen voi sanoa olevan oikein tämän hetken kuuma peruna, josta tulee koko ajan uutta tutkimusta. On tavallaan hassua, että tarvitsemme tutkimuksia sen tueksi, että palaisimme elämään yhä luonnollisempaa elämää, eikö? Missä vaiheessa vieraannuimme luontoyhteydestä näin perustavanlaatuisesti? (Kysyn tätä kysymystä myös itseltäni.)

Fakta on se, että hyvin suuri osa meistä elää kaupungissa, kaukana siitä, että pääsisi kosketuksiin lehmänkakan kanssa, voisi työntää kädet multaan ja nauttia päivittäin metsäkylvyistä (jännä tämäkin brändäys kyllä). Tällöin on tarpeen keinot, joilla voimme tukea monipuolista mikrobiomia ja en tarvitse kristallipalloa ennustaakseni, että jo lähitulevaisuudessa tulemme näkemään lukuisia innovaatioita tämän tiimoilta.

Probioottiset siivousaineet

Probioottiset siivousaineet on yksi näistä innovaatioista, joilla voimme vaikuttaa terveyteemme. Maailmalla probioottien mahdollisuuksista siivouksesta on saatu lupaavia tutkimustuloksia mm. sairaalaympäristössä, missä esimerkiksi antibioottiresistenttien bakteerikantojen leviäminen voi olla kohtalokasta. Probioottisia pesuaineita on tutkittu myös eläintuotannossa, missä niiden on havaittu parantavan eläinten terveyttä.

Probioottiset pesuaineet toimivat siten, että ne eivät pyyhi pois kaikkia bakteereja, vaan jäljelle jää hyviä bakteereja, jotka taistelevat huonoja bakteereja vastaan. Tällöin ne pääsevät vaikuttamaan myös huokoisiin pintoihin ja koloihin, jonne lika saattaisi muuten jäädä muhimaan.

Liettualainen Probiotic Craft on hiljattain Suomeen rantautunut Ecocert-setifioitu siivousainemerkki, joka nimensä mukaisesti hyödyntää tuotteissaan probiootteja. Tuotteet ovat hajusteettomia, säilöntäaineettomia ja allergialääkäreiden hyväksymiä. Ne luovat melkeinpä kokonaan uuden tuotekategorian, sillä tuotteisiin on lisätty mm. hyaluronihappoa, merisuolaa, hasselpähkinäöljyä ja lootusuutetta.

Knoppitietona mainittakoon, että Probiotic Craft hyödyntää tuotteissaan Bacillus Coagulans bakteeria, joka on sitkeä, itiöitä muodostava bakteeri ja sietää hyvin pesuaineen emäksisyyttä. Sitä käytetään myös monissa sisäisesti nautittavissa probioottivalmisteissa ja sen on tutkitusti todettu mm. edistävän immuunijärjestelmän toimintaa, edistävän ruoansulatusta muodostamalla ruoansulatukselle hyödyllisiä entsyymejä sekä säätelevän bakteeritasapainoa estäen haitallisten bakteerien leviämistä.

Probiotic Craft sisältää kattavan valikoiman kodin siivousaineita ja brändissä on panostettu myös ulkoasuun, joka varmasti miellyttää kriittisimmänkin esteetikon silmää.

Sain testattavakseni koko kattauksen Probiotic Craftin tuotteita, joilla suoritinkin välittömästi suursiivouksen.

Yleispuhdistusaine on pakattu kätevään suihkupulloon ja se on käyttövalmis sellaisenaan ilman laimennusta. Suihke sisältää hasselpähkinäöljyä, joka auttaa suojaamaan kodin pintoja ja huonekaluja. Itse en välttämättä käytä joka kerta pintoja pyyhkiessäni mitään muuta kuin puhdasta kuin rättiä ja vettä, mutta toisaalta keittiössä pelkkä märkä rätti ei riitä mm. rasvatahrojen puhdistamiseen.

Vaikka meillä onkin asianpesukone, tulee joitakin astioita tiskattua päivittäin myös käsin, kuten mutteripannua, paistinpannua ja blenderin kannua, siksi olen erityisen tarkka astianpesuaineen valinnassa. Probiotic Craftin astianpesuaine ei kuivata käsiä tippaakaan ja se sisältää kaiken lisäksi hyaluronihappoa ja runsaasti mineraaleja sisältävää merisuolaa, jotka suojaavat käsiä kuivumiselta.

Lattianpesuaine sisältää yleispuhdistusaineen tavoin hasselpähkinäöljyä ja se sopii kaikenlaisille lattiapinnoille. Minä höystin lattianpesuainetta Probiotic Craftin Nature-tuoksuseoksella, joka on valmistettu eteeristen öljyjen komponenteista ja siinä tuoksuvat vihreä tee, minttu, sitruuna, orvokki ja guajakki-puu.

Kylpyhuoneen puhdistusaine on asianpesuaineen lisäksi kovassa käytössä. Suihke on pakattu yleispuhdistusaineen kanssa samanlaiseen suihkepulloon. Sitä voi käyttää kylpyhuoneen kaikille pinnoille ja se poistaa tehokkaasti kalkin, lian, saippuatahrat ja vesiroiskeet.

Valikoimasta löytyy myös pyykinpesuneste ja huuhteluaine. Sain testiin pyykinpesuaineen, mutta sitä en ole ehtinyt vielä kokeilla. Pesen pyykkiä vain 2-3 viikon välein, mutta seuraavan kerran testaan pyykinpesuaineen lakanapyykille yhdessä Sensation-tuoksuseoksen kanssa, joka tuoksuu juuri siltä kuin puhtaat, valkoiset, ulkona kuivuneet lakanat. Pyykinpesuaine sisältää lootusuutetta, joka auttaa pitämään vaatteet pehmeinä.

Lisäksi valikoimasta löytyy vielä hajunpoistaja, joka on tarkoitettu vaatteille ja jalkineille poistamaan ikäviä hajuja.

Itselleni ykköskriteeri aivan kaikissa siivoustuotteissa on paitsi luonnollisuus, myös se, etteivät tuotteet saa kuivattaa ihoa. En voi käsittää esimerkiksi yleisistä tiloista löytyviä käsienpesuaineita, joiden jälkeen iho tuntuu siltä kuin se olisi kutistunut kymmenen numeroa liian pieneksi ja kädet hamuavat rasvapurkkia välittömästi. Joka kerta, kun olen sortunut pesuun moisilla mömmöillä, käsien iho alkaa myös kutista vimmatusti. Tämän saman huomasin Lontooseen muutettuani jo ensimmäisellä kerralla, kun siivosin uudessa kodissa Riksulin erikoisbrittimyrkyillä (minusta tuntuu, että brittien pesuaineet ovat antibakteerisuudessaan aivan omaa luokkaansa), jotka itse kelpuuttaisin korkeintaan auton pesuun (tai tuskin edes siihen).

Probiotic Craft siis on enemmän kuin tervetullut uutuus arkielämääni ja tuotteista tuli kertaheitolla uusi luottomerkki kodin siivoukseen, katsotaan vielä jäävätkö myös pyykinpesuaineet pitkäaikaiseen käyttöön, kunhan pääsen tutuksi niiden kanssa.

Joko te olette ehtineet kokeilla Probiotic Craftin tuotteita?

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , ,