Lifestyle

Tyylikäs ratkaisu pienen kodin kierrätyspulmaan

Lifestyle | 18.11.2019 | Katja Kokko

Postauksen tuote on saatu blogin kautta

Biojäte, muovijäte, paperi, kartonki, lasi, metalli ja sekajäte. Niiden kierrätys on nykyään itsestään selvyys ja lähes kaikista taloyhtiöistä löytyy omat astiat eri roskien kierrätykselle. Mutta miten organisoida kierrätys pienessä kodissa, jossa kaappitila on rajallista?

Haaveilen, että vielä jonain päivänä meillä on oma talo, jossa on massiivisen kokoinen keittiö. Niin iso, että sinne mahtuu kunnon kierrätysyksikkö. Olen koko elämäni asunut kodeissa, joissa olen kyllä aina kierrättänyt kaiken mahdollisen, mutta en todellakaan mitenkään organisoidusti, vaan lähinnä kaaosta muistuttaen. En nimittäin suinkaan kuulu niihin ihmisiin, jotka kiikuttavat pahvit, purkit ja paperit kierrätykseen siististi samalla biojätteen ja muoviroskan kanssa. Organisoinnin puute on johtunut ainakin osittain siitä, ettei yhdessäkään kodissani ole koskaan ollut kunnolla tilaa roskien lajittelulle, vaan niitä on joutunut lajitella epämääräisiin nyssäköihin.

Kun näin muutama vuosi sitten ensimmäisen kerran Niimaarin Ecosmol kierrätyshuonekalun, jonka on suunnitellut suomalainen muotoilija Harri Koskinen, ajattelin sen olevan silkkaa nerokkuutta ja ratkaisevan vihdoin kierrätyspulmani – ja vieläpä tyylikkäästi. Nähtyäni tämän suomalaisesta koivusta valmistetun, luonnossa vieläkin tyylikkäämmän kierrätyshuonekalun livenä, jouduin toteamaan, että asuntoani todellakin vaivaa tilanpuute: Ecosmol ei mahtuisi asuntooni mitenkään päin. Päädyin sitten ratkaisemaan paperin ja kartongin kierrätyksen Mifukon monikäyttöisillä ja supertyylikkäillä koreilla, mikä toimii edelleen Helsingin kodissani mainiosti, mutta muiden roskien kierrätys aiheuttaa edelleenkin haasteita.

Englantiin muutettuani kierrätys sai jälleen uusia käänteitä. Täällä kierrätys tapahtuu hieman eri tavoin asuinalueesta ja kaupungista riippuen. En oikein vieläkään käsitä tämän systeemin logiikkaa, mutta meidän alueella Lontoossa kaikki ne roskat, jotka normaalisti lajittelisin kuuteen eri kierrätysastiaan, kerätään yhteen ja samaan pussiin (ja pussi pitää olla tietynlainen) ja viedään kerran viikossa pihalle kierrätyspisteeseen, josta roskat noudetaan maanantaiaamuna. Eli muovi, pahvi, paperi, kartonki, metalli ja lasi tungetaan kaikki samaan pussiin ja kierrätetään kerran viikossa. Kaikki pitää mahtua noihin kierrätyspusseihin ja pussi pitää sulkea huolellisesti, mikä tarkoittaa sitä, että jos kierrätettävänä on vaikka jättikokoinen pahvilaatikko, se pitää sahata (kyllä, olen joutunut sahaamaan pahvia, kun tilasin työpöydän ja tuoleja) niin pieniin osiin, että palaset mahtuvat kierrätyspussiin ja pussi menee kiinni.

Meillä on täällä (tavallaan) isompi keittiö kuin Helsingin kodissani, mutta se on kaikkea muuta kuin kierrätykseen suunniteltu. Mitä ilmeisimmin poikaystävälleni roskakaappi on yhtä tuntematon käsite kuin suomalainen innovaatio nimeltä tiskikaappi, jonka vuoksi keskellä pientä keittiötämme on roskapönttö sekajätteelle, mutta millekään muulle kierrätykselle ei sitten olekaan tilaa (jos olisimme tavanneet ja muuttaneet yhteen ennen hänen tekemäänsä remonttia, asia olisi toki toisin). Kierrätys oli siis ensimmäinen asia, jota rupesin järjestämään asetuttuani taloksi.

Se tuli selväksi saman tien, että kierrätysyksikkö pitää sijoittaa olohuoneeseen, koska se ei mahtuisi minnekään muualle. Puin pääni puhki, mikä olisi esteettisesti miellyttävä ratkaisu, kun kierrätettävänä olisi paperin ja kartonkien lisäksi myös muovi, metalli ja lasi – avoin kori ei tullut tässä kohtaa kysymykseenkään, mutta onneksi muistin Ecosmolin ja tiesin välittömästi, että kierrätyshuonekalu olisi tismalleen sopivan kokoinen olohuoneeseemme.

Ecosmol on todella kätevä, sillä sen sisälle saa asennettua väliseiniä erilaisten roskien lajittelua varten. Jokaisen ”kierrätysosion” sisälle sujautetaan vahvasta materiaalista valmistettu ja vedenkestävä kierrätyskassi, jolla roskat on sitten helppo kiikuttaa kierrätykseen ilman, että niillekään tarvitsee erikseen ostaa mitään pusseja.

Meillä on toki juuri tässä asunnossa se tilanne, että olen ottanut Ecosmolista kaikki väliseinät pois ja sen sisällä on se nimenomainen kierrätyspussi, jossa täällä täytyy roskat kierrättää. Ecosmolin kassit ovat niin tyylikkäitä, että ne toimittavat tarpeen tullen myös kauppakassin virkaa. Kun jonain päivänä ostamme asunnon – tai haaveilemani talon – jostain muualta, väliseinät tulevat sitten käyttöön.

Ecosmol on paitsi kaunis ja ajattoman tyylikäs, se on saatavilla neljässä eri värissä (meidän on valkolakattua koivua) ja lisäksi se on niin kestävä ja jykevä, että sitä voi hyvin käyttää vaikka penkkinäkin tarpeen tullen.

Millaisia innovaatioita te olette kehittäneet roskien lajitteluun?

Kuvat Richard Isaac

Avainsanat: ,