Beauty

Genuine Beauty Guide: ihotyyppiopas osa 2

Beauty | 21.11.2019 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Biodelly, sisältää tarjouksen

Perusihotyyppejä on vain kolme: normaali, kuiva ja öljyrasvainen iho. Sekaiho, kuivarasvainen iho ja herkkä iho luokitellaan usein ihotyypeiksi, koska ne ovat yleisimmät ihon epätasapainotilat.

Ihotyyppioppaan ensimmäisessä osassa kävin läpi perusihotyypit, joita on kolme: normaali, kuiva ja öljyrasvainen iho. Tuosta osasta löydät myös vinkit, mitä ihotyypin analysoinnissa kotona kannattaa tarkastella ja ottaa huomioon. Tässä osassa perehdytään yleisimpiin ihon epätasapainotiloihin, joita ovat kosteusköyhyys, epäpuhtaudet ja reaktiivisuus. Näitä oireita voi esiintyä millä tahansa perusihotyypillä, eli ne eivät itsessään ole ihotyyppejä.

Yleisimmät epätasapainotilat luokitellaan usein ihotyypeiksi, mikä on hieman harmillista, koska asiakkaalle voi tulla siitä mielikuva, että oma ihotyyppi on kiveen hakattu, jos sillä esiintyy epäpuhtauksia ja reaktiivisuutta. Pitkäjänteisellä hoidolla, johon kuuluu optimaaliset tuotteet, oikeanlaiset levitystekniikat sekä hermoston tasapainottaminen, voi kuitenkin saada ihon tasapainoon ja oireet hoidettua. Se kuinka kauan tulosten saamisessa kestää, on yksilöllistä, koska meistä jokaisen iho elää jatkuvassa muutoksessa suhteessa sisäisiin ja ulkoisiin tekijöihin, joten oman ihon matkaa ei kannata verrata kenenkään toisen ihoon.

Epätasapainotilojen synty

Kolmesta yleisimmistä epätasapainotiloista kaikista yleisin on kosteusköyhyys eli pintakuivuus. Sen syitä ovat mm:

– ihon hoitamattomuus
– riittämätön vesikosteutus (eli kasvoveden puute)
– väärät hoitotavat, kuten liian paksut voiteet yhdistettynä riittämättömään vesikosteutukseen sekä ihon peseminen liian voimakkaalla puhdistusaineella
– stressi
– unettomuus
– kylmä ilma
– kuiva ilma
– voimakas kuumuus
– tuuli
– voimakas UV-säteily
– voimakkaat lämpötilavaihtelut
– ilmansaasteet
– huonolaatuinen ravinto
– ihon suojaamattomuus

Kun iho on riittävän pitkään kosteusköyhä, sen sarveistumisprosessi häiriintyy ja ihon pinnasta tulee ”kilpimäinen” eli paksun ja karhean tuntuinen sekä väristä samea. Kosteus ja hoitavat aineet eivät tällöin imeydy ihoon ja iho ennemminkin hylkii niitä niin, että voiteet vain pyörivät iholla. Ihoöljystä tai paksusta voiteesta huolimatta ihoa kiristää. Iho myös tukkeutuu helposti – onkin hyvin tavanomaista, että pitkäaikaisesta kosteusköyhyydestä kärsivällä iholla esiintyy runsaasti tukkeumia ja miliumeja eli valkoisia luufinnejä. Yksi epäpuhtauksien aiheuttaja voi siis olla ihon alentunut kosteuspitoisuus.

Alentuneen kosteuspitoisuuden lisäksi epäpuhtauksien synnylle tunnusomaista on ihon huono verenkierto sekä ihon pinnan hieman emäksinen pH. Ihon omien kosteuttajien tuotanto on tällöin alentunut ja ihon normaalit toiminnot ja nesteiden virtaus dermiksessä heikentynyt. Epäpuhtaudet voivat johtua myös stressistä, ruoansulatushäiriöistä ja hormonaalisista syistä.

Ihon reaktiivisuutta voivat aiheuttaa monet eri tekijät ja niiden yhdistelmät. Ihon hoitamattomuus, väärät hoitotavat (kuten ihon peseminen liian voimakkailla aineilla) tai liian voimakkaat tuotteet aiheuttavat ihon kosteusköyhyyttä. Sen pitkittyessä ihon pH häiriintyy ja hydrolipidikalvo muuttuu, jolloin se ei enää suojaa ihoa ja iho herkistyy. Eli kaikki yllämainitut ihon kosteusköyhyyttä aiheuttavat tekijät voivat pitkittyessään johtaa ihon herkistymiseen ja jonkin iho-ongelman puhkeamiseen.

Stressi, ahdistus, henkinen rasitus, pelkotilat, hormonaaliset syyt, ruoansulatusongelmat ja vääränlainen ravinto voivat myös aiheuttaa ihon herkkyyttä. Reaktiivisuuden taustalla on myös ihon heikentynyt verenkierto ja tukokset lymfanesteiden virtaamisessa, joka voi johtua mm. kasvojen ja koko kehon jännitystilasta tai stressistä.

Sekaiho

Sekaihon tunnusmerkkejä ovat kuivat ja rasvaiset alueet iholla. Sekaihon taustalla oleva ihotyyppi voi olla joko kuiva tai normaali. Ihon väri on yleensä samea, T-alue rasvoittuu ja sillä esiintyy mustapäitä ja epäpuhtauksia ja iho voi kiiltää päivän aikana. Samaan aikaan ihoa kuitenkin kiristää helposti, erityisesti pesun jälkeen ja iholla voi esiintyy kuivia sekä hilseileviä kohtia.

Sekaihon ykkösrutiini on 7 skin method, eli ihon runsas vesikosteuttaminen laadukkaalla hoitonesteellä tai kasvovedellä. Se tulee taputella iholla käsin pumpulilla pyyhkimisen sijasta ja hoitonestekerrokset tulee imeyttää ihoon huolellisesti, sillä aluksi iho todennäköisesti jopa hylkii kosteutta.

Happamat tuotteet elvyttävät ihon omien kosteuttajien tuotantoa ja tasapainottavat hydrolipidikalvoa, jolloin iho alkaa toimia paremmin, kuivuus helpottaa ja epäpuhtaudet vähenevät. Kirkastava ja kosteuttava seerumi voi olla myös tarpeen lisätä rutiiniin, kunnes iho on tasapainottunut. Lisäksi hyvin imeytyvä kasvoöljy on tärkeä lisä rutiiniin, sillä iho tarvitsee myös rasva-aineita, jotka vahvistavat sen suojabarriääriä ja ravitsevat ihoa.

Viikottain kannattaa käyttää tehohoitona kirkastavaa ja puhdistavaa naamiota, mutta se ei saa olla kuivattava. Lisäksi on tärkeää parantaa ihon verenkiertoa, johon sopii loistavasti ihon rullaaminen piikikkäällä gua sha nyppylärullalla.

Sekaiho kannattaa puhdistaa kaksoispuhdistuksella, eli ensin puhdistusöljyllä ja sitten vesipohjaisella puhdistusaineella. Suosittelen vesipohjaiseksi puhdistusaineeksi joko puhdistusmaitoa tai erittäin mietoa geeliä, kuten ns. miselligeeliä.

Täsmätuotteita sekaiholle

Whamisa Original Toner

Ykkösnesteyttäjä sekaiholle. Kurkku-uute kirkastaa ihoa ja supistaa ihohuokosia ja fermentoidut kasviuutteet parantavat ihon luonnollisia toimintoja sekä tasapainottavat hydrolipidikalvoa. Galactomyces-uutteella on loistavat kosteuttavat vaikutukset.

Bybi Bakuchiol Booster

Vain kahta raaka-ainetta sisältävä öljyboosteri sisältää kaksi todella hyvää ainetta sekaiholle: nopeasti imeytyvää ja talineritystä tasapainottavaa skvalaania sekä antibakteerista bakuchiolia, joka voi auttaa myös ihon tukkoisuuteen.

JOIK Matcha & Green Clay Detox Mask

Täydellistä tehohoitoa sekaiholle: tämä naamio virkistää, kirkastaa ja puhdistaa ihoa, mutta ei kuivata.

Seborrea sicca eli kuivarasvainen iho

Kuivarasvaisen ihon pinta on kuiva, kiristävä ja jopa hilseilevä, mutta iho rasvoittuu silti runsaasti ja meikki ei tahdo pysyä iholla. Ihon väri on samea ja eloton, ja iho saattaa olla myös hieman herkkä. Kuivarasvainen iho muistuttaa hyvin paljon sekaihoa, mutta sillä esiintyy enemmän epäpuhtauksia ja mustapäitä, sekä jonkin verran valkopäisiä pustuloita. Ihon pinta voi olla myös kilpimäisen paksu kosteusköyhyydestä johtuen.

Kuivarasvainen iho kannataa puhdistaa kaksoispuhdistuksella. Vesipohjaiseksi puhdistusaineeksi kannattaa valita puhdistusmaito tai erittäin mieto geeli, kuten sekaihollakin.

Runsas vesikosteutus 7 skin methodilla on myös kuivarasvaisen ihon hoidossa ykkösmetodi. Kannattaa valita kosteuttava, kirkastava ja puhdistava hoitoneste, jonka pH on hapan. Tehotuotteeksi on hyvä käyttää talineritystä tasapainottavaa ja antibakteerista seerumia, kunnes epäpuhtaudet ovat vähentyneet.

Kuivarasvaiselle iholle paras kosteusvoide on vesimäisen ohut ja se on yhtä tärkeä tuote kuin kosteuttava hoitoneste. Lopuksi iholle levitetään kasvoöljy, joka tasapainottaa talineritystä, vahvistaa ihon suojabarriääriä ja suojaa ihoa kosteuden haihtumiselta.

Tehohoitona kerran viikossa voi käyttää hedelmähappo- tai entsyymikuorintaa sekä kirkastavaa ja puhdistavaa naamiota. Varmista kuitenkin ettei naamio ole kuivattava. Jos kuivarasvaisella iholla esiintyy herkkyyttä, ei ihoa kannata kuoria lainkaan.

Täsmätuotteita kuivarasvaiselle iholle

Evolve Rainforest Rescue Serum

Loistava tehococktail kuivarasvaiselle iholle, joka liuottaa talitukoksia huokosista, nopeuttaa epäpuhtauksien parantumista ja ehkäisee uusien syntymistä. Tuotetta voi käyttää myös vain paikallisesti tarvittaville alueille.

Whamisa Water Cream

Tämä voide sammuttaa kuivarasvaisen ihon janon samalla, kun se kirkastaa ihoa ja hillitsee epäpuhtauksien syntymistä.

Whamisa Fruits Peeling Finger Mitt

Erinomainen kuorintatuote kuivarasvaiselle iholle, sillä tämä ei taatusti kuivata ihoa. Tuote on niin miedosti kuoriva, että sitä voi käyttää 2-3 kertaa viikossa ja mikäli iho ei ole herkkä, voi aineen jättää vaikuttamaan iholle yöksi.

Herkkä iho

Ihon herkkyys voi ilmentyä punoituksella, kutinalla tai kuumotuksella. Joskus herkkyys voi mennä niin pitkälle, että iho tulehtuu, siihen ilmestyy ihottumaa tai näppyjä – tällöin puhutaan jo enemmän iho-ongelmista.

Herkän ihon hoito voi olla haastavaa, sillä tuotteet, jotka rauhoittavat toisen ihon, voivat saada toisen ihon reagoimaan voimakkaastikin. Siksi hoito vaatii kärsivällisyyttä, joskus useita kokeiluja eikä mitään kiveen hakattua kaavaa ole, joka sopisi kaikille.

Yleisesti voi kuitenkin sanoa, että herkkä iho hyötyy verenkierron elvyttämisestä ja lymfajärjestelmän aktivoimisesta, mikä parantaa ihon aineenvaihduntaa ja tuo soluille puhdasta verta, jossa on happea ja ravinteita. Lisäksi hermoston rentouttaminen hyödyttää pomminvarmasti kaikkia herkkäihoisia. Lempeä, lymfan aktivoimiseen keskittyvä kosmeettinen gua sha sopii hyvin herkkäihoiselle.

Herkkä iho kannattaa puhdistaa miedolla puhdistusmaidolla. Myös puhdistusöljy sopii, mutta yleensä puhdistusmaito on vielä neutraalimpi vaihtoehto ja helpompi puhdistaa pois iholta. Vedellä lotraamista kannattaa välttää ja jos ihoa huuhtoo vedellä, sen tulisi olla haaleaa. Puhdistusaineen voi poistaa iholta haaleaan veteen kastetulla pehmeällä tai sileällä kasvopyyhkeellä.

Kasvovedeksi tai hoitonesteeksi kannattaa valita kosteuttava, rauhoittava ja punoitusta vähentävä kasvovesi – millaisia aktiiviaineita se voi sisältää, on hyvin yksilöllistä, koska jokainen herkkä iho on omanlaisensa. Ihoa pyritään kuitenkin ensin rauhoittamaan ja ehkäisemään reaktiivisuutta ja sen jälkeen vahvistamaan. Joskus ihon rauhoittamisessa voi kestää 2-3 kuukautta.

Tuotteiden määrä on hyvä pitää minimissä ja käyttää vain välttämättömimmät tuotteet: puhdistusaineen, kasvoveden/hoitonesteen ja kasvoöljyn.

Kasvoöljyksi kannattaa valita aidoista kylmäpuristetuista kasviöljyistä valmistettu tuote, sillä omega-rasvahapot rauhoittavat tulehduksia ja vahvistavat ihon suojabarriääriä, sillä varsinkin kuivasta ihosta puuttuu rasva-aineita. Tuote voi sisältää myös rauhoittavia eteerisiä öljyjä, mutta toisaalta joillekin herkkäihoisille nekään eivät sovi.

Kuorintaa ei herkälle iholle kannattaa käyttää lainkaan ja naamiotakin vain harkinnan mukaan ensimmäisen 2-3 kuukauden aikana.

Täsmätuotteita herkälle iholle

Neal’s Yard Remedies Soothing Starflower Cleansing Milk

Mieto ja lempeä puhdistusmaito, joka ei sisällä lainkaan eteerisiä öljyjä eikä hajusteita.

Suki Concentrated Strengthening Toner

Ihoa vahvistava ja punoitusta tehokkaasti rauhoittava sekä tulehduksia ehkäisevä hoitoneste.

Neal’s Yard Remedies Rehydrating Rose Facial Oil

Herkän ihon superfood-öljy, joka rauhoittaa ihoa, vähentää punoitusta, tasapainottaa talineritystä ja suojaa ihoa kosteuden haihtumiselta.

Toivottavasti sait ihotyyppioppaista hyviä vinkkejä sekä selkeyttä oman ihotyyppisi tunnistamiseen. Haluaisitteko samantyyppisiä oppaita myös yleisimmistä iho-ongelmista?

Biodelly 10 vuotta ja synttäriale

Biodelly täyttää tänään huikeat 10 vuotta ja sen kunniaksi verkkokauppa on kokenut huiman uudistuksen! Synttäreiden kunniaksi saat kaikista normaalista hintaisista tuotteista 20 % alennuksen (ei koske Less is Morea) ja sen lisäksi kaikista tämän postauksen tuotteista (paitsi gua sha välineistä) 5 % lisäalennuksen, eli -25 %! Alennus tulee suoraan kassalla automaattisesti ja on voimassa 27.11.2019 asti.

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , , , , , , , ,