Beauty

Miten valmistella iho e-pillereiden lopettamiseen?

Beauty | 22.11.2019 | Katja Kokko

Postaus sisältää affiliate-linkkejä

E-pillereiden lopettamisen myötä edessä saattaa olla monella epäpuhtauksien räjähtäminen ihoon (siitä on kokemusta on myös allekirjoittaneella). Miten mahdolliseen ihon räjähtämiseen voisi valmistautua etukäteen?

Inspiraatio tähän postaukseen lähti assariltani Jenniltä, joka tiedusteli olisiko minulla jotain hyviä vinkkejä aiheeseen. Jouduin toteamaan, että oma osaamiseni ei riitä tähän, sillä e-pillereiden kanssa ollaan tekemisissä monimutkaisen hormoonicocktailin kanssa, johon liittyy niin monenlaisia asioita, että aihetta on mielestäni pakko lähestyä kokonaisvaltaisesta näkökulmasta. Ja koska tiedän, että kiinalainen lääketiede ja akupunktio voivat tarjota apua esimerkiksi kuukautisten pois jäämisessä tai hedelmällisyysongelmissa, ajattelin lähestymistavan sopivan myös e-pillereiden lopettamisen aiheuttamaan mahdolliseen ihoräjähdykseen. (Toivottavasti kukaan, joka harkitsee pillereiden lopettamista ei nyt ala kuitenkaan ennalta stressata tästä mahdollisuudesta.)

Kiinalaisen lääketieteen opintojeni myötä voin toivottavasti tulevaisuudessa tarjota tähän myös itse asiantuntemustani, mutta nyt käännyin parhaan asiantuntijan, akupunktiohoitajani ja kiinalaisen lääketieteen asiantuntijan, Taina Alakulpin puoleen ja tiedustelin, mitä esimerkiksi ruokavaliossa voisi huomioida, sillä iho-ongelmilla on aina yhteys ruoansulatusjärjestelmään.

Ruoansulatuksen tukeminen ravinnolla

Taina kertoi, että jos ongelmaksi alkaa muodostua valkopäät iholla tai ihon rasvaisuus/öljyisyys, ruokavaliosta kannattaa ainakin hetkellisesti jättää pois tai rajoittaa kosteutta ja limaa tuottavat ruoka-aineita, kuten sokeri, vehnä, maitotuotteet, kylmät ja raa’at ruoat kuten salaatit, smoothiet ja idut, soijamaito, tofu ja banaani. Vuohen ja lampaan maidosta tehdyt tuotteet ovat parempi vaihtoehto jos ei pysty kokonaan jättämään maitotuotteita pois. 

Mikäli ongelmaksi muodostuu punaiset ja tulehtuneet finnit, ruokavaliosta kannattaa jättää pois energeettisesti kuumentavat ruoka-aineet, kuten punainen liha, kahvi, kaikki sipulit, kuumentavat mausteet kuten chili, pippurit, kaneli ja inkivääri. Myös tupakka ja alkoholi ovat kuumentavia keholle.

Yleisesti voi sanoa, että kiinalaisessa lääketieteessä iho kuuluu keuhkojen funktioiden alle, joten säännöllinen ulkoilu raikkaassa ilmassa ja kevyt hikoilu auttaa myös ihoa voimaan paremmin poistamalla kuona-aineita kehosta sekä tuomalla hengityksen kautta uutta raikasta qitä, eli elämänenergiaa, kehoon. Minä puolestaan käytän tilaisuuden hyväkseni ja vinkkaan, että yin-jooga, jossa syvähengitys on yksi keskeinen elementti, on myös hyödyllistä – ja toki yin-joogan pitkäkestoiset, mutta lempeät asennot, parantavat qin virtaamista meridiaanikanavissa sekä tukevat ruoansulatusta ja kuona-aineiden poistumista kehosta. Yin-joogaa voit tehdä vaikka kotona Yin Your Skin® kurssin avulla, jonka joogaharjoitukset sopivat täysin ensikertalaisille joogeille ja niihin yhdistyy myös kurssia varten sävelletty ja tuotettu sound healing.

Tainan neuvo on myös se, että ruoansulatus toimii parhaiten, kun syö pääasiallisesti lämmintä ja kypsennettyä ruokaa. Jos ongelmana on kosteus ja lima, sitä poistavia ruoka-aineita ovat erityisesti täysjyvät, kuten riisi, ruis, tattari ja hirssi, kasviksista esim. parsa, selleri, maissi, valkosipuli, kurpitsa ja retiisi. Jos taas kuumuus, sitä tukee parhaiten lämpimänä ja kypsennettynä nautittu kasvisruoka (suurin osa kasviksista on energeettisesti viilentäviä). Ohjeistuksia täytyy kuitenkin usein muokata yksityiskohtaisesti jokaisen tilanteen ja asiakkaan suhteen – sitä varten on hyvä käydä kiinalaisen lääketieteen asiantuntijan vastaanotolla, missä voidaan samalla tehdä akupunktiohoito.

Tainalla on vastaanotto lääkärikeskus Sofianovassa. Edullista ja laadukasta akupunktiohoitoa on saatavilla myös Suomen Kiinalaisen lääketieteen akatemian koulutusklinikalla, josta kirjoitin enemmän tässä postauksessa. Klinikalla käytetään pääasiassa hoitomuotona akupunktiota, mutta osa hoitajista käyttää myös oman tyylinsä ja asiakkaan tarpeen mukaan esimerkiksi tuina-hierontaa, kuivakuppausta tai gua shaa.

Ihonhoito ulkoisesti

Ihonhoidon suhteen sanoisin, että ihoa kannattaa hoitaa oman ihotyypin mukaisesti (jos et tiedä millainen ihotyyppi sinulla, suosittelen lukemaan kirjoittamani ihotyyppioppaan). Erityisen tärkeää on se, että ihonhoidon perusasiat ovat kunnossa: puhdista iho hellävaraisella puhdistusaineella, mieluiten puhdistusöljyllä, kosteuta ihoa riittävästi hoitonesteellä/kasvovedellä 7 skin methodin mukaisesti ja käytä iholle laadukasta, kylmäpuristettua kasviöljyä sekä ihotyypin mukaista kosteusvoidetta. Kiinnitä huomiota ihonhoitotuotteiden levitystekniikkaan: hiero puhdistusainetta iholle huolellisesti vähintään minuutin ajan, levitä hoitoneste käsillä taputellen ja yhdistä kasvoöljyn levittämiseen kasvohieronta. Löydät perusteelliset ohjeet ihonhoitotuotteiden levittämiseen Yin Your Skin® kurssista ja Kuulaan kaunis -kirjastani.

Sen lisäksi, että perusasiat ja levitystekniikat ovat kunnossa, kannattaa varmistaa, että virtaus ihossa toimii. Huono verenkierto ja tukokset lymfanesteiden virtaamisessa ovat melkein pomminvarma tie jonkinlaisiin haasteisiin ihossa tai yleiseen sameuteen. Siksipä sanoisin, että gua sha hieronta kasvoille on paras mahdollinen asia, mitä voit tehdä iholle ylläpitääksesi virtausta ja vaikuttaa syvälle ihon kerroksiin. Yin Your Skin® kurssilla opit kosmeettisen gua shan perustekniikat. Lue myös kirjoitukseni gua shasta aknelle ja rosacealle.

Mikäli epäpuhtauksia alkaa esiintyä, tarkastele ihon kosteus- ja rasvapitoisuutta sekä herkkyyttä. Jos ihon pintaa kiristää ja se hilseilee, lisää hoitorutiiniin vesikosteuden määrää ja rakeeton entsyymikuorinta. Jos iho ja epäpuhtaudet ovat puolestaan herkkiä, älä kuori ihoa ja keskity vain rauhoittamaan ihoa sekä ylläpitämään kosteus- ja rasvatasapainoa. Jos iho on öljyisen rasvainen ja epäpuhdas, voit lisätä rutiiniin rakeettoman BHA- eli salisyylihappoa (käytännössä luonnonkosmetiikassa pajunkuoriuutetta) sisältävän kuorinnan sekä antibakteerisen seerumin. Suosittelen myös lukemaan ihotyyppioppaan toisen osan.

Tuotevinkkejä hormonioikkuiselle iholle

Mitään yleistystä tuotteista, jotka varmasti sopivat kaikille hormonaalisista epäpuhtauksista oikutteleville ihoille, ei voi tehdä, mutta tässä muutamia hyväksi ja tehokkaaksi havaittuja tuotteita:

Puhdistusaine

Kaksoispuhdistus on paras vaihtoehto ihon puhdistamiseen. Käytä ensin puhdistusöljyä:

Bybi Beauty Swipe Clean puhdistusöljy

Pai Rosehip Cleansing Oil

Esse Gel Cleanser: sopii kaksoispuhdistuksen toiseen vaiheeseen

Jos iholla esiintyy herkkyyttäja kipeitä epäpuhtauksia, valitse puhdistusmaito:

Novexpert Hydrobiotic Milky Cleanser puhdistusmaito

Laponie of Scandinavia Milk Cleanser

Kuorinta

Nämä ovat rakeettomia entsyymeihin, AHA-, BHA- ja PHA-happohin perustuvia kuorintoja:

Suki Resurfacing Enzyme Peel: anna vaikuttaa 10-15 minuuttia. Jos et ole ennen käyttänyt happokuorintaa, aloita lyhyellä, max. 5 min. vaikutusajalla.

Novexpert Trio Zinc Peeling Night Lotion kuorintaneste: tuote jätetään vaikuttamaan iholle yöksi.

Whamisa Organic Fruits Peeling Finger Mitt kuorintalaput: tämä tuote on niin mieto, että sitä voi käyttää 2-3 kertaa viikossa ja aineen voi jättää vaikuttamaan iholle yöksi.

Hoitoneste

Taputtele hoitoneste iholle käsin 7 skin methodin mukaisesti. Ohjeet metodiin löydät Yin Your Skin® kurssista, Kuulaan kaunis -kirjastani tai täältä.

Whamisa Original Toner: normaalille, sekaiholle ja kuivarasvaiselle iholle

Whamisa Refresh Toner: rasvaiselle ja öljyrasvaiselle iholle

Jos iholla esiintyy herkkyyttä, valitse jompi kumpi näistä:

Esse Sensitive Toner: suihkuttettavassa versiossa suihkuta tuotetta kasvoille ja kaulalle, ja taputtele sitten se ihoon.

Laponie of Scandinavia Toner Spray

Seerumi

Käytä antibakteerista seerumia, joka liuottaa talitukoksia ihohuokosista. Valitse kuitenkin rauhoittava seerumi, jos iho on herkkä ja epäpuhtaudet hyvin kipeitä.

Evolve Rainforest Rescue Serum

Suki Purifying Acne Serum

Jos iholla esiintyy herkkyyttä:

Neal’s Yard Remedies Sensitive Restore + Smooth Serum

Kosteusvoide

Nämä ovat vesimäisen ohuita, eli runsaasti kosteuttavia voiteita, jotka eivät tuki ihohuokosia:

Whamisa Water Cream: sopii normaalille, sekaiholle ja kuivarasvaiselle iholle

Suki Balancing Day Lotion: sopii hyvin öljyrasvaiselle iholle

Jos iholla esiintyy herkkyyttä:

Laponie of Scandinavia Face Cream: tämä on erittäin herkän ihon voide.

Neal’s Yard Remedies Sensitive Replenish + Balance Moisturiser: tämä voide sisältää probioottista uutetta ja fermentoitua kauraa, jotka tasapainottavat ihon hydrolipidikalvoa.

Kasvoöljy

Älä koskaan skippaa kasvoöljyä, vaikka ihollasi esiintyisi epäpuhtauksia, sillä kylmäpuristettujen omega-rasvahapot ovat iholle välttämättömiä ja rauhoittavat tulehduksia.

Bybi Beauty Bakuchiol Booster: bakuchiol on luonnollinen korvike retinolille, jota herkkä iho sietää retinolia paremmin. Sillä on myös antibakteerisia ominaisuuksia. Tuotteen pohja on nopeasti ihoon imeytyvää skvalaania, joka sopii hyvin epäpuhtaalle iholle.

Mara Beauty Algae + Retinol Face Oil: jos haluat kokeilla aitoa retinolia, on tämä tuotteesi. Käytä tuotetta kuitenkin vain 2-3 kertaa viikossa iltaisin äläkä koskaan yhdistä sitä hedelmähappoja sisältäviin tuotteisiin. Retinoli voi aluksi vilkastuttaa epäpuhtauksien syntymistä.

Jos iholla esiintyy herkkyyttä:

Laponie of Scandinavia Face Oil: kaikille ihotyypeille sopiva ravitseva, talineritystä tasapainottava ja tulehduksia rauhoittava öljy.

Millaisia kokemuksia teillä on e-pillereiden lopettamisesta?

Kuvat Ina Nordbäck, Ville Latvala ja Susanna Vento

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,