Beauty

Gua sha aknelle ja rosacealle

Beauty | 26.9.2019 | Katja Kokko

Voiko gua sha hoitoa tehdä aknelle ja rosacealle? Mitä hoidon tekemisessä tulisi huomioida?

Kosmeettinen gua sha on yksi suosituimmista kauneudenhoitomaailman trendeistä, eikä mikään ihme, sillä luonnonkivestä valmistetut välineet ovat paitsi kiehtovan kauniita, myös konkreettisia ja todella näkyviä tuloksia tuovia. Kosmeettinen gua sha on holistista ihonhoitoa parhaimmillaan, sillä hoidon vaikutukset eivät näy pelkästään kirkastuneena ja napakoituneena ihona sekä turvotuksen ja epäpuhtauksien vähenemisenä, vaan se myös rentouttaa hermostoa ja vaikuttaa kokonaisvaltaisesti kehon ja mielen tasapainoon. Hoidon vaikutukset yltävät kirjaimellisesti ihosta ytimeen.

Saan gua shaan liittyen eniten kysymyksiä koskien aknen ja rosacean hoitoa. Gua shalla nimittäin kerrotaan olevan positiivisia vaikutuksia näiden molempien hoitoon, mutta moni miettii miten hoito tulisi toteuttaa, sillä jo pelkästään maalaisjärki kertoo ettei gua sha välineellä voi hangata ihoa suoraan tulehtuneiden alueiden ja epäpuhtauksien päältä. Miten aknea ja rosaceaa tulisi siis hoitaa gua shalla?

Hoida oireiden alapuolelta

Perussääntö aknen ja rosacean gua sha hoidossa on, että ihoa ei koskaan käsitellä gua sha välineellä suoraan oireiden päältä, vaan aina niiden alapuolelta. Usein ongelmat ovat keskittyneet jollekin tietylle alueelle, esimerkiksi poskiin. Tällöin hoito tehdään dekolteelle, niskaan, kaulaan ja leuan alapuolelle. Kaikissa ihon epätasapainotiloissa, kuten aknessa ja rosaceassa, on tärkeää avata kaulan, niskan ja solisluiden alueeen sidekudosjännitykset ja tehdä kudoksiin lisää tilaa, jotta aineenvaihdunta ja nestekierto pääsevät toimimaan tällä alueella kunnolla.

Kaula ja dekoltee ovat portti kasvoille, sillä ne yhdistävät muun vartalon ja kasvot. Kasvojen, kaulan ja niskan alueelta lymfanesteet virtaavat solisluun kuopassa sijaitsevaan pääteasemaan ennen kuin ne palaavat takaisin laskimoverenkiertoon. Tällä alueella sijaitsee myös koko kehon lymfanesteiden pääteasema. Kosmeettisella gua sha hoidolla tehostetaan lymfanesteiden virtausta, jotta lymfajärjestelmä pystyy kuljettamaan solujätteitä ja muita ei toivottuja aineita pois kudoksista. Solisluun kuopassa sijaitsevaa pääteasemaa voi ajatella ikään kuin lymfajärjestelmän ”pääviemärinä” – on tärkeää, että solujätteitä sisältävät nesteet pääsevät virtaamaan sinne esteettömästi eikä järjestelmä tukkeudu. Lisäksi hoito vilkastuttaa verenkiertoa, jolloin solujen hapen- ja ravinteiden saanti tehostuu. Näin iho alkaa toimimaan kokonaisvaltaisesti paremmin.

Ongelmakohdat voi myös mahdollisesti vain kiertää, eli jättää esimerkiksi posken alue käsittelemättä, mutta jatkaa sitten hoitoa normaalisti yläpuolelle eli silmänympärysiholle, otsaan ja hiuspohjaan. Tämä täytyy kuitenkin arvioida aina ihon kunnon mukaan ja mikäli poskien alueella on runsaasti tulehtuneita näppyjä, ei oirealueiden yläpuolelle kannata tällöin mennä. Muutamat näpyt eivät sen sijaan haittaa.

Gua sha lusikka on aknen ja rosacean must have väline

Aknen ja rosacean hoidossa keskitytään helliin, lymfan virtauksen suuntaisiin sivelyihin ja kevyisiin ihoa liikuttaviin pumppauksiin. Pumppaava liike saa tapahtua ainastaan kiven painolla, niin ettei se suuntaudu ihoon sisäänpäin, vaan se on ihoa alaspäin vetävää hellävaraista liikettä, jota tehdään kiveä kallistamalla. Yin Your Skin Niva lusikan kuperan mallin ansiosta pumppaukset onnistuvat helposti ja vaivatta.

Muotonsa vuoksi kupera Niva lusikka on hellävarainen väline, mutta tämän lisäksi sen viistetyillä reunoilla saa myös ryppyjen ja veltostuneen ihon käsittelyyn napakkuutta. Pumppauksia tehdään nenän pielistä kohti korvan juurta, korvan alareunan kohdalla sekä korvanlehden takana, korvan alaosassa. Lisäksi tehdään sivelyitä korvan edessä yläosasta alaosaan ja sitten korvan takaa päänkiertäjälihasta pitkin alas solisluun kuoppaan, jossa tehdään myös pumppauksia. Myös sivelyiden kuuluu olla helliä, vain kiven painolla tapahtuvia, sillä liian voimakas ote ei vaikuta lymfaan, vaan kohdistuu liian syvälle. Pinnalliset lymfasuonet sijaitsevat heti ihon alla, joten tehokkuuden salaisuus on hellävaraisuudessa, kun on kyse lymfaattisesta hoidosta.

Turvonneita ja kipeitä ja lymfapisteitä eikä vaikeasti tulehtunutta ihoa tule käsitellä lainkaan. Tulehtunut kystinen akne täytyy ensin rauhoittaa sopivilla ihonhoitotuotteilla. Hoitoa ei myöskään tule koskaan tehdä flunssassa.

Vaikka ohjeena on kiertää oireilevat alueet, lymfaattiset pumppaukset eivät rasita ihoa samalla tavalla mekaanisesti kuin gua sha lastalla tehtävät vedot. Jos iho ei ole pahasti tulehtunut ja kyseessä on varsinaisen aknen sijasta tavanomaiset epäpuhtaudet, lymfaattisia liikkeitä voi tehdä tällöin myös suoraan oireilevin alueiden päältä. Oleellista on siis arvioida ihon kuntoa yksilöllisesti.

Kasvojen ja kaulan lisäksi on tärkeää hoitaa myös hiuspohja. Niva lusikka sopii erinomaisesti hiuspohjan käsittelyyn, ja lisäksi Lovi gua sha kampa on helppokäyttöinen väline hiuspohjalle, jolla käsittely tuntuu taivaallisen hyvältä.

Aluksi, noin kolmen viikon ajan, aknen ja rosacean hoidon voi tehdä noin kolme kertaa viikossa, jopa ihan päivittäinkin. Mitään hoitoa ei kannata kuitenkaan tehdä päivittäin jatkuvasti, sillä iho tarvitsee myös rauhaa ja tilaa uudistua. Muutaman viikon jälkeen hoitoväliä voi alkaa pikkuhiljaa pidentämään. Kun parantuminen käynnistyy, epäpuhtaudet alkavat usein vaihtaa paikkaa.

Löydät video-ohjeet aknelle ja rosacealle sopivasta gua sha hoidosta Yin Your Skin Level 2 – Advanced Facial Gua Sha verkkokurssilta.

Akneihoisen asiakkaan tulokset gua shalla

Asiakkaani osallistui kolmen viikon gua sha -haasteeseen kesällä 2019. Hän oli kärsinyt ihon epäpuhtauksista vuodesta 2012 saakka ja varsinainen akne puhkesi vuonna 2017. Gua sha haasteen aikana osallistujan iho alkoi parantua ensimmäistä kertaa ja kolmessa viikossa tapahtui todella selkeä muutos.

Asiakkaani kertoo näin:

”Kasvoillani on ollut epäpuhtauksia noin vuodesta 2012 saakka ja vuonna 2017 minulle puhkesi akne. Sain sen hoitoon lääkevoiteen, joka pahensi oireita. Olen kokeillut sen hoitoon lukuisia erilaisia luonnonkosmetiikkatuotteita ja pyrkinyt hoitamaan ihoa myös ruokavalion avulla. Tuotteet ovat auttaneet aina hetkeksi, mutta lopulta iho on palannut aina yhtä huonoon kuntoon. Kun osallistuin kolmen viikon Yin Your Skin gua sha -haasteeseen, ihoni alkoi oikeasti parantua ja kolmessa viikossa tapahtui aivan huikea muutos, jollaista en ole kokenut aiemmin. Isoimmat finnit ovat parantuneet kokonaan ja iho on rauhoittunut huomattavasti.”

ennen ja jälkeen gua shan

Muistathan, että kun lähdet hoitamaan ihoa kosmeettisella gua shalla, pidä otteet hellänä, opettele tekniikka huolellisesti ja tarkkaile ihon kuntoa. Kosmeettisella gua shalla ei pitäisi olla mitään sivuvaikutuksia, mutta jos havaitset ei toivottuja vaikutuksia, pidä taukoa hoidosta ja huomioi miten ihosi reagoi. Hetkellinen epäpuhtauksien lisääntyminen on täysin normaalia ja menee ohi säännöllisten hoitojen myötä.

Lue edellinen osa, mitä gua sha on tästä postauksesta.

Gua sha kuvat Ina Nordbäck

Avainsanat: , , , ,