Beauty

Mitä on gua sha?

Beauty | 20.8.2019 | Katja Kokko

Gua sha on luonnollinen vaihtoehto kosmeettisille injektiohoidoille. Kosmeettinen gua sha -hoito tuo kasvojen iholle kiinteyttä, elinvoimaa ja kirkkautta, ja vähentää erittäin tehokkaasti turvotusta. 

Lanseerasin hiljattain Yin Your Skin® -konseptini alle gua sha välineet. Olen ehtinyt jakaa Instagramin puolella (gua sha kohokohdan alta löytyy tallennetut vinkit) paljon vinkkejä gua shasta, joten nyt on korkea aika kertoa tästä todella tehokkaasta menetelmästä myös blogin puolella.

Gua sha on kiinalaisessa lääketieteessä yli tuhat vuotta käytetty itsehoitomenetelmä, jolla voi hoitaa monenlaisia vaivoja kuten flunssaa, migreeniä, selkäkipuja ja ruoansulatusongelmia. Hoidettavien vaivojen lista on pitkä ja gua shan tehokkuudesta löytyy paljon myös tieteellistä tutkimusta, joten kyseessä ei ole mikään höpöhöpöhoito.

Gua shassa hoidettavaa aluetta aluetta hangataan (gua = raaputtaa, hangata) lastalla, joka on yleensä valmistettu jade-kivestä, bian-kivestä tai luusta. Välineeksi sopii kuitenkin vaikka lusikka tai hillopurkin kansi – mutta erityisesti siihen muotoiltu väline tuo hoitoon lisää tehoa.

Hoidettavalle alueelle syntyy voimakkaita punaisia pisteitä (sha = punoittava jälki, petekia), jotka näyttävät todella hurjalta, jos gua shaa vaikkapa googlaa kuvahaulla. Todellisuudessa hoito ei ole kuitenkaan voimakas, eikä sen tekeminen tunnu epämiellyttävältä. Jos hoidettavalla alueella on tukos energian virtaamisessa, sha nousee pintaan todella helposti ja jäljet kestävät iholla noin 3-4 päivää. Sha tarkoittaa sitä, että tukoksen aiheuttava patogeeni tuodaan kehosta pois.

Gua sha parantaa hoidettavan alueen verenkiertoa jopa 400 %:lla, jolloin ravinteet, happi ja lymfanesteet virtaavat paremmin, jännitykset vapautuvat ja kivut lievittyvät. Gua shan vaikutukset ovat täysin selitettävissä länsimaisen lääketieteen näkökulmasta, mutta kiinalaisen lääketieteen mukaan gua sha yksinkertaisesti parantaa qin, eli elämän energian virtaamista meridiaanikanavissa. Kiinalaisessa lääketieteessä kaikki on qitä, se on siten myös se voima, joka saa veren virtaamaan.

Yleensä gua shaa tehdään vartalolle, mutta sitä voi tehdä myös kasvoille ja päähän, sillä meridiaanikanavat kulkevat koko kehossa, myös kasvoilla ja päässä, ja niiden kautta kaikki kehon osat ja elintoiminnot ovat yhteydessä toisiinsa.

Mutta nyt puhutaan kosmeettisesta gua shasta. Se eroaa hieman tavallisesta, perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaisesta gua shasta, sillä menetelmässä yhdistyvät perinteinen gua sha sekä elementit sidekudoshieronnasta ja lymfahieronnasta. Kosmeettinen gua sha on siis erityisesti kauneudenhoitoon kehitetty menetelmä. Perinteistä gua shaa voi tehdä loistavasti myös kasvoille (kasvoille ei kuitenkaan haluta nostaa shata), mutta on tärkeää ymmärtää, että kyseessä on kaksi erilaista hoitoa.

Kosmeettinen gua sha parantaa ihon verenkiertoa ja lymfanesteiden virtausta, jolloin iho uudistuu paremmin, sillä kudosten ravinnon- ja hapensaanti tehostuvat ja kollageenin muodostus paranee. Lisäksi se stimuloi fibroblastisolujen toimintaa, jotka paitsi vastaavat kollageenin ja elastiinin, myös kosteuttavan soluväliaineen tuotannosta. Jännitykset ja tukokset faskioissa vapautuvat ja lisäksi gua shalla voi vapauttaa jännityksiä myös lihaksista – tunnetilat vaikuttavat kasvojen lihaksistoon ja faskioihin ja tätä kautta kasvoille muodostuu esimerkiksi ilmeryppyjä. Purulihaksiston jännitykset ovat myös monella todella yleisiä, mikä saa helposti aikaan esimerkiksi turvotusta. Gua sha on metodi, joka vaikuttaa syvälle ihoon – ihonhoitotuotteilla voimme vaikuttaa vain ihon pintaan. Meridiaanikanavien (tai faskiaverkoston) kautta vaikutukset ulottuvat kasvoilta koko vartalolle.

Gua shan avulla ihosta tulee sileämpi, napakampi ja se asettuu kauniimmin kasvojen luuston päälle, jolloin kasvojen piirteet tulevat selkeämmin esille, erityisesti leukalinjassa ja poskipäillä. Kosmeettisen gua shan vaikutuksista voisi kirjoittaa myös pitkästi, mutta tiivistettäköön tässä, että se on todellinen natural facelift kasvoille ja saa koko kasvot näyttämään kauttaaltaan terveemmältä.

Itse kiinnostuin kosmeettisesta gua shasta juuri sen silminnähtävien tehokkaiden vaikutusten ansiosta, jotka näkyvät kasvoilla välittömästi hoidon aikana ja sen jälkeen, mutta kumuloituvat vielä säännöllisen hoidon myötä. Olen kouluttautunut kosmeettiseen gua shaan jenkkiopettaja Cecily Bradenin koulutuksessa, joka on kouluttanut kauneudenhoitoalan ammattilaisia holistisen ihonhoidon metodeihin vuodesta 1994 ja olen jatkanut opiskelua sen jälkeen kiinalaisen lääketieteen asiantuntijan Clive Withamin valmennuksessa, joka lähestyy aihetta perinteisen gua shan näkökulmasta. Viimeisin koulutukseni on yli 40 vuotta kauneudenhoitoalalla kouluttaneen Anne Bramhamin sidekudoshierontakoulutus, joka avasi itselleni täysin uudenlaiset tekniikat myös gua shaan.

Moni on kysynyt miksi Yin Your Skin® gua sha välineiden mukana ei tule kirjallisia tai kuvallisia ohjeita gua shaan. Vastaus on, että menetelmää ei opi kirjoista lukemalla eikä kuvia katsomalla. Tästä on itselläni omakohtaiset kokemukset. Teorian voi kyllä oppia, mutta menetelmä pitää nähdä ja tuntea käytännössä ja sitten lähteä itse harjoittelemaan sitä. Syy koko gua sha välineideni lanseeramiselle oli se, että halusin nimenomaan opettaa, miten gua shalla voi hoitaa omia kasvoja. Ei niin päin, että halusin myydä kauniita välineitä, jotka näyttävät ihanalta Instagram-kuvissa. Jos menetelmää ei osaa tehdä kunnolla, ei saa tuloksia ja se jää hetken huumaksi.

Kosmeettinen gua sha on siis osa Yin Your Skin® konseptiani, jonka lanseerasin vuonna 2017. Konseptissa yhdistyvät yin-jooga ja ihonhoito. Yin Your Skinistä® tuli välittömästi todella suosittu ja sain paljon kyselyitä voisinko tehdä siitä online-version, koska moni Helsingin ulkopuolella asuva ei päässyt tulemaan workshopeihin. Yin-joogan hämmästyttävien vaikutusten tutkiminen johti siihen, että koin konseptin ihonhoito-osiosta puuttuvan vielä jotain. Kun törmäsin ensimmäisen kerran kosmeettisen gua shan vaikutuksiin, tajusin puuttuvan palasen olevan löytyneen. Suunnitellessani Yin Your Skiniä® uudelleen, tajusin, että minun pitäisi voida myös tuoda gua sha välineet helposti saataville. Sen vuoksi päädyin tuomaan omat gua sha välineet markkinoille.

Välineiden mukana ei siis tule ohjeita, koska missioni on inspiroida aidosti tehokkaaseen itsehoitoon, josta gua sha on vain yksi osa, ei pelkkä välineiden myynti, ne ovat sivutuote. Yin Your Skin® verkkokurssi sisältää siis yin-joogaa, meditaatiota, ihonhoitoa, kosmeettisen gua shan perustekniikat ja sound healingin. Kurssi tulee myyntiin ensi viikon lopulla ja kerron siitä vielä paljon lisää.

Kosmeettista gua shaa voi tehdä itselleen melkein kuka vain. Muutamia kontraindikaatioita kuitenkin löytyy: erittäin ohuelle ja tulehtuneelle iholle hoitoa ei saa tehdä. Kaikki näpyt, koholla olevat luomet, auki oleva iho, ihottumat tai tulehdukset täytyy aina kiertää. Hoidon voi tehdä niiden ympärille tai alapuolelle. Monissa iho-ongelmissa pitää arvioida hieman yksilöllisesti voiko hoitoa tehdä ja miten se kannattaa tehdä. Gua sha voi tuoda aluksi pintaan epäpuhtauksia, kun kuona-aineiden poistuminen ja verenkierto vilkastuvat, mutta ne tasoittuvat kyllä pois säännöllisen hoidon myötä.

Yin Your Skin® gua sha välineet

Yin Your Skin® gua sha välineitä on tällä hetkellä neljä erilaista: kampa, kasvoille muotoiltu lasta, lusikka ja rulla. Kokeilemalla löytää itselleen parhaiten sopivat välineet. Välineen täytyy tuntua hyvältä kädessä eikä kämmenen lihakset saa jännittyä hoitoa tehdessä, muuten koko hoito kärsii. 

Välineet tulee puhdistaa jokaisen käytön jälkeen. Pese välineet saippualla ja vedellä ja kuivaa väline huolellisesti. Lisäksi voit suihkuttaa siihen luonnonmukaista desinfiointiainetta. Jos käytät välineitä toisten hoitamiseen, ne tulee desinfioida erittäin huolellisesti.

Gua sha kampa

Gua sha kampa sopii kasvojen, vartalon ja hiuspohjan käsittelyyn. Kampa on hyvä yleisväline, sillä se sopii koko vartalon käsittelyyn päästä varpaisiin. U:n muotoinen pää istuu hyvin kasvojen leukalinjaan, poskiluille, niskaan ja kaulaan. Lastan pitkä sivu on hyvä dekolteen, kasvojen ja vartalon käsittelyyn. Hiuspohjan kampaaminen tuntuu puolestaan taivaalliselta ja vapauttaa tehokkaasti jännityksiä sekä laukaisee stressin.

Gua sha kasvolasta

Gua sha kasvolasta on muotoiltu erityisesti kasvojen käsittelyyn. Se istuu todella hyvin kasvojen luustoon, leukalinjaan, purulihaksistoon, poskiluille ja silmien ympärille erilaisten kolojen ja aaltoilevan muodon ansiosta, joka on perinteistä gua sha kampaa sirompi. Ohenevien reunojen ansiosta käyttämällä lastaa lappeeltaan, on helppo rapsutella ryppyjen pohjat ja tehostaa niiden silottumista. Mitä ohuempi gua sha lasta on, sitä tehokkaampi se myös on – kasvolastalla siis tehokkuutta lisää juonteiden ja veltostuneen ihon hoitoon.

Gua sha lusikka

Lusikan mallinen gua sha on erityisen hyvä työkalu lymfakierron aktivointiin ja turvotukselle. Se on myös silmänympärysihon ykköstyökalu. Lusikka istuu myös erittäin hyvin kaulan, niskan ja dekolteen hoitoon ja lisäksi sillä voi käsitellä koko kasvot. Käyttämällä lusikan sivua lappeeltaan, voit rapsutella ryppyjen pohjat ja tehostaa niiden silottumista. Ohuen kärjen ansiosta lusikalla saa tehoa juonteiden ja veltostuneen ihon hoitoon. Kärjellä on myös helppo käsitellä hiuspohja. Lusikan toinen pää soveltuu täydellisesti akupisteiden käsittelyyn. Herkälle iholle lusikka on paras valinta, sillä kuperan mallin ansiosta käsittelyn voi tehdä myös hyvin hellävaraisesti.

Gua sha rulla

Nyppylöillä varustettu gua sha rulla sopii kasvojen, kaulan, niskan ja dekolteen käsittelyyn. Rulla vilkastuttaa verenkiertoa, tehostaa kollageenin tuotantoa ja parantaa aineiden imeytymistä ihoon, mutta se ei riko ihoa, kuten mikroneulaus ja on siksi hellävaraisempi ja hygienisempi. Rullaus kirkastaa ihoa ja poistaa turvotusta ja sopii loistavasti tehohoidoksi rypyille dekolteella, kaulalla ja kasvoilla. Voit rullata kasvot nyppylärullalla ennen ihonhoitotuotteiden levittämistä puhdistetulle iholle, ihonhoitotuotteiden levittämisen jälkeen tai tehdä rullauksen tavallisen gua sha hoitosi päätteeksi. Rulla ei sovi herkälle iholle.

Yin Your Skin® gua sha välineiden alkuperä ja vastuullisuus

Yin Your Skin® gua sha välineiden materiaali on xiuyan-jadea, joka on peräisin Xiuyan-kaupungista, Liaoningista, Kiinasta. Jokaisella välineellä on sertifikaatti, joka todistaa niiden alkuperän ja laadun. Louhoksen työolot ja työturvallisuus ovat asianmukaiset. Jaden louhinnan kestävyyden säilyttämiseksi sekä ympäristövaikutuksien korjaamiseksi maaperää, ympäristöä ja kasvustoa korjataan louhinnan jälkeen. Tuotteet valmistetaan Kiinassa – gua sha on siis kiinalaisen lääketieteen käyttämä menetelmä, joten Kiinasta löytyy paras osaaminen välineiden valmistamiseen, jossa on monta eri vaihetta ja paljon käsityötä. Jadesta valmistettu gua sha lasta on ikuinen, kun et pudota sitä lattialle, jolloin se toki hajoaa. Yin Your Skin® välineiden ulkopakkaukset valmistetaan ja kootaan Suomessa.

Yin Your Skin® gua sha välineet ovat myynnissä seuraavilla jälleenmyyjillä:

Biodelly
Charmonie Spa
Eco Beauty Wellness, myymälä ja verkkokauppa
House of Organic
Jolie, myymälät ja verkkokauppa

Liinu’n Organic Beauty, hoitola ja verkkokauppa
Natural Goods Company
Ruohonjuuri, kaikki myymälät ympäri Suomen ja verkkokauppa
TwistBe, myymälä ja verkkokauppa

Tässä oli nyt pähkinänkuoressa alustus kosmeettisesta gua shasta. Seuraavassa postauksessa kirjoitan gua shasta ja akneihosta. Mikäli teillä on gua shaan liittyviä kysymyksiä, jättäkää niitä kommentteihin, niin voin koostaa myös joistain kysymyksistä blogipostauksia.

Kuvat Ina Nordbäck

Avainsanat: , , ,