Beauty

Iho-ongelmien hoitoa sisäisesti

Beauty | 21.8.2019 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Naturelle.fi, sisältää alekoodin

Ihonhoitotuotteiden teho on rajallista, koska ne vaikuttavat vain ihon pintaan. Siksi erityisesti iho-ongelmien hoidossa on käännettävä huomio sisäänpäin ja hoidettava ihoa myös sisäisesti.

Nutrikosmetiikka on ihonhoitotrendi, josta puhutaan nykyään yhä enemmän. Mikä tahansa saadaan kuulostamaan uudelta ja mielenkiintoiselta, kun osataan brändätä nimi oikein, sillä nutrikosmetiikassa ei ole kyse mistään uudesta keksinnöstä. Mutta kyllähän nutrikosmetiikka kuulostaa trendikkäämmältä kuin ravintolisistä ja yrttihoidosta puhuminen. Luulen, että olisin ainakin itse kiinnostunut jo parikymppisenä huomattavasti syvällisemmin sisäisestä hoidosta, jos se olisi tarjoiltu minulle tämmöisenä konseptina.

Siinä missä ravintolisät sai ennen ostaa erikseen luontaistuotekaupoista, nyt niitä löytyy lähes jokaisen ihonhoitoon erikoistuneen myymälän valikoimista. Nutrikosmetiikkatuotteiden sisällön suhteen saakin sitten olla yhtä tarkkana kuin kosmetiikassa: monista valmisteista saattaa löytyä täysin turhia lisäaineita ja onpa tässäkin blogissa törmätty jopa sokeria sisältäviin sisäisiin valmisteisiin (lue tämä Inken purkkinurkan juttu).

Onneksi laadukkaiden ja puhtaiden ravintolisien – tai nutrikosmetiikan, kummaksi sitä haluaakaan kutsua – tarjonta on kasvanut huomattavasti, myös meillä Suomessa. Yksi parhaimmista uusista tulokkaista on kotoisin uudesta kotimaastani Briteistä, Soil Associationin luomusertifoima Fushi, jonka valikoimaan kuuluu laajasti korkealaatuisia luomuviljeltyjä yrttivalmisteita, ayurvedisiä yrttejä ja kylmäpuristettuja kasviöljyjä. Eivätkä tuotteet sisällä turhia lisä- ja täyteaineita.

Fushin tuotteet ovat saatavilla Suomessa Naturellesta. Poimin valikoimasta muutamia tuotteita erilaisten iho-ongelmien hoidon tueksi sisäisesti. Muistutan kuitenkin, että valmisteiden ei voi sanoa ”parantavan” mitään, vaan ne toimivat yhtenä osana kokonaisvaltaista hoitoa, eli mistään ihmepillereistä ei näidenkään kohdalla ole kyse. Jos olet raskaana tai imetät, konsultoithan aina lääkäriä, mitä valmisteita on turvallista käyttää.

Punoittavalle ja ärsyyntyneelle iholle sekä ihottumille ja aknelle: Black Cumin Seed Oil, 19 €

Mustakuminansiemenöljyn hyvät vaikutukset on tunnettu jo vuosisatoja. Öljy sopii sisäiseen ja ulkoiseen käyttöön ja sillä on hyvin monipuolisia vaikutuksia. Sisäisesti käytettynä maku voi tuntua alkuun voimakkaalta, itselleni tulee siitä mieleen oregano. Rupesinkin heti ajattelemaan luovasti, kun kokeilin öljyä: miksi nauttia sitä vain sellaisenaan, sillä öljystähän voi mainiosti sekoittaa salaatinkastikkeen oliiviöljyn kanssa?

Fushin mustakuminansiemenöljy puristetaan tuoreeltaan heti siementen keräämisen jälkeen ja öljy on tuotettu tämän kauden sadosta. Öljy sisältää omega-6- ja -9-rasvahappoja, B1-, B2- ja B3-vitamiineja, foolihappoa sekä mineraaleja, kuten rautaa, kalsiumia, kuparia ja sinkkiä. Yksi mustakuminansiemenöljyn vaikuttavista aineista on tymokinoni, jota löytyy myös oreganon eteerisestä öljystä, mikä selittänee niiden samankaltaista makua. Tymokinonilla on antioksidanttisia, antifungaalisia ja antibakteerisia vaikutuksia.

Yksi merkittävimmisä mustakuminansiemenöljyn vaikutuksista on sen vatsan turvotusta, vatsakipuja ja kaasunmuodostumista vähentävä vaikutus. Mustakuminansiemenöljyn sanotaankin parantavan ruoansulatusta, vähentävän ummetusta ja lisäksi sen on raportoitu parantavan immuunipuolustusta, tasapainottavan hermostoa ja tuovan elinvoimaa. Oman käyttökokemukseni perusteella voin sanoa mustakuminansiemenöljyn todella tasapainottavan vatsan toimintaa. Itse en kärsi turvotuksesta tai muista ongelmista, mutta öljy vie kyllä viimeisetkin vatsan pullotuksen rippeet mennessään.

Ulkoisesti käytettynä mustakuminansiemenöljy on tehokas punoittavalle ja ärsyyneelle iholle sekä pienten vaurioiden hoitoon. Sitä käytetään paljon mm. aknen ja ihottumien, kuten psoriasiksen hoidossa.

Mustakuminansiemenöljyä voi käyttää sellaisenaan, mutta se toimii loistavasti myös sekoitettuna jonkin toisen öljyn, kuten Fushin ruusunmarjasiemenöljyn kanssa.

Ongelmaihon tasapainottamiseen: Biotic Balance

Lähes kaikkien iho-ongelmien tiet vievät suolistoon, tutkitusti. Sisäisesti käytetyt probiootit edistävät suoliston hyvinvointia, joka voi edistää myös ihon hyvinvointia. Iho-ongelmista varsinkin aknen, atopian ja rosacean hoidossa probiooteista voi olla merkittävää hyötyä. Probiootit ovat paitsi monessa iho-ongelmassa, usein myös nuutuneessa olossa ravintolisä numero yksi.

Itse olen käyttänyt probiootteja säännöllisesti yli vuosikymmenen, mutta pidän niistäkin säännöllisesti noin kuukauden mittaisia taukoja, joskus pidempiäkin. Elimistöni on kyllästetty lukuisilla antibioottikuureilla parikymppisenä, jonka vuoksi suolistoni bakteerikanta on ollut sekaisin vuosikausia ja seuraamuksia saa korjata edelleen.

Vaihtelen käyttämiäni probioottivalmisteita, sillä bakteereja on hyvä saada mahdollisimman erilaisia. Lisäksi syön säännöllisesti hapankaalia ja käytän omenasiiderietikkaa. Fushin probioottivalmiste sisältää 10 miljardia kolonisoitumiskykyistä probioottimikrobia päiväannosta kohti. Valmiste sisältää hyödyllisiä mikrobikantoja, joita löytyy luonnostaan probioottisista ruoista, kuten kefiiristä. Lisäksi kapseleissa on frukto-oligosakkarideja, eli hyödyllisiä bakteerikantoja ravitsevia prebioottisia kuituja sekä C-vitamiinia.

Kuivalle ja hilseilevälle iholle sekä ihottumille: Burdock Root, 12 €

Takiaisenjuuri on Fushin kauneusyrtti numero yksi. Arvaatteko minne muualle kuin suolistoon vievät yleensä iho-ongelmien tiet? Maksaan.

Ei liene elintoimintoa, jossa maksan toiminta ei olisi osallisena ja erityisesti aknen, atopian ja rosacean taustalta löytyy myös maksan toiminnan häiriöitä, mutta yhtä lailla myös uupumus ja stressi kuormittavat maksaa, puhumattakaan emotionaalisesta tunnekuormasta, eritoten vihasta. Tässä välissä en maltakaan olla mainitsematta ravitsemusterapeutti Marja Ruutin loistavasta kirjasta Terve maksa, jonka lukeminen pitäisi kuulua jokaisen hyvinvointiaan arvostavan ihmisen yleissivistykseen, sillä hän avaa kirjassa todella seikkaperäisesti kuinka suuri merkitys maksalla on meidän terveydelle ja kuinka myös tunne-elämä vaikuttaa sen toimintaan.

Takiaisenjuuren tiedetään olevan yksi maksan hyvinvointia tukevista yrteistä ja lisäksi sillä on ruoansulatusta edistävä vaikutus. Takiaisenjuuresta voi olla erityistä hyötyä, jos kärsii rutikuivasta, hilseilevästä ihosta, psoriasiksesta, atopiasta tai kuivarasvaisesta ihosta.

Takiaisenjuuri on myös itselläni kauneusyrtti, jota käytän pari kertaa vuodessa noin kuukauden ajan. Onkin hyvä muistaa, että iho uusiutuu noin kuukaudessa, joten sisäisesti käytettävien valmisteiden vaikutukset eivät välttämättä näy kovin nopeasti, varsinkaan, kun kyseessä ei ole lääkeaine.

Yleistä hyvinvointia iholle, hiuksille ja kynsille: Beauty Totale, 16 €

Kun kaipaat yleistä hyvinvointia ja kauneusboostia iholle, hiuksille ja kynsille, valitse Fushin Beauty Totale kauneusvitamiinivalmiste, joka lupaa, että vaikutukset näkyvät jo muutamassa viikossa. Sen sisältö näyttää todellakin hyvältä, mutta olen jäävi sanomaan vaikutuksista, sillä oma ihoni on todella heleä, kimmoisa ja sileä, ja kynnetkin ovat vahvat ja kiiltävät, joten en huomaa kovin helposti suuria muutoksia.

Beauty Totalen tärkeimmät vaikuttavat aineet ovat biotiini ja pii, ja niiden voin kyllä sanoa olevan yleensä vaikutuksiltaan silminnähtävät ja nopeat. Lisäksi valmiste sisältää koentsyymi Q10:ä, joka on healthy aging ravinne numero 1, sillä se tuottaa energiaa sydän- ja aivosoluille, suojaa kollageenia ja elastiinia sekä ehkäisee monenlaisia sisäisiä rappeutumistekijöitä. Beauty Totalessa on myös runsaasti erilaisia antioksidantteja, kuten resveratrolia ja männynkuoriuutetta. Hyvien aineiden lista on pitkä, vaikka toki yksittäisten aineiden määrä ei ole tällöin korkea, mutta ne toimivat keskenään synergisesti.

Jos teistä joku kokeilee Beauty Totalea, olisi erittäin mielenkiintoista kuulla sen vaikutuksista!

Hormonaalisille ongelmille: Chaste Tree

Siveydenpuu on erityisesti naisille loistava kauneusyrtti, sillä se tunnetaan hormonitoimintaa ja kuukautiskiertoa tasapainottavista vaikutuksista. Sen kerrotaan olevan avuksi ihon ennenaikaisen ikääntymisen merkeissä ja hormonitoimintaan liittyvissä iho-ongelmissa, kuten aknessa ja rosaceassa.

Erityisen tunnettu siveydenpuu on kuukautisvaivojen hoidossa ja nämä hyödyt allekirjoitan omakohtaisesti. Ketogeenisen ruokavalion myötä PMS-oireeni ja kuukautiskipuni ovat kadonneet kuin tuhka tuuleen kierron ollessa päivälleen säännöllinen. Mielenkiintoista on kuitenkin yli vuoden aikana ollut se, että kehoni on äärimmäisen herkkä reagoimaan ruokavaliomuutoksiin juuri kuukautisvaivoissa. Jos olen olosuhteiden pakosta tai jostain muusta syystä joutunut edes pariksi viikoksi ketosta poikkeavalle ruokavaliolle, kaikki PMS-oireet tulevat välittömästi takaisin ja kuukautiskivut sen mukana. Vastaavasti paluu tiukalle ketolle korjaa tilanteen heti seuraaviin kuukautisiin. Siveydenpuu on ollut itselläni vaikutuksiltaan hämmentävän selkeä, jos olen poikennut ketosta ja se on vähentänyt merkittävästi rintojen turvotusta ja herkkyyttä, vatsan turvotusta sekä tasapainottanut mielialaa.

Fushin tuotteissa on aivan loistava hinta-laatusuhde. Valikoima on todella laaja, joten kannattaa tutustua tuotteisiin tarkemmin Naturellen verkkokaupassa. Valikoima ei ole vielä Suomessa yhtä laaja kuin Briteissä, mutta on laajentunut koko ajan ja täydentyy varmasti vielä tulevaisuudessakin kysynnän mukaan.

Alekoodi

Koodilla KATJAFUSHI saat 10 % alennuksen Fushin tuotteista Naturellesta. Alennus on voimassa 30.9.2019 saakka. Pääset ostoksille tästä.

Kuvat Richard Isaac

Avainsanat: , , , , ,