Inken purkkinurkka

Inken purkkinurkka: testissä Gwyneth Paltrow’n Goop

Inken purkkinurkka | 29.6.2019 | Inke

Purkkinurkan Inke toivoo purnukoiltaan hyvää fiilistä, muttei laske sitä niiden varaan.

Oletan, että Goop onkin jo valtaosalle tuttu, mutta mikäli tämä kulma internetistä on jäänyt koluamatta, taustoitan hieman. Goop on siis näyttelijänä tunnetun Gwyneth Paltrow’n hyvinvointisivusto – tai tätä nykyä pitäisi kai sanoa imperiumi. Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittynyt saitti on opas goopilaiseen maailmankatsomukseen, jossa ilmeisesti ollaan jatkuvasti detoxilla, pukeudutaan minimalistisen tyylikkäästi ja sairaan kalliisti sekä vältellään kaikenlaisia myrkkyjä – niin henkisiä kuin kemiallisia.

Sinänsä ajatus on ihan kaunis ja saitin lukeminen itse asiassa on mielestäni jopa ihan inspiroivaa, kunhan lukemaansa tarkastelee kriittisin lasein. En näe luomupuuvillaisessa, tyylikkäässä jooga-asussa oikein mitään pahaa, saitin purkkijuttuja on aina kiva lueskella ja joskus joku ruokareseptikin onnistuu minua puhuttelemaan, vaikka lähtökohtaisesti olenkin mm. perunan ja sokerin suuri ystävä. Sitten Goopissa on tietysti niitä juttuja, joita luen naureskellen ja pohtien, miten kaukainen tämä hänen markkinoimansa maailma onkaan. Unexpected Diamonds That Work for Every Day, 3 Outfits That Are Just Right for Mountain Time, Collagen Martinis… Oi voi, näitä lukiessaan sitä todella tietää olevansa Härmästä – ja ihan hyvä niin.

Onpa Goopissa esitelty myös todella kyseenalaisia villityksiä, joista on jopa käyty oikeutta. Jatkuva detoxaaminen ja höttöiset huuhaa-uskomukset ovat asia sikseen, mutta vaarallisiakin vinkkejä on hyvinvointihulluuteen hurahtaneille jaettu. Jade-kivestä valmistetut yoni eggit, siis lantionpohjalihasten treenaamiseen sekä kiven väitettyihin parantaviin, naiseutta tasapainottaviin (!?) voimiin pohjautuvat munat toivat Goopille 145 000 dollarin sakot valheellisten tai vähintäänkin perusteettomien markkinointiväittämien vuoksi. Gynekologit puolestaan älähtivät munien huokoisen materiaalin epähygieenisyyden ja siitä johtuvan tulehtumisriskin vuoksi: uskoa saa kukin mihin lystää, mutta ikävä tulehdus alapäässä tuskin on kenenkään toivelistalla. Eikä siinä vielä kaikki: ennen jademunia Goopissa tarjoiltiin vieläkin vaarallisempia alapäänhoitovinkkejä. Kreisein näistä taisi olla vaginal steaming, ultraviolettivaloon ja höyryyn perustuva emättimen ja kohdun höyrysaunottaminen, mikä ei pelkästään kuulosta vaaralliselta ja järjenvastaiselta, vaan se myös on sitä.

Mutta kaikesta tästä huolimatta Goopissa silti kiehtoo jokin. Ajatus kaiken pohjalla on mielestäni ihan hyvä, suurin osa jutuista harmittomia ja jopa inspiroiviakin. Okei, osaa jutuista taidan vähän vihalukea ja osan parissa viihdyn, kun niiden sisältö on niin kaukana omasta elämästäni, mutta hei – niinpä vain luen niitäkin. Yoni eggit ja vaginal steamingit jätän siis todellakin muiden testattavaksi (tai no – toivon, ettei kukaan näitä lähde kokeilemaan), mutta sen verran utelias olen, että nappasin testiin Goopin sivustollaan myymää kosmetiikkaa!

Onko Goop pelkkää huuhaata ja henkilökultti vai mahtuuko joukkoon ihan oikeasti toimivia tuotteita? Onko GP’n kadehdittava glow vuosia kestäneen detoxin ja alapäähöyrytysten tulosta vai onko hänen omilla kosmetiikkatuotteillaan osansa asiaan?

Niin, sivustolla julkaistavien hyvää ja hehkuvaa elämää puffaavien artikkeleiden lisäksi Goop on tietysti iso bisnes. Elämäntyyliä voi paitsi opetella, myös ostaa. Kaikkea löytyy: muotia, sisustusta, ruokaa, kirjallisuutta, kosmetiikkaa.. Aina 20 000 dollarin koruista 27 dollarin vampyyrinkarkoitussprayhin. (Siis mulla ei riittäisi mielikuvitus näiden juttujen keksimiseen!)

Suuri osa saitilla myytävistä tuotteista on GP’n (siis Gwyneth Paltrow, kulttikavereiden kesken GP…) hyväksymiä ja suosittelemia, elämästä goopimpaa tekeviä tuotteita, mutta tietysti hänellä on myös ikioma kosmetiikkasarjansa. Aavistuksen skeptisesti Goopin suosituksiin suhtautuvana ihmisenä suhtauduin myös Goop-sarjaan varauksella, mutta sitten selvisi, että ihonhoitopurnukathan on tehty yhteistyössä kovasti fiilistelemäni ja laadukkaana pitämäni Juice Beautyn kanssa. Ei voi olla ihan täysin huttua!

Aluksi edessäni oli vaikea tehtävä: testituotteiden valinta. Goopin valikoimaan kuuluu tietysti parfyymejä, vitamiineja ja kauneusravinteita, detox-kylpyjä sekä kasvoille ja vartalolle tarkoitettuja hoitotuotteita. Juuri kun valinnanvaikeus oli kasvamassa sietämättömän suureksi, koin goopillisen väliintulon ja törmäsin GP’s Morning Routine -videoon.

Videolta opin, että Gwyneth Paltrow’n aamut alkavat Goop Exfoliating Instant Facial -kasvonaamiolla (125 € / 50 ml). Kuutta eri alfa- ja betahydroksihappoa sisältävä tehokuorinta kuorii happojen lisäksi myös hennoin, mekaanisin selluloosarakein. Törmäsin myös toiseen videoon, jossa Gwyneth kertoi käyttävänsä kolmen minuutin superkuorintaa myös iltaisin. Tässä kohtaa voisin varoittaa liiallisesta kuorinnasta ja kehottaa pitämään purnukan vain viikoittaisessa käytössä, mutta luotan, että jo tuo suolainen hintalappu pitää kaikki Gwynethiä lukuunottamatta tuotteen kohtuukäyttäjinä.

Myönnettäköön: haluaisin vihata tätä purnukkaa ja sanoa, että nyt kyseessä on ylihintainen vedätys, joka heleyttää ainoastaan GP’n pankkitiliä. Mutta ei – kyseessä on valitettavasti aivan perhanan pätevä kuorinta, jota haluaisin ehkä ostaa vielä toistekin hirveästä hinnastaan huolimatta. Itse en kuitenkaan käyttäisi kuorintaa aamuisin, sillä ihoni helähtää siitä tulipunaiseksi ja paistattelee tomaattina hyvän tovin. Mutta illalla käytettynä aamulla peilistä katsoo takaisin heleä, tasavärinen ja hehkuva naama – ja ihan ilman mitään Goopin henkistymisharjoituksia ja sellerimehudetoxeja!

Seuraavassa vaiheessa Goopin aamurituaaleja hulautetaan alas lasillinen Goopglow-kauneusjuomaa. Sekoitan suositeltuun, huoneenlämpöiseen vesilasiin pussillisen oranssia jauhetta ja maistan varovasti. Hmm, Beroccaa?! Gwynethin iho-beroccaksi nimeämäni tuote on kuulemma appelsiinin ja sitruunaverbenan makuinen tuote, jolla voi juoda itselleen heleän, nuorekkaan ihon. Vapaiden radikaalien vaikutusten vähentämiseen sekoitettu antioksidantticocktail sisältää C- ja E-vitamiineja, ubikinonia, viinirypäleensiementä sekä UV-valon vaikutuksissa jeesaavia luteiinia ja zeaksantiinia. Ei huono kombo, mutta aika hiivatin tyyristä lystiä tämäkin: viiden pussin pakkaus maksaa noin 12 euroa. Ihan täysin korvaavaa, edullisempaa komboa en heti onnistunut löytämään, mutta opin, että monet silmien terveyttä edistämään sekoitetut lisäravinteet sisältävät yllättävän monia samoja ainesosia! Ehkäpä siis ostan tästä tuon ajatuksen, mutta syön samoja lisäravinteita parista erillisestä purkista noin kuukauden päivät tuohon samaan hintaan. Ainakin maku oli ihan miellyttävä, suuhun tästä vitamiinipläjäyksestä jäi pyörimään hyvää, aamuun sopivaa kirpakkutta. Tuote on stevialla makeutettu, mutta kerrankin kohtuudella!

Kuorinnan ja iho-beroccan jälkeen GP’n aamu jatkuu kasvoöljyllä. Enriching Facial Oil on kuulemma luomuöljyistä sekoitettu ihmeöljy ja yksi Goopin bestsellereistä. Okei. Muun muassa jojobansiemenöljyä, pomeranssi- ja pelargoniöljyä, viinirypäleensiemenöljyä sekä helokkiöljyä sisältävä kombo on suunniteltu kirkastamaan ihonsävyä, silottamaan hentoja juonteita sekä tekemään ihosta pehmeä ja heleä. Inci-listalta löytyy myös mielenkiintoisen kuuloisia valkonarsissi- ja kurjenmiekkauutteita, mutta harmillisesti myös hajotettuja kasviöljyjä (ns. esteriöljyt), joista ei ole haittaa mutta ei oikein hyötyäkään: ne tekevät öljystä ohuen ja hetkessä ihoon humpsahtavan, mutta eipä niissä ole juuri hoitavia ominaisuuksia. Ihan luettelon kärjessä nuo esteriöljyt eivät onneksi komeile, mutta hieman nyt kyseenalaistaisin, onko niillä tämän hintaluokan tuotteeseen (110 € / 30 ml) asiaa laisinkaan.

Se täytyy kuitenkin sanoa, että ihoni tuntuu tästä öljystä tykkäävän ja käytän purkin taatusti viimeiseen pisaraan asti. Pakkaus on tyylikäs, tuoksu mieto ja miellyttävä ja käytettävyys kerrassaan moitteeton – se sopii sekä yöksi että meikin alle. Mutta jos luonnonkosmetiikassa jotain on tarjolla aina runsaudenpulaan saakka, niin hyviä kasvoöljyjä. Tässä on mielestäni yksi hyvä lisää – ei nouse mitenkään ylitse muiden loistavien testaamieni, mutta kyllä minä tälle ihan uskallan suositukseni antaa.

GP’n aamurutiinin lisäksi haksahdin kokeilemaan paria muutakin tuotetta: toisen ravintolisän, Goopgenesin sekä goopeista goopeimmat asiat eli detoxaamisen ja kylvyn yhdistävän G.Tox-kylpysuolan.

Aamujuoma oli ihan positiivinen kokemus, joten lähestyin Goopin kollageenilisää eli Goopgenesiä uteliain mielin. Kalakollageenicocktailin lupauksena on auttaa ihoa taistelemaan ikääntymistä vastaan ja auttaa sitä säilymään pehmeänä, kiinteänä, elastisena ja kosteutettuna. Ajatuksen tasollahan tämä on ihan kaunis idea, ja olen syönytkin erästä kollageenilisää viimeiset puolisen vuotta ajatuksenani jatkaa tätä vielä vuosikymmeniä, ihan vaan siltä varalta, että siitä nyt sattuisi apua olemaan.

Mutta tämän tuotteen kohdalla minulle kävi niinsanotusti goopit, eli valkkasin sen innoissani testiin ilman tuoteselosteiden tarkempaa syynäämistä. Pakkausta aukoessani selvisikin, että tuote on makeutettu sokerilla. Okei, suhtaudun makeutusaineisiin ristiriitaisesti, mutta ymmärtääkseni sokeri tuhoaa ihon kollageenia – eli täten siis on melko mielenkiintoinen valinta kollageenituotteen makeutusaineeksi.

Lisäksi minulta jäi huomaamatta, että tuotteen kuvaillaan olevan synttärikakun makuinen, mikä Amerikassa siis tarkoittaa ällömakeaa vaniljaa. Vaniljaisen, sokeroidun ja mahdolliset terveysvaikutuksensa itsestään kumoavan kalapirtelön kulautettuani totean tämän olleen kenties yksi idioottimaisimpia kauneushumputuksia, joihin olen koskaan lähtenyt. Onneksi pakkauksen hintaa (20 € / 5 pussia) vastaan sai edes hyvät naurut ja tämän tarinan kerrottavakseen.

No sitten se G.Tox! Olimme ystävien kanssa Tallinnassa viikonlopun vietossa ja roudasin kylpysuolapussin toiveikkaana mukaani, kotona kun ei ole kylpyammetta. Laitoin kaverille vielä oman annoksen kylpysuolaa huoneeseensa mukaan, että saa hänkin suurena kylpyjen ystävänä detoxata kuten GP konsanaan. Sinänsä tuo korianteri-, kardemumma- ja piparminttuöljyistä tuoksunsa saava, hiiltä ja suolaa sisältävä kylpysuola tarjoili ihan nautinnollisen kylpykokemuksen, mutta vibat vaihtuivat kummasti vähän myrkyllisempiin, kun tuli aika valuttaa vedet pois ammeesta ja napsauttaa valot päälle kylppäriin.

Tuotteen sisältämät öljyt yhdistyivät hiilipölyyn jättäen kylpyammeen reunat täyteen suht tiukassa istuvia mustia likarantuja. Voin kuulkaa kertoa, että niitä paljain käsin hotellin pikkuruisen suihkusaippuan avulla pois jynssätessään tulin kironneeksi koko Goopin alimpaan helvettiin. Kaikesta päätellen GP’llä on siivooja, musta marmorikylpyamme tai molemmat, mutta tavanomaisempiin, itse ylläpidettäviin kylppäreihin en tätä voi kyllä suositella. Loput käytän jalkakylpyihin, kunnes löydän jostain mustan saavin.

Summa summarum: Goopin tuotteet ovat yhtä ristiriitaisia kuin koko Goop muutoinkin. Yksi täysiosuma, pari ookoota ja kaksi katastrofia – samalla suhdeluvulla saa varmasti nauttia oikeastaan kaikista Goopin vinkeistä. Goop kiinnostaa minua kaikesta huolimatta jatkossakin, mutta enemmänkin ilmiötasolla. Itse asiassa kaikki miljonäärihenkistyminen ja täysin irti järjestä ja arjesta olevat vinkit ja humputukset ovatkin oikeastaan miltei hauskempaa luettavaa sen jälkeen, kun tiedän, että niihin hurahtelevat ihmiset hyvin suurella todennäköisyydellä välttelevät sokeria hysteerisesti mutta juovat sitä riemuissaan Goopin huolella brändättyyn elämäntyyli-kalapirtelöön kätkettynä. Melko kuvaavaa, eikö?

Monilla näitä Goop-vinkkejä on varmasti jäänyt vuosien varrella mieleen – mikä on sinun suosikkisi, hyvässä tai pahassa?

Avainsanat: , ,