Inken purkkinurkka

Inken purkkinurkka: testissä yli miljoona vuotta vanha uutuus Sapienic

Inken purkkinurkka | 1.5.2021 | Inke

Postauksen tuotteet saatu testiin.

Purkkinurkan Inke seuloo esiin parhaat purkit loputtomasta uutuus- ja vanhuusvirrasta.

Vaikka uutuuskosmetiikkaa ja kosmetiikka-innovaatioita yli kaiken rakastankin, käy joskus minunkin mielessäni, että moniko tämänkään alan nykykeksintö enää oikeasti muuttaa yhtään mitään ja moniko niistä on keksitty puhtaasti kaupallisten tarkoitusperien palvelemiseksi. Aina kuitenkin suht sukkelasti nousen tuosta kyynisyyden suosta ja totean, että eihän sitä pyörää todellakaan edes tarvitse keksiä täysin uusiksi – hyvin usein sen parantelu tai edes uudenlainen tarjoiluehdotus riittää.

Viime viikkoina testailemani uutuussarja on kuitenkin todella virkistävää vaihtelua tähän uudempi, parempi, lisää, enemmän –purnukkajoukkoon, sillä se esittelee itsensä reteästi ihonhoitomerkiksi, joka vie ihonhoidon kaksi miljoonaa vuotta taaksepäin. Okei, mielenkiintoista: silloinhan oltiin nipinnapin keksitty tyyliin vesi, joten mistä tässä nyt sitten on kyse?

Uusi sarja, joka ei kieltämättä näytä kaksi miljoonaa vuotta vanhalta, on nimeltään Sapienic. Jos nyt oikein tulkkasin, niin brändi on peräisin Ruotsista, mutta tuotteet valmistetaan Etelä-Afrikassa.

Eli mistä tässä waka-wanhassa ihonhoitorutiinissa on oikeastaan kyse? Lyhykäisyydessään: prebiooteista. Sarja on saanut nimensä Sapienic Acid -prebiootilta, joka on kaikessa seksikkyydessään ihomme talin pääainesosa, jota ei löydy mistään muualta eläinkunnasta. Siitäpä juontaa juurensa sen (ja sarjan) nimikin: Homo Sapiensista eli ihmisestä, siis. Jostain syystä itselleni tulee sanasta tali pieniä ällötyksen puistatuksia, enkä varmasti ole ainoa: ihon talin kun huomaa oikeastaan ainoastaan silloin kun asiat ovat huonosti tai epätasapainossa. Mutta oikeastihan kyseessä on ihoa suojaava ja pehmentävä aine, joka on iholle elintärkeää. Ironista kyllä, keskitymme ihonhoidossa edelleen aivan liian usein hinkkaamaan väkivalloin pois jotain sellaista, jota pitäisi oikeasti vaalia ja ravita!

Sapienic Acid auttaa siis tuhoamaan haitallisia bakteereja ja ylläpitämään ihon hyviä mikrobeja. Sapienic-sarjan tuotteista tätä ilmeisesti, oman harrastelijatason tietämyksen ja kaverilta kysymiseen perustuvan tutkimukseni mukaan, löytyy yhdestä tehoboosterista.

Ihmistä tuohonkaan tuotteeseen ei ole ymmärtääkseni pullotettu, vaan Sapienic Acid, palmitoleiinihappo, löytyy incistä nimellä Hexadecenoic Acid eli heksadekeenihappo, ja sitä puolestaan voidaan eristää esimerkiksi tyrnistä, australianpähkinäöljystä ja kookospähkinästä. Sapienicin happo on peräisin jonkun tansanialaisen köynnöskasvin siemenistä ja yhdestä tuollaisesta siemenestä vain noin 6 % on öljyä. Hauskana faktana mainittiin myös se, että nuo siemenet poksahtavat ja singahtelevat öljyä puristettaessa jopa 15 metrin korkeuteen, joka tekee prosessista kuulemma hippasen raskaan.

Muutkin sarjan tuotteet on toki suunniteltu tätä ihon omaa Sapienic Acidia hellimään ja vaalimaan, mutta lisää sitä saisi juurikin tuosta boosteriampullista. Tuotteissa käytetään myös elävien probioottien ainutlaatuista kombinaatiota. Tällä kaikella on merkitystä siksi, että ihon erilaiset tulehdustilat, kuten herkkyys, ihottumat ja akne, voivat johtua mikrobien monimuotoisuuden puutteesta. Sapienic pyrkii valmistamaan tuotteita, jotka auttaisivat ihoa säilyttämään sen luonnollista tilaa, ja tässä hyödynnetään ihon mikrofloorasta tehtyä tutkimustyötä.

Joku siellä varmasti jo hihkuu, että eikös Essellä ole vähän samankaltainen meininki tuotteissaan ja oikeassahan te olette. Mitä oikeastaan tässä kohtaa ihmettelen on lähinnä se, miten useammilla ei vielä ole!

Koska sellaista kosmetiikkapurnukkaa ei ole, joka korvaisi ihon oman talin, Sapienicin napakan sarjan ajatuksena on the next best thing eli ihon oman talin ja tasapainon säilyttäminen. Siihen ei puolestaan tarvita lukuisia purkkeja, ja sarja keskittyy pääasiassa ihoa ja sen suojakerrosta vahvistaviin öljyihin ja seerumeihin.

Yksi putsari sarjasta löytyy: kaoliinisavea sisältävä Makeup Remover. Ja hyvä niin, eiköhän mikrobiomin saisi hienosti sekaisin silläkin, jos jättäisi meikit, aurinkosuojat ja liat puhdistamatta. Maitomainen ja hellävarainen koostumus hierotaan kuivaan ihoon ja meikit pyyhitään pois vanulapuin tai musliiniliinalla, kuten minä teen. Sitten huuhdellaan viileällä tai enintään haalealla ja avot, ei kiristä eikä purista. Silmämeikit poistaisin erikseen, mutta tämän kohdalla jopa minä, kaksoispuhdistuksen vannoutunut ystävä, suostuisin tyytymään yhteen. (Tai no, jos saisin lisäksi kuitenkin vielä misellivettä silmien puhdistukseen, kiitos.)

Sitten varsinaiseen pääasiaan eli Sapienicin hoitotuotteisiin. Niistä testailin kypsän tai ikääntyvän ihon tarpeisiin suunniteltua Prime-linjaa. Toinen tarjolla oleva Sapienic-linja on suunniteltu kaikille ja erityisesti herkälle iholle. Hetken mietin, että jaa, antiagea meikäläiselle, mutta näinhän ne ovat vuodet päässeet vaivihkaa vierimään ja alkavat tällaiset sarjatkin olla yhä vaan ajankohtaisempia. Veikkaan, että joskus vielä koittaa se päivä, kun yhä vaan kiusaavat näpyt vaihtuvat yhdessä yössä syvempiin juonteisiin..

Tässä kohtaa Sapienic ehdottaa jotain tosi hämmentävää, joka ihme kyllä toimii käytännössä, vaikka se on mielestäni järjenvastaista. Tarkistin asian useita kertoja ja edelleen tulkitsen sarjan (sinänsä hyvin selkeät) ohjeet siten, että ensin iholle levitetään ykkösfaasi eli kevyt kasvoöljy ja sen jälkeen kakkosfaasi, eli kosteuttava seerumi. Vuosia olen minäkin hokenut kuin mantraa, että aina ensin ohuemmat ja lopuksi hevimmät tuotteet – joka siis tässä tapauksessa tarkoittaisi sitä, että aluksi levitetään hennon geelimäinen seerumi ja sen päälle laitetaan öljyä. Ohuempi tuote kun ei lähtökohtaisesti paksumpaa läpäise… Tai jotain.

No, ainakin sarjaa testattaessa on syytä noudattaa sääntöjä, joten tottelin kiltisti ja levitin puhdistetuille kasvoille aluksi Prime Lipids Phase 1 -kasvoöljyä. Öljy on täyteläistä mutta kuitenkin melko ohutta ja humpsahti ihoon tosi kivasti – jopa yllättävän hyvin! Tärkeintä roolia tässä öljyssä näyttelee ximeniaöljy, joka sisältää ximeniinihappoa. Kun se altistuu UV-valolle tai vapaille radikaaleille, muodostaa se iholle suojaavan polymeerin. Sen lisäksi ximeniaöljy auttaa lisäämään ihon kimmoisuutta ja se sisältää sellaisia rasvahappoja, jotka muistuttavat ihon omaa talia.

Seuraavana vaiheena kasvoille levitetään Prime Serum Phase 2 -seerumia, joka sisältää runsaasti kosteutta sitovaa hyarulonihappoa. Lisäksi seerumissa on mystistä GABA- sekä parakrassiuutetta, joita en toistaiseksi vielä tunne järin hyvin, mutta mieli tekisi tutustua: molemmilla kun kuulemma on kasvojen lihaksia rentouttava ja täten ryppyjä vähentävä vaikutus. Hei, olen valmis kokeilemaan! Seerumissa on myös sekä probiootteja että prebiootteja, jotka tukevat ja ruokkivat ihon monipuolista ja hyvää mikrobikantaa. Valitsin levittää seerumin samantien öljyn päälle ja hieroin ne kunnolla yhteen ja sekaisin – ehkäpä tämä peliliike varmisti, että molemmilla on mahdollisuus päästä hellimään ihoani oikein huolella.

Ja kuulkaas, se oli siinä se! Lisäksi sarjaan kuuluu probioottisuihke, jonka taidan vielä itselleni tilata tämän joukon jatkeeksi. Siinä kiinnostaa kaikkien hyvien ihoa hoitavien ominaisuuksien lisäksi myös se, että tuote sekoitellaan jauheesta ja nesteestä käyttökuntoon vasta kotona. Kotikemistileikit ja ”tuoreus” kiinnostaa! Sarjassa on myös kaksi erilaista, ampulleina myytävää tehoboosteria, joista toisen jo taisin esitelläkin: toinen sisältää probiootteja ja lupaa kiinteyttää ihoa tehokkaasti ja toinen, se Sapienic Acid -liemi, on tehoapua ”näkyviin” ongelmiin, kuten ekseemaan tai akneen.

Sapienicin tuotteilla on Ecocert Cosmos Organic -sertifioinnit ja lisäksi kaikki tuotteet ovat sekä vegaanisia että päästökompensoituja. Rakastan tätä ajatusta suht riisutusta, ihoa vaalivasta ja tasapainottavasta rutiinista (okei, rakastan myös runsaampia ja monivaiheisempia rutiineja, mutta ei takerruta nyt siihen..) ja kieltämättä ihoni tuntuu näistä tuotteista todella kovasti tykkäävän. Käytän satavarmasti viimeiseen pisaraan asti, mutta kovasti olisin toivonut, että tähän kaksi miljoonaa vuotta vanhaan ihonhoitofilosofiaan kuuluisi olennaisempana osana myös lisää vesikosteutta esimerkiksi hoitonesteen muodossa.

Sapiencia myy yksinoikeudella Skincity.com (kiitokset testituotteista!) ja sarja on kyllä ehdottomasti tutustumisen väärti.

Probiootit, prebiootit, mikrofloorat ja mikrobit, talit ja tasapainot – joko on tuttua juttua ja kiinnostaako tällainen lähestyminen?

Avainsanat: ,