Beauty

Amatööri testaa: hypetetty curly girl -metodi

Beauty | 1.7.2019 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Eco Beauty Wellness, sisältää huikeat tarjoukset

Kaksi kauneushypeä, mitkä eivät voisi itseäni vähempää kiinnostaa, ovat mikroneulaus ja curly girl -metodi – kunnes kiinnostuin jälkimmäisestä, kiitos poikaystäväni.

Ollaanpa ihan rehellisiä: en ole todellakaan hiustenhoidon ammattilainen. Ymmärrän kyllä hiusväreissä ja hiustuotteissa käytettävistä kemikaaleista paljonkin, mutta varsinaisessa hiustenhoidossa en ole todellakaan asiantuntija, saatika hiusten käsittelyssä. Nyt kun kosmetologiopinnoistani on kulunut turvallisesti 20 vuotta, voinen tunnustaa, että huijasin opettajaa pakollisella kampauskurssilla: tein osan kampauksista valmiiksi vain siihen saakka, että opettaja kävi tarkastamassa ja hyväksymässä kampauksen, jonka jälkeen purin sen. En ole koko elämäni aikana onnistunut tekemään banaaninutturaa omin neuvoin alusta loppuun saakka. Osaan tehdä tasan kolme ”kampausta”: tiukan ponihännän, vaihtelevasti onnistuvan epämääräisen nutturan ja tavallisen letin. Ranskanletistä voin vain haaveilla. Ei liene yllätys, että pakolliset hiusopinnot laskivat tutkintotodistukseni keskiarvoa.

Minulla oli vuosia lyhyt tukka, jossa oli erikoinen ja trendikäs leikkaus (teini-ikäisenä minulla oli myöskin rastat, kätevää noin niin kuin hiustenhoidon ja kampausten osalta, vai mitä?). Lyhyt tukka oli pakko pestä joka päivä, jotta se näytti hyvältä. Päivittäisen pesun vuoksi hiukset tietenkin rasvoittuivat todella nopeasti. Tiedä sitten kumpi oli syynä liimalettiin, jos hiuksia ei pessyt joka päivä: liian tiheään pesuväliin totutettu hiuspohja vai lyhyt tukka, joka vaati paljon muotoilua. Hiuspohjani kutisi myös paljon, jonka vuoksi välttelin shampoossa mm. sulfaatteja, sillä niistä kutina vasta villiintyikin.

Kesällä 2016 vietin 1,5 kuukautta Balilla ja aloin kasvattamaan pitkiä hiuksia. Ystäväni teki minulle ihania lettikampauksia, jonka ansiosta saatoin pitkittää hiusten pesuväliä viikkoon. Pesuvälin pidentäminen oli aluksi täyttä tuskaa hiuspohjan talinerityksen normalisoituessa. Lienee parempi, että jätä yksityiskohtaisemman kuvauksen hiuspohjani erittämistä kemiallisista tuotoksista väliin. Pikkuhiljaa kuontalo kuitenkin tottui uuteen pesurytmiin ja hiuspohja alkoi rauhoittua kutinalta ja rasvoittumiselta. Tässä kohtaa on varmasti paikallaan muistuttaa, että hiuspohjaan pätee ihan sama sääntö kuin kasvojen ihoon: mitä voimakkaammin hiuspohjaa pesee, sitä enemmän sen oma suoja kärsii ja talineritys joutuu epätasapainoon, kun päänahka koittaa hädissään korjata kärsinyttä omaa suojaa. Lopputuloksena hiukset rasvoittuvat nopeasti, mutta päänahka voi kutista, hilseillä ja ärtyä.

Käytin lyhyessä tukassa aineita, jotka oli tarkoitettu rasvoittuvalle hiuspohjalle. Kesästä 2016 lähtien olen pessyt hiukset vain 1-2 kertaa viikossa, mutta en ole täysin vaihtanut käyttämiäni tuotteita liimaletin pelossa. Nykyisin hiukseni ulottuvat reilusti yli puolen selän – eli tukka on aivan täysin erilainen kuin kolme vuotta sitten. Tässä kohtaa joku hiusammattilainen varmaan puistelee päätään, että olisiko kannattanut jossain kohtaa päivittää se hiustenhoitometodikin?! (Toteaisin taatusti samalla tavalla, jos kyseessä olisi ihonhoito.)

Pitkähiuksisena olen ollut fiksautunut kahteen eri hiustyyliin: joko föönaan hiukset suoraksi tai pidän ne kiinni. Jos hiukset ovat kiinni, ne ovat tiukalla ponnarilla, nutturalla tai letillä. En ole osannut käyttää mitään hiussolkia, pinnejä tai klipsejä. Hiuslaatuni muistuttaa hevosen jouhta. Se on vahva, jäykkä, itsepäinen ja paksu. Ja hiuksia on paljon. Hiukset eivät ole luonnostaan täysin suorat eivätkä kiharat, vaan jotain siltä väliltä. Latvat kuivuvat helposti. Äidilläni sen sijaan on luonnonkiharat, isän hiukset (tai ne mitä niistä on jäljellä) muistuttavat puolestaan myös hevosen jouhta. Summasummarum, hiukseni ovat todella haastavat! Olen aina halunnut pitää hiuksiani enemmän auki, mutta suoraksi föönaaminen on työlästä ja hiukset ei koskaan näytä auki hyvältä kuin korkeintaan päivän.

Kun curly girl -metodihype alkoi, en lotkauttanut sille korvaanikaan. Kiharan tavoittelu ei todellakaan ole minua varten, sillä minähän haluan hiusteni olevan suorat. En voinut käsittää, miksi suorahiuksiset ihmiset kohkasivat metodista, joka on tarkoitettu kiharan hoitoon. Suuresta vastustelusta huolimatta, päätin sentään lukea mistä metodissa on kyse – vain todetakseni ettei se todellakaan ole minua varten.

Yhtenä aamuna kiinnitin huomiota hiuskuontaloaan suihkussa pieteetillä selväksi harovaan poikaystävääni. Hän todellakin erotteli joka ikisen hiussuortuvan hellävaraisesti sormin hoitoaineen kanssa. Hiusten pesun jälkeen hän selvitti ne vielä harvapiikkisellä harjalla yhtä hellävaroen. Ja sen jälkeen hän käytti laskelmieni mukaan ainakin kahta geelintapaista muotoilutuotetta (niitä kahta, jotka piilotan aina peilikaappiin – Insta-seuraajani tietävät mistä on kyse). Kun hiukset olivat luonnollisesti kuivuneet, ne kihartuivat kevyesti ja näyttivät ihanalta. Anteeksi mutta noudattaako poikaystäväni tietämättään curly girl -metodia?! Tiedustelin onko hän kuullut metodista ja selvisi, että tämä oli ihan hänen oma kehittelemänsä surffikihara-metodi.

Jäin kuitenkin miettimään näkemääni, koska hiukset näyttivät niin ihanalta. Hiusten harominen hoitoaineen kanssa noin pieteetillä makes sense, sillä kyllähän se kosteuttaa hiuksia todella tehokkaasti. Omat hiukseni tuntuvat puolestaan kuivalta melko pitkältä matkalta, varsinkin latvoista.

Enkö ole käyttänyt tarpeeksi hoitoainetta tai hoitavia ja kosteuttavia tuotteita? Mitä hiuksilleni kävisi, jos kokeilisin curly girl -metodia ihan vain kosteuttamistarkoituksessa? Entä jos hiukseni ovatkin vuosien saatossa muuttuneet luonnollisesti kiharammaksi, kuten äidilleni kävi iän myötä, mutta minä olen yrittänyt pitää niitä väkisin suorana?

Metodi alkoi kiinnostamaan toden teolla, joten päätin kokeilla, miten se vaikuttaisi. Koska en itse ole hiusammattilainen, kilautin henkilölle, joka tuli ensimmäisenä mieleen, kun on puhe luonnollisesta hiustenhoidosta. Eco Beauty Wellnessin perustaja ja omistaja Aila Soliman on pitkän linjan ekokampaaja, jolla on vuosien kokemus hiustenhoidosta luonnollisin konstein.

Curly girl -metodi Ailan ohjeiden mukaan:

– Curly girl -metodi on saanut alkunsa afrohiusten hoitona 2000-luvun alussa. Metodiin voivat tarttua kaikki, joiden hiukset ovat taipuvaisia kihartumaan. Jotkut tarttuvat curly girl -metodiin vain siksi, että haluavat taltuttaa pitkään vallinneen suoristustrendin.
– Metodi on tapa käsitellä kiharaa ja taipuisaa tukkaa niin, että kihara tulee entistä näkyvämmäksi. 
– Curly girl -hiustenhoitorutiini sopii kaikille, joiden hiuksista löytyy pienikin määrä luonnonkiharaa tai laineita. Menetelmää voivat toteuttaa myös kuivat ja kosteusköyhät hiukset omaavat.
– Metodin ideana on ladata hius täyteen kosteutta, jolloin sen luonnollinen kiharuus tulee esiin helpommin, hiukset ovat kiiltävät ja pörröisyys tasoittuu.
– Metodin tuotteissa ei käytetä: silikoneja, sulfaatteja tai alkoholia.
– Hiuksia ei käsitellä lämmöllä eikä myöskään harjata tai kammata, muuta kuin harjoilla tai harvapiikkisellä kammalla, jotka soveltuvat kiharalle hiukselle.
– Vältettäväksi suositellaan useissa lähteissä myös hajusteita, rakennepaikkaavia ainesosia ja kuivattavia muotoilutuotteita, kuten hiuslakkaa.
– Muotoilussa korostetaan kiharaa ja hyödynnetään alkoholittomia geelejä. — Hiukset saa kuivatettua föönauksen sijaan luonnollisesti mm. käyttämällä Aquisin hiusturbaania.
– Hoitoaine on avainsana Curly girl -metodissa; voit aloittaa metodin jo pelkällä hoitoaineella.
– Tuotteita suositellaan kerrostamaan hiuksiin, jolloin niiden kosteutus on tehokkaampaa ja helpompaa – siksi rutiinissa suositellaan lisättäväksi myös jätettävä hoitoaine, hiusnaamio ja kiharoita tukeva muotoilugeeli tai -vaahto.
– Myös erilaiset öljyt tekevät hyvää kiharoille hiuksille. Muista, että mitä huokoisempi hius sen enemmän se imee itseensä eri tuotteita.  

Lisäksi Aila muistuttaa päänahan ongelmista: curly girl -metodi soveltuu suurimmalle osalle ihmisistä, mutta aina täytyy muistaa huomioida erilaiset päänahan ongelmat. Jos jokin toimii jollekin, voi olla, ettei se toimi toiselle. Shampoo on tärkeää valita oman päänahan kunnon mukaisesti.

Luonnonkosmetiikassa löytyy jo hyvin laajasti vaihtoehtoja eri tilanteisiin. Päänahan kunto heijastaa myös sisäistä olotilaa kehossamme, samoin kuin kasvojenkin iho. Jos päänahka oireilee, on suositeltavaa panostaa sisäisesti nautittaviin rasvahappoihin, sinkkiin sekä vitamiineihin ja hivenaineisiin. Kokeile co-washia eli hoitoainepesua, mikäli haluat että hiuksiin kohdistuu mahdollisimman vähän rasitetta. Hoitoainepesu pyritään tekemään hiuksille mahdollisimman harvoin ja ihanteellinen pesuväli vaihtelee hiustyypistä riippuen muutamasta kerrasta viikossa aina joka toinen viikko -pesuun.

Ailan ohjeistuksen jälkeen olen siis viisaampi. En tavoittele kiharaa, vaan ensi sijaisesti kosteutta, koska hiukseni ovat selkeästi kosteusköyhät. Lisäksi tavoitteeni on päästä eroon addiktiosta föönata hiukset suoraksi sekä totutella pitämään hiuksia auki ilman föönausta. Haluan oppia näkemään hiukseni uudella tavalla ja löytää uusia tapoja niiden auki pitämiseen.

Saan testattavakseni seuraavanlaiset hiustenhoitosetin curly girl -metodiin John Masters Organicsilta:

John Masters Organics Zinc & Sage Shampoo with Conditioner

Ensin tekee mieli mainita, että tämä shampoo tuoksuu kinuskikastikkeelle. Tämä shampoo on kuitenkin omiaan curly girl -metodiin, sillä se on niin sanottu 2 in 1 shampoo, joka on niin hoitava, ettei sen kanssa tarvita välttämättä hoitoainetta. Sanottakoon kuitenkin, että curly girlissä hoitoaine on tietenkin tarpeen. Tämä shampoo sopii erityisen hyvin kuivalle, kutisevalle ja ärtyneelle hiuspohjalle sekä kuiville hiuksille. Sinkki ja salvia helpottavat hiuspohjan kutinaa ja ärsytystä ja vehnän aminohapot jättävät hiukset kiiltäviksi. Shampoon vaahto on ihanan kuohkeaa ja se ei tosiaankaan pese liian voimakkaasti – mutta ilman hoitoainetta en tämän kanssa selviäisi!

John Masters Organics Lavender & Avocado Conditioner

En ole varmasti ikinä kokeillut tehokkaampaa hoitoainetta. Lyhythiuksisena välttelin viimeiseen asti näin hoitavaa tuotetta, jonka vuoksi tämä ei ole koskaan päätynyt pitkäaikaiseen käyttööni. Nyt kuitenkin tajusin kertalaakista, että juuri tämmöistä hoitoainetta pitkät hiukseni ovat kaivanneet, mutta olen hoitanut niitä liian kevyillä tuotteilla. Käytän hoitoainetta reilusti ja hieron sen myös hiuspohjaan. Sitten haron suortuvat huolellisesti selväksi yksitellen latvaan asti. Hiukset tuntuvat silkiltä heti huuhdellessa.

Tämä hoitoaine soveltuu erityisesti kuivalle ja luonnonkiharalle hiuslaadulle sekä niille, jotka kärsivät hiustenlähdöstä. Curly girl -metodissa hiukset voi kuulemma myös pestä pelkällä hoitoaineella. Tämä tuntuu kuitenkin hitusen omituiselta. Kenties tässä kuitenkin tapahtuisi samanlainen ahaa-elämys kuin puhdistusöljyissä konsanaan…?

John Masters Organics Hair Mask with Rose & Apricot

Hiusnaamiot eivät ole totisesti kuuluneet hiustenhoitorutiiniini ennen tätä. Nyt sitoudun kuitenkin käyttämään naamiota joka toinen viikko. Tämä naamio on todella kermainen ja se tuntuu hiuksia vahvistavalta. Hiukset eivät mielestäni selvity yhtä hyvin tällä kuin hoitoaineella, mutta naamio tuntuu puolestaan olevan syvältä kosteuttava ja ravitseva, vähän kuin hiusöljyt, mutta helpommin käytettävässä muodossa.

Aprikoosinkiviöljy ravitsee hiuksia ja päänahkaa, vehnäproteiini vahvistaa hauraita hiuksia ja ruusuvesi kosteuttaa. Hiusnaamio on erityisesti normaaleille hiuksille sopiva.

John Masters Organics Sweet Orange & Protein Styling Gel

Pitkät hiukset kasvatettuani en ole käyttänyt säännöllisesti muita muotoilutuotteita kuin hiuslakkaa. Nyt lakka jää kuitenkin hyllylle ja tilalle tulevat geelit. Curly girl metodia testatessani kävi hyvin nopeasti selväksi, että geelit ovat todellakin tässä rutiinissa oleellinen osa ja yhtä nopeasti karisivat myös ennakkoluuloni siitä, että luonnolliset geelit tekevät hiuksista lähmäiset. Tällä geelillä ainakaan ei ole lähmäletistä pelkoa, sillä geeli ei tee hiuksista kovia ja raskaita, vaan joustavat ja tuuheat. Pesuväliä ei myöskään tarvitse lyhentää geelin vuoksi. Jättimäinen pullo kestää myös käytössä varmaan ikuisuuden.

Levitän geeliä plopattuihin (eli hiusturbaanin sisällä kuivuneisiin) hiuksiin, joka imee tehokkaasti märistä hiuksista kosteuden pois. Käytän geeliä melko reippaasti, noin kaksi teelusikallista, ja puristelen sen hiuksiin. Puristelen hiuksia myös tyvestä saakka, koska pitkät ja paksut hiukset ovat melko painavat, mikä tietenkin suoristaa niitä. Geelin avulla puristelu tuo todellakin esiin kiharan, jota en tiennyt omistavani!

John Masters Organics Shine On

Tämä geeli tuo puolestaan edellistä enemmän kiiltoa ja pehmeyttä eikä mielestäni sellaisenaan tuo ainakaan omaa piilevää kiharaani esiin yhtä tehokkaasti. Kihara ei kuitenkaan ole varsinainen tavoitteeni, vaan hyväkuntoinen, kiiltävä ja pehmeä hius – siihen tämä toimii loistavasti. Aivan yliveto tämä geeli on myöskin kuiviin hiuksiin ja tätä geeliä kuluukin niinä päivinä, kun en pese hiuksiani.

Aquis hiusturbaani

Erityisestä, imukykyisestä materiaalista valmistettu hiusturbaani on curly girl -metodissa avainsana. Hiusturbaani kääritään hellävaraisesti turbaanin sisään ja annetaan sen imeä liika kosteus hiuksista pois. Tämä vaihe on nimeltään ploppaaminen.

Sanottakoon, että ploppaamisesta huolimatta hiukseni kuivuvat ikuisuuden, siksi en ole vielä ratkaissut, miten metodi olisi nopeinta toteuttaa arkena. Märillä hiuksilla kun ei tee mieli huidella ihmisten ilmoilla, eikä mennä myöskään nukkumaan. Olisi kiva kuulla, miten toiset pitkähiuksiset tämän tekevät, jos föönin käyttö on ehdoton nou nou?

Kokemukseni curly girl -metodista

Olen kokeillut curly girl -metodia nyt viisi kertaa. Täytyy sanoa, että hiukseni eivät ole ensinnäkään koskaan olleet näin hyväkuntoiset. Ensisijaisesti metodi on siis opettanut kosteuttamaan hiuksiani ja hoitamaan niitä uudella tavalla, joka sopii nykyiseen pituuteen paremmin. Olen myös pitänyt hiuksia auki lähes joka päivä, mikä on aivan ennenkuulumatonta. Olen löytänyt uusia tapoja antaa hiusten olla auki ja olen opetellut käyttämään pinnejä ja klipsejä – yhdessä loivien laineiden kanssa ne olivatkin avainsana, että aloin tottua uuteen tyyliin.

Metodin myötä on myös selvinnyt, että hiukseni eivät suinkaan ole enää tätä nykyä suorat, vaan lainehtivat. Jouhimainen hius näyttää mielestäni aina hieman karhealta, mutta metodin ansiosta hiuksiin tulee huomattavasti enemmän pehmeyttä, kiiltoa ja joustavuutta.

Aion hoitaa hiuksiani metodin mukaisesti jatkossakin – tosin sillä poikkeuksella, että käytän harjaa ja hiusten kuivaamiseen pitää myös keksiä nopeampi ratkaisu. Ensi sijainen tavoitteeni ei ole tuoda kiharaa esiin, vaan hoitaa ja kosteuttaa hiuksia riittävästi sekä tuoda hiukset esiin sellaisina, kuin ne luonnollisesti ovat.

Kuten jo mainitsinkin, äidilläni on luonnostaan kiharat hiukset. Siispä laitoin myös hänet kokeilemaan curly girliä kesäreissullani Keski-Suomeen. Kuvat kertovat varmasti kaiken olennaisen – äidin hiuksista tuli aivan mielettömän ihanat! Hänelle toki kiharan esiin tuominen ei ole varsinaisesti haastavaa, mutta myös äiti totesi hiusten olevan jo yhden kerran jälkeen paljon kosteutetummat ja pehmeämmät kuin aiemmin.

Curly girl -metodiin löytyy varmasti lukuisia hyviä tuotteita, mutta olin kyllä itse todella tyytyväinen John Mastersiin. Pakko paljastaa sarjasta muuten sellainen oleellinen kehitys, että tuotteille on tulossa Ecocert-sertifikaatti ja kuulemma ensi vuonna lanseerataan uusi Mom & Baby -tuotelinja.

Alekoodi

Eco Beauty Wellness verkkokauppa: saat koodilla Katja15 31.7.2019 asti 15 % alennuksen verkkokaupan koko valikoimaan. Alennus ei koske tuotemerkkejä Josh Rosebrook, Kahina Giving Beauty, Kjaer Weis sekä gua sha tarvikkeita. 


Eco Beauty Wellness ekokampaamo: kaikkiin hiustenvärjäys- sekä hoitopaketteihin ilmainen kosteuttava ja rakennepaikkaava mantelihoito tai laventeli-avokadohoito kaupan päälle. Lisää oheinen hoito varaukseesi ja merkitse lisätiedot-kenttään, että olet blogini lukija.

Ruudun sillä puolen on varmasti kokeneempia curly girl -metodin noudattajia. Olisi kiva kuulla millaisia kokemuksia teillä on metodista ja miksi aloitte sitä noudattamaan?

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , ,