Beauty

Genuine Beauty Guide: ihotyyppiopas osa 1

Beauty | 3.11.2019 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Biodelly

Oman ihotyypin tunnistaminen on edellytys optimaaliselle ihonhoitorutiinille. Moni kuitenkin tulkitsee ihotyyppinsä virheellisesti. Opi tuntemaan oma ihotyyppisi ja sen tarpeet tämän oppaan avulla.

Törmään todella usein asiakkaiden keskuudessa virheellisin tulkintoihin omasta ihotyypistä. Yleisimpiä mokia ovat mm. kosteusköyhän ihon tulkitseminen kuivaksi, kiiltävän ihon tulkitseminen epäpuhtaaksi ja kuivarasvaisen, tukkeutuneen ihon hoitaminen öljyrasvaisena ihona.

Kun ihotyyppi ja sen tarpeet tulkitaan väärin ja ihoa hoidetaan tuotteilla, jotka eivät vastaa sen tarpeita, ei toivottuja tuloksia saavuteta, mikä johtaa jatkuvasti uusien ja tehokkaampien tuotteiden metsästämiseen. Usein kuulenkin, että ”tähän ihoon on kokeiltu jo kaikki, mutta mikään ei auta”. No arvaatte varmaan kuinka paikkaansa pitävä väite tuo on.

Perusihotyyppejä on kolme

Ihotyyppien jaottelussa on hienovaraisia eroja riippuen siitä, millaisella näkemyksellä aihetta lähestyy. Oman jaotteluni mukaan perusihotyyppejä on vain kolme: normaali, kuiva ja öljyrasvainen iho. Ihmettelet varmaan mitä tapahtui sekaiholle, herkälle iholle ja kuivarasvaiselle iholle? Ne ovat ihon epätasapainotiloja, joita hoidetaan niiden yksilöllisten tarpeiden mukaan, mutta ajatus on se, että epätasapainon taustalla oleva varsinainen ihotyyppi on pysyvä, mutta oireet – kuten kosteusköyhyys, epäpuhtaudet tai reaktiivisuus – eivät.

Tietenkin täytyy muistaa se, että ihollamme on aivan omanlaisensa, jatkuvasti muuttuva elämänrytminsä, jonka tasapainoon vaikuttavat sisäiset ja ulkoiset tekijät, joten pelkkään ihotyyppiajatteluun kiinnittyminenkään ei tuo aina optimaalisia tuloksia. Se luo kuitenkin pohjan ihonhoitorutiinin suunnittelulle, mutta ihon tarpeet täytyy huomioida aina tilanteen ja olosuhteiden mukaan.

Ihotyypin analysointi

Tee ihotyypin analysointi puhtaalle ja meikittömälle iholle. Puhdista iho mahdollisimman neutraalilla puhdistusaineella, joka ei pese ihoa liikaa, mutta huuhtoutuu iholta pois helposti. Puhdistusmaito on paras vaihtoehto.

Kun tarkastelet kotioloissa ihoasi, voit pitää ohjenuorana seuraavia kysymyksiä. Älä kuitenkaan kiinnity yksittäisiin kysymyksiin liiaksi, jos et osaa analysoida niitä tarkkaan.

– Tuntuuko ihon pinta kuivalta, hieman öljyiseltä vai öljyiseltä?
– Kiiltääkö iho päivän aikana ei lainkaan, jonkin verran vai runsaasti?
– Kuinka hyvin meikki pysyy iholla päivän aikana?
– Esiintyykö iholla ollenkaan mustapäitä, tukkeumia tai näppyjä, onko niitä vain hieman esim. nenässä ja leuassa vai runsaasti?
– Esiintyykö iholla hilseilyä, onko ihon pinta karhea tai kiristääkö ihoa?
– Kiristääkö ihoa vain pesun jälkeen vai myös muulloin?
– Tuntuuko ihon pinta paksuhkolta ja kiristävältä, mutta iho kiiltää silti ja sillä esiintyy epäpuhtauksia?
– Näyttääkö iho ryppyiseltä, ”tyhjältä” tai veltostuneelta ikääsi nähden?
– Ovatko rypyt pieniä ja hienoja, vai syviä ja selkeitä vai näkyvätkö ne vain, jos iho kuivuu tai altistuu voimakkaille sääolosuhteille tai stressille?
– Erottuvatko ihohuokoset ollenkaan tai hieman vai ovatko ne laajentuneet tai syvät?
– Onko ihon väri kalpea, samea, punoittava vai kuulas ja heleä?

Normaali iho

Normaalin ihon talineritys toimii normaalisti, eli iho kiiltää hieman päivän aikana, mutta meikki pysyy siitä huolimatta hyvin. Ihon kosteuspitoisuus on tasapainossa eikä ihoa kiristä aamuisin herätessä eikä pesun jälkeen. Ihon pinta tuntuu pehmeältä ja sileältä ja sen väri on heleä. Iho näyttää tasaiselta ja täyteläiseltä, vaikka iästä riippuen iholla voi toki esiintyä ryppyjä ja se voi olla veltostunut. Huokoset erottuvat hieman ja iän myötä kudosten veltostuessa selkeämmin. Normaalille iholle voi paukahtaa näppy tai pari kuukautiskierron myötä. Nenän ja leuan alueella voi esiintyä myös jonkin verran mustapäitä.

Normaalinkin ihon saa helposti epätasapainoon, jos ihoa ylihoitaa liian voimakkailla tuotteilla, käyttää liian voimakasta puhdistusainetta, ei kosteuta ihoa tarpeeksi kasvovedellä tai jos ihoa ei suojaa ja lukitse kosteutta ihoon öljyllä ja kosteusvoiteella.

Normaalin ihon hoidossa saippuat sekä puhdistusvaahdot ja -geelit kannattaa unohtaa. Mieto vaahto tai geeli sopii korkeintaan kaksoispuhdistukseen puhdistusöljyn kanssa käytettäväksi, mutta kuivissa ja kylmissä sääolosuhteissa vaahtoa tai geeliä ei kannata käyttää lainkaan.

Täsmätuotteita normaalille iholle

Evolve Gentle Cleansing Melt

Hyytelömäinen ”jelly-putsari” yhdistää puhdistusöljyn ja -maidon yhden tuotteeseen. Putsarin sisältämä kookosöljy ja baobaböljy ravitsevat ihoa ja sulattavat meikin sekä epäpuhtaudet iholta pois tehokkaasti. Veden kanssa sekoittuessaan putsari muuttuu maitomaiseksi ja huuhtoutuu iholta pois helposti säilyttäen kuitenkin ihon hydrolipidikalvon tasapainossa.

Bybi Mega Mist

Tehokkaasti kosteuttava kasvovesi, joka sisältää ruusuveden, appelsiininkukkaveden ja melissaveden lisäksi hyaluronihappoa, vihreää teetä, merilevää ja granaattiomenauutetta. Loistava tehokosteuttaja ja kuulauden ylläpitäjä normaalille iholle. Suihkuta kasvovettä kasvoille ja kaulalle ja taputtele ihoon. Toista muutama kerros.

Antipodes Aura Manuka Honey Mask

Normaalin ihon tasapainoa kannattaa ylläpitää ravitsevalla ja kosteuttavalla naamiolla noin kerran viikossa. Tämä naamio sisältää vahvaa manukahunajaa, joka kirkastaa ja kosteuttaa ihoa sekä ylläpitää ihon tasapainoa.

Kuiva iho

Kuivan ihon talineritys on alentunut eikä iho kiillä päivän aikana. Lisäksi ihon kosteuspitoisuus on alentunut ja ihoa kiristää helposti, erityisesti puhdistuksen jälkeen. Ihohuokoset eivät erotu juuri lainkaan ja iho on yleensä rakenteeltaan ohut, jonka vuoksi se on altis couperosalle tai herkkyyteen. Kuivalla iholla voi esiintyä juonteita nuorellakin henkilöllä, mikä johtuu kosteuden ja rasva-aineiden puutteesta. Iäkkäämmällä kuivalla iholla huokoset erottuvat yleensä kudosten veltostuessa ja iho voi näyttää ”tyhjältä”.

Kuiva iho on hyvin hoidettuna heleä ja tasainen, mutta puutteellisella hoidolla ihon väri on kelmeä ja iho voi hilseillä sekä tuntua karhealta. Iholla voi myös esiintyä miliumeja eli valkoisia ”luufinnejä”. Kuukautiskierron mukana myös kuivalle iholle voi tupsahtaa näppy tai kaksi.

Kuivalle iholle ei tule käyttää lainkaan saippuoita eikä vaahtoavia puhdistusaineita. Puhdistusöljy tai täyteläinen puhdistusvoide ovat parhaita vaihtoehtoja. Ihoa täytyy vesikosteuttaa runsaasti useilla kerroksilla kasvovettä/hoitonestettä ja lisäksi iholle pitää tuoda reippaasti rasvaa laadukkaalla ihoöljyllä tai -balmilla sekä hyvällä hoitovoiteella. Kuivaa ihoa ei kannata kuoria kuin korkeintaan kerran kuukaudessa ja paras vaihtoehto kuorintaan on hyvin mieto entsyymi- tai hedelmähappokuorinta (huom. hedelmähappokuorinnan tulee olla todella mieto, jotta se kosteuttaa ihoa.)

Täsmätuotteita kuivalle iholle

Bybi Swipe Clean

Kuivan ihon ykkösputsari, joka pitää ihon pehmeänä ja hoitaa ihoa sekä poistaa tehokkaasti meikin ja iholle päivän aikana kertyneen lian. Huuhtoutuu helposti pois vedellä, joten ei tarvitse kaverikseen musliiniliinaa.

Whamisa Deep Rich Toner

Parasta, mitä kuivalle iholle voi juottaa. Käytä tätä hoitonestettä 7 skin methodin tavoin, niin ihosta tulee kuulas, kimmoisa ja täyteläinen.

Wild Rose Beauty Balm

Kuivan ihon ihmetuote, joka sitoo kosteuden ihoon sekä hoitaa ihoa ja vahvistaa suojabarriääriä. Villiruubalsami pitää kuivan ihon heleänä, sileänä ja pehmeänä. Tuotetta voi käyttää tehohoitona iltaisin naamion tavoin levittämällä sitä iholle reilu kerros ja pyyhkimällä ylimääräiset kevyesti pois ennen nukkumaanmenoa.

Öljyrasvainen iho eli seborrea oleosa

Öljyrasvaisella iholla talineritys on lisääntynyt, iho kiiltää runsaasti ja meikki ”sulaa” helposti päivän aikana iholta. Ihohuokoset erottuvat selkeästi ja ne voivat olla syvät. Iho on yleensä rakenteeltaan paksu tai paksuhko eikä se ole herkkä. Öljyrasvainen iho voi olla väriltään samea ja sillä voi esiintyä mustapäiden lisäksi finnejä ja tukkeumia. Toisaalta hyväkuntoinen öljyrasvainen iho voi olla myös heleä eikä sillä välttämättä esiinny kuin mustapäitä. Öljyrasvaista ihoa voisikin kutsua ns. normaaliksi rasvaiseksi ihoksi.

Vaikka öljyrasvaista ihoa tekisi kuinka mieli pestä vaahtoavilla puhdistusaineilla, sillä tekee iholleen yleensä karhunpalveluksen ja vain kiihdyttää talineritystä. Kaksoispuhdistus on paras vaihtoehto öljyrasvaiselle iholle ja suosittelen jopa toisinaan jättäämään kakkosvaiheen vesipohjaisen puhdistuksen kokonaan pois ja käyttämään pelkästään puhdistusöljyä.

Öljyrasvaisen ihon pH on yleensä emäksinen, joten happamat tuotteet tasapainottavat sitä. Ihon voi kuoria kerran viikossa tai joka toinen viikko miedolla entsyymi- tai hedelmähappokuorinnalla riippuen tuotteen voimakkuudesta. BHA- eli salisyylihappoa sisältävä kuorinta on hyvä valinta öljyrasvaiselle iholle, sillä rasvaliukoinen salisyylihappo liuottaa talitukoksia huokosista. Vaikka öljyrasvaisen ihon hoidossa pyritään tasapainottamaan talineritystä ja ehkäisemään ihon tukkeutumista ja epäpuhtauksia, varo kuitenkin käyttämästä liikaa puhdistavia ja supistavia tuotteita. Lisäksi myös öljyrasvainen iho tarvitsee tipan laadukasta kylmäpuristettua öljyä ihonhoitorutiiniin, jota voi sekoittaa esimerkiksi kosteusvoiteen joukkoon.

Täsmätuotteita öljyrasvaiselle iholle

Bybi Swipe Clean + Bybi Crystal Clear

Kaksoispuhdistus on paras valinta öljyrasvaiselle iholle. Bybin puhdistusgeeli on hellävarainen eikä kuivata ihoa – jos sen käyttöä malttaa säännöstellä.

Suki Resurfacing Enzyme Peel

Entsyymejä, hedelmähappoja ja salisyylihappoa sisältävä kuorinta ehkäisee öljyrasvaisen ihon tukkeutumista ja syväpuhdistaa tukkeutuneita ihohuokosia sekä tasapainottaa ihon pH:ta. Sen käyttö tulee kuitenkin pitää maltillisena, korkeintaan kerran viikossa tai joka toinen viikko.

Neal’s Yard Remedies Purifying Palmarosa Mattifier

Öljyrasvaisen ihon taikatuote, joka pitää ihon mattapintaisena pidempään, minkä ansiosta meikki kestää iholla paremmin. Lisäksi tuote tasoittaa ihohuokosia, jolloin meikki levittyy kauniimmin ja tasaisemmin iholle.

Seuraavassa osassa ovat vuorossa sekaiho, kuivarasvainen iho ja herkkä iho. Tämän osan luettuasi ymmärrät, miksi perusihotyyppejä voi määritellä olevan vain kolme.

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , , ,