Body & Mind

Aloitan kiinalaisen lääketieteen opinnot

Body & Mind | 5.11.2019 | Katja Kokko

Aloitan tammikuussa 3,5 vuotta kestävän taipaleen kiinalaisen lääketieteen akupunktiohoitajaksi.

Suurin osa teistä seuraakin minua sekä Facebookissa että Instagramissa, joten olette kuulleet nämä uutiset jo muutama viikko sitten. Ajattelin silti kertoa asiasta myös täällä blogin puolella, sillä varmasti joukossa on myös sellaisia seuraajia, jotka lukevat vain blogia.

Enpä olisi uskonut muutama vuosi sitten palaavani vielä koulun penkille. Vaikka kehitänkin osaamistani mm. joogaopettajakoulutuksessa ja erilaisissa holistisen ihonhoidon tekniikoissa, on tämä tuleva koulutus paljon vaativampi opinahjo. Aloitan siis tammikuussa 3,5 vuotta kestävän koulutuksen Suomen Kiinalaisen lääketieteen akatemiassa, josta valmistuu akupunktiohoitajaksi.

Tutustuin kiinalaiseen lääketieteeseen ensimmäistä kertaa kunnolla vuonna 2015 Denis Vinokurin kirjan Tuli, maa, vesi luettuani. Kirja ja aihe kolahtivat minuun erityisen syvälle, syvemmälle kuin intialainen lääketiede ayurveda on koskaan kolahtanut, vaikka se on vahvasti läsnä astangajoogassa. Yin-joogan myötä paneuduin aiheeseen entistä syvemmälle, sillä yin-jooga pohjautuu kiinalaiseen lääketieteeseen. Luin ensimmäistä kertaa kiinalaisen lääketieteen koulutuksesta pari vuotta sitten Noora Shinglerin blogista (Noora on muuten ennenkin käynnistänyt elämässäni merkittäviä muutoksia, nimittäin aikoinaan koko tieni hyvinvoinnin maailmaan alkoi vuonna 2009 Nooran postauksesta selittämättömistä vatsavaivoista). Otin jo tuolloin pari vuotta sitten yhteyttä Suomen kiinalaisen lääketieteen akatemiaan saadakseni lisätietoa koulutuksesta. Ajatus jäi itämään jonnekin todella syvälle, mutta en varsinaisesti haaveillut akupunktiohoitajan ammatista, joten epäröin mahtaisiko koulutuksessa olla mitään järkeä.

Yin Your Skin® -konsepti sai alkunsa vuonna 2017 yin-joogan ja ihonhoidon yhdistämisestä, kun huomasin yin-joogan merkittävät vaikutukset kasvojen iholla. Konseptia kypsytellessä ja jalostaessani sukelsin syvälle gua shan maailmaan, joka vei mennessään todellisella voimalla. Gua shan myötä kiinalainen lääketiede on tullut entistä tutummaksi ja mitä enemmän aiheesta luen, sitä vahvemmin tunnen, että tämä on minun tieni. Lopulta akupunktiohoitajani Taina Alakulppi, yksi Kiinalaisen lääketieteen akatemian pääopettajista, sai puhuttua minut koulutukseen. (Tai sanottakoon, ettei hänen tarvinnut varsinaisesti minua taivutella, vaan hän sai minut ymmärtämään, että voin rakentaa opintojen myötä omasta polustani juuri sellaisen kuin haluan, sen sijaan, että olisin ns. ”tavallinen akupunktiohoitaja”.)

Kiinalaisen lääketieteen maailmassa on hurjan paljon mahdollisuuksia ja suuntauksia, joista kukin voi rakentaa omanlaisensa. Minä näen jo selkeästi gua shan lisäksi useita tekniikoita, joita voin yhdistää työssäni joogaopettajana ja kosmetologina sekä itsehoitoon inspiroimisessa, jota Yin Your Skin® verkkokurssikin on. Palan halusta oppia kasvodiagnostiikkaa, kasvoakupunktiota ja kuppausta ja lopulta myös perinteinen akupunktio on alkanut tuntua innostavalta ajatukselta. Tunnen sen luissani, että tämä avaa minulle vahvan oman näköiseni polun, jonka mahdollisuudet ovat rajattomat ja siten myös opiskeltavaa riittää koko loppuelämäksi.

Suomen kiinalaisen lääketieteen akatemian koulutustilat ja klinikka sijaitsevat Eiran sairaalassa. Opintoihin kuuluu 507 tuntia klinikkaharjoittelua, joka alkaa toisena vuonna observoinnilla ja kolmannesta vuodesta eteenpäin tehdään myös hoitoja. Tiedoksi akupunktiosta kiinnostuneille, että akatemian opetusklinikalle voi varata ajan kuka tahansa. Hoitoja on tarjolla viikonloppuisin ja ne ovat todella edullisia, sillä yksi hoito maksaa vain 45 €. Vaikka kyseessä on koulutusklinikka, ei ole todellakaan pelkoa siitä, että siellä joutuisi epävarman opiskelijan pisteltäväksi miten sattuu. Klinikalla työskentelevät pitkän linjan ammattilaiset, jotka vastaavat hoidoista. Normaalisti heidän vastaanottohintansa on 100-120 €. Koulutusklinikalla he ovat siis päävastuussa hoidosta ja joko suorittavat sen kokonaaan tai yhdessä opiskelijoiden kanssa riippuen siitä, minkä vuoden opiskelijoita klinikalla kulloinkin on. Kävin viimeksi Suomessa ollessani tutustumassa klinikkaan ja voin sanoa, että tilat ovat todella kauniit ja tunnelmalliset, kuten koko Eiran sairaala muutenkin. Jos haluat siis laadukasta akupunktiohoitoa edullisesti, kannattaa varata aika klinikalle, lisätietoa löytyy täältä.

Valvotun klinikkaharjoittelun lisäksi opintoihin sisältyy 800 tuntia itsenäistä harjoittelua. Minä teen aluksi gua sha hoitoja, mutta opintojen edetessä lisään hoitotarjontaan menetelmiä ja haluankin päästä yhdistämään niitä kasvo- ja vartalohoitoihin, jolloin voin tarjota todella holistisia hoitokokonaisuuksia. Lisäksi olen haudutellut mielessäni ajatusta konsultaatiopalvelusta, joka keskittyisi (kasvo)diagnostiikkaan ja räätälöidyn itsehoidon tarjoamiseen. Katsotaan mitä kaikkea vielä keksinkään! Tarjoan hoitoja vain Yin Your Skin® verkkokurssin ostaneille, koska aikoja on tarjolla rajallisesti. Haluan siis kohdistaa ne niille asiakkaille, jotka ovat jo lähtökohtaisesti hyvin motivoituneita itsehoitoon ja käyttämilleni menetelmille.

Kiinalaisen lääketieteen akatemian koulutus sopii täydellisesti niillekin, jotka eivät asu Helsingissä, sillä lähiopiskelu ja klinikkaharjoittelu tapahtuvat aina viikonloppuisin ja teoriaopiskelu pääasiassa verkossa. Itselleni opiskelu ei olisikaan muuten mahdollista Lontoosta käsin ja aihe on sellainen, jonka haluan ehdottomasti opiskella omalla äidinkielelläni. Tavoitteenani on kuitenkin koittaa löytää Lontoosta hyvä kiinalaisen lääketieteen akupunktioklinikka, jossa voisin suorittaa harjoittelua myös englanniksi opintojen loppupuolella.

Jos kiinnostuit koulutuksesta, niin kerrottakoon vielä, että koulutukseen hakiakseen ei tarvitse olla taustaa hoitoalalta tms. Akatemiassa opiskelee lääkäreitä, sairaanhoitajia, fysioterapeutteja sekä täysin muilta alalta tulevia. Koulussa kaikki ovat samalla viivalla kiinalaisen lääketieteen suhteen. Jotta koulusta voi valmistua hyväksytysti, täytyy kuitenkin suorittaa myös 30 opintopistettä länsimaisen lääketieteen opintoja, joita tarjoaa esimerkiksi Itä-Suomen yliopisto, mutta nämä opinnot hoitoalalta tulevat saavat tietenkin hyväksiluettua.

Tällaisia tuulia puhaltaa siis täältä suunnasta! Olen niin innoissani, että seuraavaksi suuntaan muistikirja-, kynä- ja penaaliostoksille!

Onko teillä luvassa uusia tuulia ensi vuodeksi?

Kuvat Susanna Vento ja Lela Louhio

Avainsanat: , , , , , , ,