Lifestyle

Kevätsiivous

Lifestyle | 20.5.2019 | Katja Kokko

Löysin ekologisen siivousainemerkin, jonka pullot ovat kuin sisustusesineitä – ja kaiken lisäksi uudelleen täytettäviä.

Kotiutuminen Lontooseen on ollut minulle henkisesti pienimuotoista vuoristorataa, vaikka suunta onkin loivasti ylöspäin. Toisen ihmisen kotiin muuttaminen on yllättävän haastavaa, kun on tottunut asumaan 16-vuotiaasta lähtien yksin.

Likaisten vaatteiden, astioiden, käytettyjen teepussien ja epämääräisen sälän muodostamat kasat ovat jotain aivan uutta meikäläisen elämässä. On myös hämmästyttävää kuinka erilainen käsitys kahdella ihmisellä voi olla siivoamisesta. Meillä siivotaankin usein kahteen kertaan: Richard siivoaa ensin ja minä siivoan sen jälkeen, koska en yleensä huomaa, että hän on siivonnut (kuulostaako tämä kenties tutulta jollekin?). Koti muuttuu kuitenkin välittömästi poikamiesboksiksi, kun olen käymässä Helsingissä.

Richardilla on todella erikoinen tapa hamstrata asioita, kuten siivous- ja pesuaineita: kun ostaa kerralla kaapit täyteen, ei tarvitse moneen kuukauteen muistaa ostaa tiskiainetta. Siivouskomeromme onkin kunnon kemikaalipommi. Mielestäni sitä kannattaisi lähestyä vain hengityssuojaimen, suojahanskojen ja suojalasien kanssa – ekologiset ja ihmisystävälliset pesuaineet ovat täysin uusi tuttavuus brittipoikaystävälleni. Sukka- ja säläröykkiöiden suhteen olen ollut suvaitsevainen enkä ala korjaamaan aikuisen miehen jälkiä, mutta ilmoitin noin viikko muuttoni jälkeen olevani tästä lähtien taloutemme virallinen kemikaalivastaava, joka koskee kaikkia mahdollisia pesuaineita ja kosmetiikkaa. Joitakin pesuaineita olen suostunut käyttämään pois, mutta osaan en puolestaan halua koskea tikullakaan. En tiedä mitä niille tekisi.

En ole toistaiseksi löytänyt Lontoosta Sonettin pesuaineita, joka on mielestäni paras pesuainemerkki olipa kyseessä sitten vaatehuolto, kodin siivous tai vaikka auton pesu – valikoima on todella laaja. Sonettin tuotteet ovat huippulaadukkaita ja 100 % luonnollisia sekä biohajoavia, joten jatkan vielä niiden metsästämistä Lontoosta.

Törmäsin puolestani talvella Instagramissa lontoolaiseen merkkiin, jota luulin ensin kosmetiikaksi, pullot olivat nimittäin sen verran tyylikkäitä. Lopulta selvisi, että kyseessä olikin pesuainemerkki Tincture London, jonka kaikki tuotteet ovat 100 % luonnollisia. Valikoimassa on perusaineet kodin siivoukseen, mutta vaatteiden huoltoon merkiltä ei ainakaan toistaiseksi löydy tuotteita.

Valkoiset pullot ovat kuin veistoksia eikä niitä tee mieli piilottaa kaappeihin. Kaikki tuotteet ovat uudelleen täytettäviä ja refillit on pakattu kierrätettäviin lasipulloihin turhan muovijätteen minimoimiseksi. Muovipullot ovat kuitenkin kätevämpiä siivouksessa.

Tilasin meille Washing Up tiskiaineen, Glass Mirror Steel lasin puhdistustusaineen ja All Purpose yleispuhdistusaineen. Olen ollut kaikkiin tuotteisiin todella tyytyväinen ja ne ovat myös niin riittoisia ettei tarvetta täyttöpulloille ole vielä pitkään aikaan. Tuotteet eivät ärsytä ihoa eikä hengitystä ja eteerisistä öljyistä peräisin olevan miedot tuoksut haihtuvat nopeasti (muutenhan englantilaiset tuntuvat rakastavan ylihajustettuja pesuaineita).

Tätä postausta kirjoittaessani meillä kävi ikkunanpesijä (jätän mainitsematta, koska ikkunamme oli pesty viimeksi). Eilen tein suursiivousta ja järjestelyä. Ostin ison kimpun jättiläispioneja Columbia Roadin Flower Marketista kymmenellä punnalla, yhden lasimaljakon ja kaksi pientä keraamista maljakkoa. Suunnittelimme millaisia viherkasveja käymme ostamassa samaiselta kukkatorilta Turkin matkan jälkeen ja milloin maalaamme olohuoneen seinät. Koti täällä alkaa tuntua pikkuhiljaa myös minun kodilta ja näyttää siltä, että minäkin asun täällä.

Tincture Londonin tuotteita ei ainakaan toistakseksi saa Suomesta, mutta merkin oma verkkokauppa ja Content Beauty toimittavat niitä Suomeenkin.

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , ,

Lifestyle

6 kommenttia artikkeliin “Kevätsiivous”

 1. Jennie

  Siisteyskäsitys on täälläkin vähän liian kaukana toisistaan. Täällä on myös kasojen kerääjä, tosin itselläkin jää tavaroita lojumaan, mutta niille on oikeasti omat paikat. Kasakerääjä jättää tavaransa sopivalle tyhjälle pinnalle ja hänen puolesta ne voivat olla siinä kaikessa rauhassa.. Argh. Meidän yhteenmuutossa tuli myös mukana jäätävä kasa eri siivouskemikaaleja, niitä voi sitten loppu elämän melkein kuluttaa. Näistä asioista saa kunnon kiistan aikaan, yhteisten sääntöjen löytyminen on must ettei säntillisempi puoliso joudu ihan koko ajan siivoilemaan!

  • Haha Meillä on kolme paikkaa, mihin voi mun puolesta kerääntyä ihan millaiset kasat vain: Richardin oma työpöytä, hänen vaatehuoneensa edessä oleva pyykkikori (jostain syystä vaatteet ovat kuitenkin vain harvoin korissa ja yleensä sen ympärillä lattialla), koska se sattuu olemaan sellaisessa syvennyksessä, mikä ei näy mihinkään, sekä makuuhuoneessamme olevan lipaston päällinen. Tosin eilen uhkasin hankkia jonkin boksin niille lipaston päällä lojuville ihme tavaroille, jotka voi olla mitä vaan maan ja taivaan väliltä, kuten klemmareita, ryppyisiä nenäliinoja ja papereita, kolikoita, ruuvimeisseleitä ja jotain epämääräisiä lenksuja.

 2. Kati

  Hei Katja! Kiitos mahtavasta blogistasi, olen sitä jo vuosia seurannut. En ole aikaisemmin kommentoinut, mutta viime aikoina seurannut tietäväinen hymynkare suupielissäni kertomuksiasi elämänkumppanin löytämisestä, Lontooseen muuttamisesta jne. sillä itselleni kävi lähes samoin. Tapasin britti-miehen ja muutin Etelä-Lontooseen hänen luokseen 20 vuotta sitten. Nyt 19 avioliittovuoden jälkeenkin tänne meille kertyy niitä paperiliittimiä, ryppyisiä nenäliinoja, kolikoita jne. erinäisille tasoille/pinnoille. Eli tsemppiä sulle ja onnea matkaan teidän yhteiselle taipaleelle ja kotoutumisellesi Lontooseen!

  • Ihana kun tulit kommentoimaan! Heheh, luulen että nämä epämääräiset säläkasat ovat myös täällä pysyvä osa parisuhdetta 😀 Ihana kuitenkin on ollut huomata, miten toinen osapuoli on alkanut arvostamaan siisteyttä ja on ollut muutenkin todella avoin ja valmis tekemään kodissa sellaisia muutoksia, että tämä voi tuntua kodilta myös mulle 🙂 Kirjoittelen kyllä varmasti lisää kaikesta tästä, kunhan kevään työkiiresuma on ohi! Ihanaa kevättä sulle!

 3. Tiina

  Ihana teksti 🙂
  Kun ihmiset ovat asuneet pitkään itsekseen, ei toisen kanssa yhteenmuutto ole ihan kivutonta, mutta arvostan sitä lopputulosta mikä syntyy kun kommunikoi toisen kanssa itselleen tärkeistä asioista. Minä kaipaan järjestystä ja siisteyttä enemmän kuin puolisoni mutta on ihanaa että hän ymmärtää sen ja yrittää tsempata.
  En olisi itse voinut muuttaa toisen kotiin – tosin aina olosuhteita ei voi valita. Puolisoni kanssa ensimmäinen yhteinen koti oli yhdessä valittu, yhdessä vuokrattu ja yhdessä kalustettu, joten se helpotti kokemusta.

  Ihanaa oloa Lontooseen <3

  • Meilläkin on tsemppi päällä, mutta kun toinen on ihan eri maailmasta, niin veikkaan, että päivittelen vielä mummonakin mikä sotku yhdestä aamukahvin keittämisestä voikaan syntyä!

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>