Beauty

Rosacean kokonaisvaltainen hoito

Beauty | 21.5.2019 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Itu Biodyn & House of Organic, sisältää tarjouksen

Vaikka kesä onkin ihanaa aikaa ja auringolla on lukuisia positiivisia vaikutuksia ihoon ja hyvinvointiin, kaikki ihot eivät ole parhaimmillaan auringonpaisteessa. Yksi haastavimmista ihoista kesällä on rosacea.

Rosacean oireet

Rosacea eli ruusufinni on ihotulehdus, jota esiintyy yleensä ruuhkavuosia elävillä 30-60 vuotiailla naisilla. Rosaceaa, kuten mitä tahansa iho-ongelmia on eriasteisia. Yleisimmät oireet ovat ihon punoitus, couperosa ja herkkyys, jota esiintyy nenän, otsan, poskien tai leuan alueella, joskus myös koko kasvoilla. Ihoa voi kuumottaa, se voi kutista ja iholle voi nousta pienen pieniä näppyjä, jotka eivät puhkea varsinaisiksi finneiksi. Hieman vaikeammalla rosacealla esiintyy kuitenkin märkäpäitä ja iho voi olla erittäin reaktiivinen. Rosaceaiho on myös yleensä kosteusköyhä ja hilseilevä.

Aurinko, kuumuus, mausteinen ja tulinen ruoka, alkoholi, hikoilu ja stressi pahentavat yleensä rosacean oireita ja siksi kesä voi olla rosaceaihoisille tuskallistakin aikaa. Rosacea voi reagoida hyvin helposti niin sääolosuhteissa kuin elämässäkin tapahtuviin muutoksiin, joten toisinaan oireetkin helpottavat ja katoavat lähes täysin.

Rosacean syyt ja sisäinen hoito

Rosaceaa on vaikea hoitaa kokonaan pois. Sen puhjettua iho jää yleensä oireille alttiiksi pitkäksi aikaa, vaikka ne saataisiinkin kuriin. Siksi hoidon kannattaa olla jatkuvaa ja ehdottomasti kokonaisvaltaista, sillä hyvällä hoidolla rosacea voi pysyä täysin oireettomana.

Hyvä hoito voi auttaa myös ehkäisemään lääkkeiden tarvetta. Joskus rosacea voi olla niin vaikea, että antibiooteille on paikkansa, jotta pahin tulehdus saadaan hoidettua pois. Antibioottikierteeseen joutuminen on kuitenkin pahin mahdollinen vaihtoehto, jonka vuoksi rosaceasta kärsivän kannattaa panostaa kokonaisvaltaiseen itsehoitoon.

Rosacean, kuten kaikkien iho-ongelmien, syyt ovat paljon syvemmällä ja kasvot ovat ainoastaan paikka, joilla oire esiintyy. Rosacean taustalla on tutkimuksissa havaittu olevan ohutsuolen bakteeriston liikakasvustoa sekä häiriöitä maksan kunnossa, joten suoliston hoitaminen ja tulehdusta poistava ruokavalio ovat kaiken a ja o.

Kannattaa kokeilla ainakin hiilihydraattien rajoittamista sekä sokerin (myös hedelmäsokerin), gluteenin ja maitotuotteiden poistamista ruokavaliosta. Maksan toimintaa tukevat mm. nokkonen, takiaisenjuuri ja luuliemi. Panosta luomuruokaan ja osta kokonaisia ruoka-aineita kaikkea prosessoitua välttäen.

On myös hyvin tyypillistä, että rosacea on liian tunnollisten suorittajien ongelma. Tunnollisuus voi liittyä työhön, urheiluun tai liikaan kiltteyteen, jossa laitetaan jatkuvasti toisten tarpeet ja toiveet omien edelle. Taustalla on usein voimakasta sekä pitkään jatkunutta ”venymistä” tai stressiä.

Hermoston rentouttaminen on rosacean hoidossa yhtä tärkeää kuin tulehdusta poistava ja suolistoa hoitava ruokavalio – hermoston rentouttaminen laskee kehon matala-asteista tulehdusta.

Voimakkaan fyysisen liikunnan sijasta suosittelen rosacean hoitoon paljon luonnossa ja erityisesti metsässä liikkumista sekä meditatiivista yin joogaa, joka stimuloi vagus-hermoa parantaen sitä kautta mm. suoliston toimintaa, ruoansulatusta sekä energian virtaamista kehossa.

Varsinkin suorittajatyypeillä on usein tukoksia eri puolilla kehoa, joita voidaan avata tehokkaasti yin joogan pitkäkestoisilla ja syvillä venytyksillä. Yin jooga parantaa lisäksi lymfanesteiden virtausta, joka vastaa mm. kuona-aineiden poistumisesta kehosta. Lymfajärjestelmä ei toimi itsestään, vaan sitä pitää itse aktivoida liikuttamalla kudoksia. Jos nesteet eivät virtaa, ne kertyvät kudoksiin ja aiheuttavat tukoksia sekä turvotusta.

Yin jooga-asennoista suosittelen esimerkiksi seuraavanlaista sarjaa, kussakin asennossa viisi minuuttia: Butterfly, Swan, Frog ja Reclining twist sekä lopuksi viisi minuuttia selinmakuulla jalat ylöspäin seinää vasten. Päätä harjoitus loppurentoutukseen.

Rosacean ulkoinen hoito

On tietenkin tärkeää, että ihoa hoidetaan myös ulkoisesti sopivilla tuotteilla, joista on oikein valittuna hyvin suuri apu punoitukseen ja herkkyyteen. Myös ihonhoitoa tulisi lähestyä ikään kuin kahdesta suunnasta: punoitusta ja herkkyyttä hoidetaan ihoon levitettävillä aineilla ja luonnon omilla rohtokasveilla, mutta lisäksi halutaan vaikuttaa syvemmälle ihoon. Lymfakierron aktivoiminen on rosaceassa erittäin tärkeää, sillä se auttaa vähentämään punoitusta, rauhoittamaan tulehdusta ja vähentämään epäpuhtauksien syntymistä. Eli vaikuttamalla pintaa syvemmälle, tulokset näkyvät ihon pinnassa.

Lymfaa voi tehdä itse kotona, mutta kaikista tehokkainta se on kosmetologin tekemänä. Rosacea-ihoisen kannattaakin käydä säännöllisesti kasvohoidoissa, joiden yhteydessä tehdään lymfahieronta. Sopiva hoitoväli täytyy suunnitella yhdessä kosmetologin kanssa rosacean asteen ja vaiheen mukaan, mutta parhaiden tulosten saamiseksi hoitoväli on yleensä aluksi tiheämpi ja sen jälkeen välejä voi pidentää.

Helsingissä Ihohoitola Lupaus on lymfahieronnan todellinen ammattilainen ja lymfahieronta sisältyy automaattisesti kaikkiin Dr. Hauschkalla tehtäviin kasvohoitoihin.

Lymfahieronta on hyvin hellää ja niin rentouttavaa, että käsittelyyn yleensä nukahtaa – ja se tekee erityisen hyvää rosacea-ihoisen suolistomikrobeille ja maksalle. Lymfanestekiertoa aktivoidaan kevyin pumppaavin tai väristävin liikkein. Hyvä vertauskuva nesteiden liikkeelle saamiseksi on tyyni vesi – se ei tarvitse voimakasta liikettä värähdellääkseen.

Rosacea on usein herkkä mekaaniselle käsittelylle ja siksi sivelevät hierontaotteet voivat ärsyttää ihoa. Rosacean hoidossa K-beautysta tutulla taputtelutekniikalla onkin paikkansa – se on paitsi hellää, myös lymfaa kevyesti aktivoivaa. Kotona voi kokeilla myös lymfanesteiden aktivoimista esimerkiksi lusikan mallisella gua sha välineellä. Kannattaa hoitaa ihoa aina oireiden alapuolelta, ei suoraan niiden päältä.

Rosacean kotihoitotuotteet

Aktiivisessa vaiheessa olevan rosacea-ihoisen tulee malttaa mielensä uusien tuotteiden kokeilujen kanssa. Tuotteet tulee olla laadukkaita ja aidosti hoitavia, mutta ei liian aktivoivia. Lisäksi on tärkeää etteivät tuotteet sisälle iholle turhia aineita, kuten esteriöljyjä, jotta iho saa mahdollisimman paljon laadukasta ravintoa.

Kesällä on tärkeää varmistaa, että kotoa löytyy jo valmiiksi ns. ensiaputuotteet, mikäli iho ärtyy auringosta, kuumuudesta tai matkustamisesta. Dr. Hauschka on loistava sarja rosacealle, sillä sarjan käyttämät rohtokasvit rauhoittavat tehokkaasti punoitusta ja ärsytystä sekä hillitsevät märkäpäitä, hilseilyä ja punoittavia näppyjä.

Dr. Hauschkalla on takanaan kymmenien vuosien tutkimus rohtokasvien sisältämistä kemiallisista komponenteista ja niiden vaikutuksista. Jokainen kasvi on valittu tuotteisiin erilaisten komponenttien ominaisuuksien ja yhteisvaikutusten perusteella. Kaiken lisäksi tuotteet ovat hyvin edullisia laatuunsa nähden.

Tässä tärppituotteet rosacean kotihoitoon:

Dr. Hauschka puhdistusemulsio

Lempeän tehokas puhdistusaine, joka sopii käytettäväksi aamuin ja illoin. Masmalouute ja jojoba-, manteli- ja aprikoosinkiviöljyt säilyttävät ihon oman suojan. Putsari sisältää lisäksi fermentoitua kauran, rukiin ja vehnän uutetta, joka tukee hydrolipidikalvon tasapainoa. Puhdistusemulsiolla voi poistaa myös silmämeikin.

Dr. Hauschka kasvovesi

Masmaloa ja hamamelista sisältävä kasvovesi vahvistaa ihoa ja aktivoi sen aineenvaihduntaa. Hamamelis rauhoittaa lisäksi tulehduksia ja tasapainottaa talineritystä supistamalla ihohuokosia.

Dr. Hauschka ihokuuri S

Ihokuuri S on erityisen hyvä märkäpäiselle, erittäin punoittavalle, hilseilevälle ja näppyläiselle rosacealle. Se on tarkoitettu 28 päivän kuuriksi kasvoveden sijasta ja kesää kohti mentäessä se on must have kuuri kaikille rosacea-ihoisille. Kuuri kannattaa tehdä muutaman kerran vuodessa, mutta varsinkin vaikeammassa rosaceassa kuurin tarve on hyvä suunnitella yhdessä kosmetologin kanssa.

Ihokuurista on kahta pakkauskokoa ja rosacea-ihoisen kannattaa aina pitää pienempää 10 ampullin liuskaa kotona ensiaputuotteena, jotta apu on lähellä, mikäli oireet pamahtavat pintaan äkillisesti. Lisäksi 10 liuskan pakkaus on hyvä olla mukana matkoilla. Isommassa pakkauksessa on 50 ampullia.

Ihokuuri S supistaa kapillaareja, helpottaa tehokkaasti punoitusta sekä rauhoittaa märkäpäitä. Jos tuotetta käyttää tarpeeksi pitkään, punoitus voi hyvinkin lähteä pysyvästi. Ampullit sisältävät purasruohon, helmipuuterin, malakiitin ja tammen kaarnan uutteita, jotka ehkäisevät pintaverisuonten laajenemista vahvistaen tehokkaasti punoittavaa ihoa ja tukien ihon luonnollista uusiutumista. Ihokuuri rauhoittaa myös aurinkoihottumaa.

Dr. Hauschka rauhoittava naamio

Rosacea-ihoinen saa unohtaa kuorinnan, mutta naamiot ovat sen sijaan sitäkin tärkeämpi tuote punoituksen ja oireiden rauhoittamisessa. Rauhoittava naamio sopii erityisesti herkälle ja reaktiiviselle rosacealle ja sitä kannattaa käyttää 1-2 kertaa viikossa, sillä tämänkin tuotteen kanssa säännöllisyys ja pitkäkestoisuus on pysyvien tulosten edellytys. Kesällä naamiota kannattaa käyttää aina, jos on oleskellut suorassa auringonpaisteessa.

Naamion sisältämät rohtokasvit, kuten poimulehti, kamomilla, purasruoho, tattari ja tulikukka rauhoittavat herkkää, ärtynyttä ja punoittavaa ihoa. Sheavoi, macadamiaöljy, maapähkinäöljy, kvittenin siemenuute ja hamamelis vahvistavat ihon suojabarriääriä ja ylläpitävät kosteustasapainoa.

Dr. Hauschka kirkastava naamio

Kirkastava naamio on hyvä rosacealle, jolla esiintyy märkäpäitä voimakkaan punoituksen lisäksi, sillä se laskee tehokkaasti punoitusta. Kvittenin, masmalon ja kamomillan uutteet kirkastavat ihoa, vaalentavat punoitusta ja supistavat huokosia. Rosacea-iholla voi olla joskus hyvinkin laajentuneet huokoset ja epäpuhtauksista on voinut jäädä ihoon arpia – naamio auttaa tasoittamaan ihoa. Lisäksi se viilentää rosacealle tyypillistä kuumotusta. Naamio sisältää myös propolista, joka uudistaa ihosoluja ja parantaa tulehduksia sekä näppylöitä.

Dr. Hauschka kevyt ruusuvoide

Kevyt ruusuvoide sopii hyvin rosacealle etenkin kesäksi, sillä se imeytyy nopeasti ja sopii hyvin meikin alle. Ruusu, rohtosalkoruusu ja masmalo rauhoittavat punoitusta, kosteuttavat ja vahvistavat ihon omia suojamekanismeja. Seesami-, avokadoöljy, manteli- ja aprikoosinkiviöljyt vahvistavat ihon suojabarriääriä, rauhoittavat tulehduksia, suojaavat ihoa ja parantavat solujen ravinnonsaantia.

Kosteusvoiteen lisäksi rosacea-ihoisen kannattaa käyttää kesällä aurinkosuojaa tai mineraalimeikkipohjaa tuomaan kevyttä suojaa auringolta.

Etu kahden Dr. Hauschka-tuotteen ostajalle

Kun tilaat kaksi Dr. Hauschkan normaalikokoista tuotetta House of Organicista, saat lahjaksi Dr. Hauschkan luomiväripaletin, josta löytyy neljä luomivärisävyä. Etu ei koske matkakokoja.

Onko sinulla rosaceaa? Olisi hienoa, jos voisit jakaa kommenteissa millaisilla kokonaisvaltaisen itsehoidon keinoilla sinä saat pidettyä oireet kurissa!

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , ,