Inken purkkinurkka

Inken purkkinurkka: meikkipussin päivitys, osa 7 – luottoluomiväri

Inken purkkinurkka | 23.2.2019 | Inke

Purkkinurkan Inke testailee luonnonkosmetiikkaa kosmetiikkasekakäyttäjän lähtökohdista.

Purkkinurkan meikkipussin luonnonkosmetiikkapäivitys on ollut silmiäavaavaa puuhaa. Olen saanut yllättyä kerta toisensa jälkeen, miten päteviä ja mielenkiintoisia meikkituotteita luonnonkosmetiikkasarjoilta tätä nykyä löytyykään. Lisäksi olen – syystä selittämättömästä – päässyt myös yllättymään meikkipussini todellisesta koosta. Siis näinkö monta tuotetta minulla onkaan päivittäisessä käytössä?

Ei sillä, että siinä olisi mitään pahaa, sillä koen, että jokainen purkeista tuottaa minulle vilpitöntä iloa, eikä meikkaaminen tunnu koskaan pätkääkään pakotetulta. Kysyttäessä olisin kuitenkin enempiä miettimättä saatikka laskeskelematta veikannut käyttäväni päivittäin noin viittä meikkituotetta, mutta kun näitä pakollisiakin alkaa olla jo kymmenkunta…

Nyt kun tuli tunnustettua tämä harhaisuuteni, jatketaan ihmeessä samoilla, minimalistisilla linjoilla: ”vähämeikkiseen” arkimeikkiinikin kuuluu liki poikkeuksetta luomiväri. Ja miksipä ei! Arkimeikin luomivärin tarkoituksena ei ole varsinaisesti kerätä kehuja tai katseita, saatikka toimia minään lookia piristävänä väripilkkuna.

Miksi sitten nähdä vaivaa ja värkätä luomivärin kanssa, jota ei ole edes tarkoitus huomata? No, vaikkapa siksi, että oikein valitulla ruskeanharmaalla sävyllä saa katseeseen kaunista syvyyttä.

Monien silmäluomet ovat luonnostaankin hieman muuta ihoa tummemmat, mutta mikäli kasvoille levittää meikkipohjaa, tämä helposti katoaa. Ja oikean tuotteen kun valitsee, ei sen kanssa tarvitse edes nähdä erityisemmin vaivaa: hyvä, voidemainen luomiväri levittyy ja häivyttyy sormin sekä ihan tuosta noin vaan.

VERTAILUSSA VOIDEMAISET LUOMIVÄRIT:

Vanha suosikki: MAC Cosmeticsin Pro Longwear Paint Pot sävyssä Groundwork

Luonnonkosmetiikkaversio: Kjaer Weisin Cream Eye Shadow sävyssä Gorgeous

Miksi rakastan alkuperäistä tuotetta:

Taisin aikoinaan löytää tämän MAC:in luomivärin Elin Klingin Into the Gloss -kylppärikaappijutusta. Juttu julkaistiin näemmä elokuussa 2012, joten siitä voikin sitten laskea, montako vuotta olen tätä luomiväriä säännöllisesti käyttänyt. Ihan tyhjänpäiväisestä tuotteesta ei siis voi olla kyse – ja olen muuten myös ostanut tätä useamman purkin. Kovin montaa muuta luomiväriä en ole tainnut saada vuosien varrella kulutettua aivan täysin loppuunkaan..?

Luomivärin Groundwork-sävy on kerrassaan täydellinen match omiin sävyihini. Sen ruskeanharmaa, aivan aavistuksen violettiin taittava väri on hieman vahvempi toisinto omien luomieni väristä. Minulle tämä luomiväri on kuin varjoa purkissa! Ja taitaapa se olla sitä monelle muullekin, sen verran monessa kauneusjutussa olen vuosien varrella nähnyt tätä purnukkaa kiiteltävän. Sävyssä on pienenpieni ripaus helmiäistä, joka ei luomilla kuitenkaan kimmeltele – mutta veikkaan, että on sen ansiota, että väri häivyttyy ja asettuu niin kauniisti.

Voidemaiset luomivärit jakavat mielipiteitä vahvasti, mutta minä olen niiden ystävä – ainakin näissä tapauksissa, kun tarkoituksena on käyttää vain yhtä, hyvin vähäeleistä sävyä kerrallaan. Kyllä: voidemaiset luomivärit yleensä kasaantuvat edes jossain määrin luomen vakoihin päivän mittaan. Minä en ota tästä suurempaa stressiä, vaan jos näen, että näin on päässyt käymään, pyyhkäisen luomia sormella ja ohjaan kasaantuneet värit paikalleen. Jos et kykene samankaltaiseen holtittomuuteen, voidemaiset luomivärit eivät ehkä ole sinun juttusi. Tällöin saatat kuitenkin jäädä paitsi voidemaisten luomivärien kivoista puolista: niiden jälkeensä jättämästä kauniista, hentoisesta kuullosta sekä siitä, ettei niiden kanssa pelatessa välttämättä tarvita edes sivellintä.

Tämäkin on varmasti henkilökohtaista, mutta itselläni kyseinen MAC:in luomiväri ei tunnu liiemmin edes kasautuvan. Se levittyy purkista iholle kerrassaan moitteettomasti silkkisen voidemaisena, mutta kuivuu luomille kiristämättä ja varisematta, sekä pysyy paikoillaan mitä melkoisen moitteettomasti. Ja vaikka se hieman kasautuisikin (iho kun vaan rasvoittuu joskus keskimääräistä enemmän..), se ei varsinaisesti näytä pahalta, sävy kun on muutoinkin niin lähellä omia värejäni.

Tätä luomiväriä käytän toisinaan muuten myös ilman ripsiväriä, jolloin sävyn nerokkuus tulee ihan viimeistään todistetuksi. Onko silmissä meikkiä vai ei – harva pystyy satavarmaksi sanomaan!

Tämä purnukka ei taida olla sisällöltään sieltä pahimmasta päästä, mutta ajan myötä toivoisin meikkipussinikin olevan edes valtaosin luonnonkosmetiikkaa. Tässä tuotteessa koukuttavaa on ollut sen kerrassaan täydellinensävy – mahtaako vastaavaa löytyä luonnonkosmetiikkaversiona?

Miten luonnonkosmetiikkaversio pärjää vertailussa: 

Voisinpa miltei vannoa, että Kirsten Kjaer Weis on ennen luonnonkosmetiikka-aikojaan ollut Groundwork-sävyn ystäviä hänkin, niin nappiin on onnistunut Kjaer Weisin tuoreehkojen Cream Eyeshadow -luomivärien sävy Gorgeous.

Sävy on ehkä aaaaaavistuksen tummempi, mutta se ei minua kyllä haittaa – kaipasinkin tuota noin seitsemän prosentin lisädraamaa katseeseeni. Kun purkit laittaa vierekkäin, on sävyero suurempi kuin kämmenelle swatchattuna. Silmäluomille ohuena kerroksena levitettynä väriero onkin jo liki olematon.

Se täytyy kyllä todeta, että vaikka sävyt ovat liki yksi yhteen, on näiden luomivärien koostumuksissa kyllä eroavaisuutensa. Siinä, missä MAC:in luomiväri vain liukuu purkista sormenpäähän, saa Kjaer Weisin luomiväriä hieman hinkutellen irrotella väripannustaan. Luonnonkosmetiikkaversion koostumus on paitsi kuivempi, myös hieman vahamaisempi. Tällaista rinnakkaistestiä tehdessään tavallaan ymmärtää, miksi meikkeihin on aikoinaan keksitty hölvätä silikoniyhdisteitä. Kjaer Weisin versio on varmasti kuitenkin pätevin mahdollinen, mikä luonnonmukaisin keinoin on mahdollista aikaansaada: juoksevampi tai voidemaisempi koostumus olisi varmasti öljyisempi, joka puolestaan takaisi tuotteen kasautumisen luomen uurteisiin.

Siinä, missä MAC:in version on voinut sormella sivellä luomelle, Kjaer Weisin luomiväriä kannattaa levittää sitä hyyyyyvin kevyesti painellen. Ohueksi kerrokseksi levitettynä väri pysyy paikoillaan erittäin kauniisti, häivyttyy hyvin – ja näyttää vähintäänkin yhtä imartelevalta kuin edeltäjänsäkin.

Ja miten kaunis hän onkaan! Kjaer Weisin superylelliset pakkaukset ovat kyllä aivan omassa luokassaan. Uudelleentäytettäviäkin vielä – erittäin hyvä ominaisuus etenkin tällaisen tuotteen kanssa, johon on vaarana koukuttua vuosiksi eteenpäin.

Tuomio:

Kyllähän minä koen, että voin Kjaer Weisin luomivärin meikkipussiini päästää ihan pysyvästikin! Hetken ehkä muistelen tuon MAC:in version ylivoimaisen liukasta levittyvyyttä, mutta näinhän se on, että elämä on valintoja – ja tässä kohtaa valitsen mielummin nuo luonnolliset raaka-aineet. Mitään tuskaisesti levittyvää tai mahdotonta käytettävää kun tuo Kjaer Weisin versio ei missään nimessä ole – kyseessä on erittäin pätevä voidemainen luomiväri, jonka koostumuksessa on priorisoitu pysyvyyttä sen ensimmäisen näppituntuman sijaan.

Toivon, että tämä voidemainen luomiväri pysyy voidemaisena ja ominaisuuksiltaan samanlaisena myös ajan mittaan. Kjaer Weisin pakkauskoko (2 g) on MAC:in versiota (5 g) pienempi, joka on mielestäni ihan hyvä juttu: pienemmän kun ehtii todennäköisemmin käyttää loppuun ennen kuin se on muuttunut bakteeripesäksi (yh, vielä silmäluomille levitettäväksi sellaiseksi!) tai kuivahtanut käyttökelvottomaksi. Kjaer Weisin luomivärille luvataan 12 kuukauden säilyvyys avaamisen jälkeen – liki päivittäisessä käytössä tämän ei tulisi muodostua ongelmaksi!

Etualalla MAC Cosmetics ”Groundwork”, taaempana Kjaer Weis ”Gorgeous”

Kjaer Weisin voidemaisesta luomiväristä on saatavilla tällä hetkellä ainoastaan neljä sävyä, joten jos ruskeanharmaa taupe-sävy Gorgeous ei osu aivan nappiin omiin sävyihisi, joudut odottelemaan omaa nude-sävyäsi vielä hetken. Olen testaillut myös saman sarjan toista, pronssin ja kullan sävyissä kimmeltävää sävyä Alluring, jolla on kaikki potentiaali kesäisen hohtohehkumeikin kruunuksi. Eipä sillä – samalla sävyllä paineltiin menemään myös koko pikkujoulukausi.

Jos voidemainen luomiväri ei ole juttusi, kannattaa vastaavaa violettiin vivahtavaa ruskeanharmaata sävyä metsästellä myös perinteisten luomivärien joukosta. Tällöin levittämiseen kannattanee valita sormen sijaan hieman isompi, pehmeämpi luomivärisivellin, jotta luomiväri näkyy luomilla voidemaisen tapaan hentoisena varjona eikä ”luomivärinä” saatikka väripalkkina. Makuasioitahan nämä(kin)!

Superylellinen vaihtoehto luottoluomivärille – check! Seuraavassa jaksossa luvassa lisää värikosmetiikkaa… 

Purkkinurkan meikkipussin luonnonkosmetiikkapäivitys – mistä on kyse?

Tulevien kuukausien aikana Inken purkkinurkassa etsiskellään päteviä luonnonkosmetiikkaverrokkeja meikkipussin luottotuotteille – vähintäänkin yhtä hyviä, mieluusti myös parempia.

Jo tehdyt päivitykset:
– hennosti väriä tuovat, ihon sävyä tasoittavat sävyseerumitipat
– voidemainen, puikkomallinen poskipuna just tietyssä korallipinkin sävyssä
– hyvä ripsiväri, jolla saan loihdittua kaipaamani erotellun ja luonnollisen tuloksen
– voidemainen, suht luonnollinen mutta superupea highlighter

– purkkimallinen, pigmenttipitoinen peitevoide
– pakkeloimaton irtopuuteri, joka kiinnittää meikin, muttei tapa kuultoa
– sormin levitettävä voidemainen luomiväri, joka tuo katseeseen pientä syvyyttä

Tulossa olevat testit:
– pigmenttipitoisempi meikkivoideseerumi
– tuuheuttava, sävytetty kulmakarvageeli
– täydellinen tulipunainen huulipuna mattaisella, muttei kuivattavalla koostumuksella

Avainsanat: ,