Body & Mind

Joogin tärkeimmät välineet

Body & Mind | 26.2.2019 | Katja Kokko

Suositukseni maailman parhaasta joogamatosta ja maailman kauneimmasta joogamattokassista.

Minulta kysytään todella usein suosituksia hyvästä joogamatosta. Luotin lähes 10 vuotta Mandukan Pro Lite -mattoon, kunnes uusittuani sen huomasin materiaalin muuttuneen: aiemmin pitävästä matosta olikin tullut luistava ja sitä sai käyttää ikuisuuden, jotta pito alkoi parantua, eikä se siltikään vastannut täysin entistä. Jatkoin sinnikkäästi maton käyttöä, mutta nähtyäni Mark Robberdsin suosittelevan Instagramissaan Liformen joogamattoa, lähti uusi matto tilaukseen saman tien, sillä tiedän ettei Mark mainosta turhanpäiten mitään.

Liformen myötä tajusin miten huono pito Mandukassa oli ja kuinka vajaaksi hyvän pidon tuoman vastavoiman käyttö oli jäänyt. Koska en saanut kaikkea voimaa käyttööni jatkuvan pienen varomisen vuoksi, kehoon jäi aina pieniä jännityksiä, mikä varmasti pitkällä aikavälillä pahensi myös kiputilojani, jotka ovat nykyisin täysin historiaa.

Hyvä joogamatto on (astanga)joogin tärkein väline ja siihen kannattaa sijoittaa. Liforme ei ole halpa, mutta yli puolen vuoden intensiivisen käytön perusteella voin vannoa sen olevan jokaisen sentin arvoinen. Hyvä matto pysyy tukevasti paikoillaan lattiassa eikä veny tai luisu mihinkään suuntaan. Sen pitää myöskin antaa täydellinen pito jaloille ja käsille sekä vastavoiman käytölle. Hyvää mattoa ei tarvitse ”sisäänajaa” eikä sen käyttöönotto vaadi mitään erikoiskäsittelyjä, vaan matto on täydellinen heti kättelyssä. Laadukas matto ei myöskään murene ja kestää päivittäisessä, intensiivisessä käytössä vuosia.

Lisäksi hyvä matto ei muutu luistinradaksi kohtuullisesta hikoilusta huolimatta (jos hikoilee todella paljon, kannattaa käyttää maton päällä joogapyyhettä, jonka toisella puolella olevat nyppylät auttavat pyyhettä pysymään paikoillaan maton päällä). Viime lokakuussa Italian joogaretriitillä sali oli kuin höyrysauna ja siellä kirjaimellisesti satoi hikeä, mutta Liformeni pito ei kärsinyt siitäkään huolimatta. En voi siis kylliksi suositella tätä mattoa!

Kaiken lisäksi Liformessa on merkit, jotka auttavat asanoiden linjauksissa. En oikeasti keksi mitä joogamatolta voisi vielä toivoa, kun matto on kaiken kukkuraksi ekologinen, myrkyttömistä materiaaleista valmistettu ja biohajoava 1-5 vuodessa.

Liforme ei ole myöskään liian ohut ja siinä on ihan ripaus pehmeyttä. Matto painaa 2,5 kiloa, joka on mielestäni täysin kohtuullinen pitkilläkin reissuilla. Liformelta on myös saatavilla matkamatto, mutta omat kokemukseni matkamatoista ovat huonoja, sillä kevyt matto ei yleensä pysy paikoillaan kovin hyvin ja on epämiellyttävän ohut esimerkiksi selälle (tosin en yllättyisi, jos Liforme olisi onnistunut tekemään myös matkamatosta jonkin sortin taikamaton).

Joogamatto kulkee mukanani niin Helsinki-Lontoo väliä kuin myös ympäri maailman. Ja siitäpä päästäänkin siihen toiseksi tärkeimpään välineeseen, eli mattokassiin. Hyvässä mattokassissa on tilaa myös pienelle pyyhkeelle sekä tarvittaessa topille ja joogahousuille. Kantohihna pitää olla niin leveä ettei olkapää tule kipeäksi ja tietenkin myös mattokassin pitää olla kestävä sekä esteetikolle tyylikäs.

Johanna Gullichsenin ajattomat kuosit ovat varmasti tuttuja kaikille suomalaisille ja brändin tuotteet ovat suuressa suosiossa myös Japanissa – kaikissa kuoseissa ja materiaaleissa on mielestäni todella voimakas Japani-henki. Valikoimaan on juuri tullut joogamattokassi, joista sain valita suosikin itselleni. Päädyin vihreään väriin (tai tarkasti ottaen mantelin väriseen) Doris-kuosiin, joka on ihanan raikas ja sen himmeässä sävyssä on jotain erityisesti silmiä hivelevää. Kassi on valmistettu todella vahvasta puuvillasta ja se on konepestävä. Materiaali vaikuttaa niin kestävältä, että kassi on varmasti ikuinen.

Säilytän arkisin mattoani joogasalilla, joka ei taatusti huku enää kymmenien mustien joogamattokassien joukkoon eikä jää muutenkaan huomaamatta kadulla ja metrossa. Olen kassista todella onnellinen, sillä Johannan kaikki kuosit ja värit ovat supertyylikkäitä ja ihanalla tavalla huomiota herättäviä. Tästä tulee varmasti hittituote myös Japanissa! Löydät kaikki väri- ja kuosivaihtoehdot täältä.

Luin muuten taannoin Johannasta haastattelun jostain naistenlehdestä (en muista mistä!), jossa oli kuvia hänen kodistaan ja hän kertoi, että tykkää sisustaa itse suunnittelemillaan tekstiileillä. Koti näytti todella ihanalta ja inspiroivalta enkä voi kuin huokailla tällä hetkellä vastaavan tunnelman perään, kun uusi koti Lontoossa on aivan vaiheessa eikä ”valmistu” vielä pitkään aikaan.

Hyvän joogamaton ja mattokassin lisäksi joogavaatteet kuuluvat tietysti joogin tärkeimpiin välineisiin, vaikka joogata voi missä tahansa ihonmyötäisissä ja hengittävissä vaatteissa. Kymmenen vuoden aikana olen ehtinyt kokeilla monta eri joogavaatemerkkiä ja pari vuotta sitten löytämästäni norjalaisesta Run and Relaxista on tullut suosikkini.

Lontooseen muuton myötä joogaharjoitteluni on kokenut perustavanlaatuisen muutoksen. Joudumme heräämään aamuisin 4.30, koska matka salille kestää noin 40 minuuttia. Luulin olevani aamuvirkku, mutta 4.30 on minullekin niin extreme herätys, että olen vähentänyt viikottaisten harjoitusten määrää, sillä tuolla herätyksellä kahdeksan tunnin yöunet ovat liki mahdottomuus. Olen onnekas, että Richard pomppaa tikkana ylös kellon soidessa, surauttaa rasvakahvit ja tulee herättämään minut, kun kahvi on valmista. En olisi varmaan päässyt salille vielä kertaakaan ilman tuota tyyppiä!

Horror-herätyksistä huolimatta olen niin kiitollinen meidän joogasalista ettei siihen ole sanoja. Harjoittelemme London Bridgessa Stillpoint Yogassa ja opettajamme on Scott Johnson. Hän on myös John Scottin pitkäaikainen oppilas ja niin hyvä opettaja ja tyyppi, etten ole voinut kuvitella joogaopetuksen olevan tällä tasolla. Johnin löydettyäni harmittelin, ettei vastaavaa opetusta ole tarjolla kuin hänen retriiteillään, mutta Scottin ansiosta olen kuin joogaretritiillä jokaisessa harjoituksessa! Aloitan kuukauden kuluttua John Scott Teacher Training opettajakoulutuksen Sandra Howlingin opetuksessa ja huhtikuun puolessa välissä tulen pitämään Suomeen kuukauden mittaisen joogaintensiivin.

Mikä on teidän suosikkijoogamatto? Entä mattokassi ja joogavaatemerkki?

Joogamattokassi saatu blogin kautta

Kuvat minusta Richard Isaac

Avainsanat: , , ,

Body & Mind

25 kommenttia artikkeliin “Joogin tärkeimmät välineet”

 1. piu

  Onko tuon joogamaton kuvion suunnitellut Johanna Gullichsen? Minulla on lähes samalla kuviolla pöytäliina ajalta paljon ennen tätä. Pöytäliinan olen saanut perintönä isoäidiltäni.

  • piu

   Contract Doris on kyllä niin ihana. En pystynyt himotustani hillitsemään 🙂 kun vihdoinkin löysin pöytäliinalleni kavereita. Vaalea sininen ja roosa kangas lähti ostoskoriin. Niistä tulee kesähuoneeseen sängylle ihanat tyynyt. Tämä on kyllä vaarallinen kauppa, vaikka mitä ihanaa.

 2. valontuike

  Oih, haluan tuollaisen Liformen joogamaton ja kyllä tuo mattokassikin kelpaisi! Tämän hetkinen matto on merkiltään Gaiam, eikä laatu ole kyllä hääppöinen. Ainoa plussa siitä, että matto on nätti. Mattokassia ei ole, kun sali sijaitsee muutaman korttelin päässä kotona ja mattorulla on kulkenut kädessä, mutta olisihan tuo kassi kyllä aika hieno 🙂 Parhaat (jooga)leggingsit olen löytänyt Piruetista. Tai ne eivät ole varsinaisesti joogaleggingsit vaan tehty ballerinoille ja voimistelijoille, mutta joogaankin oikein passelit. Pieksävät mennen tullen laadussa, materiaalissa, ulkonäössä ja hinnassa kaikki kalliit joogamerkit. Tykkään käyttää mustia leggingsejä ja Piruetin leggarit ovat ihan superlaadukkaat, ihana materiaali (ei kiiltävä, hengittää hyvin mutta tarpeeksi paksu ettei mitään näy läpi) ), hyvin istuvat, niitä saa kolmessa eri lahkeen pituudessa ja jalkalenksulla tai ilman. Ja ovat kotimaista tuotantoa, mistä aina plussaa. Paras joogatoppimerkki on vielä hakusessa.

  • Mulla on kans ollut Piruetin legginsit, semmoiset, jotka saa sujautettua kantapään alta. Ne oli hyvät, mutta materiaaliin tarttui kaikki mahdollinen pöly ja nöftä ja en ollut jotenkin tyytyväinen vyötäröön/lantioon, mulla oli aivan vähän camel toe -efekti niiden kanssa haaroissa, joten lopulta myin eteenpäin! Mä joogaan nykyään lyhyissä topeissa, mutta täydelliset normaalimittaiset topit, tukevalla sisätopilla löytyy Filippa K Soft Sportilta tai jos haluaa ekomman, niin Welliciouksen Control Top on todella lujaa tekoa!

 3. Nipsuuh

  Oon viime aikoina innostunut erityisesti yin-joogasta ja tykkään tehdä sitä myös kotona. Osaatko vinkata hyvästä bolsterista tähän tarkoitukseen? Tähän asti olen joten kuten pärjännyt tyynyillä ja lapsen jätti pehmolelulla, mutta silti joka kerta vähän ärsyttää…

 4. Anni

  Hei Katja!
  Olen aikomassa ostaa Re-Start-valmennuksen yinjooga-osion. Olen tehnyt nyt ahkerasti astangaa, mutta toissaviikolla kaaduin ja mursin ranteeni. En siis pysty vähään aikaan joogaamaan entiseen tapaan, mutta luuletko, että voisin silti tehdä yinjoogaa valmennuksesi avulla? Vai pitäisikö minun odottaa, että saan kipsin pois, jotta saisin täyden hyödyn irti valmennuksesta? Turhauttavaa vaan olla tekemättä mitään

 5. Maarit

  Kiitos taas hyvistä vinkeistä Katja! Itse olen rakastunut luomupuuvillasta tehtyyn, ayurvedisillä kasviväreillä värjättyyn ayuray-mattooni, jota ystäväni Dubaissa ovat viime vuodesta lähtien kehitelleet. Olen saanut olla heidän mukanaan tässä tuotekehittelyssä. Sain mallikappaleen käyttööni marraskuussa, enkä ole enää vanhaa mattoani sen koommin käyttänyt. Mattoon saa lisää pitoa suihkuttamalla siihen hieman vettä ja hikoilu vain parantaa pitoa. Yogaroom Lumo on nyt saanut erän mattoja tänne Suomeenkin. Tuo Gullichsenin joogakassi sopisi kyllä ihanasti puuvillamattonikin kantamiseen! Itse olen ihanstunut Lululemonin joogalegginseihin.

  • Kuulostaapa ihanalta matolta tuokin! Lululemonilta mulla on vain kotihousut ja huppareita, mutta olen kyllä tykännyt niistä, varmasti myös joogaleggarit on hyviä 🙂

 6. *jossu*

  Mulla on viime vuodet ollut Mandukan Pro Lite. Käyttöönottoprojekti oli kyllä pitkä! Merisuolaa, juuriharjalla harjausta, yksi kesä auringossa lasitetulla parvekkeella.. lopulta sen pystyi ottamaan käyttöön ja pito on ok vaikka hikoilen harjoituksessa tosi paljon. Liforme kiinnostaisi (lähinnä siksi etten ikinä jaksa tuota valmisteluprosessia uudestaan jos tarvitsen uuden maton :D), mutta itseäni nuo linjausviivat häiritsevät. En haluaisi mattoon mitään ylimääräistä. Tiedätkö saako noita mattoja ilman merkkejä?

  Oma täydellinen mattokassini löytyi Mysoresta naiselta, joka ompelee ne itse, maksoi viitisen euroa. Kestävä, hyvä vetoketju, kaunis, lisäksi ulkopuolella pieni vetoketjutasku johon saa vaikka avaimet.

  Housuista Teekit on mulle ylivoimaisesti parhaita, mutta täydellisiä joogatoppeja etsin vielä (tai täydellinen löytyi vuosia sitten Reebokin joogamallistosta, mutta alkaa tosiaan vedellä viimeisiään eikä niitä saa enää :'(! Olen harkinnut että vien sen ompelijalle ja pyydän kopioimaan :D)

  • Niina

   Muakin häiritsee Liformessa ne kuviot mutta kieltämättä kiinnostaa nyt kun siitä on kuullut niin paljon hyvää. Yogi bare mattoja oon miettiny seuraavaksi, niistäkin on ollut hyviä arviointeja. Itsellä on ollut Manduka enkä kyllä oo saanu sitä ajettua sisään vieläkään kunnolla niin kieltämättä Liformen ominaisuudet alko kiinnostamaan

 7. EvaGo

  Liforme kyllä kiinnosti sen verran että laitoin tilaukseen. 🙂 Itselläni on tällä hetkellä yoga design labin joogamatto, on ollut ihan kiva, just sellainen satenkaarikuosinen. 😀 Housuina oon käyttänyt Pearl izumin pyöräilypökiä, käytän niitä salillakin. Oon ollut viime aikoina kiinnostunut dharmabumin vaatteista sekä nepran.

   • EvaGo

    Liforme tuli ja meni miehelleni testattavaksi, hän tykästyi. Plussaa irtosi siitä että niveliin ei tullut paineita, eikä sattunut luihin. Itse käytin yoga design labin mattoa, vaikka unohdin veden niin eipä tuo näköjään haitannut, ihan kivastihan se piti (olin aurinkoisessa plätissä, tuntui että hikoilin kuumuudesta kuin pieni possu) ilman kosteutustakin, vaikka en ole tämän päällä vielä kauheasti joogaillut koska olen antanut sen tuulettua ”ihanasta” muovisesta hajustaan. 😀 Ei se niin paha ole, toisinkuin aikaisemmassa Casallin matossani. Diggaan nykyisessä siitä että se tehdään luonnonkumista, pehmeä mikrokuitu tehdään muistaakseni muovipulloista, väreihin on käytetty ekologisia, vesiliukoisia ja biohajovia värejä. Rastittaa paljon siitä että haen aika ekologisia vaihtoehtoja ja kestäviä. 🙂 Sitten hiplasin niitä Nepran trikoita (tehdään kalastusverkoista), olivat ihanan pehmosia mutta mua kuitenkin häiritsi se että jos kankaan vie äärimmilleen niin sitä näkyi läpi. Mutta taas Houdinin trikoista (tehdään uudelleen kierrätetystä kankaasta) niin ei näy läpi mutta trikoita suositellaan vaan joogaan ei mihinkään muuhun treenaamiseen. Jää vielä vähän metsästämiseksi tämä ihanat, uudet, ekologiset, myrkyttömät treenitrikoot.

 8. Ulpu

  Mä tilasin viime kesänä, kun aloitin joogan niin Saksasta Bodhin maton ja mattokassin. Matto on nätti, tykkään mandala- kuvasta, mutta pito on surkea. Ja mun joogani ei edes ole kovin fyysistä, en ole astangassa enkä oikestaan missään pystynyt nyt käymään alaselän/lonkan kipuilun takia. Tilasin toisen maton paremman pidon toivossa, mutta en ole sitä vielä niin tositoimissa päässyt käyttämään. Haaveissa on ekologinen, kunnollinen matto, jossa olisi hyvä pito. Joogassa olen käyttänyt Yvetten leggareita, ne on ollut hyvät (muustakaan ei ole kokemusta).

 9. Kristiina

  Siis vitsi mua vähän harmittaa, mulla on just toi Mandukan pro lite ja se on niiiin liukas. Mulla on vielä hikoilevat kädet ja joudun laittamaan maton etuosaan aina pyyhkeen ettei kädet liukuisi niin paljon. Olen pessyt tuon suihkussa kuten mulle yksi joogaohjaaja vinkkasi, mutta se on silti liukas. 🙁 Hotjoogassa kyllä kätevä kun ei ime kosteutta ja on aina pyyhe päällä, mutta ei tolla normijoogaa helposti harrasteta. Harmittaa kun oli aika kalliskin. Mattokassina mulla on mithun joogakassi, joka on tehty kierrätetyistä riisisäkeistä Nepalissa. Se on huikean hieno ja mahtuu muutakin kuin matto, eikä ole tullut vielä kellään vastaan samanlaista. 🙂

  • Jep, kyllä tossa Mandukassa joku on vuosien varrella muuttunut. Mun eka Manduka oli kaukana luistinradasta, kun taas sitten uusi matto ihan mahdoton. En taatusti vaihda Liformea mihinkään!

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>