Body & Mind

Joogin tärkeimmät välineet

Body & Mind | 26.2.2019 | Katja Kokko

Suositukseni maailman parhaasta joogamatosta ja maailman kauneimmasta joogamattokassista.

Minulta kysytään todella usein suosituksia hyvästä joogamatosta. Luotin lähes 10 vuotta Mandukan Pro Lite -mattoon, kunnes uusittuani sen huomasin materiaalin muuttuneen: aiemmin pitävästä matosta olikin tullut luistava ja sitä sai käyttää ikuisuuden, jotta pito alkoi parantua, eikä se siltikään vastannut täysin entistä. Jatkoin sinnikkäästi maton käyttöä, mutta nähtyäni Mark Robberdsin suosittelevan Instagramissaan Liformen joogamattoa, lähti uusi matto tilaukseen saman tien, sillä tiedän ettei Mark mainosta turhanpäiten mitään.

Liformen myötä tajusin miten huono pito Mandukassa oli ja kuinka vajaaksi hyvän pidon tuoman vastavoiman käyttö oli jäänyt. Koska en saanut kaikkea voimaa käyttööni jatkuvan pienen varomisen vuoksi, kehoon jäi aina pieniä jännityksiä, mikä varmasti pitkällä aikavälillä pahensi myös kiputilojani, jotka ovat nykyisin täysin historiaa.

Hyvä joogamatto on (astanga)joogin tärkein väline ja siihen kannattaa sijoittaa. Liforme ei ole halpa, mutta yli puolen vuoden intensiivisen käytön perusteella voin vannoa sen olevan jokaisen sentin arvoinen. Hyvä matto pysyy tukevasti paikoillaan lattiassa eikä veny tai luisu mihinkään suuntaan. Sen pitää myöskin antaa täydellinen pito jaloille ja käsille sekä vastavoiman käytölle. Hyvää mattoa ei tarvitse ”sisäänajaa” eikä sen käyttöönotto vaadi mitään erikoiskäsittelyjä, vaan matto on täydellinen heti kättelyssä. Laadukas matto ei myöskään murene ja kestää päivittäisessä, intensiivisessä käytössä vuosia.

Lisäksi hyvä matto ei muutu luistinradaksi kohtuullisesta hikoilusta huolimatta (jos hikoilee todella paljon, kannattaa käyttää maton päällä joogapyyhettä, jonka toisella puolella olevat nyppylät auttavat pyyhettä pysymään paikoillaan maton päällä). Viime lokakuussa Italian joogaretriitillä sali oli kuin höyrysauna ja siellä kirjaimellisesti satoi hikeä, mutta Liformeni pito ei kärsinyt siitäkään huolimatta. En voi siis kylliksi suositella tätä mattoa!

Kaiken lisäksi Liformessa on merkit, jotka auttavat asanoiden linjauksissa. En oikeasti keksi mitä joogamatolta voisi vielä toivoa, kun matto on kaiken kukkuraksi ekologinen, myrkyttömistä materiaaleista valmistettu ja biohajoava 1-5 vuodessa.

Liforme ei ole myöskään liian ohut ja siinä on ihan ripaus pehmeyttä. Matto painaa 2,5 kiloa, joka on mielestäni täysin kohtuullinen pitkilläkin reissuilla. Liformelta on myös saatavilla matkamatto, mutta omat kokemukseni matkamatoista ovat huonoja, sillä kevyt matto ei yleensä pysy paikoillaan kovin hyvin ja on epämiellyttävän ohut esimerkiksi selälle (tosin en yllättyisi, jos Liforme olisi onnistunut tekemään myös matkamatosta jonkin sortin taikamaton).

Joogamatto kulkee mukanani niin Helsinki-Lontoo väliä kuin myös ympäri maailman. Ja siitäpä päästäänkin siihen toiseksi tärkeimpään välineeseen, eli mattokassiin. Hyvässä mattokassissa on tilaa myös pienelle pyyhkeelle sekä tarvittaessa topille ja joogahousuille. Kantohihna pitää olla niin leveä ettei olkapää tule kipeäksi ja tietenkin myös mattokassin pitää olla kestävä sekä esteetikolle tyylikäs.

Johanna Gullichsenin ajattomat kuosit ovat varmasti tuttuja kaikille suomalaisille ja brändin tuotteet ovat suuressa suosiossa myös Japanissa – kaikissa kuoseissa ja materiaaleissa on mielestäni todella voimakas Japani-henki. Valikoimaan on juuri tullut joogamattokassi, joista sain valita suosikin itselleni. Päädyin vihreään väriin (tai tarkasti ottaen mantelin väriseen) Doris-kuosiin, joka on ihanan raikas ja sen himmeässä sävyssä on jotain erityisesti silmiä hivelevää. Kassi on valmistettu todella vahvasta puuvillasta ja se on konepestävä. Materiaali vaikuttaa niin kestävältä, että kassi on varmasti ikuinen.

Säilytän arkisin mattoani joogasalilla, joka ei taatusti huku enää kymmenien mustien joogamattokassien joukkoon eikä jää muutenkaan huomaamatta kadulla ja metrossa. Olen kassista todella onnellinen, sillä Johannan kaikki kuosit ja värit ovat supertyylikkäitä ja ihanalla tavalla huomiota herättäviä. Tästä tulee varmasti hittituote myös Japanissa! Löydät kaikki väri- ja kuosivaihtoehdot täältä.

Luin muuten taannoin Johannasta haastattelun jostain naistenlehdestä (en muista mistä!), jossa oli kuvia hänen kodistaan ja hän kertoi, että tykkää sisustaa itse suunnittelemillaan tekstiileillä. Koti näytti todella ihanalta ja inspiroivalta enkä voi kuin huokailla tällä hetkellä vastaavan tunnelman perään, kun uusi koti Lontoossa on aivan vaiheessa eikä ”valmistu” vielä pitkään aikaan.

Hyvän joogamaton ja mattokassin lisäksi joogavaatteet kuuluvat tietysti joogin tärkeimpiin välineisiin, vaikka joogata voi missä tahansa ihonmyötäisissä ja hengittävissä vaatteissa. Kymmenen vuoden aikana olen ehtinyt kokeilla monta eri joogavaatemerkkiä ja pari vuotta sitten löytämästäni norjalaisesta Run and Relaxista on tullut suosikkini.

Lontooseen muuton myötä joogaharjoitteluni on kokenut perustavanlaatuisen muutoksen. Joudumme heräämään aamuisin 4.30, koska matka salille kestää noin 40 minuuttia. Luulin olevani aamuvirkku, mutta 4.30 on minullekin niin extreme herätys, että olen vähentänyt viikottaisten harjoitusten määrää, sillä tuolla herätyksellä kahdeksan tunnin yöunet ovat liki mahdottomuus. Olen onnekas, että Richard pomppaa tikkana ylös kellon soidessa, surauttaa rasvakahvit ja tulee herättämään minut, kun kahvi on valmista. En olisi varmaan päässyt salille vielä kertaakaan ilman tuota tyyppiä!

Horror-herätyksistä huolimatta olen niin kiitollinen meidän joogasalista ettei siihen ole sanoja. Harjoittelemme London Bridgessa Stillpoint Yogassa ja opettajamme on Scott Johnson. Hän on myös John Scottin pitkäaikainen oppilas ja niin hyvä opettaja ja tyyppi, etten ole voinut kuvitella joogaopetuksen olevan tällä tasolla. Johnin löydettyäni harmittelin, ettei vastaavaa opetusta ole tarjolla kuin hänen retriiteillään, mutta Scottin ansiosta olen kuin joogaretritiillä jokaisessa harjoituksessa! Aloitan kuukauden kuluttua John Scott Teacher Training opettajakoulutuksen Sandra Howlingin opetuksessa ja huhtikuun puolessa välissä tulen pitämään Suomeen kuukauden mittaisen joogaintensiivin.

Mikä on teidän suosikkijoogamatto? Entä mattokassi ja joogavaatemerkki?

Joogamattokassi saatu blogin kautta

Kuvat minusta Richard Isaac

Avainsanat: , , ,