Beauty

Iho-ongelmien hoito raskauden aikana

Beauty | 18.9.2019 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Novexpert

Raskauden myötä kannattaa vähentää kemikaalikuormaa. Mutta miten ihoa kannattaa hoitaa, jos siihen puhkeaa jokin ongelma raskauden aikana?

Lain mukaan kosmetiikkatuotteet ja niiden sisältämät aineet eivät saa imeytyä verenkiertoon. Saan aiheesta harmaita hiuksia aina tätä pohtiessani, sillä lukuisilla tutkimuksilla on osoitettu, että useat kosmetiikan sisältämät kemikaalit imeytyvät ihon kautta verenkiertoon päätyen virtsaan ja äidinmaitoon. Ja tutkimuksia niiden aiheuttamista haitoista löytyy myös, vaikka kaikkea ei vielä tiedetäkään.

Kun ymmärtää, että iho on kehomme suurin elin, joka on osallisena jokaisessa aineenvaihduntatapahtumassa, on myös loogista tajuta se, että monet iholle levitettävistä aineista päätyvät verenkiertoon asti. Niin voimakasta suojaa iho ei voi muodostaa, ettäkö se pystyisi torjumaan kaikki sille levitettävät kosmeettiset aineet. Mitä ohuempi iho on, sitä helpommin aineet läpäisevät sen. Sama koskee vaurioitunutta ihoa.

Lisäksi on hyvä muistaa se, että iholle levitettävät aineet vaikuttavat tutkitusti myös ihon mikrobiomiin ja mikrobit ovat puolestaan keskushermoston kautta yhteydessä suolistoon – missä sijaitsevat toiset aivomme. Eli vaikka aineet eivät imeytyisi ihoon, ne pomminvarmasti vaikuttavat ihmisen mikrobiomiin. Tästä(kin) syystä luonnonkosmetiikka on iholle parempi valinta kuin tavanomainen kosmetiikka, jossa voidepohjat perustuvat keinotekoisiin rasvoihin ja emulgaattoreihin ja tuotteet säilötään synteettisillä säilöntäaineilla, jotka häiritsevät ihon mikrobiomia.

Virallista kantaa aineiden imeytymisestä ja niiden vaikutuksista elimistöön olisi siis syytä päivittää, mutta valitettavasti tässäkin asiassa taustalla jylläävät niin isot ja monimutkaiset voimat, että on parempi, kun jokainen ottaa itse vastuun omasta terveydestään, selvittää asioita etsimällä tietoa ja tutkimuksia ja tekee sitten itselleen sopivat johtopäätökset ja valinnat.

Millaisia kemikaaleja verenkiertoon, virtsaan ja äidinmaitoon päätyy?

Lukuisissa tutkimuksissa on löydetty verestä, virtsasta ja äidinmaidosta mm. säilöntäaineita (kuten parabeeneja), ftalaatteja (Diethyl phtalate, Dibutyl phtalate), bisfenolia, UV-filttereitä (mm. Oxybenzone, Octyl methoxycinnamate, Benzophenone-3) ja hajusteita (haitallisista erityisesti synteettinen myski). Näillä aineilla on todettu olevan mm. hormonitoimintaa häiritseviä vaikutuksia (ja hormonitoimintahan vaikuttaa kehossamme aivan kaikkeen), syöpää aiheuttavia vaikutuksia (erityisesti rintasyöpää) ja lisääntymisongelmia aiheuttavia vaikutuksia – eikä kaikkia vaikutuksia edes tunneta vielä. Lisäksi mineraaliöljystä löytyy myös mielenkiintoisia tutkimuksia, sillä sitä päätyy erityisesti kehon rasvakudokseen esimerkiksi huulipunien, huulirasvojen ja käsivoiteiden kautta. Vauvoihin sitä päätyy mm. äidin käyttämien rintavoiteiden kautta.

Luonnonkosmetiikkakaan ei ole automaattisesti turvallisin valinta raskauden ja imetyksen aikana, sillä luonnonkosmetiikassa käytetään runsaasti eteerisiä öljyjä, joiden tiedetään imeytyvän verenkiertoon asti ja myös niillä voi olla raskauden aikana haitallisia vaikutuksia. Kaikki eteeriset öljyt eivät kuitenkaan ole vältettävien listalla ja osalla eteerisistä öljyistä on myös hyödyllisiäkin vaikutuksia. Helpointa on toki välttää niitä kokonaan, jos ei tiedä, mitkä ovat hyödyllisiä ja mitkä haitallisia.

Vältä näitä eteerisiä öljyjä raskauden aikana: anis, basilika, fenkoli, jasmiini, kataja, marjoram, mirha, muskatellasalvia, mustapippuri, neilikka, oregano, piparminttu, salvia, seetri, sypressi ja timjami.

Raskauden ja imetyksen aikana kannattaa vähentää käyttämiensä tuotteiden kokonaismäärää ja valita mahdollisimman yksinkertaisia tuotteita. Itse valitsisin suosiolla tuotteita, jotka eivät sisällä suurta cocktailia erilaisia kasviuutteita. Luonnollisia hajusteita ei tarvitse välttää kokonaan, mutta helpointa on valita hajusteettomien tuotteiden lisäksi sellaisia tuotteita, jotka eivät sisällä yleisimpiä allergeeniksi luokiteltuja hajusteita (kuten Limonene, Linalool ja Geraniol).

Raskauden aikaiset iho-ongelmat ja niiden hoito

Raskaus ja ihonhoito voivat muuttua haastavaksi siinä vaiheessa, jos iholle puhkeaa jokin iho-ongelma. Kaikillehan ei suinkaan näin käy ja osalla iho hehkuu kauniina läpi raskauden. Tietenkin myös mahassa kasvava vauva on niin iso juttu, että iho-ongelmat voivat olla siinä sivussa aika vähäpätöisiä – tai en tiedä, minullahan tästä ei ole kokemusta! Jos mahdolliset iho-ongelmat kuitenkin vaivaavat, tekee varmasti mieli käyttää mahdollisimman tehokkaita tuotteita niiden hoitamiseen, mutta niiden pitäisi olla joka tapauksessa turvallisia.

Lempisarjoihini lukeutuva ranskalainen Novexpert sopii hyvin paitsi todella herkkäihoisille, se on myös ihanteellinen raskauden ja imetyksen aikaiseen ihonhoitoon. Novexpertin kaikki tuotteet sopivat käytettäväksi raskauden ja imetyksen aikana. Novexpertin tuotteet eivät sisällä lainkaan säilöntäaineita (tuotteet säilötään patentoidun ja terveysviranomaisten tutkiman menetelmän mukaisesti), allergeeneiksi luokiteltuja hajusteita eivätkä voimakkaita kasviuuteyhdistelmiä. Tuotteet ovat kuitenkin tehokkaita ja sarja hyödyntää tehoaineina tunnettuja ja turvallisia cosmeceutical-aineita.

Tyypillisimmät raskauden aikana puhkeavat iho-ongelmat ovat ihon herkkyys ja reaktiivisuus, akne, pigmenttiläiskät ja vartalolla raskausarvet. Novexpertiltä löytyy näihin kaikkiin ongelmiin tehokkaat ratkaisut:

Ihon herkkyys: Magnesium-linja

Magnesium-linja on ihanteellinen herkän ja reaktiivisen ihon hoitoon. Se sopii erinomaisesti herkän ihon lisäksi myös rosacealle, POD:lle, atopialle ja herkälle sekä kuivuuteen taipuvaiselle aknelle.

Tuotteiden tehoaineina toimivat magnesium, prebiootit, probiootit ja runsaasti omega-rasvahappoja sisältävät kasviöljyt. Magnesium ehkäisee allergisia reaktioita, toimii antioksidanttina, parantaa solujen aineenvaihduntaa ja solumuodostusta. Prebiootit ja probiootit tasapainottavat ihon mikrobikantaa ja siten vähentävät oireita aiheuttavien bakteerien määrää. Omegat puolestaan vahvistavat ihon suojabarriääriä ja hillitsevät tulehduksia.

Kokeile herkän ihon hoitoon Magnesium-linjasta ainakin seuraavia tuotteita:

Milky Cleanser Hydro-Biotic puhdistusmaito: todella hellävarainen puhdistusmaito, joka ei vaurioita ihon hydrolipidikalvoa, vaan päinvastoin, vahvistaa sitä. Tämä on ihanteellinen putsari niin herkälle iholle, joka ärtyy jo kosketuksestakin. Putsari sopii loistavasti myös herkälle akneiholle.

Velvety Hydro-Biotic Fluid tai Velvety Hydro-Biotic Cream: valitse kosteusvoiteen koostumus ihotyyppisi mukaan. Fluidissa on kevyempi koostumus ja se sopii normaalille, pintakuivalle iholle, sekaiholle ja herkälle aknelle. Cream on hieman täyteläisempi (mutta ei paksu sekään) ja sopii paremmin kuivalle ja ohuelle iholle. Molemmat voiteet parantavat ihon kosteuspitoisuutta hyaluronihapon, polysakkaridien, sodium PCA:n ja magnesiumin ansiosta.

Magnesium-linjan tuotteet voi yhdistää Hyaluronihappo-linjan kasvosuihkeeseen, joka sisältää miljardi hyaluronihappomolekyyliä yhdessä suihkauksessa. Lisäksi suosittelen täydentämään hoitoa sarjan Omega Boosterilla, joka on aivan ihana skvalaani-pohjainen öljyseerumi. Öljy ei tuki ihoa, minkä ansiosta se sopii epäpuhtaallekin iholle.

Lue perusteellisempi katsaus Magnesium-linjan tuotteisiin täältä.

Akne: Trio Zinc -linja

Trio Zinc tuotteet sopivat aknen lisäksi myös pigmenttiläiskille, aknearville sekä ryppyjen hoitoon. Kuulostaa kenties hieman erikoiselta, että tuotteilla voi hoitaa näin laajasti erilaisia oireita, mutta tuotteiden teho perustuu kolmeen eri sinkin muotoon (sinkkiglukonaatti, sinkki PCA ja sinkkilaktaatti), backuchioliin ja PHA-happoon (glunololaktoni), joilla tiedetään olevan hyviä vaikutuksia näihin kaikkiin.

Sinkki hillitsee talineritystä ja rauhoittaa tulehduksia. Lisäksi se parantaa ihon vastustuskykyä, ehkäisee arpien muodostumista, toimii antioksidanttina, sekä koentsyymina solujen aineenvaihdunnassa. Backuchiol on puolestaan tällä hetkellä varsinainen trendi-raaka-aine, joka parantaa kollageenin muodostumista sekä ehkäisee tukkeumien muodostumista, pigmenttiläiskiä, aknearpia, hillitsee tulehduksia sekä huonojen bakteerien kasvua iholla. PHA-happo vilkastuttaa ihosolujen uusiutumista, kirkastaa ihoa, ehkäisee pigmenttiläiskien ja arpien syntymistä sekä tukkeumien muodostumista. PHA-happo ei herkistä ihoa yhtä helposti kuin AHA-hapot.

Kokeile aknen hoitoon Trio Zinc -linjasta ainakin seuraavia tuotteita:

Clear Skin Foaming Gel puhdistusgeeli: geelimäisestä koostumuksestaan huolimatta tämä puhdistusgeeli ei vaurioita ihon hydrolipidikalvoa ja se sopii hyvin öljyrasvaiselle ja epäpuhtaalle iholle sekä aknelle. Herkälle aknelle tai aknelle, jossa esiintyy pintakuivuutta, suosittelen kuitenkin Magnesium-linjan puhdistusmaitoa.

Trio Zinc Face Mist kasvovesi: hienojakoinen sumutettava kasvovesi sisältää pelkästään vettä ja sinkkiä kolmessa eri muodossa. Se auttaa hillitsemään liiallista talineritystä ja haitallisten bakteerien kasvua. Jos akneen liittyy kuivuutta, suosittelen valitsemaan mieluummin hyaluronihapposuihkeen.

Purifying Fluid tai Purifying Gel:  fluidi sopii kuivarasvaiselle iholle. Ohuempi geeli on puolestaan öljyrasvaiselle iholle parempi. Molemmat voiteet ovat vesimäisen ohuita, nopeasti imeytyviä ja kevyen mattapinnan iholle jättäviä.

Express Blemish Care täsmähoito: alkoholiin, maitohappoon, glukonolaktoniin, sinkkiin, probiootteihin, palsamiköynnökseen ja hietamerinarsissiin tehonsa perustava täsmähoito nitistää näpyt ennätysajassa. Lisäksi se ehkäisee näppyjen jättämien arpien syntymistä.

Jos akneen liittyy poikkeuksellisen voimakasta herkkyyttä, kuivuutta ja kosketusarkuutta, suosittelen valitsemaan puhdistusemulsion Magnesium-linjasta. Kasvovedeksi sopii Hyaluronihappo-linjan kasvosuihke ja kosteusvoiteeksi Trio Zinc Purifying Fluid. Suosittelen välttämään myös Trio Zinc linjan kuorintaa, jos akne on erittäin herkkä. Iho täytyy ensin saada rauhoittumaan ennen kuin sitä voi kuoria. Yksittäisille näpyille voi kuitenkin kokeilla Express Blemish Care täsmähoitoa. Suosittelen myös aknelle Omega Booster öljyseerumia. Sitä voi sekoittaa 3-4 tippaa kosteusvoiteeseen tai levittää sen viimeisenä voiteen päälle.

Lue syvällisempi katsaus Trio Zinc-linjan tuotteisiin täältä.

Pigmenttiläiskät: C-vitamiini-linja

Pigmenttiläiskät voivat usein kadota itsestään raskauden tai imetyksen jälkeen, kun hormonitoiminta tasapainottuu. C-vitamiinilinjan tuotteet ovat tehokkaita pigmenttiläiskien hoitoon ja ne sopivat myös hyvin ihon yleisilmeen kirkastamiseen.

Novexpert käyttää kuuluisassa C-vitamiiniboosterissaan stabiloitua C-vitamiinia, joka säilyttää tehonsa vielä iholle levittämisenkin jälkeen, eli se todella vaikuttaa ihoon. C-vitamiini hillitsee tyrosinaasientsyymin toimintaa ja siten ihon liikapigmentaatiota. Lisäksi se vaalentaa jo olemassa olevia pigmenttiläiskiä ja tasoittaa ihon väriä. Se parantaa myös fibroblastisolujen toimintaa, jotka tuottavat iholle vahvuutta, joustavuutta ja kimmoisuutta antavaa kollageenia ja elastiinia sekä kosteuttavaa soluväliainetta, mikä pitää ihon sileänä ja täyteläisenä.

Kokeile pigmenttiläiskien hoitoon C-vitamiinilinjasta ainakin seuraavia tuotteita:

C-vitamiiniboosteri: sisältää stabiloitua C-vitamiinia 25 %. Tuotetta voi käyttää myös auringonpaisteessa.

Peeling Night Cream kuoriva yövoide: sisältää matalat pitoisuudet ihoa syvältä kuorivia AHA-happoja sekä glukonolaktonia, eli PHA-happoa. C-vitamiini sekä papaijauute tehostavat kuolleiden ihosolujen irrottamista. Iho kirkastuu ihanasti yön aikana. Voiteen alle voi levittää C-vitamiiniboosterin ja päälle Omega Boosterin. Kannattaa välttää voiteen levittämistä silmänympärysiholle.

Lue syvällisempi katsaus C-vitamiinilinjaan täältä.

Raskausarvet: Omega Booster

Raskausarpia voi ehkäistä ja hoitaa kylmäpuristetuilla kasviöljyillä, jotka sisältävät runsaasti omega-rasvahappoja, antioksidantteja ja kivennäisaineita auttaen korjaamaan ihoa ja pitämään sen joustavana. Novexpertillä ei ole toistaiseksi vartalonhoitotuotteita, mutta vartalovoiteeseen voi sekoittaa halutessaan Omega Boosteria, joka on myös kaikille ihotyypeille kasvojen ihon must-tuote.

Omega Boosteri öljyseerumi: tuotteessa on skvalaani-pohja, joka ei tuki ihohuokosia ja se imeytyy nopeasti. Skvalaani hoitaa arpia ja pieniä ihovaurioita. Lisäksi boosteri sisältää seesamiöljyä, jojobaöljyä, camelina- eli ruistankioöljyä, granaattiomenansiemenöljyä, marulaöljyä, sacha inchi -öljyä, tyrniöljyä ja auringonkukkaöljyä, joiden omega-rasvahapot  rauhoittavat tulehduksia ja ärsytyksiä, ehkäisevät kosteuden haihtumista iholta ja vahvistavat ihon suojabarriääriä. Boosteri sopii tehotuotteeksi kaikille ihotyypeille. Sitä voi sekoittaa kosteusvoiteen joukkoon 3-4 tippaa tai levittää sen joko voiteen alle tai päälle riippuen voiteen koostumuksesta. Jos kosteusvoide on erittäin vesimäinen ja ohut, boosteri kannattaa levittää sen päälle. Hieman täyteläisemmän voiteen kanssa boosteri kannattaa puolestaan levittää ennen voidetta.

Kiinnostaisi tietää millaisia iho-ongelmia teillä on ollut raskauden aikana ja miten olette niitä hoitaneet?

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , , , , ,