Cheap & Chic

Aknen kokonaisvaltainen hoito

Cheap & Chic | 27.3.2019 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Novexpert

Aknea ei hoideta reseptejä kirjoittamalla, vaan suolistoa, hermostoa ja ihoa hoitamalla.

Aknea esiintyy kaikista eniten teini-ikäisillä (13-19 vuotiaat) ja nuorilla aikuisilla (20-30 vuotiaat). Aikuisiän aknea (30-50 vuotiaat) esiintyy kuitenkin nykyisin yhä enemmän ja melko uuden ikäryhmän muodostavat 10-12 vuotiaat.

Aknea aiheuttavat useat eri tekijät, joista merkittävin on hormonitoiminnan epätasapaino. Siihen puolestaan vaikuttavat monet asiat, kuten ruokavalio (erityisesti sokeri- ja hiilihydraattipitoinen, joka pitää insuliinin korkealla), hormonitoimintaa häiritsevät synteettiset kemikaalit (kosmetiikka, kodin kemikaalit, e-pillerit, lääkkeet) ja stressi. Lisäksi akne aiheuttaa huolta, turhautumista, häpeää ja pahimmillaan masennusta. On siis sanomattakin selvää, että ongelmaa ei voida hoitaa vain reseptejä kirjoittamalla (lääkkeet johtavat pahimmillaan vain noidankehään, jossa oireet uusiutuvat kuurin loputtua) tai pelkästään ihon ulkoisella hoidolla, vaan syihin täytyy pureutua kokonaisvaltaisesti henkistä puolta unohtamatta.

Suolisto, iho ja aivot

Suolisto, iho ja aivot ovat vuorovaikutuksessa keskenään mm. keskushermoston kautta. Kun suoliston mikrobiomi eli bakteerikanta on epätasapainossa ja huonot bakteerit ottavat ylivallan, se voi näkyä ihon terveydessä, esimerkiksi aknena. Jatkuva huoli, ahdistus ja stressi heikentävät suoliston ja ruoansulatuksen toimintaa sekä rasittavat lisämunuaisia, jotka tuottavat stressihormoneita. Niiden vaikutuksesta kehoon syntyy taistele tai pakene -reaktio, joka heikentää ruoansulatusta ja nostaa insuliinia – tämä pahentaa aknen oireita tai voi johtaa sen puhkeamiseen.

Aknen hoidossa ensimmäisenä remonttiin kannattaa laittaa ruokavalio. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että ruokavaliosta kannattaa jättää pois höttöhiilarit, roskaruoka ja sokeri sekä maitotuotteet ainakin tauolle. Kasviksia kannattaa suosia mahdollisimman monipuolisesti.

Toisinaan aknen taustalla voi olla sellaisia ruoka-aineyliherkkyyksiä, mitä ei osaa itse edes kuvitella. Siksi ravintovalmentajan vastaanotto saattaa olla paikallaan, jotta voidaan selvittää erilaisilla testeillä ongelman syy perusteellisesti. Ravintovalmentajalla kannattaa myös käydä, jos tuntuu siltä, ettei osaa tehdä ruokavaliomuutoksia itse.

Jos kaipaat apua muutosten viemiseksi käytäntöön ja olet hukassa reseptien kanssa, apua löytyy esimerkiksi Re-Start valmennuksen ravinto-osiosta.

Stressitasojen vähentäminen tuntuu olevan monelle nykypäivänä hankalaa ja stressaantuneena tulee myös puputettua huonolaatuista ravintoa ja nukuttua liian vähän. Vaikka moni pitää liikuntaa hyvänä lääkkeenä stressille, liian kova treenaaminen ja puutteellinen palautuminen pitää sympaattisen hermoston niskan päällä eli stressitasoja yllä, mistä seuraa hermoston epätasapaino. Stressitasoja ei kuitenkaan tasapainoteta myöskään sohvalla löhöilemällä.

Autonominen hermosto on tahdosta riippumaton hermosto, joten sitä ei voi käskeä rentoutumaan. Parhaita keinoja parasympaattisen hermoston aktivoimiseksi eli stressitasojen laskemiseen ovat metsässä liikkuminen, hengitysharjoitukset, meditaatio ja yin-jooga. Itse pidän yin-joogaa yhtenä parhaista stressinhoitokeinoista, koska siinä yhdistyvät syvä hengitys, meditatiivisuus ja työskentely kehon jännitysten kanssa. On tärkeää, että jännityksiä saadaan vapautettua faskoista (jotka ympäröivät mm. lihaksia, jänteitä, niveliä ja sisäelimiä sekä yhdistävät ne toisiinsa), sillä faskiat ovat myös vuorovaikutuksessa hermoston kanssa.

Re-Start valmennuksen yin-jooga-osiossa on mm. ruoansulatuksen vahvistamiseen sopivia harjoituksia, jotka sopivat myös aloittelijalle. Mieli-osiossa on puolestaan meditaatio- ja hengitysharjoituksia.

Aknen ulkoinen hoito

Ruokavalion ja stressitasojen vähentämisen lisäksi ulkoisella hoidolla on tietenkin suuri merkitys aknen hoidossa. Cosmeceutical-sarja Novexpert lanseerasi viime syksynä uuden Trio-Zinc tuotelinjan aknen hoitoon, jonka tuotteet vaikuttavat erittäin lupaavilta ja kaiken lisäksi ne menevät hinnaltaan kategoriaan cheap & chic.

Trio-Zinc ei ole suunnattu pelkästään teini-ikäisen aknen hoitoon, vaan se sopii aivan kaikille aikuisiän aknesta raskaana oleville. Tuotteet on suunniteltu paitsi hoitamaan itse aknen oireita, myös aknearpia, pigmenttiläiskiä sekä ikääntymisen merkkejä. Nyt ei kuitenkaan puhuta mistään anti-aging tuotteista, jotka liftaavat ihoa, vaan kollageenin muodostumisen vilkastuttamisesta, jota tarvitaan etenkin arpikudoksen hoitoon.

Tuotteiden keskeisimmät raaka-aineet ovat kolme eri sinkin muotoa (sinkkiglukonaatti, sinkki PCA ja sinkkilaktaatti), backuchiol ja PHA-happo.

Sinkki auttaa hillitsemään sebumin tuotantoa, huonojen bakteerien ylivaltaa iholla (kuten P. acnes -bakteerin kasvua) ja rauhoittamaan tulehduksia. Lisäksi se ehkäisee arpien muodostumista ja pitää ihon tasaisempana.

Backuchiol on luonnollinen korvike retinolille ilman retinolille tyypillisiä herkkyysreaktioita. Aineesta on tehty mielenkiintoisia tutkimuksia ja sen on havaittu muun muassa parantavan kollageenin muodostumista ja suojaavan elastiinia. Lisäksi se ehkäisee komedojen eli tukkeumien muodostumista, pigmenttiläiskiä, aknearpia ja hillitsee tulehduksia sekä huonojen bakteerien kasvua iholla.

PHA-happo eli polyhydroksihappo on AHA- ja BHA-happojen kaltainen aine, mutta hellävaraisempi, jonka ansiosta moni herkkäihoinen saattaa voida käyttää sitä. PHA-happo vilkastuttaa ihosolujen uusiutumista, kirkastaa ihoa, ehkäisee pigmenttiläiskien ja arpien syntymistä sekä komedojen muodostumista. Tuotteissa käytetty PHA-happo on nimeltään glukonolaktoni, joka toimii myös humektantin eli kosteuttavan aineen tavoin eikä herkistä ihoa auringolle yhtä voimakkaasti kuin AHA-hapot.

Trio-Zinc linjaan kuuluu neljä tuotetta: Clear Skin Foaming Gel puhdistusgeeli, Trio-Zinc Mist kasvosuihke, Peeling Night Lotion kuoriva yöemulsio, Purifying Fluid kosteusemulsio ja Purifying Gel kosteusgeeli. Tuotelinja täydentyy vielä myöhemmin keväällä tai kesällä epäpuhtauksille tarkoitetulla täsmätuotteella.

Itselläni ei ole aknea eikä epäpuhtauksia, jonka vuoksi olisi todella kiinnostavaa kuulla kokemuksia tuotteista akneihoisilta. Arvioni tuotteista perustuu siis juonteiden hoitoon, ihon väriin ja kosteuspitoisuuteen.

Olin jo kesällä skeptinen puhdistusgeeliä kohtaan saadessani sen testiin Pariisista vieraillessani Novexpertin labrassa. Sarjan perustaja Cyrille kuitenkin vakuutti minulle ettei se kuivata ihoa ja pese ihon hydrolipidikalvoa. Tämä pitää paikkaansa ja tuote on hellävarainen ollaakseen geeliä ja jättää ihon raikkaaksi sekä pehmeäksi puhdistuksen jälkeen. Jos kärsii kuitenkin pintakuivasta akneihosta, suosittelen siinä tapauksessa valitsemaan sarjalta Magnesium-linjan puhdistusmaidon.

Trio-Zinc kasvosuihke sisältää vettä sekä sinkkiä kolmessa eri muodossa auttaen hillitsemään liiallista sebumin tuotantoa, tulehduksia ja haitallisen bakteerien muodostumista. Kasvosuihke toimii kasvovetenä ja hyvin hienojakoisen sumun ansiosta sitä voi suihkutella mainiosti iholle myös keskellä päivää meikin päälle. (Pakko muuten mainita, että tämmöiset fog mist -tyyppiset hienojakoiset kasvosumutteet ovat tällä hetkellä kovassa huudossa Koreassa.) Samaan tapaan se ei kosteuta kuin humektantteja sisältävät kasvovedet, joten kuivalle akneiholle voi kokeilla käyttää suihkeen kanssa sarjan hyaluronihappo– tai C-vitamiinibuusteria.

Aknelinjan varsinainen tehotuote on yöksi iholle jätettävä kuoriva neste. Se hillitsee sebumin tuotantoa, kosteuttaa, ehkäisee komedojen muodotumista, hillitsee haitallisten bakteerien kasvua, rauhoittaa tulehduksia, ehkäisee arpien muodostumista, kirkastaa ihoa ja pigmenttiläiskiä, siloittaa ja tasoittaa ihoa sekä nopeuttaa ihosolujen uusiutumista. Tuote tekee ihosta pehmeän ja se sopii hyvin myös erittäin kuivalle iholle.

Kuoriva neste kannattaa levittää puhdistetulle ja kasvovedellä kosteutetulle iholle vanulapulla. Se jättää ihon hieman nahkeaksi, joka on niin AHA-happojen kuin PHA-haponkin ominaisuus. Kuorivan hapon vuoksi tuote voi pistellä iholla ja iho saattaa punoittaa hetken. Jos iho ei rauhoitu parissa tunnissa tai aamuun mennessä, ei käyttöä kannata jatkaa.

Kuorivasta hoitonesteestä tuli heti lempituotteeni, sillä olen nykyisin erittäin mietojen kuorintojen ystävä, jotka voi jättää vaikuttamaan iholle yön ajaksi. Vaikutus on itselleni juuri sopiva Tuhkimo-efekti ja iho on aamulla sädehtivän kirkas ja tasainen.

Kosteusvoiteet ovat vaikuttavien aineiden osalta keskenään samanlaiset, mutta niiden erot ovat koostumuksessa. Emulsio sopii kuivarasvaiselle iholle ja aknelle, jolla esiintyy pintakuivuutta. Geeli on puolestaan öljyrasvaiselle aknelle parempi. Molemmat voiteet ovat vesimäisen ohuita, nopeasti imeytyviä ja kevyen mattapinnan iholle jättäviä. Suosittelen ottamaan voiteen rinnalle vielä sarjan Omegabuusterin, sillä niin epäloogiselta kuin se kuulostaakin, myös akneiho tarvitsee rasvaa erityisesti omega-3- ja 6-rasvahappojen muodossa, sillä ne hillitsevät tulehduksia, tasapainottavat sebumin tuotantoa ja ehkäisevät arpien muodostumista.

Novexpert on teettänyt Trio-Zinc tuotelinjalla tutkimuksen ja jälleen kerran saan harmitella, että tulosten kuvamateriaali on vain sisäiseen käyttöön, sillä tulokset ovat huikeita. Tuotteet vaikuttavat siis erittäin lupaavalta ja lisäksi on upeaa, että aknen hoitoon on nyt saatavilla myös näin edulliset tuotteet.

Jos sinulla on ollut akne, olisi hienoa mikäli jaksaisit kertoa oman parantumistarinasi kommenteissa. Olisi upeaa kuulla kokemuksia etenkin ilman lääkkeitä tapahtuneesta paranemisesta, sillä saan paljon viestejä aknepotilailta, jotka ovat lääkekuurikierteessä.

Lähteet:

Acne: Diet and acnegenesis

Role of insulin, insulin‐like growth factor‐1, hyperglycaemic food and milk consumption in the pathogenesis of acne vulgaris

Acne VulgarisA Disease of Western Civilization

Avainsanat: , , , , , , , , , , , ,