Cheap & Chic

Herkkäihoisen pelastus

Cheap & Chic | 31.10.2018 | Katja Kokko

Muistatteko kun kirjoitin viime keväänä uudesta suomalaisesta ihonhoitosarjasta, Laponie of Scandinaviasta, jonka slogan kuuluu no nonsense skincare that works? Ennustelin tuolloin sarjalle erittäin suurta suosiota ja huolimatta siitä, että kunnon hype sarjan ympärillä ei ole edes vielä alkanut, pysyn ennustuksessani edelleen.

Sarja lähti viime keväänä liikkeelle kahdella tuotteella: ihoöljyllä ja balmilla (josta lanseerattiin juuri uusi ja paranneltu versio). Vähän haastavat valinnat ensimmäisiksi tuotteiksi, jos minulta kysytään, etenkin kun tämän sarjan tuotteilta on turha odottaa mitään moniulotteisia tuoksuelämyksiä. Mutta olin päässyt tapaamaan ihmiset Laponien takaa; sarjan perustajan Kia Pentin (jonka iho on niin moniongelmainen ettei ole iho-ongelmaa, mistä hän ei olisi kärsinyt) sekä yrityksen ikioman in house -kemistin Jaana Ailuksen, jota kutsun viralliseksi kosmetiikkagurukseni, sillä Jaana ei ole mikään wannabe kotikosmetiikkakokki, vaan todella rautainen kosmetiikan kemian ammattilainen ja virallinen kosmetiikan kemisti (jollaiseksi ei voi edes Suomessa opiskella). Näiden kahden naisen tapaamisen perusteella tiesin, että sarjalta sopii odottaa timanttista kamaa. Brändäys ei ehkä ole mennyt ihan nappiin vielä alkumetreillä, mutta en epäile etteikö sekin vielä kehity oikeaan suuntaan.

Laponie lanseerasi kesän lopussa kaksi putsaria – geelin ja maidon – ja niiden myötä aletaan olla asian ytimessä. Jatkoa piisaa loppuvuodesta ja uskallan sanoa, että vuodenvaihteessa voidaan aloittaa lähtölaskenta isomman sorttiseen hypetykseen.

Niin mikäs Laponiessa sitten on niin erityistä? Tämä sarja ei nimittäin todellakaan ole tehty niille, jotka kaipaavat aromaterapeuttisia tuoksuelämyksiä ja tujuja aktiiviaineita. Voin suorilta oikeastaan sanoa, etten kuulu itse lainkaan sarjan kohderyhmään paitsi tuotekehitysnörtteilyn osalta. Mutta Laponien kaltainen sarja todellakin puuttuu markkinoilta ja sen suurin kohderyhmä ovat erittäin herkkäihoiset, allergiset ja moniongelmaiset ihot sekä sellaiset kuluttajat, jotka haluavat kauniisti pakattua, edullista ja laadukasta kosmetiikkaa ilman mitään iholle turhia aineita. Lisäksi Laponie sopii raskaana oleville ja vaikka lapsille.

Laponien tuotteet eivät sisällä hajusteita, eteerisiä öljyjä, eivätkä voimakkaasti ihoa aktivoivia aineita. Niissä ei myöskään ole turhia fillereitä tai pelkkää ihotuntumaa luovia aineita, vaan aidosti ihoa ravitsevia aineita. Uudet putsarit esimerkiksi suorittavat putsarin tärkeimmän tehtävän: puhdistavat ihon huolellisesti kuivattamatta ja vaurioittamatta ihon hydrolipidikalvoa, mutta mitään muuta ne eivät iholle tee. Koko homman ydin on siis olla ärsymättä ja aktivoimatta ihoa liikaa. Ihoöljy ja balmi sen sijaan sisältävät pelkästään ihoa ravitsevia, uudistavia ja rauhoittavia aineita, koska se on niiden tehtävä. Vuoden lopussa lanseerattavalta kasvovedeltä ja kosteusvoiteelta uskallan odottaa puolestaan melkoisia kosteustehoja ja innolla odotan millaiset aktiiviaineet sinne on päädytty valitsemaan.

Saan jatkuvasti kyselyitä hajusteettomista ja herkkäihoisille sopivista tuotteista. Esimerkiksi POD on iho-ongelmista yksi viheliäisimmistä, sillä se ärtyy milloin mistäkin. Ihoa tulisi kuitenkin hoitaa, mutta sopivia tuotteita on joskus mahdotonta löytää. Mahtavaa, että Laponien myötä voi suositella superherkälle iholle aidosti hyvää kosmetiikkaa, joka on kaiken lisäksi edullistakin.

Putsareiden tuotekehitys on tehty pieteetillä ja Jaana on valmistanut niistä yhteensä toistasataa prototyyppiä ennen täydellisen koostumuksen löytymistä. Tuotteiden koostumukset ovatkin todellinen kemistin taidonnäyte. Miedon pinta-aktiivisen aineen ja kosteuttavien humektanttien ansiosta geeliputsari ei kuivata ihoa eikä pese liiaksi, mutta putsaa silti tuhdimmankin meikkivoiteen tehokkaasti. Koostumus on melko uskomaton ollakseen geeliä ja iholle jää sen jälkeen ihanan raikas tunne. Täydellinen putsari aknelle ja rosacealle!

Maitoputsarissa on puolestaan täydellisin koskaan kokeilemani koostumus: kermainen, täyteläinen, pehmeä ja todella tasainen. Koostumuksesta todella tuntee, että sitä on hiottu. Maito putsaa myös meikin täydellisesti ja jättää ihon erittäin pehmeäksi. Tämä on ehdottomasti kuivan, atooppisen ja herkän ihon putsari.

Molemmat putsarit ovat riittoisia ja ne on pakattu todella tyylikkäisiin alumiinituubeihin. Ja nyt tulee se paras juttu: putsarit maksavat 18 euroa! Ah miten ihanaa! Näin edullisia, laadukkaita ja vieläpä kauniisti pakattuja tuotteita ei todellakaan ole liioiksi tarjolla. Tuotantokustannuksissa säästetään pitkä penni, kun ei käytetä kalliita aktiiviaineita.

Laponie ei mainosta itseään luonnonkosmetiikkana. Tuotteet eivät kuitenkaan sisällä mitään epäilyttävää. Yritys haluaa silti pitää itsellään option käyttää myös joitakin raaka-aineita, mitä ei sertifikaateissa sallita ja tämä on täysin ok. Voin luvata, että minulta on siunaus Laponien valinnoille, nimittäin ne ovat luokkaa synteettinen E-vitamiini, koska Kia ei voi käyttää iholleen kasviperäistä ja esimerkiksi puhdistusgeelin paksuntaja (Cetyl Hydroxyethylcellulose) on modifioitu synteettisesti, vaikka se on kasviperäinen raaka-aine. Samaa ainetta löytyy esimerkiksi monelta jenkkisarjalta, jotka mainostavat itseään luonnonkosmetiikkana, mutta kuten sanottua, tässä ei mistään pahiksesta ole kysymys.

Uskon vahvasti, että Laponie tulee haastamaan vihdoin apteekkien hyllyillä notkuvat ”hypoallergeeniset” sarjat, jotka ovat täynnä mikromuoveja, synteettisiä rasvoja, PEG-emulgaattoreita ja voimakkaita säilöntäaineita. Herkkäihoiset ansaitsevat myös aidosti tehokasta ja oikeasti hoitavaa kosmetiikkaa muovien sijasta!

Loppukaneettina sanottakoon, että jos ikinä satun tulemaan raskaaksi, niin Laponie tulee olemaan luottosarjani, koska raskauden aikana on hyvä minimoida kaikkien kemikaalien käyttö, (siis myös luonnon kemikaalien muutamaa hyödyllistä eteeristä öljyä lukuun ottamatta) tai jos minulla olisi teini-ikäisiä lapsia, joille pitäisi hankkia ensimmäiset ihonhoitotuotteet, valitsisin ehdottomasti juuri Laponien.

Oletteko jo kokeilleet Laponien uusia putsareita?

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , , , , ,