Cheap & Chic

Edullinen ihonhoitorutiini rasvaiselle, näppyläiselle ja akneiholle

Cheap & Chic | 5.7.2020 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: House of Organic, postaus sisältää alekoodin

Millainen ihonhoitorutiini rasvaisella, näppyläisellä ja akneiholla kannattaisi olla? Mitkä tuotteet ovat välttämättömiä, entä mitkä turhia? Tämän oppaan avulla rakennat tehokkaan rutiinin edullisesti.

Blogini Cheap & Chic kategoria on omistettu edullisille, mutta hyväksi toteamilleni tuotteille. Luonnonkosmetiikan yleistymisen myötä markkinoille on alkanut tupsahdella entistä enemmän edullisia tuotteita. Halpa hinta ei aina tarkoita huonompaa laatua eikä kallis ole automaattisesti tehokkain, mutta fakta on se, että luonnolliset raaka-aineet maksavat, paljon. Mitä laadukkaammat raaka-aineet, sitä korkeampi hinta ja lisäksi luomuviljeltyjen ja tavanomaisesti viljeltyjen raaka-aineiden hinnassa on huima ero.

Reilu vuosikymmen sitten luonnonkosmetiikassa ei kikkailtu niin paljon teknisyydellä kuin tänä päivänä, eikä kosteusvoiteissa käytetty ns. täyteaineita, jotka ovat halpoja ja pudottavat lopputuotteen hintaa markettitasolle – mutta valitettavasti laskevat myös laatua ja tehoa, sillä esimerkiksi täyteaineena käytetyt esteriöljyt menettävät iholle arvokkaat ravintoaineet (vrt. elintarvikkeissa kokonainen oliiviöljy tai teollinen margariini). INCI-lukutaidosta on siis hyötyä luonnonkosmetiikkaviidakossa suunnistaessa (perusasiat pähkinänkuoressa voit opiskella esim. Kuulaan kaunis -kirjastani, johon muuten voi hyödyntää tämän postauksen alekoodia).

Periaatteeni on ollut koota Cheap & Chic kategoriaan tuotteita, jotka maksavat alle 25 euroa ja pääosin en ole tästä poikennut. Ihan aina se ei kuitenkaan onnistu, kuten tämänkertaisessa oppaassa, jonka tarkoitus on koota rasvaiselle iholle ja aknelle mahdollisimman laadukas ihonhoitorutiini edullisesti. Kaikkien tuotteiden kohdalla ei ole mahdollista pysyä 25 eurossa ja sen vuoksi suosittelen mieluummin aidosti hyvää tuotetta mahdollisimman läheltä tuota hintaluokkaa kuin edullisempaa tuotetta, jossa rahat valuvat mahdollisesti hukkaan. Osa tuotteista on puolestaan 25 euron rajan ylittäviä, mutta pakkauskooltaan tuplasti normaalia reilumpi, joka on tietenkin suoraa säästöä.

Edullisen ihonhoitorutiinin periaatteet: vähemmän on enemmän. Panosta laatuun. Mieti, mikä on ihollesi tärkeintä.

Periaatteet ovat nämä: vähemmän on enemmän. Panosta mieluummin aidosti toimivaan minimalistiseen ihonhoitorutiiniin kuin kymmeneen keskinkertaiseen tai huonolaatuiseen puteliin, joilla et tee yhtään mitään. Tuotteiden pitää olla toimivia ja oikeasti tarpeellisia, jotta rahat eivät mene hukkaan. Panosta siis laatuun niissä tuotteissa, jotka ovat ihonhoitorutiinissa välttämättömiä ja pihistä vähemmän tärkeissä – ja mieti, tarvitsetko niitä vähemmän tärkeitä lainkaan. Täydentävät tuotteet, kuten kuorinta, naamio ja esimerkiksi kosteusvoidekaan eivät ole kaikille ja kaikkina vuodenaikoina välttämättömiä.

Tärkeimmät ihonhoitotuotteet

Minimalistisen ihonhoitorutiinin kulmakivet eli tärkeimmät tuotteet ovat puhdistusaine (joko puhdistusöljy tai -maito), kasvovesi/hoitoneste ja kasvoöljy. That’s it. Kolme tuotetta. Seerumi on täydentävä tuote, joka valitaan, jos ihon kunto sitä vaatii. Kosteusvoide on emulgaattorin avulla toisiinsa sekoitettua vettä ja öljyä, eli pelkkää kasvovettä ja laadukasta öljyä kerrostamalla tai kämmenellä sekoittamalla, saat periaatteessa luotua itsellesi kosteusvoiteen (mutta ilman iholle turhaa emulgaattoria ja edullisten voiteiden usein sisältämiä iholle hyödyttömiä täyteaineita).

Kosteusvoiteella on kuitenkin myös monesti paikkansa ja hyviä ominaisuuksia esimerkiksi lisäkosteuttajana, tuomaan lisää hoitavuutta, suojaamaan ihoa tai pohjustamaan meikkiä. Kosteusvoide voi olla paikallaan erityisesti kuivarasvaiselle iholle. Vuodenaikakin vaikuttaa: kesällä ilman ollessa kosteampaa, ei kosteusvoide ole välttämättä tarpeen, mutta syksyn tullen tilanne voi muuttua. Kuorinta ja naamio ovat selkeästi täydentäviä tuotteita, jotka otetaan käyttöön ihon tarpeiden ja kunnon mukaan.

Puhdistusaine

#1: Puhdistusöljy

Ykköspuhdistaja on puhdistusöljy, vaikka iho olisi rasvainen. Se ei tuki ihoa, ei lisää rasvaisuutta eikä epäpuhtauksia. Sen sijaan se puhdistaa tehokkaasti meikin ja aurinkosuojatuotteet (jotka ovat öljyliukoisia) sekä ilmansaasteet ja muut epäpuhtaudet, tasapainottaa talineritystä ja pitää huolta ettei ihon oma suojakalvo vaurioidu.

Jätä suosiolla hyllyyn runsaasti vaahtoavat tuotteet, saippuat sekä tuotteet, jotka pesevät ihon narisevan puhtaaksi – joka on merkki siitä, että ihon suojakalvo on vaurioitunut ja iho on hätätilassa. Se yrittää korjata hätätilaa erittämällä lisää talia. Myös ihon bakteerikanta kärsii liian pesevistä tuotteista, jolloin esimerkiksi aknea aiheuttava Propionibacterium acnes bakteeri saa lisää elintilaa. Rasvainen, näppyläinen ja akneiho ei ole likainen vaan epätasapainossa, joten ihon kunto ei parane pesemällä tai puhdistamalla. Sana epäpuhdas iho pitäisikin vissiin eliminoida käytöstä kokonaan, jotta kukaan ei kuvittele pääsevänsä näpyistä eroon pesemällä ihoa mahdollisimman voimakkailla aineilla.

Iho voi myös olla kuiva, vaikka sillä esiintyisi tukkeumia ja huokoset olisivat laajentuneet. Esimerkiksi miliumeja voi esiintyä kuivalla ja kosteuden puutteesta kärsivällä iholla. Laajentuneista ihohuokosista ei myöskään ”pääse eroon” puhdistavilla tuotteilla. Avain näissä em. tilanteissakin on kosteus-rasva tasapaino.

Puhdistusöljyn rinnalle voi ottaa myös miedon puhdistusgeelin (joka ei vaahtoa runsaasti ja pese ihoa narskuvaksi) tai puhdistusmaidon, joka käytetään iholle puhdistusöljyn jälkeen. Joissakin herkissä aknetapauksissa mieto puhdistusmaito tai -geeli saattaa olla myös parempi valinta kuin puhdistusöljy, tätä täytyy aina tunnustella yksilöllisesti.

Patyka Melting Cleansing Oil: Patykan edullisen linjan puhdistusöljy on taivaan lahja edullisen luonnonkosmetiikan markkinoille. Se on erinomainen peruspuhdistusöljy, joka sopii kaikille ihotyypeille. Öljy myöskin emulgoituu pois iholta täydellisesti, kun sitä pyörittelee kostein sormin ja lopuksi huuhtoo pois iholta. Apuna voi myös käyttää kosteaa musliiniliinaa tai kasvopyyhettä.

#Kaksoispuhdistuksen toiseen vaiheeseen:

Evolve Daily Detox puhdistusgeeli: Evolven puhdistusgeeli vaahtoaa vain hyvin miedosti ja se sopii hyvin puhdistusöljyn kanssa käytettäväksi. Sellaisenaan en sitä mielellään suosittele. Tämä tuote ei siis ole välttämätön, mutta runsaasti meikkiä ja aurinkovoidetta käyttävälle se sopii kaksoispuhdistukseen. Pari kertaa viikossa tehtävä syväpuhdistus voi myös olla paikallaan öljyrasvaiselle iholle. Jos ihon pinta on puolestaan kuiva ja kiristävä, valitse suosiolla toiseksi putsariksi maito.

#Herkälle aknelle:

Jos iho herkkä ja tulehtunut, voi hyvin mieto ja vaahtoamaton puhdistusgeeli tai lempeä puhdistusmaito olla puhdistusöljyä parempi vaihtoehto, etenkin, jos ei käytä paljon meikkiä tai aurinkovoidetta. Puhdistusmaidot liukuvat iholla öljyäkin hellävaraisemmin ja kosketusaralla iholla on tärkeää minimoida mekaaninen rasitus. Herkän aknen kohdalla täytyy aina tunnustella, mikä sopii juuri omalle iholle parhaiten, mutta ykkössääntö on kuitenkin kiertää kaukaa voimakkaasti pesevät ja vaahtoavat tuotteet.

Laponie of Scandinavia Gel Cleanser : Laponien geeli on todella ihoystävällinen eikä pese ihon suojakalvoa pois tai jätä kiristävää tunnetta iholle, mutta liuottaa kuitenkin lian. Laponien tuotteet eivät sisällä lainkaan hajusteita.

Neal’s Yard Remedies Soothing Sensitive Cleansing Milk: Neal’s Yard Remediesin herkän ihon puhdistusmaito on lempeä, hajusteeton ja jättää ihon pehmeäksi sisältämiensä kasviöljyjen ansiosta. Soothing Sensitive -linjan kaikki tuotteet ovat hajusteettomia ja sisältävät alppitähti- ja lakritsinjuuriuutetta sekä purasruohoöljyä, jotka rauhoittavat ihoa ja hillitsevät punoitusta.

Kasvovesi

Kasvovettä saa lotrata rasvaisellakin iholla. Ja mitä kiristävämpi ihon pinta, sitä useampia kerroksia. Kertauksen vuoksi muistutan, että heivaa pumpulit ja levitä kasvovesi käsin taputtelemalla. Näin saat sen oikeasti imeytettyä ihoon eikä tuotetta mene hukkaan, eli säästät tässäkin.

#1: Miedot hapot

Mieto pitoisuus AHA-, BHA- tai PHA-happoja tekee hyvää melkein iholle kuin iholle ja yleensä niistä hyötyvät myös rasvainen ja näppyläinen iho – mutta ei herkkä akne. Korkean happopitoisuuden sisältävän ronskin kuorinnan sijaan kannattaa käyttää vain hieman happoja sisältää kasvovettä. Sen lisäksi, että hapot aktivoivat ihon toimintoja, kirkastavat ihoa ja voivat lievittää näppyjen ja tukkeumien syntymistä, mietona pitoisuutena ne myös kosteuttavat.

Lisäksi hapot tasapainottavat ihon pH:ta, joka on terveellä iholla hapan, mutta joillakin rasvaisilla, näppyläisillä ja akneihoilla ihon pH on kohonnut emäksiseksi. Happamat tuotteet luovat suotuisan kasvuympäristön monipuoliselle bakteerikannalle – joka on siis ihon kunnon ja vastustuskyvyn kannalta hyvä juttu. Mieto happopitoisuus sopii erityisen hyvin kuivarasvaiselle iholle, joka on pinnasta kuiva ja kiristävä, mutta alta rasvainen. Happoja sisältävää kasvovettä voi myös käyttää 2-3 kertaa viikossa, jos tuote tuntuu iholle liian voimakkaasti aktivoivalta. Eli avain on tässäkin tunnustella miten iho vastaa hoitoon.

Evolve Liquid Radiance Glycolic Toner: Evolven kasvovesi sisältää matalan pitoisuuden BHA-happoa sisältävää paju-uutetta sekä AHA-happoja sisältäviä mustikan, sokeriruo’on ja sitrusten uutteita.

Raikastavat ja puhdistavat vaihtoehdot:

Patyka Anti-Blemish Toner: Patykan kasvovesi on lempeästi viilentävä ja raikastava piparminttu-uutteen ansiosta. Lisäksi se sisältää miedon pitoisuuden BHA-happoa, joka auttaa liuottamaan tukkeumia ja mustapäitä. Kasvovesi sisältää myös prebiootteja, jotka voivat tukea ihon bakteerikantaa.

JOIK Refreshing Facial Toner: Joikin kasvovesi on Patykaa astetta viilentävämpi versio piparmintun eteerisen öljyn ansiosta. Lisäksi se sisältää epäpuhtauksia hillitsevää katajan eteeristä öljyä ja kirkastavaa greippiöljyä. Tyrniuute ravitsee ja neutraloi vapaita radikaaleja. Tämä kasvovesi voi olla erinomainen valinta öljyrasvaiselle iholle, jossa on laajentuneet ihohuokoset, sillä se auttaa napakoittamaan ihoa ja voi häivyttää huokosia. Tässä tuotteessa on poikkeuksellisen loistava hinta-laatusuhde.

#Herkälle aknelle:

Herkän akneihon kannattaa unohtaa hapot ja aktivoivat tuotteet ja keskittyä sen sijaan rauhoittamaan ja kosteuttamaan ihoa sekä vähentämään punoitusta.

Laponie of Scandinavia Toner Spray: Laponien hajusteeton kasvovesi rauhoittaa, vähentää punoitusta ja siloittaa ihon pintaa. Se sisältää ectoin-aminohappojohdannaista, joka ylläpitää ihon kosteustasapainoa, suojaa ihoa ulkoisilta stressitekijöiltä ja pehmittää ihoa, siloittavaa rakkolevää (jota muuten löytyy myös kuuluisasta Crème de la Merista) sekä rauhoittavaa lakritsinjuurta.

Kuorinta

Kuorinta ei ole välttämätön tuote, varsinkaan, jos tekee huolellisen öljypuhdistuksen pehmeän kasvopyyhkeen tai musliiniliinan kanssa ja käyttää mietoa, happopitoista kasvovettä. Mutta jos iholle kaipaa lisäbuustia kuorinnasta, suosittelen maltillisen AHA-pitoisuuden kuorintaa. Mekaaniset kuorinnat kannattaa unohtaa.

Bybi Beauty Acid Gold: Bybin uusi AHA-happoja ja entsyymejä sisältävä kuorinta on todella lempeä, mutta happoihin tottumaton iho saattaa reagoida kevyellä pistelyllä ja kuumotuksella, joka on normaalia. Tuote on sen verran mieto, että sitä voi käyttää kerran viikossa, tai vaikka kahdesti, jos iho on hyvin tottunut happoihin.

Naamio

Naamio on täydentävä tuote, jota voi käyttää ihon kunnon sitä vaatiessa. Jos näppyläinen iho on herkempää sorttia ja ärtyy miedostakin happopitoisuudesta, on savinaamio oiva tehotuote syväpuhdistamaan ihoa sekä tuomaan iholle tärkeitä mineraaleja, jotka tukevat ihon toimintoja. Aknelle puhdas savi on tärkeä tehotuote.

Cattier Green Clay Mask: Cattierin savinaamiot ovat loistavia perusnaamioita, joissa on todella hyvä hinta-laatusuhde. Tämä naamio sisältää valkoisen saven lisäksi jojobaöljyä sekä piparmintun ja rosmariinin eteeristä öljyä. Superhyvä täydentävä tuote öljyrasvaiselle ja näppyläiselle iholle sekä aknelle.

Loelle Rhassoul-savi: perinteinen rhassoul-savi on kunnon mineraalipommi iholle, jota suosittelen lämpimästi aknen hoitoon. Loellen rhassoul-savi ei sisällä mitään muuta ja se on erinomainen apu akneihon rauhoitteluun ja näppyjen hoitamiseen. Saven voi sekoittaa joko pelkkään veteen tai haluamaansa kukkaisveteen ja joukkoon voi lorauttaa myös halutessaan vaikka hieman aloe veraa tai jojobaöljyä sekä eteerisiä öljyjä.

Patyka Detox Charcoal Mask: Patykan naamio sisältää vihreää savea, valkoista savea, aktiivihiiltä ja piparminttuöljyä. Sekin on hyvä vaihtoehto rasvaiselle, näppyläiselle ja samealle iholle, vaikka ei päihitäkään rhassoul-savea.

Seerumi

Seerumi on tärkeä täydentävä tehotuote ihon kunnon sitä vaatiessa, mutta kannattaa olla tarkkana mihin rahansa sijoittaa. 25 eurolla en löytänyt tuotetta, jota tähän oppaaseen kelpuuttaisin, mutta koitin pyrkiä niin lähelle kuin mahdollista oikeasti todella tehokkailla tuotteilla. Seerumia voi hyvin käyttää vain kuureittain esimerkiksi pullollisen kerrallaan tai näppyjen hoitoon vain tarvittaessa.

Evolve Rainforest Rescue: Evolven seerumi on hyväksi havaittu tehotuote helposti tukkeutuvalle, rasvaiselle ja sekaiholle. Se kirkastaa ihoa ja ehkäisee tukkeumien ja näppyjen syntymistä sekä nopeuttaa niiden paranemista kuivattamatta ihoa.

Laponie of Scandinavia Clarifying Treatment: Laponien uusi puhdistava tehohoito on näppyläisen ja akneihon lempeän tehokas täsmäase, joka ei kuivata, kuten monet finnien täsmätuotteet. Ectoinin ansiosta se sopii herkällekin iholle. Sinkki ja kupari ehkäisevät finnien syntymistä.

#Herkälle aknelle:

Laponie of Scandinavia Calming Treatment: Laponien uusi rauhoittava tehohoito on herkän aknen sekä aknearpien hoitoon timanttinen täsmätuote. Seerumin teho tulee runsaasta määrästä madecassosidea, joka on rauhoittavista ja korjaavista ominaisuuksistaan tutkitusti tunnetun gotu kolan tärkein komponentti, sekä kosteuttavasta ramnoosista ja rauhoittavasta ja hoitavasta ectoinista.

Kosteusvoide

Tästä voi moni olla eri mieltä, mutta luen aika usein kosteusvoiteen vähemmän tärkeäksi tuotteeksi. Kasvovesi ja -öljy ovat tärkeämmät. Ihoa voi kosteuttaa loistavasti kerrostamalla iholle vuorotellen kasvovettä ja kasvoöljyä tai vaikka sekoittaa nämä kaksi kämmenellä keskenään ja levittää ne sitten iholle. Mutta jos kaipaa kosteusvoiteen lisäkosteuttavia, lisää hoitavuutta tuovia, suojaavia tai meikkiä pohjustavia ominaisuuksia, niin hyvät vaihtoehdot ovat tässä.

#Superedullinen ja teineille sopiva:

Pulpe de Perfect Selfie: Pulpe de Vien voide tekee iholle hieman ”blurraavan” efektin. Jos ongelmana on kiilto ja ettei meikki tahdo pysyä, tämä voide sopii hyvin meikin alle. Voiteessa on myös hyviä tehoaineita, vaikka arvatenkin matala pitoisuus hyvin edullisen hinnan vuoksi. Tehococktailista löytyy laventelivettä, mustaherukanlehtiuutetta, prebiootteja, kurkku-uutetta ja kehäkukkauutetta – kaikki oikein loistavia aineita oikuttelevalle iholle.

Patyka Matte Perfecting Fluid: myös Patykan edullisen linjan voide on hintaansa nähden loistava, vaikkakin kympin kalliimpi kuin Pulpe de Vie. Tästä voiteesta löytyy raikastavaa piparminttua, bakteerikantaa tukevia prebiootteja, puhdistavaa takiaisenjuurta ja kiiltoa hillitsevää piitä. Hyvä valinta rasvaiselle ja sekaiholle.

#Öljyrasvaiselle ja näppyläiselle iholle:

Neal’s Yard Remedies Purifying Palmarosa Daily Moisture: tämän voiteen hinnan ei kannata antaa hämätä, sillä pullo on huikeat 100 ml eli tuote on todellakin edullinen. Tässä on hinta-laatusuhde enemmän kuin kohdallaan ja tehoaineista löytyy puhdistavaa alppihorsmaa, rauhoittavaa mataraa, joka sopii hyvin vähän herkemmällekin aknelle sekä näppyjä hillitseviä ja talineritystä tasapainottavia palmarosan, teepuun ja korianterin eteerisiä öljyjä kuin myös uudistavaa nerolia ja frankinsensiä.

#Herkälle aknelle:

Herkkä akne on jälleen omana suosituksenaan, sillä aktivoivia tuotteita pitää tässäkin kohdassa välttää.

Laponie of Scandinavia Face Cream: Laponien voide on rauhoittava ja hajusteeton. Se ei tuki huokosia ja auttaa säilyttämään kosteuden ihossa.

Neal’s Yard Remedies Sensitive Soothing Moisturiser: Neal’s Yardin herkän ihon voide on 100 ml tuubiin pakattu, joten se on todella edullinen ja riittoisa. Kevyt voide sisältää rauhoittavaa alppitähtiuutetta, purasruohonsiemenöljyä sekä punoitusta vähentävää lakritsinjuurta.

Kasvoöljy

Kasvoöljyn käytössä pihistellään usein täysin suotta ja näin parinkymmenen vuoden kokemuksella voin sanoa, että sen käytössä pihistelevät varsinkin ne, jotka eniten hyötyisivät kasvoöljystä. Yleisin syy välttelyyn on, että sen pelätään tukkivan ihoa tai lisäävän kiiltoa. Nope. Kasvoöljyt eivät tuki ihoa, kun se on valittu omalle iholle sopivaksi (jokaisella kasviöljyllä on omat uniikit ominaisuutensa ja rasvahappokoostumuksensa; rasvainen iho ja akne hyötyy yleensä omega-3- ja -6-rasvahappoja sisältävistä öljyistä). Terve iho myöskin kiiltää ja talineritys voi tasapainottua, kun iho saa riittävästi hyviä rasvahappoja.

Bybi Beauty Bakuchiol Booster: Bybin boosteri on jo kulttimaineessa eikä syyttä; kahta raaka-ainetta – rasvaisen ihon rakastamaa skvalaania sekä antibakteerista bakuchiolia – sisältävä tuote todellakin toimii. Tuote on erinomainen myös aknearpien hoitoon, sillä bakuchiolilla on saatu hyviä kokemuksia liikapigmentaation hoidossa.

Pure Papaya Glow Oil: suosittelen tätä lempiöljyihini lukeutuvaa tuotetta joka välissä, missä vain mahdollista. Pure Papayan kasvoöljy on huikean hyvä tuote kaikille ihotyypeille ja rasvainenkin iho rakastaa sen sisältämää jojobaöljyä sekä kirkastavaa papaijansiemenöljyä.

#Herkälle aknelle:

Laponie of Scadinavia Face Oil: Laponien kasvoöljystä on tullut jo monen herkän akneihon luottotuote, joka sopii mainiosti myös aknearpien hoitoon.

Toivottavasti hyödyitte tämän oppaan vinkeistä. Muistutan vielä, että näppylät ja akne kertovat epätasapainosta kehossa, jotka heijastuvat iholle. Siksi ulkoinen hoito ei välttämättä paranna oireita kokonaan, koska ihonhoitotuotteiden teho rajoittuu vain ihon pintaan ja sen ylimpään kerrokseen. Pintaa syvemmälle ihon toimintoihin voi vaikuttaa erilaisin hierontatekniikoin, joista perinteiseen gua shaan, sidekudoshierontaan ja lymfahierontaan pohjautuva kosmeettinen gua sha on tehokas hoitomuoto, jonka jokainen voi opetella tekemään kotona. Yin Your Skin® gua sha välineet ovat myynnissä House of Organicissa ja niitä kannattaa opetella käyttämään oikein Yin Your Skin® verkkokurssilla.

Alekoodi

Saat koodilla EPÄPUHDASIHOKATJA House of Organicin koko valikoimasta 15 % alennuksen. Alennus koskee normaalihintaisia tuotteita ja on voimassa toistaiseksi.

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , ,