Beauty

Raaka-aineiden kiehtova maailma: C-vitamiini

Beauty | 19.5.2019 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Novexpert

C-vitamiini on yksi yleisimmistä raaka-aineista kosmetiikassa, jonka vaikutuksista löytyy paljon tieteellistä tutkimusta. C-vitamiinin käyttöön kosmetiikassa liittyy kuitenkin paljon haasteita.

C-vitamiini eli L-askorbiinihappo on vesiliukoinen vitamiini, joka on suosittu raaka-aine kosmetiikassa. Vaikka se tutkitusti vaalentaa pigmenttiläiskiä, tasoittaa ihon väriä ja siloittaa ryppyjää, sen vaikutukset eivät ole itsestäänselvyyksiä, sillä C-vitamiinin stabiiliuteen liittyy paljon haasteita.

C-vitamiinin tehot tuhoutuvat helposti hapen, valon, lämmön ja veden vaikutuksesta. Jotta C-vitamiini säilyttäisi tehokkuutensa ja imeytyisi ihoon, sen pitää olla hyvin happamassa ympäristössä, pH:ssa 2-3, joka on monen iholle liian hapanta. C-vitamiinin vaikutukset ovat myös hyvin lyhytkestoiset: tunnin kuluttua iholle levittämisestä sen vaikutus on jo hiipunut. Ei kovin vakuuttavaa, vai mitä?

Ratkaisuksi L-Askorbiinihapon haasteisiin on kehitetty erilaisia stabiloituja C-vitamiinin muotoja. Esimerkiksi ranskalainen cosmeceutical luonnonkosmetiikkasarja Novexpert on ratkaissut haasteet käyttämällä kahta stabiloitua C-vitamiinin muotoa: Ascorbyl Methylsilanol Pectinatea ja 3-O-ethyl Ascorbic Acidia. Ascorbyl Methylsilanol Pectinate on piistä johdettu ranskalainen C-vitamiini, joka ehkäisee tehokkaasti juonteita. 3-O-ethyl Ascorbic Acid on puolestaan japanilainen C-vitamiini, joka on luokiteltu osittain lääkkeeksi tehokkuutensa vuoksi. 3-O-ethyl Ascorbic Acid ehkäisee ja hoitaa pigmenttiläiskiä. Nämä C-vitamiinin muodot säilyttävät stabiiliutensa ja kyvyn imeytyä ihoon, kun pH on yli 4,2, mikä on jo ihoystävällinen lukema.

C-vitamiinin hyödyistä iholle löytyy paljon näyttöä. Tässä kootusti C-vitamiinin vaikutuksia:

– Hillitsee tyrosinaasientsyymin toimintaa, joka vastaa ihon pigmentin muodostumisesta, eli se ehkäisee liikapigmentaatiota
– Vaalentaa jo olemassa olevia pigmenttiläiskiä ja tasoittaa ihon väriä
– Suojaa ihosoluja aurinkovaurioilta
– Suojaa ihoa ulkoisilta haittatekijöitä, kuten ilmansaasteilta
– Stimuloi fibroblastisolujen toimintaa, jotka tuottavat kollageenia, elastiinia ja hyaluronihappoa
– Rauhoittaa tulehduksia ja sopii siksi aknen hoitoon

Vaikka C-vitamiinin ihoa kirkastavat ja siloittavat vaikutukset näkyvätkin usein jo yhdellä käyttökerralla, syvemmällä olevien ongelmien, kuten pigmenttiläiskien, arpien ja syvien ryppyjen hoidossa merkittävät tulokset vaativat vähintään vuoden mittaista pitkäaikaista käyttöä.

Kenelle C-vitamiini sopii?

C-vitamiini sopii erityisen hyvin helposti tukkeutuvalle iholle, sekaiholle, samealle iholle, stressille ja ulkoisille haittatekijöille altistuneelle iholle, pigmenttiläiskien hoitoon, ikääntyneelle iholle sekä aknen ja arpien hoitoon. Tavallisesti C-vitamiini voi ärsyttää herkkää ihoa.

UV-säteily tuhoaa C-vitamiinia ihosta, jonka vuoksi sitä on hyvä paikata ulkoisesti. C-vitamiinia saadaan toki myös ravinnosta, mutta tutkimuksissa on todettu, että sisäisesti nautittu C-vitamiini ei juurikaan vaikuta sen määrään ihossa. Siksi se on ulkoisesti käytettynä ihon kannalta tehokkainta ja varsinkin kesällä tärkeää.

Novexpert C-vitamiiniboosteri – C-vitamiiniseerumeiden edelläkävijä

Novexpertin C-vitamiinilinjan huipputuote on C-vitamiiniboosteri, joka taitaa olla edelleenkin markkinoiden vahvin C-vitamiiniseerumi. Tuote sisältää stabiloitua C-vitamiinia 25 %, joka on erittäin korkea määrä. C-vitamiiniboosterin pH on 4,5, joka on hyvin lähellä ihon omaa pH:ta, mutta aavistuksen happamampi (kuten olen blogissa kirjoittanut, happamat tuotteet ovat hyväksi iholle, mutta eivät toki liian happamat).

Novexpertin C-vitamiini säilyttää tehonsa useita kuukausia avaamisen jälkeen: kolmen kuukauden päästä avaamisesta se on heikentynyt 37 asteen lämpötilassa vain 3 %. L-askorbiinihappo romahtaa puolestaan 40 %:lla. Novexpertin seerumissa C-vitamiini kestää 50 asteen lämpötilaa yli 20 tuntia. Lisäksi C-vitamiini vapautuu iholle hitaasti, yli kahdeksan tunnin ajan. Novexpertin käyttämillä C-vitamiinin muodoilla on lisäksi korkea sietokyky ja ne voivat sopia myös herkälle iholle. Kaiken lisäksi boosteria voi käyttää myös silmänympärysiholla esimerkiksi harakanvarpaiden silottamiseen.

Novexpertin C-vitamiiniboosteria voi käyttää myös suorassa auringonpaisteessa ja se onkin kesän ykkösseerumi. Tuotteen vaikutukset ovat häkellyttän tehokkaat. Tätä postausta edeltävänä iltana levitin seerumia iholleni todella reilusti, sillä otsassani oli yhtäkkisten pikkufinnien aiheuttama rykelmä, joista oli jäljellä punoittavat ja ärtyneet jäljet. Aamulla ihoni oli tasainen kuin posliini ja näpyistä oli jäljellä enää pieni häivähdys. Itse annostelen seerumia reilulla kädellä parikin kerrosta varsinkin iltaisin ja levitän sitä myös harakanvarpaisiin silmäkulmiin.

C-vitaminilinja sisältää myös kirkastavan puhdistusvaahdon, kaksivaikutteisen kuorinnan, silottavan silmänympärysvoiteen ja kuorivan yövoiteen. Seerumin lisäksi suosikkituotteitani ovat silmänympärysvoide ja kuoriva yövoide, sillä myös niillä olen havainnut selkeät vaikutukset ihossa.

Silmänympärysvoiteesta olin pitänyt pitkään taukoa ja koittanut käyttää väkisin erästä täyteläisemmän koostumuksen voidetta. Kun sitten otin taas tätä juttua varten käyttöön C-vitamiinilinjan silmänympärysvoiteen, tuntui kuin ihoni olisi huokaissut helpotuksesta. Tuote on koostumukseltaan ohutta, aavistuksen geelimäistä. Se kosteuttaa todella tehokkaasti ja levittyy iholle tasaisesti tehden silmänympärysihosta sileän. Levitän kuitenkin aina sen alle silmäkulmiin C-vitamiiniboosteria, sillä silmänympärysvoide ei sisällä samoja C-vitamiinin muotoja. Voide sisältää sen sijaan Ascorbyl Glucosidea, joka on myös suosittu ja stabiili C-vitamiinin muoto. Se ei ole yhtä tehokas kuin L-askorbiinihappo, mutta sillä on kuitenkin tehokkaasti ihoa kirkastavia vaikutuksia.

Perinteisten happokuorintojen ja mekaanisten kuorintojen sijasta käytän nykyisin mieluummin mietoja iholle jätettäviä kuorivia tuotteita, joissa kuorivan aineen pitoisuus on hyvin matala, sillä ihoni tarvitsee vain harvoin tehokkaampaa kuorintaa. Novexpertin C-vitamiinilinjan kuoriva yövoide on juuri tällainen tuote. Se sisältää glukonolaktonia, joka on polyhydroksihappo (vaikutuksiltaan hedelmähappojen kaltainen aine, mutta se ei herkistä ihoa yhtä helposti), hedelmähappoihin kuuluvaa maitohappoa ja glykolihappoa sekä papaijasta saatavaa kuorivaa entsyymiä, papaiinia. Myös yövoiteen sisältämä C-vitamiini on Ascorbyl Glucosidea.

Miedoissa iholle jätettävissä kuorivissa tuotteissa on lempeyden lisäksi se etu, että hapot toimivat miedompina pitoisuuksina myös kosteuttavina aineina eli ne ovat humektantteja. Kuoriva yövoide sopii kuivalle, normaalille ja sekaiholle sekä erityisesti pigmenttiläiskille, juonteille, samealle ja tukkoiselle iholle.

C-vitamiinilinjasta löytyy kuitenkin myös järeämpi kaksivaikutteinen kuorinta sellaista kaipaaville. Se sisältää glukonolaktonia, papaiinia ja C-vitamiinia, jotka tuovat kuorinnalle heleyttävän ja kirkastavan vaikutuksen. Aprikoosinsiemenjauhe, bambusta saatava piioksidi ja jojobarakeet kuorivat ihoa puolestaan mekaanisesti. Kuorinnan kannattaa antaa vaikuttaa iholla muutama minuutti ennen mekaanisten rakeiden hieromista, jotta glukonolaktoni ja papaiini vaikuttavat kunnolla.

Kaksivaikutteinen kuorinta on erityisen hyvä kesällä, koska aurinkovoiteiden sisältämät fysikaaliset UV-filtterit kasaantuvat helposti ihohuokosiin ja ihon sarveiskerrokseen. Glukonolaktoni ja papaiini eivät myöskään herkistä ihoa UV-säteilylle, joten kuorintaa voi huoletta käyttää läpi kesän. Ohuelle ja herkälle iholle se ei kuitenkaan sovi.

C-vitamiinilinjan puhdistusvaahto on loistava putsari samealle ja epäpuhtaalle iholle sekä niille, jotka elävät runsaasti saasteita sisältävässä ympäristössä. Pehmeä vaahto ei kuivata ihoa eikä vaurioita ihon hydrolipidikalvoa. Se sopii parhaiten normaalille, sekaiholle ja rasvaiselle iholle. Putsari sisältää talineritystä tasapainottavaa sinkkiä sekä kirkastavaa papaiinia, glukonolaktonia ja C-vitamiinia.

Puhdistusaineista usein miettii miten aktiiviaineet ehtivät vaikuttaa iholla, mutta tämän putsarin heleyttävät vaikutukset havaitsee kyllä selkeästi. Ja kuten varmasti muistatte: puhdistusaine kannattaa levittää kuivalle iholle ja hieroa huolellisesti 1-2 minuutin ajan, jotta se ehtii vaikuttamaan ja huokosten pohjatkin tulee putsattua huolellisesti.

Novexpert on tunnettu tieteeseen perustuvana kosmetiikkasarjana ja se on kuuluisa lukuisista innovaatioista sekä sarjan kehitystiimistä löytyvistä kosmetiikka-alan huippunimistä. Esimerkiksi C-vitamiinilinjan luoja on Kanebon entinen tutkimusjohtaja Dr. Colletta, joka on erikoistunut C-vitamiinin tutkimiseen (mitähän Kanebolla tai nykyisellä Sensailla tästä muuten tuumitaan?).

Novexpertin kaikki tuotteet ovat täysin säilöntäaineettomia kahdesti patentoidun menetelmän ansiosta. Säilöntäaineettomuuden vuoksi ihon oma bakteerikanta pysyy tasapainossa. Novexpertin tuotteissa ei ole käytetty myöskään eteerisiä öljyjä, joten tuotteet sopivat tuoksuherkillekin. Ne eivät kuitenkaan ole hajusteettomia, joten hajusteallergisten tulee siis tarkistaa inci-listat tarkkaan.

Kuulin perjantaina, että Natural Goods Companyn ystävämyynnissä C-vitamiiniboosteri tyhjeni hyllyistä salamannopeasti, toivottavasti ehdit nappaamaan omasi! Ystävämyynti on käynnissä vielä 20.5.2019 asti ja kaikki Novexpertin tuotteet ovat 20 % alennuksessa, nyt on siis hyvä tilaisuus hankkia tuotteita edullisesti.

Millaisia kokemuksia sinulla on C-vitamiiniboosterista tai C-vitamiinilinjan tuotteista? 

Lähteet: Patricia K. Farris: Cosmeceuticals and Cosmetic Practice
Novexpert koulutusmateriaali

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , ,

Beauty

22 kommenttia artikkeliin “Raaka-aineiden kiehtova maailma: C-vitamiini”

 1. Tarja

  Novexpert C-vitamiiniseerumia on menossa toinen pullollinen. Selkeästi tasoittanut ihoa ja vaalentanut pigmenttiläiskiä. C-vitamiinilinjan kuorintavoide on myös käytössä ja koen sen selkeästi tasoittavan ja hellyttävän ihoa. Ihosta tulee ihana pehmeä ja sileä.

 2. Sopiiko tämä c vitamiini linja kaiken ikäisille?
  Sopiiko Whamisan kuorintalaput myös herkälle iholle (poskissa hiukan couperosaa)? Olen käyttänyt Evolven aha happo kuorintaa ja se ei ole ainakaan aiheuttanut ärsytystä ihossa.

  • C-vitamiiniboosteri sopii noin 25+ ylöspäin. Ihon kunto tai ”ihon ikä” määrittää kuitenkin enemmän kuin fyysinen ikä. Whamisan Flowers kuorintalaput sopii hieman herkemmällekin iholle.

 3. Aurora

  Olisi kyllä kiinnostavaa kokeilla seerumia, kun poskilla on vielä vanhat aknearvet haaleina näkyvillä, ja ihonväri ei ole lähellekään tasainen.. Mutta minulla on todella herkkä ja ohut/läpikuultava iho, siksikin varmaan arvet näkyvät, joten en ole varma, sopisiko tämä ollenkaan 🙂 Novexpertiltä olen kyllä Magnesium-linjaa käyttänyt, kasvosuihketta lukuunottamatta kun sitä en ole mistään löytänyt. Tiedätkö, onko tuote vain niin suosittu että kaikkialta loppu vai onko lopetettu tms?

 4. Toi en pullo C-vitamiiniseerumia menossa, koska ostin talvella Hehkun alesta 2 pulloa. Aika pettymys, ei mitään vaikutusta. C-vitamiini inaktivoituu hapen kanssa ja on vaikeasti käytettävissä kosmetiilasda

  • Luitkohan ollenkaan tämän postauksen asiasisältöä? Tässähän käsiteltiin juurikin C-vitamiinin käyttöä kosmetiikassa ja L-askorbiinihapon stabiiliuteen liittyviä ongelmia, kuin myös C-vitamiinin stabiileja muotoja, mitä Novexpert käyttää.

   ”Novexpertin C-vitamiini säilyttää tehonsa useita kuukausia avaamisen jälkeen: kolmen kuukauden päästä avaamisesta se on heikentynyt 37 asteen lämpötilassa vain 3 %. L-askorbiinihappo romahtaa puolestaan 40 %:lla. Novexpertin seerumissa C-vitamiini kestää 50 asteen lämpötilaa yli 20 tuntia. Lisäksi C-vitamiini vapautuu iholle hitaasti, yli kahdeksan tunnin ajan.”

 5. Johanna

  No kerran kun kysyit. Rakastan c-vitamiinia raaka-aineena, olen testaillut pienimuotoisesti kaikkia eteeni tulevia muotoja, em. stabiileja muotoja liian lyhyen aikaa arvioidakseni (etuna iholleni sopiva ph, miinusta kokonaisuuden kannalta ”turhasta tehosta”, hoitonestemäisyys +kerrostaminen toisi liemen kaikkien ulottuville). Perinteisen muodon, jolla on todellakin paikkansa, näkyviä hyötyjä olen havainnut lähinnä naamioissa ja tuoretuotteissa. Enkä ostaisi näitä välttis ”valmiina” heppoisin perustein, koska raaka-aineita ja kykyä tehdä parempaa usein on. Ihon reaktiivisuus asettaa näille haasteensa. Näkyvästi ja nopeasti ihoani on hyödyttänyt kombot miedot aha + bha + runsaasti vitamiineja a, c ja e esim. Tatan kaltainen kirkastava puhdistusgeeli/clarifying cleanser, JB kuorinnat, useat tuhkimonaamiot (Katjan diy ja supermood) ja seerumit. Ihan must have kombo, en voi elää ilman. Reaktiivisen, tulehtuneen ja ylipigmentoituneen ihon (aknen jälkihoito, sy-alue) suosikki on ollut vaskulaarisesti rauhoittavat fytosterolit, tyrosinaasientsyymin ja dendriittien kautta toimivat adaptogeenit + tulehduksen jälkeistä kutinaa kuumotusta ym helpottavat aktiivit + natrium askorbiini fosfaatti (SAP). Kahinan kirkastava seerumi, joka toki on tekstuuriltaan best of the best, on toimivuudeltaan samankaltainen, 6 viikon päästä arvioiden….vaikka ei ole yhtä timanttinen inciltään (olen nirso :p) eikä ole hoitonesteen tavalla kerrostettava. C-vitamiini hyvin kombinoituna on minusta todella tehokas ja monipuolinen, ja itselleni tutuin tämä SAP, jota saa taviksena EUsta (jee!) ja joka helppoa formuloida, mutta ph ~ 6,5-7 on kyllä ongelma rutiiniin sun muun kannalta. Siksi käytän boosterina kuureittain/tehotuotteissa. Onko tämä Katja sinulle tuttu muoto? Oisko sulla vinkata jotain (suht. tuoretta) nörtti-osaston luettavaa raaka-aineista ja formuloinnista? En tunnu oikeasti löytävän mitään riittävän ajantasaista ja maanläheistä…

 6. Johanna

  Tarkennus: *vinkata jotain kirjastoista (yliopiston, julkiset) ja netistä löytyvää luettavaa? Luen paljon ja usein, ammattitauti, mutta en pysty ostamaan lähteitä omaksi. Elleivät ole jotain must have -osastoa, joista uskoisit minun hyötyvän, kuten ehkäpä tuo Farris Patricia K? Tällöin mieluiten e-kirjana. Kiitos kun avasit raaka-aineiden ihanaa upottavaa suota.

  • Jep, tuoretuotteena L-askorbiinihappo toimii, kuten Nuorin C-vitamiiniseerumissa. Sen vaikutukset ovat myös silminnähden tehokkaat. Ja juurikin noissa erilaissa happokomboissa toimii, jotka on sitten enemmän kuorintoja/naamioita eikä iholle jätettäviä, koska silloin happamuus voi olla isompi.

   En ole tutkinut mitään julkisten kirjastojen tarjontaa. Tilaan kirjoja paljon Amazonista. C-vitamiinista löytyy kyllä paljon materiaalia formulointiin, mutta en myöskään ole tutkinut e-kirjoja, koska tykkään fyysisistä kirjoista.

   Tuon mainitsemani kirjan lisäksi Leslie Baumannin kirja on hyvä: https://www.amazon.co.uk/Cosmeceuticals-Cosmetic-Ingredients-Leslie-Baumann/dp/0071793984/ref=sr_1_1?crid=3CZ62L37Z6D8K&keywords=leslie+baumann&qid=1558347769&s=gateway&sprefix=leslie+bauman%2Caps%2C596&sr=8-1

   Kannattaa myös vain surffailla Amazonissa, sillä formuloinnista löytyy todella paljon kirjallisuutta.

   • Johanna

    Hei, kiitos, tsekkaan nämä kyllä! Myös Amazon vinkki on varteenotettava. Itse lähden julkiselta liikkeelle ensin, koluten ekan kirjasi ja muidenkin lähteitä läpi vaikkeivät formulointiin liittyisivät. Löysin kirjastosta yllättävän paljon kiinnostavaa. Itsellä Whamisassa on riittävästi aktivoivia raaka-aineita tällä hetkellä, c:tä tulee nyt Supermoodin tuhkimonaamiosta, enkä sitä nyt enempää kestäisikään. Loistava kuorinta+naamio, ei herkistä tmv vaikka olen allerginen osalle aineksista, vaan ihoni rauhoittuu silminnähden tasasävyisäksi ja vaaleaksi (!) jo tuon happokuorinnan aikana, mitä pidän jo lähes pyhänä ihmeenä. C-vitamiinia muodolla ja kokonaisuudelle on itselleni niin paljon väliä, aina. Tuotteiden kombinointi c-vitamiiniin ei toimi ihan helposti ja vikatikkejä tapahtuu kun ei aina pysähdy kuuntelemaan itseään. C vitamiini ja Whamisa oli yksi niistä. Voisin kuitenkin kuvitella ottavani c vit seerumi kuurin (matkipapu-uutetta sisältävä, tuolla rakastamallani a, c ja e vitamiini kombolla) myöhemmin, kun saan ihon reaktiivisuutta kuriin…nyt W:n epäpuhtaan ihon tuotteet ovat kaikkein rauhoittavimpia, mutta katsomme tätä, minä ja kehoni. Näitä yhtälöitä voin varovaisesti suositella oman atopia sairauteni (astma, ruoka- ja siitepolyallergiat) ja aknen puolesta, etenkin vitamiinien suhteen!

 7. Mari Vee

  C-vitamiiniseerumi on ihana! Imeytyy hyvin ja tuoksuukin hyvälle. Kosteuttaa, kiinteyttää, kirkastaa ja rauhoittaa; voiko seerumilta muuta toivoakaan. Ja sopii tosiaan myös silmänympärysiholle. Myös seerumin hinta on kohtuullinen kun vertaa kuinka toimiva ja tehokas tuote on. Monet kalliimmat tuotteet jäävät toisiksi. Myös sarjan puhdistusvaahto on hyvä ja jotenkin se tuntuisi ns. napakoittavan ihoa.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>