Beauty

Luonnonkosmetiikan parhaat dödöt

Beauty | 16.9.2019 | Katja Kokko

Postaus sisältää affiliate-linkkejä

Tehokas ja hajut poissa pitävä dödö luonnonkosmetiikasta tuntuu olevan keskusteluista päätellen ikuisen etsinnän kohde monelle, joten ajattelin paljastaa suosikkini.

Tämä postaus on roikkunut luonnoksissani niin kauan etten kehtaa edes sanoa. Olen seurannut Inken purkkinurkan puolella luonnollisen ja toimivan dödön metsästysoperaatiota ja ihmetellyt, että olenkohan ainoa, jolla on muutamakin dödösuosikki luonnonkosmetiikasta enkä koe toimivan dödön löytämistä erityisen vaikeaksi? Ja kyllä minäkin toki hikoilen ja hiki haisee, mutta hyvä dödö pitää hajut poissa.

Olen käyttänyt luonnollisia dödöjä 10+ vuotta, joten matkan varrelle mahtuu useampikin testipurkki ja monta suosikkia. Tykkään vaihdella dödöjä ja kokeilla uusia, mutta palaan kuitenkin ostamaan uudelleen hyväksi ja luotettavaksi totemiani suosikkeja.

Muutaman vuoden ajan luonnonkosmetiikkamaailmassa on ollut soodadödövillitys, kun joku keksi, että luonnollisetkin alumiinisuolat (Potassium alum, mitä siis käytetään luonnonkosmetiikkadödöissä) olisivat keholle haitallisia. Mene ja tiedä mikä on totuus, itse en suhtaudu asiaan hysteerisesti, mutta se on toki selvää, että antiperspirantteja (jotka siis sisältävät hikoilua estävää synteettistä alumiinikloorihydraattia tai alumiinikloridia) en kainaloihini laittaisi ja syynään incit muutenkin tarkkaan, sillä dödöä toki kuluu päivittäin vähintään kerran päivässä ja kainaloista aineet pääsevät imeytymään kehoon hikirauhasten kautta.

Tehokkaita soodadödöt kyllä ovat, mutta ne saavat kuitenkin monella kainalot lehahtamaan punaiseksi eikä ihme, sillä suuri määrä soodaa voi ärsyttää ihoa emäksisyytensä vuoksi. Itseäni soodadödöissä häiritsee puolestaan niiden rasvapohja, joka tahraa pitkässä käytössä vaaleat paidat – ihoni kyllä tuntuu kestävän soodadödöjä. Tummien vaatteiden kanssa ongelmaa ei tietenkään ole. Mutta kuten sanottua, itse en luonnollisia alumiinisuoloja karta, joten dödövalikoimaa löytyy minulle monella eri koostumuksella, vaikka suosikeistani löytyykin vaihtoehtoja alumiinisuoloilla ja ilman.

Suosikkikoostumukseni dödöissä on perinteinen nestemäinen roll-on dödö ja lisäksi pidän suihkutettavista dödöistä. Stick-dödöt ovat luonnonkosmetiikassa haastavampi konsepti, sillä ne ovat yleensä liian rasvaisia ja suttaavia, mutta hyvän vaihtoehdon löysin niihinkin hiljattain.

Tässä ovat suosikkidödöni:

Neal’s Yard Remedies Roll-on dödöt

Neal’s Yardilla on kaksi Soil Associcationin sertifioimaa roll-on dödöä, jotka eivät sisällä edes luonnollisia alumiinisuoloja. Dödöjen teho perustuu antibakteeriseen sikimihappoon ja kosteutta imevään bambujauheeseen sekä aitoihin eteerisiin öljyihin. Tuoksuvaihtoehtoja on kaksi: Rose & Geranium, joka voi kuulostaa melko kukkaiselta, mutta mielestäni tuoksu on ihanan juureva ja neutraali. Ruusun ja geraniumin lisäksi se sisältää myös frankinsensin, greipin, patsulin, ylang ylangin ja mirhan eteerisiä öljyjä – eli nimestään huolimatta dödö ei tuoksu ruusupuskalle. Peppermint & Lime on raikkaampi vaihtoehto, mutta ei liian hammastahnamainen piparmintusta huolimatta. Tämä dödö sisältää myös may changin, sitruunan ja eucalyptuksen eteerisiä öljyjä. Meillä tätä käyttää Richard ja pitää siitä kovasti, itse olen enemmän Rose & Geraniumin ystävä, vaikka välillä tartun vaihtelun vuoksi tähänkin.

Neal’s Yardin dödöt pitävät minulla helposti hien hajut poissa koko päivän. Jos olen todella aktiivinen, saatan joutua lisäämään dödöä ennen iltaa, mikäli päivää pitää jatkaa pidempään, mutta harvassa ovat kyllä ne päivät, että joutuisin tätä lisäämään – yleensä vain erityisiä tilaisuuksia varten.

Acorelle Roll-on dödöt

Acorellen roll-on dödöt ovat aivan klassikoita ja niitä olen käyttänyt vuodesta 2012. Nämä dödöt sisältävät luonnollista mineraalisuolaa, joka pitää hajut todella tehokkaasti poissa. Mielestäni näillä dödöillä kainalot pysyvät myös poikkeuksellisen kuivina, vaikka hikoilua ne eivät tietenkään estä. Tuoksuvaihtoehtoja on neljä: klassikko villiruusu (joka tuoksuu mielestäni vain raikkaalle eikä juurikaan ruusulle), raikkaampi lootus & bergamotti, miedon tuoksuinen sensitive, pehmeä mesiangervo sekä sitruuna & moringa, joista jälkimmäisin on ainoa, jota en ole kokeillut. Omat suosikkini tuoksuista ovat villiruusu sekä lootus & bergamotti, jonka ostin viime keväänä luonnonkosmetiikkamessuilta, mutta puteli katosi salakavalasti ilmeisesti parempaan käyttöön, kun en sitä parin käyttökerran jälkeen nähnyt ennen kuin tyhjänä.

True Organic Undercover Agent

True Organicin dödö on sikäli uusi tuttavuus, että kokeilin sitä ensimmäisen kerran vasta tänä vuonna, mutta nyt on meneillään jo toinen puteli. Tämä on aivan loistava, tehokas ja raikkaan tuoksuinen dödö, joka pitää hajut tehokkaasti poissa. Soodaherkille tiedoksi, että tämä dödö sisältää soodaa ja luonnollisiakin alumiinisuoloja välttelevälle kerrottakoon, että tässä on myös alumiinisuoloja. Soodan toimivuuden olen todennut dödöissä jo aiemminkin, mutta enpä ole tätä ennen törmännyt dödöön, joka yhdistäisi soodan alumiinisuoloihin ja vieläpä nestemäiseen roll-on muotoon – nerokasta! Soodapitoisuus ei tässä dödössä ole yhtä suuri kuin muissa luonnonkosmetiikan soodadödöissä, joten tämä saattaa sopia myös niille, joille sooda on aiemmin aiheuttanut ärsytystä.

Susanne Kauffmann Deostick

Tämä on listan villi kortti. Tilasin hiljattain testiin Net-A-Porterista Susanne Kauffmannin Deostickin, joka on koostumukseltaan perinteinen deostick: kiinteä, läpikuultava ja hyvin levittyvä, joka ei murene levitettäessä. Susanne Kauffmann on itävaltainen ikoninen ihonhoitosarja, joka ammentaa raaka-aineissaan paljon luonnosta, mutta valitettavasti tuotteiden täyteaineet ovat usein synteettisiä, vaikka osa tuotteista onkin luonnollisia. Tämäkään dödö ei menisi aivan täysin sertifikaateista läpi, mutta eipä tässä mitään myrkkyjäkään ole. Vielä varmuuden vuoksi tarkistin kemistituttavaltani, että dödön sisältämä Sodium Hydroxide on tässä inci-kokonaisuudessa täysin ok, koska pitoisuus on todennäköisesti aivan äärimmäisen matala toimien tuotteessa pH-tasapainottajana. Tässä dödössä on mitä täydellisin koostumus ja tuoksu on aivan taivaallinen: raikas ja hieman metsäinen. Tehossa en sijaan huomaa mitään eroa edellä mainittuihin suosikkeihin, joten siinä mielessä tämä dödö ei anna syytä tehdä syrjähyppyä sertifioidusta luonnonkosmetiikasta.

Mitkä ovat teidän luonnolliset dödösuosikit?

Kuva Katja Kokko

Neal’s Yard Remediesin dödöt saatu blogin kautta

Avainsanat: , , , ,