Lifestyle

Maaliskuun viisi parasta

Lifestyle | 1.4.2017 | Katja Kokko

Jos helmikuu meni sekunnissa, ei maaliskuussa ehtinyt räpäyttää silmäänsäkään. Teoria ajan tiivistymisestä pitää taatusti paikkaansa. Maaliskuussa oli niin paljon ihania asioita, että viiden parhaan listaaminen on melkein mahdotonta. Alkuvuoden astrosessiossa Kirsi Halla-Seppälä kertoi, että minulla on edessäni kolmioiden täyttämä vuosi, joka tarkoittaa lyhyesti sanottuna ihania energioita ja palkitsemista. Elämä onkin maistunut suorastaan yltäkylläiseltä viimeisen kuukauden aikana, melkein hengästyttää!

Maaliskuun parhaat jutut olivat:

1. Ayurvedinen Lakshmin kasvohoito

PUR Kaupassa Rosin tekemä ayurvedinen kasvohoito oli unohtumaton kokemus. Hoidon vaikutukset ulottuivat kaikille tasoille, sekä fyysiseen kehoon että energiakehoon. Elämäni on kiireistä ja kellotettua, mutta huomaan välittömästi, jos unohdan itseni hoitamisen, hermoston rentouttamisen ja maadoittumisen, sillä ahdistuksesta tulee ihan fyysistä. Varmaan 90 % ihmisistä luopuu tämän kaltaisessa aikataulussa hoidoista ja liikunnasta. Se on todella sääli, sillä itse olen huomannut, että kun hoidan itseäni ja liikun säännöllisesti, pystyn työskentelemään rauhassa ja levollisemmin. Ideat ja luovuus myös virtaavat paremmin. Tällöin saan aikaiseksi asioita paljon nopeammin ja tehokkaammin, kuin illuusiossa ajankäytön optimoimisesta, jossa vallitseva ajatus on, että sitten kun on aikaa, käyn kasvohoidossa tai hierojalla.

2. Havupuu-uutejuoma ja detox

Havupuu-uutejuoma on kenties parasta, mitä olen terveystuotteista tai ravintolisistä koskaan kokeillut. Piristävän ja keventyneen vaikutuksen huomaa hyvin nopeasti. Monella meistä on jonkin asteista piilevää tulehdusta kehossa (tai ainakin tunnen sen omassa kehossani). Havupuu-uutejuoman antioksidantit parantavat tehokkaasti tulehdusta, jotka ovat monien sairauksien taustalla. Eilen ostin legendaarista Karin Havupuu-uutejuomaa ja ero Puhdistamon juomaan on merkittävä, sen huomaa jo pelkästään väristäkin, joka on erittäin tumma, melkein punertava Puhdistamon vaaleampaan juomaan verrattuna. Tummempi väri kertoo antioksidanteista. Sitäpaitsi, Kari on tehnyt niin uraauurtavaa työtä juoman kanssa yli 40 vuotta, että haluan tukea hänen yritystoimintaansa.

Koko maaliskuun on ollut muutenkin päällä pienimuotoinen detox koko ajan. Monelle detox-tarkoittaa tiukkaa smoothie-kuuria, salaatteja ja totaalikieltäytymistä herkuttelusta. Itselläni on lempeämpi lähestymistapa. Totaaliherkuttelu on sallittua viikonloppuisin, jos siltä tuntuu (minulla on mm. pizza-perjantai traditio, kun palaan illalla tallilta). Toisekseen, minulle detox ei tarkoita paastoa tai smoothieita, vaan omalle keholleni sopivaa, oloani tasapainottavaa ruokaa. Olen noudattanut ayurvedista pitta-ruokavaliota, mutta pääpaino on lämpimässä ruoassa. Tähänkin liittyy paljon virheellisiä käsityksiä, sillä moni kuvittelee, että puhdistavan ruoan pitäisi olla raakaa. Maksan ja munuaisten toimintaa (jotka toimivat kehon jätehuoltona) tukee kuitenkin lämmin ja lempeä ruoka. Välillä tulee päiviä, kun raikas salaatti vetää puoleensa, jolloin kuuntelen tuota oloa. Onneksi Helsinkiin avattiin juuri mitä loistavin salaattibaari Pupu, joka tarjoilee salaattia tositarkoituksella – ja onnistuu siinä täydellisesti, sillä salaatit valmistetaan tilauksesta ja maut ovat harmoniassa keskenään, toisin kuin Iso Roban MATissa, jossa salaatit ovat usein överin makuisia mössöjä pistäen oman kroppani ja mieleni aivan sekaisin.

Rakastan eniten kypsennettyjen ja raakojen raaka-aineiden yhdistelmää erilaisissa kulhoruoissa. Työhuoneeni naapuriin avattiin juuri poke bowleja tarjoileva Hey Poke Helsinki, joka on hyvä, mutta ylihintainen annoskokoihin nähden. Suosikkikulhoruokani valmistuu kotona puolessa tunnissa ja sitä voi halutessaan tehdä isommankin satsin. Ateria on lempeä, puhdistava, tasapainottava ja viilentävä (kyllä, lämmin ruoka voi olla myös viilentävä). Keitän luomuriisiä (basmati tai jasmiini, ei täysjyvä), jonka saatan maustaa kookoskermalla tai ehkä minilorauksella riisiviinietikkaa. Höyrytän täytteeksi luomuparsakaalia ja -bataattia, pyöräytän pannulla tofua ja pilkon joukkoon raakaa selleriä. Jostain syystä minulla on jatkuva parsakaalin ja sellerin himo, tuntuu etten kyllästy niihin ikinä ja voisin syödä niitä aivan valtavia määriä (onneksi ne ovat pittalle sallittuja!). Lopuksi ripottelen kulhon päälle ehkä norihiutaleita tai silppuan tuoreita yrttejä, kuten korianteria tai persiljaa. Täydellisen täyttävä, mutta viilentävä ja puhdistava detox-ruoka, joka ei kaipaa mausteilla kikkailua, sillä laadukkaat raaka-aineet maistuvat oikeasti super hyvälle ja höyrytettyinä kasviksissa säilyvät vitamiinitkin paremmin.

3. Equestrian Stockholm

Oi ratsastus ja hevoset. Aihe, josta sydämeni on aivan supersykkyrällä. Yhteistyö Bahatin kanssa alkaa pikkuhiljaa sujua paremmin, josta kuuluu kiitos Henrille. Voi miten hyvän opettajan sainkaan! Viime viikolla aloimme ratsastaa sulkutaivutuksia ja eilen tein ensimmäistä kertaa elämässäni sulkuja laukassa. No ei siitä suorituksesta sen enempää, mutta vitsi sentään mikä vaikutus tuollaisella jumpalla on hevoseen. Sen jälkeen tuntuu kuin liitelisi hevosen kanssa maan pinnan yläpuolella. Hevoskuumeissani ostelen ratsastusvaatteita, ehkä jopa yli tarpeidenkin. Onpahan vuosiksi eteenpäin kunnon varusteet. Equestrian Stockholm valmistaa kauneimmat ratsastusvaatteet ihanissa väreissä. Tyyli ei ole liian sporttinen, vaan klassinen ja materiaalit ovat hyviä. Pikeepaidoissa materiaali on luomupuuvillaa, eikä merkki käytä missään tuotteissaan nahkaa tai eläinperäisiä materiaaleja. Tarvitsin oikeasti kevättä kohti mentäessä kevyemmän takin, joka istuu hyvin, eikä häiritse ratsastusta. Takkejahan ei varsinaisesti tarvitse kahta, mutta toinen on vielä ohuempi. Passaa sitten Suomen kesässä. Arvatkaa vaan mihin rahani hupenisivat, jos minulla olisi oma hevonen, katsokaa nyt näitä satulahuopia!

4. Tata Harperin ihmekasvovesi

Tatan ihmekasvovesi on varmaan paras kasvovesi, jota olen kokeillut, eikä tämä ole pelkkää omaa intoiluani, sillä tuotteesta on loistavia kokemuksia monella asiakkaalla. Pigmenttiläiskiin taipuvaiselle iholle tämä on loistava ennaltaehkäisevä hoito kesää kohti mentäessä. Toivottavasti Naturellen hyllyssä riittää näitä pulloja, sillä omani alkaa uhkaavasti huventua.

5. Viherkasvit

Juuri nyt kiinnostaa vihersisustaminen ja maaliskuussa tulikin hankittua uusia kasviperheen jäseniä Viherpajasta Vantaalta. Koitan hoitaa kasvejani niin hyvin kuin mahdollista ja tällä viikolla sain lannoitettakin, jolla ruokin niitä kerran viikossa, mutta kaikesta hoivasta ja rakkaudesta huolimatta kamelia pudotti kaikki kolme nuppuaan. Kasvi osoittaa kuitenkin uusia kasvun merkkejä ja seuraan päivittäin onko aluillaan olevilla nupuilla tapahtunut uutta kehitystä. Epäilen edelleen, että kasvit ovat ärsyyntyneitä neuroottisesta kyttäämisestäni.

Millainen oli teidän maaliskuu?

Kuva Katja Kokko

Avainsanat: ,