BeautyInken purkkinurkka

Inken purkkinurkka: katsaus NYCin luonnonkosmetiikkatarjontaan

Beauty | Inken purkkinurkka | 22.9.2018 | Inke

Purkkinurkan Inken lomilla käydään kosmetiikkakaupassa mieluusti joka päivä – vaikka kahdesti.

Muutama viikko sitten mainitsinkin ”sattumalta ja ohimennen”  suuntaavani lomareissulle New Yorkiin, joka kirvoitti toiveita purkkihulluille suunnatuista matkavinkeistä. Reissut on nyt reissattu – onkin siis toivepostauksen aika!

New York on monien mukaan maailman ihanin kaupunki, josta löytyy takuulla kaikki, mitä kaipaa ja tarvitsee. Sama varmasti pätee luonnonkosmetiikkatarjontaan?

No tottahan toki, tarjonta on laajaa, kiinnostavaa ja monipuolista. Kaupungista löytyy useampia luonnonkosmetiikkaan erikoistuneita liikkeitä, lisäksi sitä on tarjolla suurissa Sephoran myymälöissä, tavarataloissa, luksuskosmetiikkaan erikoistuneissa kemikalioissa, designer-vaatekaupoissa, laadukkaissa ruokakaupoissa sekä pienissä kulmakioskeissa.

Mutta se suurin oivallus ja ahaa-elämys – sepäs olikin hieman yllättävä! Vaikka käytin reissullani melko paljon aikaa purkkihommien parissa ja kolusin kempparin jos toisenkin, oli suurin löytöni lopulta se, miten jär-jet-tö-män hemmoteltuja me suomalaiset luonnonkosmetiikkanörtit olemmekaan. Leijonanosa vastaantulleesta luonnonkosmetiikasta on nimittäin saatavilla kotimaamme kaupoista, joiden valikoimien mielenkiintoisuus ja monipuolisuus ja ajankohtaisuus oikein korostui reissun tarjontaa tarkastellessani. Voisikohan miltei sanoa, että tämä asia meillä on jopa paremmin..?

Jalansijansa todellakin vakiinnuttanut ja ilmeisen räjähdysmäisesti meilläkin laajeneva luonnonkosmetiikkatrendi on tuonut markkinoille toinen toistaan upeampia ja kiinnostavampia sarjoja, joista liki kaikki ”tärkeimmät” taitavatkin olla jo saatavilla maamme luonnonkosmetiikkapuodeista. Täysin ilman omia purkkeja ei kannata siis reissuun lähteä uusien ja outojen löytämisen toivossa – sitäkin on toki tarjolla, mutta oikeastaan ne isoimmin esillä olevat, tasokkaimmat sekä eurooppalaiset luonnonkosmetiikkastandarditkin läpäisevät sarjat löytyvät jo tuttujen, kotimaisten liikkeiden valikoimista.

No mutta Inke, pikkulinnut lauloivat, että matkalaukkusi painoi useamman kilon enemmän reissulta palatessasi kuin sinne lähtiessäsi. Milläs tämän selität, jos liki kaikkea löytyisi kotoakin? Eikö mukaan muka tarttunut purkin purkkia?

Tarttui, tarttui! Ja olisi tarttunut varmasti enemmänkin, mutta matkoilla palaa rahaa ennen kaikkea majoitukseen, hyvään ruokaan ja iloiseen elämään, joten osa purkkibongauksista palasi kotiin muistikirjaan kirjattuina. Reissun opetus numero kaksi: kaikkea saa netistä.

Kotiintuomisina ei siis kosmetiikan saralta ollut tällä kertaa mielenkiintoisten, uusien niche-brändien kiehtovia ja ylellisiä tuoteuutuuksia, vaan hyvälaatuista, mutta edullista markettiluonnonkosmetiikkaa. Tällaisia tuotteita ei nimittäin tule niinkään tilailtua netistä, postikulut kun nousevat helposti tasoihin purkin hinnan kanssa.

Rakastan Whole Foods Market -ruokakauppaa monestakin syystä: siellä hevi-osasto hehkuvine väreineen ja kauniine asetelmineen on kuin taideteos, kaikki on kauniisti pakattua ja oikeastaan minkä tahansa tuotekategorian tarjooma koostuu vain sellaisista tavaroista, joita meillä myytäisiin erikoisliikkeissä käsinpoimittuina erikoistuotteina. Haluatko kombuchaa? No tuossa on vähän päälle kymmenen erilaista brändiä ja niiltä kaikki maut, valitse niistä! Biohajoavaa käsisaippuaa? Tossa on seinällinen erilaisia pulloja lukuisissa ihanissa tuoksuissa ja visuaalisesti viehättävissä pakkauksissa, yritähän valita yksi. Yksi ”erikoisolut”, kenties? Hah-haa, eipä meillä muita olekaan!

Samaa linjaa noudattelee marketin kosmetiikka- ja lisäravinneosasto, jonka purkkitarjonta on sieltä edullisemmasta päästä – mutta monipuolista ja mielenkiintoista. Juuri esittelemääni sykkivää savea löytyy täältä, samoin värähtelevään veteen sekoiteltu ruusuinen kasvosuihke.

Hippikertoimet tarjonnassa ovat siis melko korkealla – mutta sellaisella hienostuneella, kaupunkilaisella boho chic -asteikolla mitattuna, kuitenkin. Onhan se nyt kiva, että ruokakauppareissun yhteydessä voi nakata ostoskoriinsa käsintehtyjä saippuoita, Juice Beautyn kosmetiikkaa, kaikki mahdolliset vitamiinit ja hivenaineet, juuri nyt äärimmäisen trendikkäitä palo santo -keppejä tai vaikkapa poltettavan, puhdistavan salviapuntin! (Koskaan ei kun tiedä, milloin täytyy manata henkiä pois nurkista viikkosiivouksen yhteydessä…) 

Itse vietin Whole Foodsin kemppariosastolla aikaa pidemmän tovin pariinkin otteeseen, mutta kassalle kiikutin noiden New Yorkissa tällä hetkellä liki joka nurkassa savuavien palo santo -palikoiden lisäksi vain yhden Thayersin kookoksen tuoksuinen kasvoveden, jota en ollutkaan aiemmin kokeillut. Kylppärin kaapista täytyy nimittäin aina löytyä iso pullollinen hyvää kasvovettä, jota takuulla raaskii hölvätä puhdistuksen ja hoitonesteen välissä oikeastaan silkan hyvän fiiliksen vuoksi. Tämä on siihen tarkoitukseen täydellinen pullo! Ja kyllähän tällaisia tonkkia ostamalla sitä matkalaukun painoakin kivasti kasvattaa…

Okei, menit sitten New Yorkiin ja vietit aikaasi marketin kempparihyllyllä. Ehditkö ruokakauppaa pidemmälle laisinkaan?

No muutama muukin kosmetiikkakauppavinkki sentään löytyy!

Cap Beauty (238 West 10 Street, West Village) taitaa olla lempparini, vaikka kivijalkakaupan mikroskooppinen koko yllättää melko massiivisen internetpreesensin perusteella. Törmäsin liikkeessä toiseen sen perustajista, jonka kanssa vaihdoin muutaman sanasen Suomen luonnonkosmetiikkaskenestä. Kun hän kysyi, mitä brändejä meiltä saa, lähdin osoittelemaan liikkeen hyllyjä – eikä kovin montaa brändiä jäänyt kyllä mainitsematta. Tata Harper, Kjaer Weis, RMS Beauty, De Mamiel, Dr. Alkaitis, Josh Rosebrook, Kahina, Kypris, May Lindström.. Okei, taisitte saada jo pointin. Yksittäisiä, mielenkiintoisia täsmätuotteita löytyy pienemmiltäkin brändeiltä, eritoten syötävät kauneusravintolisät tuntuvat tällä hetkellä olevan nouseva trendi. Itse ostin tällä kertaa mukaani vain liikkeen omaa, nätisti pakattua matchaa sekä KNC:n uudet silmänympärysnaamiot Purkkinurkassa testattavaksi.

Liikkeen alakerrasta löytyy hoitola, jonka hoitoja minulle kovasti suositeltiin, mutta neljänsadan dollarin (!) kieppeillä pyörivät hinnat saivat jättämään testaamisen seuraavaan (…ja sitä seuraavaan, ja sitä seuraavaan..) kertaan.

The Detox Market (76 E Houston Street, Lower East Side) nokittelee kilpailijoitaan koolla sekä massiivisella valikoimallaan. Oma reissuni ajoittui sikäli kehnosti, että tämä alkujaan kalifornialainen puoti avasi New Yorkin myymälänsä ovet vasta pari päivää lähtöni jälkeen, mutta ikkunoista kurkisteltuna (älä tuomitse!) arvelen tästä tulevan luonnonkosmetiikkafriikkien uusi pyhiinvaelluskohde. Tuttua osui silmään heidänkin hyllyiltään, mutta verkkosivujen brändilista täytyy kyllä kahlata Googlen kanssa läpi kiinnostavien purkkien toivossa vielä lähiviikkojen aikana!

Credo Beauty (9 Prince Street, Nolita) on toki myös visiitin väärti, joskin heidänkin tarjontansa verkkokaupan puolella on mielestäni kivijalkaa massiivisempaa. Lomalla pitää tehdä ihania juttuja, joten purkkihullun kannattaa ehdottomasti käydä edes kääntymässä.

Mielenkiintoista luonnonkosmetiikkaa löytyy myös esimerkiksi SpaceNK:n valikoimista, Sephoran Clean Beauty -osastolta sekä vaikkapa tavaratalo Bloomingdalesin kemppariosastolta. Mikäli kosmetiikkansa luonnonmukaisuudesta haluaa mennä takuuseen, kannattaa Jenkeissä käyttää aikaa INCI-listojen syynäämiseen, sillä siellä säädökset esimerkiksi hajusteiden ja emulgaattoreiden ilmoittamisen suhteen ovat meidän markkinaamme löysempiä.

Mielenkiintoinen havainto oli myös luonnonkosmetiikan salonkikelpoisuus. Esimerkiksi käytettyjä designer-aarteita myyvä The Real Real oli kelpuuttanut pienelle, mutta äärimmäisen tarkoin kuratoidulle kosmetiikkaosastolleen liki yksinomaan luonnonkosmetiikkaa. Vaatteet ja laukut ovat Chanelia, Dioria, Balenciagaa ja Célineä, mutta kosmetiikka Il Fiorea ja Kahinaa!

Heräsikö reissukuume? Ruokavinkit kasasin sinulle jo tuonne Instagramin puolelle: löydät ne käyttäjänimen @inkermaar profiilista tallennettuina storyinä. Reissuilla panostan ruoan lisäksi ihanaan hotelliin, joka on minulle olennainen osa täydellistä lomaa eikä ainoastaan pakollinen paha, jossa käydään välillä nukkumassa. Williamsburgissa Brooklynin puolella oleva Wythe Hotel on yksinkertaisesti niin ihana, että olimme siellä jo toista kertaa. Ja menisin muuten uudestaan!

Kommenttikenttään on erittäin suotavaa vinkkailla New Yorkin purkkipaikoista, mikäli olet matkoillasi jotain ihanaa bongannut!