Beauty

Ihonhoidon vuosikalenteri: kevät

Beauty | 25.3.2018 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Esse

Talvi alkaa pikkuhiljaa kääntyä kevääksi ja kevätpäiväntasaus oli tällä viikolla: pimeys on siis selätetty ja päivä on jälleen yötä pidempi. Aloitin vuoden alussa blogissa ihonhoidon vuosikalenteri -juttusarjan, jonka tarkoitus on auttaa ymmärtämään kuinka vuodenaikojen vaihtelut tulisi ottaa huomioon Essen ihonhoitotuotteita valitessa. Ulkoiset olosuhteet ja säätekijät vaikuttavat huomattavasti ihon kuntoon. Jos lämpötiloissa tai sääilmiöissä tapahtuu suuri muutos, iho reagoi siihen välittömästi ja tämän vuoksi siihen täytyy reagoida myös omissa ihonhoitorutiineissa, jos haluaa ihon pysyvän erinomaisessa kunnossa ympäri vuoden ja ennaltaehkäistä ongelmien syntymistä.

Neljän vuodenajan sijasta ihonhoidon vuosikalenterissa on viisi vuodenaikaa, sillä kesä on jaettu varsinaiseen kesään ja loppukesään. Suosittelen lukemaan kalenterin ensimmäisen osan, jos se on mennyt sinulta ohitse. Kerroin tuossa ensimmäisessä osassa, että on mielenkiintoista miten myös Kiinalaisessa Lääketieteessä on neljän vuodenajan sijasta viisi vuodenaikaa ja kesä on jaettu kesään sekä myöhäiskesään. Kiinalaisen Lääketieteen mukaan kevät on Puu-elementin aikaa, johon liittyvät sisäelimet ovat maksa ja sappirakko. Tällöin niille tyypilliset oireet voivat nousta pintaan ja erityisesti säätekijöistä tuuli pahentaa oireita. Keväällä moni voi tuntea olonsa ärtyneeksi, vihaiseksi ja uupuneeksi, mieli voi olla levoton ja unettomuus sekä päänsärky ovat monelle tyypillisiä oireita.

Kevät on puhdistumisen, uudistumisen ja uudestisyntymisen aikaa. Iholla tämä voi näkyä tyypillisesti epäpuhtauksina. Iho-ongelmat, kuten rosacea ja akne saattavat myös puhjeta usein juuri keväällä. Tuulinen sää ja edelleen jatkuva kuiva ilma on haaste kaikille ihotyypeille ja kun tähän lisätään loppukevään katupöly, iho on usein todella koetuksella. Siispä kevät on aikaa, jolloin ihonhoidossa saa panostaa syväpuhdistamiseen ja detoxiin, runsaaseen kosteuttamiseen sekä ihon suojaamiseen tuulelta. Syväpuhdistus ei tarkoita ihon pesemistä ja jynssäämistä voimakkailla putsareilla, vaan sekin tulee tehdä perusasiat mielessä pitäen; ihoa suojaavaa hydrolipidikalvoa tasapainottaen ja hellien. Tämän lisäksi ihoa on hyvä virkistellä ja herätellä ns. uuteen kukoistukseen runsaalla määrällä antioksidantteja sekä aloittaa pigmenttiläiskien ennaltaehkäisy.

Ihonhoitokalenteri: maalis/huhtikuu-toukokuu (kevät)

Ihonhoidon avainsanat: detox, ihon puhdistaminen, kosteuttaminen, suojaaminen tuulelta, kirkastaminen, pigmenttiläiskien ehkäisy

Ihon kaksoispuhdistus 

Keväällä ihon puhdistuksen voi tehdä kaksoispuhdistuksena Essen metodin mukaisesti. Tämä sopii kaikille muille ihotyypeille paitsi ohuelle, kuivalle ja herkälle iholle. Voit tehdä kaksoispuhdistuksen kevään ajan päivittäin tai ihon kunnon mukaan 2-4 kertaa viikossa.

Puhdistus tehdään ensin Cream Cleanser puhdistusmaidolla. Se sisältää runsaasti rooibos-uutetta, joka rauhoittaa tulehduksia. Marula-, baobab- ja jojobaöljy ravitsevat ihoa antioksidanteilla ja tekevät puhdistuksesta hellävaraisen. Levitä puhdistusaine kuivalle iholle, pyörittele se huolellisesti kasvoille ja kaulalle ja poista lopuksi lämpimään veteen kastetulla musliiniliinalla tai huuhdo vedellä.

Tämän jälkeen iholle käytetään vielä Gel Cleanser puhdistusgeeli, joka on erittäin mieto ja hellävarainen ihon hydrolipidikalvolle ollakseen geeliputsari. Tämän putsarin salaisuus on kahden eri minttulajikkeen eteerisessä öljyssä, jotka ovat antiseptisia, auttavat lievittämään ihoärsytyksiä sekä rauhoittamaan tulehduksia. Ne kiihdyttävät ihon mikroverenkiertoa auttaen kuona-aineita poistumaan ihosta. Putsari jättää iholle ihanan viilentävän tunteen. Levitä putsari iholle kevyesti taputellen, älä hiero tai hankaa. Poista lopuksi joko lämpimällä musliiniliinalla tai vedellä huuhtoen.

Gel Cleanserin sijasta kaksoispuhdistukseen voi valita myös savipohjaisen Refining Cleanser syväpuhdistajan, joka sopii käytettäväksi kuureittain tai 2-3 viikossa. Detox-vaikutteisen puhdistajan pohjana toimii bentoniittisavi, jonka hienojakoisten hiukkasten ansiosta se puhdistaa tehokkaasti ihohuokoset, imee ihosta kuona-aineita, rauhoittaa tulehduksia ja voi nopeuttaa ihoärsytyksen parantumista. Aloe vera ja kalaharin meloniöljy rauhoittavat, ravitsevat ja uudistavat ihoa. Vaikka Refining Cleanser on tehokkaasti syväpuhdistava, se säilyttää silti hydrolipidikalvon tasapainon. Kuivalle ja ohuelle iholle sitä ei kuitenkaan kannata käyttää.

Ihon kuorinta ja detox

Syväpuhdistuksen jälkeen on kuorinnan vuoro, jonka voi tehdä ihon kunnosta riippuen 1-4 kertaa kuukaudessa. Suurimmalle osalle pari kertaa kuukaudessa tehty kuorinta riittää. Paksun ja vahvan ihon voi kuoria viikottain, mutta välillä iho tarvitsee selkeän tauon kuorinnasta ja on hyvä antaa ihon uusiutua sen luonnollisen rytmin mukaisesti, joka kestää 28 päivää. Keväällä ihon uusiutumista on hyvä buustata kuorinnalla.

Herkälle, ohuelle ja kuivalle iholle sekä iholle, jolla esiintyy finnejä tai tulehtuneita näppyjä sopii savipohjainen Microderm Exfoliator. Normaalille, seka- ja rasvaiselle iholle sopii Cacao Exfoliator.

Microderm kuorinta on hellävarainen, savipohjainen ja silkkisen pehmeä eikä se sisällä mekaanisesti kuorivia rakeita, vaan sen teho perustuu kalsiumkarbonaatin ja kaoliinin syväpuhdistaviin, ns. mikrokuoriviin hiukkasiin. Hellävaraisuutensa ansiosta se sopii myös esim. rosacealle tai tulehtuneelle aknelle. Levitä kuorinta kasvoille ja kaulalle ja hiero sitä pyöritellen iholla 1-2 minuutin ajan.  Hyvin herkällä iholla kuorinnan voi painella pyörittelyn sijasta. Voit myös antaa kuorinnan vaikuttaa iholla 5-10 minuuttia, joka tehostaa saven kuona-aineita puhdistavaa vaikutusta ja iho hyötyy myös rooibosuutteen ja marulaöljyn kirkastavista ja uudistavista vaikutuksista.

Cacao kuorinta on herkullinen suklaakuorinta, jonka mekaanisesti kuoriva vaikutus tulee hienoista sokerikiteistä, jotka sulavat iholle kosteuden vaikutuksesta. Raakakaakao lämmittää ihoa mukavasti ja auttaa avaamaan ihohuokosia tehden ihosta vastaanottavaisen muille hoitotuotteille. Lisäksi kaakaossa on runsaasti antioksidantteja ja se kirkastaa ihoa sekä parantaa ihon mikroverenkiertoa auttaen ihoa puhdistumaan. Marula- ja mankettiöljyt pehmentävät ja ravitsevat ihoa. Kaakaokuorinta ei kuivata ihoa eikä vaurioita ihon suojabarriääriä ja se jättää ihon sileäksi ja pehmeäksi.

Levitä kuorinta kasvoille ja kaulalle. Kostuta sormet ja pyörittele iholla hellävaraisesti. Mitä enemmän lisäät vettä, sitä miedompi kuorivasta vaikutuksesta tulee sokerikiteiden sulaessa iholle nopeammin. Tämänkin kuorinnan voi antaa vaikuttaa iholla ennen pois pyörittelyä ja pois huuhtelua, ja sen voi esimerkiksi levittää iholle ennen saunaa ja antaa vaikuttaa saunan lämmössä.

Kuorinnan jälkeen detox-hoitoa tehostetaan Clay Mask savinaamiolla, joka sopii kaikille ihotyypeille, myös herkälle ja kuivalle iholle, sillä se ei kuivu eikä kuivata ihoa kookosöljyn ja sheavoin ansiosta. Bentoniittisavi ja kaoliini imevät itseensä raskasmetalleja ja epäpuhtauksia. Naamio sopii myös erinomaiseksi detox-hoidoksi suurkaupunkeihin, missä iho altistuu ilmansaasteille. Rooibosuute rauhoittaa tulehduksia ja sisältää runsaasti antioksidantteja. Laventelin, ylang ylangin ja kamomillan eteeriset öljyt rauhoittavat ja tasapainottavat ihoa. Tämä naamio ei aktivoi ihoa, jonka ansiosta sitä voi käyttää jopa 2-3 kertaa viikossa kuuriluontoisesti keväisen ihodetoxin aikana. Naamion vaikutusaikana sen päälle voi suihkia Toner-kasvovettä, joka pitää naamion pinnan kosteana. Kasvovettä kannattaa suihkaista iholle myös ennen naamion levittämistä.

Ihon kosteuttaminen 

Detox-tehohoidon jälkeen on ihon nesteytyksen vuoro. Ilma on Suomessa hyvin kuivaa pitkälle toukokuuhun saakka, joten runsas kosteutus kasvovedellä on edelleen kaiken a ja o, jotta iho pysyy mahdollisimman hyvässä kunnossa. Nyt kun korealaisesta ihonhoidosta ja 7 Skin Methodista (eli kasvoveden imeyttämisestä ihoon seitsemän ohutta kerrosta) on puhuttu paljon, niin samaa menetelmää voi soveltaa tietenkin kaikkiin kasvovesiin.

Esseltä löytyy kolme eri kasvovettä: Toner, Toner Plus ja Sensitive Toner. Normaalille, seka- ja rasvaiselle iholle sekä elottoman ja samean väriselle iholle sopii parhaiten Toner, joka sisältää suurimmaksi osaksi rooibosuutetta. Siinä on runsaasti antioksidantteja ja flavonoideja ja se rauhoittaa tehokkaasti tulehduksia sekä heleyttää ja uudistaa ihoa. Ruusu- ja oliivinlehtiuutteet kirkastavat ja tasoittavat ihon väriä, rauhoittavat, supistavat huokosia, pehmentävät ja siloittavat ihoa. Toner on erinomainen kevätkasvovesi.

Ikääntyvälle, kuivalle, tulehtuneelle ja herkälle iholle sopii Toner Plus, joka sisältää rooibos-uutteen sijasta uudistavaa aloe veraa sekä prebiootteja, probioottisia uutteita, baobabjuurta, yacon-juurta ja maitohappoa. Sensitive Toner sopii puolestaan kaikista herkimmälle, joka ei siedä tuoksukomponentteja, muuten se on samanlainen kuin Toner Plus.

Suihkuta kasvovettä kasvoille ja kaulalle ja painele se ihoon taputellen, kunnes se on täysin imeytynyt. Toista käsittely, kunnes iho tuntuu pehmeältä ja joustavalta, noin 3-7 kertaa. Pieni määrä kerrallaan riittää ja on myös helpompi ja nopeampi imeyttää.

Ihon buustaaminen seerumilla

Kasvoveden jälkeen kasvoille ja kaulalle taputellaan seerumi, joka valitaan ihon kunnon ja yksilöllisten tarpeiden mukaan. Essen hyaluronihapposeerumi on superkosteuttava, kirkastava, rauhoittava, tukkoisuutta ehkäisevä ja ihon omaa vastustuskykyä vahvistava tehotuote 25-45 vuotiaalle. Lisäksi se jatkaa ihon valmistelua ottamaan vastaan seuraavat hoitotuotteet. Seerumi sisältää rooibos-uutetta (joka korvaa tuotteessa puhdistetun veden) ja ruusuvettä, jotka rauhoittavat ihoa, kirkastavat ja supistavat huokosia. Prebiootit ruokkivat ihon hyviä bakteereja ja probioottinen uute vahvistaa ihon bakteerikantaa ja vastustuskykyä. Matalamolekyylinen hyaluronihappo kosteuttaa tehokkaasti ja siloittaa juonteita. Kigeliauute rauhoittaa tulehduksia, vahvistaa kollageenia eli ihon tukiverkkoa, sekä auttaa tasoittamaan juonteita. Pajunkuoriuute auttaa avaamaan tukkeutuneita ihohuokosia, ehkäisemään tukkoisuutta sekä kirkastaa ihoa.

Vanhemmalle iholle kannattaa valita Essen Probiotic Plus -linjan seerumeista Intensity Serum (josta kerroin tarkemmin talvi-ihon hoidossa) tai Ageless Serum. Jos ihoa on hoitanut talvella Essen probioottiseerumilla, voi sen vähitellen jättää pois käytöstä kevään aikana, jollei iho ole taipuvainen pigmenttiläiskiin.

Pigmenttiläiskien ennaltaehkäisy kannattaa aloittaa jo keväällä, sillä niiden hoitaminen jälkikäteen on haastavaa ja aikaavievää puuhaa. Mikäli iho on altis pigmenttiläiskille, probioottiseerumi on ihan ykköstuote niiden hoitoon ja ennaltaehkäisyyn yhdessä Ageless-Serumin kanssa. Levitä iholle ensin Ageless Serum ja sen jälkeen Probiotic Serum. Ageless Serum sisältää tehokkaan yhdistelmän valkoisen liljan, suma-juuren ja muira puama -kuoren uutteita, jotka auttavat hillitsemään melaniinisynteesiä ja pigmenttiläiskien syntymistä. Seerumin pohjan muodostavat aloe vera sekä afrikkalainen devil’s claw -uute, jotka uudistavat ihoa sekä suojaavat kollageenia ja elastiinia vahvistaen ihon kimmoisuutta ja joustavuutta. Probioottiseerumi sisältää puolestaan eläviä probioottimikrobeja yli miljardi yhtä millilitraa kohti, jotka auttavat tehokkaasti korjaamaan ihon epätasapainotiloja ja suojabarriääriä.

Jos et ole varma mikä seerumi on oikea juuri sinun ihollesi, niin  Esse-kosmetologi auttaa sen valinnassa. Hyaluronihapposeerumilla et voi kuitenkaan mennä pääsääntöisesti pieleen.

Ihon suojaaminen

Ihonhoito viimeistellään kosteusvoiteella, joka auttaa lukitsemaan kosteuden ja vaikuttavat aineet ihoon. Jos ilma on tuulista ja kylmää, päivällä voi käyttää edelleen täyteläisempää kosteusvoidetta, joka suojaa kosteuden haihtumiselta, kuten Deep Moisturiseria tai Rich Moisturiseria. Iltaisin voi sen sijaan ottaa jo käyttöön ohuemman kosteusvoiteen, Light Moisturiserin, joka kosteuttaa ihoa erittäin tehokkaasti.

Light Moisturiser sopii hyvin myös päiväksi, kun siihen sekoittaa Repair Oilia tai levittää öljyn iholle aivan viimeisenä tuotteena ja iho on nestetetty huolellisesti ensin kasvovedellä ja seerumilla. Mielestäni Light Moisturiser ei jätä iholle mattapintaa vaikka tuotekuvauksessa niin lukee (itse käsitän mattapinnalla melko kuivakan pinnan), vaan erittäin pehmeän, sileän, kosteutetun ja täyteläisen. Light Moisturiserista on olemassa myös Omega Light Moisturiser -versio, joka on kaikista paras valinta näin keväällä, kun ulkoiset olosuhteet ovat vielä haaste iholle. Runsas määrä omega-rasvahappoja, joiden säilyminen tuoreena on optimoitu pienillä yksittäisillä 10 ml pakkauksilla, auttaa vahvistamaan ihon suojabarriääriä ja tukemaan sitä vuodenaikojen muutoksissa, joista kevät on oikeastaan se voimakkain. Voide sisältää runsaasti omega-rasvahappoja, jotka ovat peräisin marula- ja kalaharin meloniöljyistä. Ikääntyvälle iholle (45+) suosittelen valitsemaan suojaavan Defence Moisturiserin.

Repair Oil on keväällä ihonhoidon kulmakivi, sillä se auttaa vahvistamaan ihon suojabarriääriä, ravitsee ihoa, pitää sen pehmeänä ja joustavana sekä ehkäisee kosteuden haihtumista. Kosteusvoide voi olla jo ohuempi, mutta se edellyttää öljyn käyttöä. Ohut kosteusvoide ja laadukas öljy hoitavat ihoa keväällä parhaalla mahdollisella tavalla. Öljyn voi sekoittaa voiteeseen tai levittää iholle viimeisenä. Repair Oil sisältää ihon yleiskunnolle optimaalisia öljyjä: jojoba-, ruusunmarja-, marula-, pellavansiemen-, yangu-, kalaharin meloni- ja mankettiöljyjä, joissa on monipuolisesti antioksidantteja, hivenaineita sekä tasapainoinen suhde omega 3-, 6- ja 9-rasvahappoja.

Käynti kosmetologilla

Nyt on oikea aika varata kevään kasvo- ja vartalohoito kosmetologille, jonka kanssa voi tuplatsekata, että käytössä olevat tuotteet vastaavat ihon tarpeita. Essen hoitolatuotevalikoimasta löytyy lukuisia tuotteita, jotka ovat ainoastaan ammattikäytössä tehden hoidoista erittäin tehokkaita. Viimeksi kerroin uusista ampulleista, jotka nostavat luonnonkosmetiikan hoitolahoidot aivan uusille leveleille. Kosmetologin hyppysissä myös detox-kasvohoito on huomattavasti tehokkaampi kuin koti spassa, lue oma kokemukseni täältä. Minun tärppini Essen hoidoista kevääseen on ampullien lisäksi detox-vartalohoito. Tarkista lähimmän Esse-kosmetologisi sijainti täältä.

Oletko jo päivittänyt ihonhoitorutiinisi? Mitä Essen tuotteita sinulla on käytössä tällä hetkellä?

Kuvat Viola Virtamo

Avainsanat: , , , , , , ,