Lifestyle

Syömälomalla Ubudissa

Lifestyle | 5.9.2016 | Katja Kokko

kebun

Tämä maanantai alkoi ikävöimällä Ubudiin. Ikävöin Balin luontoa, lämpöä, skootterilla ajamista, Ubudin spa-hoitoloita, sammakoiden kurnutusta, viidakon sirinää, Junglefishiä, hoitokissa Mauria, ihania ystäviä ja ruokaa! 

Lähtiessämme Balille, oli suunnitelmana syödä mahdollisimman paikallisesti. Jälkikäteen hieman naurattaa, sillä emme tienneet millaiseen kulinaristin luvattuun kaupunkiin olimme saapuneet. Ubud on täydellinen kohde syömälomalle Italian lisäksi.

Tarjontaa ravintoloista on riittää lähes loputtomiin ja paljon jäi vielä kokeiltavaa ensi kertaa varten. Ubudista löytyy ihan mitä tahansa ruokaa keksii vain ikinä haaveilevansa ja herkullisen ruoan lisäksi myös ravintoloiden visuaalisiin ilmeisiin on panostettu todella paljon. Hintatasosta sen verran, että 15 eurolla syö kolmen ruokalajin illallisen ja 30 eurolla juomineen ja viineineen. Lounaan hinnaksi tulee yleensä noin 7 euroa, mutta edullisemminkin on mahdollista elää.

Ubudissa on helppo elää terveellisesti, sillä gluteenitonta ja maidotonta kasvisruokaa löytyy pilvin pimein ja erilaiset mehut, terveysjuomat, smoothiet ja kombuchat ovat ravintoloiden listalla melkein enemmän sääntö, kuin poikkeus. Perinteinen indonesialinen ruoka on myös hyvää ja siihen kuuluu lähes aina punaista riisiä sekä kasviksia tai kanaa. Omaan makuuni indonesialaisessa ruoassa ei ole niin maukasta makumaailmaa, kuin intialaisessa tai thairuoassa.

kismet

Kokosin teille vissit vinkit Ubudin parhaista ravintoloista:

Buddha Bowl

Taivaallisia makuja Vietnamista ja Thaimaasta. Hyvä thai-ruoka oli yllättävän haasteellista löytää, vaikka tarjontaa olikin paljon. Ruoka oli kyllä aina hyvää, mutta varsinkin thai-ruoalle ominainen viimeinen silaus tismalleen oikeista mausteista jäi usein puuttumaan. Buddha Bowl oli siis todellinen thai-ruokaa rakastavan taivas. Salaatit ja curryt olivat mielettömän hyviä. Listalta löytyy runsaasti kasvis-, vegaani-, kala- ja lihavaihtoehtoja. Lisäksi hyvä valikoima mehuja ja smoothieita.

Casa Luna

Ubudissa ei todellakaan tarvitse elää ilman hyvää kahvia ja leipää Casa Lunan ansiosta. Kahvilan ja leipomon puolelta löytyy tuoretta ranskalaista patonkia ja erilaisia leipiä ja jälkiruokia tiramisusta macaroneihin. Tunnelmallisen ravintolan puolella menu on indo- ja aasiahenkinen. Tärppinä suosittelen tandoorikanaa, mutta listalta on vaikea valita mitään, mikä ei olisi hyvää. Erityissuositus myös lasseille ja smoothieille. Casa Lunan omistaja Janet de-Neefe on Ubud Writers & Readers Festivalin perustaja ja ravintolassa järjestetään säännöllisesti kirjallisuuspiirejä. Live jazzia on tarjolla viikonloppuisin. Ravintola on melko iso ja siellä on ihanan rauhoittava energia. Peräpöydissä unohtaa tyystin olevansa Ubudin keskustassa.

Elephant

Elephant on yksi Ubudin kivoimmista ravintoloista ja ehdottomasti parhailla näkymillä varustettu. Runsaat salaatit ja kulhoruoat ovat taivaallisia ja vegaaninen ”pasta bolognese” järkyttävän hyvää. Myös monipuolinen drinkkilista on kokeilemisen arvoinen ja Elephantiin voikin mainiosti mennä vain cocktailien ansiosta.

Kebun Bistro

Tämä ravintola oli todellinen helmi, johon palasimme kerta toisensa jälkeen uudelleen. Kebun mainostaa itseään ranskalaisena bistrona ja sellaiselta se myös näyttää ja kuulostaa – paikka on todella tunnelmallinen. En kuitenkaan kutsuisi ruokaa ranskalaiseksi, vaan ennemminkin ranskalaisen, italialaisen ja espanjalaisen keittiön fuusioksi. Söitpä mitä tahansa, se on aina hyvää. Balilta on vaikea löytää hyviä viinejä, mutta Kebunin pitkä viinilista ansaitsee erityismaininnan.

kismet2

Kismet

Tämä ravintola on hipster-hippien suosiossa. Kismet on täynnä visuaalisia yksityiskohtia herkkuruoan lisäksi. Tarjolla on kaikkea mahdollista aamiaisesta illalliseen ja pääpaino on vegaanisessa ruoassa, mutta listalta löytyy myös maitotuotteita ja kananmunia. Jälkiruoista suositus sandwich jäätelölle: kahden suklaa-kookoskeksin välistä löytyy taivaallista kookosjäätelöä. Kismet on erikoistunut kierrätykseen ja se on yksi harvoista ravintoloista Ubudissa, joka kierrättää biojätteensä erikseen.

La Pacha Mama

La Pacha Mama on melko uusi ravintola, joka tarjoilee meksikolaista kasvisruokaa. Mariko vei minut synttäri-illalliselle tähän ravintolaan ja sen kunniaksi kulautimme myös parit micheladat, eli tulisella maustekastikkeella terästetyt oluet. Ruoka oli meksikolaiseksi ehkä turhan miedosti maustettua, mutta kuitenkin niin hyvää, että menisin uudestaan. Ja tämänkin ravintolan miljöö oli aivan ihana.

Moksa

Moksa on vegaanin ja raakaruokailijan taivas. Riisipeltojen keskellä rauhallisessa ympäristössä sijaitsevan ravintolan listalta löytyy mm. raakaravioleja, pastoja ja rullia. Alkoholiton drinkkilista on todella pitkä ja lemongrass tonic on parempi kuin ginillä terästetty versio. Myös erilaisia terveysvaikutteisia mehuja, shotteja ja smoothieita on saatavilla monipuolisesti ja illallisen lisäksi tarjoillaan myös aamiaista.

Prima

Primasta (jota kutsuimme mummolaksi, koska omistaja kutsuu itseään mamaksi) löytyy kenties Ubudin paras nasi campur, perinteinen balilainen ateria, joka koostuu riisistä (yleensä punaisesta) sekä erilaisista kasviksista, toisinaan mukana voi olla myös kalaa tai lihaa, mutta Primassa aina vegeä. Reilu lautasellinen maksaa noin 3 euroa ja mama pistää ruokaan niin paljon rakkautta, että mahansa täyteen syötyä, olo on siunattu.

Sage

Taivaallista vegeruokaa tarjoilee tämäkin kaunis ravintola. Tärpit listalta ovat jackfruit tacot sekä burgeri, jonka pihvi on tehty mungpavuista. Jackfruit on ihan tajuttoman näköistä ja hyvän makuista kypsennettynä, aivan kuin karjalanpaistia. Mungpapupihvi burgerissa maistuu puolestaan aivan jauhelihapihville. Listalla on lisäksi mielettömän runsaita kulhoruokia.

Scappanapoli di Ubud

Kyllä, Ubudista saa myös täydellistä pizzaa. Ja vaikka kuinka joku väittäisi naapurin Pizza Baguksen olevan Ubudin paras pizzeria, älkää uskoko, vaan menkää Scappanapoliin. Baguksen yhteydessä toimii puolestaan italialaisia herkkuja myyvä kauppa ja valikoimasta löytyy kaikkea mahdollista pastasta juustoihin ja lihaan.

vespa

Vespa

Kotikulmillamme sijaitseva Cafe Vespa tarjoilee Ubudin parasta kahvia ja parasta aamupalaa – juuri muita ruokia listalta ei kannatakaan sitten kokeilla (paitsi jälkkäreitä ja raakasuklaata). Vakkariaamiaiseni oli paistettua pinaattia, herkkusieniä, munakokkelia, fetaa ja avokadoa herkullisella leivällä sekä jamu, tuo indonesialainen terveysjuoma, josta kirjoitin tovi sitten. Vespan jamu oli aivan omaa luokkaansa, siihen tuli himo.

Watercress

Watercressistä taisi loppujen lopuksi tulla suosikkiravintolani. Tai en tiedä, miten näistä ihanista paikoista osaa lemppariaan valita. Täällä kävimme kuitenkin paljon. Täydellisen kahvin lisäksi listalta löytyi hyvää viiniä, tajunnan räjäyttäviä jälkkäreitä sekä taivaallisia kasvis- ja liharuokia. Sain matkustaa Ubudiin asti syödäkseni maailman parhaan burgerin ja sen takia voisin matkustaa uudelleenkin. Myös salaatit ja kulhoruoat olivat Watercressissä herkullisia, kuten myös mehut, smoothiet ja kombuchat.

Yellow Flower

Keskellä Penestanania pienen polun varrella sijaitseva Yellow Flower tarjoilee herkullista aamiaista, erilaisia terveysjuomia ja -mehuja sekä indonesialaista kasvisruokaa. Kohokohta on sunnuntai-iltaisin, kun pöydät katetaan notkuviksi erilaisista indonesialaisista mauista ja buffetille jää hintaa muistaakseni 10 euron verran. Pöytävaraus on kuitenkin pakollinen, sillä buffaan on tunkua.

Kas tässä olivat ravintolavinkkini. Niissä riittää taatusti koluttavaa Ubudiin matkustavalla pidemmäksikin aikaa, sillä suosittelen ehdottomasti testamaan kutakin ravintolaa pariin otteeseen. Voit lukea kaikki postaukseni Balin matkasta täältä. Seuraava matka on itsellä jo kiikarissa. Balista tuli itselleni se paikka, jonne tekee mieli palata uudelleen.

watergress

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: ,