Body & Mind

Jamu

Body & Mind | 7.8.2016 | Katja Kokko

Postaus sisältää mainoslinkkejä

DSC_0056

Mehujen ja smuutien sijaan yhdestä juomasta tuli Balilla vakkarini: indonesialaisesta jamusta. Se on perinteinen yrttilääkinnässä käytetty terveysjuoma tukemaan hyvinvointia, ehkäisemään sairauksia tai tukemaan sairauksien hoitoa. Jamun pääraaka-aine on kurkuma ja usein siihen lisätään myös inkivääriä sekä tamarindia.

Aika moni teistä on varmaan törmännyt maailmanlaajuiseen kurkuma-latte villitykseen, mutta itselleni kyseinen juoma ei maistu päivittäin. Jamu sen sijaan on kylmänä nautittuna niin raikasta, että sitä tekee mieli juoda vain virkistäytyäkseen.

Jamun voi valmistaa kylmänä tai kuumana ja siitä on lukuisia eri variaatioita. Minä rakastuin Balin kotimme lähikahvilan, Vespan, jamuun, johon oli käytetty valencialaisia appelsiineja ja hunajaa. Vespan jamuun tuli niin kova himo, että kotiin päästyäni oli pakko jäljitellä oma versio siitä. Vatsani ei normaalisti kestä appelsiinia, mutta hunajalla makeutettuna happamuus neutraloituu juuri sopivasti.

Kurkuman terveyshyötyjä on tutkittu paljon ja sillä uskotaan olevan myönteisiä vaikutuksia esimerkiksi syöpää vastaan, erityisesti suoliston syöpiä sekä rintasyöpää. Kurkuma on voimakas antioksidantti, joka neutraloi oksidatiivista stressiä sekä tulehdustiloja ja on loistava lisä tukemaan mm. suoliston tulehduksien, ärtyvän suolen oireyhtymän ja 2 tyypin diabeteksen hoitoa. Lisäksi se parantaa immuniteettiä ja auttaa lukuisten autoimmuunisairauksien hoidossa. Kurkuma on myös mitä loistavin yrtti pitämään huolta luista ja nivelistä. Neal’s Yard Remediesiltä löytyy esimerkiksi Joint Supplement ravintolisä, joka sisältää mm. kurkumaa ja inkivääriä.

Jos kurkumaa ei ole saatavilla tuoreena ja luomuna, kannattaa valita ehdottomasti luomuviljelty kurkumajauhe.

Tässä jäljiltelmäni Vespan Jamu Jamusta:

2 tl luomukurkumajauhetta

1 tl hunajaa

2 luomuappelsiinia

muutama jääpala

Mittaa lasin pohjalle kurkumajauhe. Kuori ja mehusta appelsiinit ja kaada lasiin. Sekoita huolellisesti ja makeuta hunajalla. Lisää lopuksi jääpalat ja nauti kylmänä. Vinkki: jos haluat lisätä juoman terveysvaikutuksia tai lisää makua, mehusta appelsiinien kanssa joukkoon pieni pätkä inkivääriä. Käytä makeuttamiseen palmusokeria, jos haluat valmistaa vegaanisen version.

Vinkkini Ubudin ravintoloihin on vielä tulossa, malttakaahan hetki. Leppoisaa sunnuntaita kaikille!

Avainsanat: , ,