Beauty

Raaka-aineiden kiehtova maailma: tyrni

Beauty | 17.8.2016 | Katja Kokko

tyrni

Raaka-aineiden kiehtova maailma palaa täten kesätauolta. Ensimmäisenä valokeilaan pääsee yksi suurimmista suosikeistani: oranssi ihmemarja tyrni (Hippophae Rhamnoides).

Tyrnin historia

Tiesittekö, että tyrni on yksi Suomen vanhimpia luonnonkasveja? Se on kotiutunut tänne heti jääkauden jälkeen! Villinä tyrniä on ollut olemassa yli 24 miljoonaa vuotta ja Suomen lisäksi sitä kasvaa mm. Venäjällä ja Itä-Siperiassa. Tyrnin alkukotina pidetään Itä-Aasiaa: Kiinan ja Himalajan rinteitä. Siellä jotkin yksilöt voivat kasvaa 18 metrin korkuisiksi ja rungon halkaisija olla jopa 2,4 metriä. (Itsehän luulin aina tähän saakka, että tyrni kasvaa pensaissa…)Tyrni on tullut suosituksi viljelykasviksi 1960-luvulla Venäjällä ja Suomessa 1990-luvulla. Tärkeimpänä osana tyrnistä on öljy, jota käytetään kosmetiikan lisäksi rohdos- ja lääkevalmisteissa.

Tyrnin vaikutukset ihonhoidossa

Tyrni on yksi maailman voimakkaimmista antioksidanttien lähteistä korkean C-vitamiinipitoisuuden vuoksi. Lisäksi tyrni sisältää E-vitamiinia, kivennäis- ja hivenaineita (mm. natriumia, magnesiumia, piitä, rautaa ja mangaania), monityydyttymättömiä rasvahappoja (eli omega 3- ja 6-rasvahappoja), kertatyydyttymätöntä omega 7-rasvahappoa, eli palmitoleiinihappoa sekä betakaroteenia, josta kirkkaanoranssi värikin on peräisin. Marjoissa ei ole askorbiinihapon hajottavaa entsyymiä, jonka vuoksi C-vitamiini säilyy hyvin. Kosmetiikassa käytetään tyrnin marjaöljyä sekä siemenöljyä. Hiilidioksidi- eli CO2-uute on voimakkainta, sillä hiilidioksiuuttaminen säilyttää marjan herkimmätkin ravinteet.

Tyrni sopii loistavasti kaikkien ihotyyppien hoitoon, erityisesti ikääntyvälle iholle, herkälle, rasvaiselle ja kuivalle iholle. Se läpäisee ihon uloimman kerroksen, eli epidermiksen hyvin, ja parantaa näin dermiksen ja hypodermiksen ravinnonsaantia sekä aineenvaihduntaa. Antioksidantit suojaavat ihoa tehokkaasti vapailta radikaaleilta ja neutraloivat niiden vaikutuksia. Betakaroteenin ansiosta tyrniä sisältävät öljyt antavat iholle kauniin sävyn sekä kevyen suojan auringon aiheuttamia vaurioita vastaan. Omega-rasvahapot ovat iholle hyödyllisten bakteerien ravintoa ja vahvistavat näin ihon omaa suojabarriääriä. Tyrni on lisäksi tehokas arpien ja erilaisten ihovaurioiden hoitamisessa.

Tyrniä sisältäviä suosikkituotteitani

Tyrniä löytyy useista suosikkituotteistani. Rakkaimmat niistä ovat May Lindstromin Good Stuff vartaloöljy sekä Youth Dew öljyseerumi. Näiden käsityönä valmistettujen tuotteiden taivaallisiin tuoksuihin tekee mieli hukuttautua ikuisiksi ajoiksi. Uusimpia rakkauksia ovat puolestaan hawaijilaisen Mahalon Vitality Elixir (luottotuotteeni tällä hetkellä!) ja Mahalo Balm – joista kumpainenkin sopii kaikille ihotyypeille tuomaan elinvoimaa ja tasoittamaan ihoa, erityisesti näin loppukesästä.

Supermoodin Youth Glo-tuotteissa, joiden tuotekehityksessä olin mukana, on puolestaan keskeisessä osassa tyrnimehu, jota löytyy kirkastavasta Radiance seerumista (ihanteellinen tuhkimotuote meikin alle) Luxury Peel AHA-kuorinnasta sekä Babyface Mask naamiosta. Kaikista hedelmähappokuorinnoista juuri Supermoodin kuorinta on oma suosikkini hellävaraisuuden ja kevyesti viilentävän tunteen ansiosta (vaikka Juice Beauty onkin toistaiseksi kulttimaineessa). Babyface Mask on puolestaan täydellisin naamio käytettäväksi hedelmähappojen jälkeen ja se toimii myös tuhkimonaamiona.

Myös toinen kotimainen luonnonkosmetiikkaylpeys, Mia Höytö Cosmetics, hyödyntää useissa tuotteissaan tyrniä, joista ihanimmat ovat mielestäni Lempeä Uni öljyseerumi, kiinteyttävä ja kosteuttava Lumous seerumi sekä silkkisen hunnun iholle jättävä Silkki vartalovoide.

Löytyykö teidän suosikkituotteistanne tyrniä?

Lähde Marita Leskinen: Tyrni luonnon oma monivitamiinivalmiste, Kehittyvä Elintarvike -lehti

Kuva Leena Tuomanen

Postaus sisältää mainoslinkkejä

Avainsanat: , , , , ,

Beauty

2 kommenttia artikkeliin “Raaka-aineiden kiehtova maailma: tyrni”

 1. Lilia

  Moi!
  Ihan off topic kysymys, kun en tähän hätään löytänyt arkistoistasi, mikä on ultimate suosikkisi paikalliseksi finnien tuhoaineeksi? Ei ole ollut pitkään aikaan ongelmaa. Nyt on hätä.
  ….muuten kun kirjoitit muutama postaus sitten, että olet pitänyt itseäsi aiemmin kauniimpana meikattuna. No meitsin mielestä olet huikean kaunis aina niissä kuvissa, joissa sulla ei ole meikkiä, ja oon ihmetellyt, miksi kukaan noin kaunis laittaa noin paljon meikkiä. No, olen kuullut tämän saman itsestäni, mutta halusin vaan sanoa, koska itselle tuli joskus niin hyvä mieli, kun joku sanoi tällee mulle ja oon sen jälkeen uskaltanut olla vähemmällä meikillä.

  • Juice Beautylla löytyy paikallisesti finnien päälle käytettävä roll on-hoitoaine. Toisinaan laitan näppyyn suoraan nokareen hedelmähappokuorintaa yöksi tai May Lindstromin Problem Solveria, toisinaan Blue Cocoonia. Ja toimiipa teepuuöljykin jojobaöljyyn sekoitettuna.

   Kiitos kauniista sanoistasi myös, meikkaaminen on edelleen minimaalista 🙂 Katsotaan mitä sitten, kun kaikki värit on lähteneet kasvoilta 🙂

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>