Beauty

Kun iho ei vain parane

Beauty | 1.11.2015 | Katja Kokko

AK-2899-e1446398036887

Viime aikoina olen jakanut täsmävinkkejä aknen hoitoon ja suositellut tehohoitoa loppusyksynä päätään nostaville iho-oikuille. Tähän aikaan vuodesta erilaiset ongelmat ovat kirjaimellisesti iholla. Yksi kärsii aknesta, toinen perioraalidermatiitista ja kolmas atopiasta täällä lukijoidenkin joukossa. Konsteja oikkujen selättämiseen haetaan uusista tuotteista, ruokavaliosta tai hittisuolasta – ja tuloksia mieluiten heti.

Oikeanlaisella ja johdonmukaisella tavalla rakennetuilla ihonhoitorutiineilla on todella suuri vaikutus ihon kuntoon, aivan kuten ravinnollakin. Yksinään ne kuitenkaan harvoin parantavat kaikkia iho-ongelmia, vaan paraneminen on monien tekijöiden summa, joista yksi suurin tekijä on usein vähäpätöisimpänä pidetty: henkinen hyvinvointi.

Pian ilmestyvässä kirjassani olen tuonut esille tätä puolta aidosti kauniista ihosta, mutta voisin omistaa sille kokonaan oman opuksensa – kenties alan kirjoittamaan sitä seuraavaksi. Eräs lukijani lähetti minulle taannoin kirjan nettisivujen inspiroimana sähköpostia ja kertoi vihdoin oivaltaneensa, että kaikkien hyvien tuotteiden ja Personal Beauty Guiden neuvojen jälkeen hän on tajunnut, kuinka iho-ongelmien lähde oli koko ajan ollut hänen nenänsä edessä: henkisessä kehossa tapahtuvat asiat ja tunteet, jotka heijastuvat fyysiseen kehoon, iholle. Ne oivaltamalla ja tiedostamalla hän oli vihdoin päässyt käsiksi ongelmien aiheuttajaan ja paranemisprosessi alkoi. Bravo!

AK-2891col

Olen huomannut työssäni, kuinka helposti niin iho-ongelmien aiheuttajaa kuin niiden parannuskeinojakin ulkoistetaan. Asiakkainani on ollut lukuisia tapauksia, joissa ihonhoitorutiinien päivitys on tuonut avun, mutta on myös tapauksia, joissa tuntuu, että iho ei vain parane. Tällöin päälle jää helposti kierre, missä avun toivotaan löytyvän jostain vieläkin paremmasta tuotteesta tai ruokavaliosta sen sijaan, että huomio kohdistuisi sisälle päin. Ajatukset jumittavat vain iho-ongelmassa, joka on tietenkin luonnollista, kun ongelma on vastassa joka kerta peiliin katsoessa. Ja tottakai siihen toivoo löytävänsä ratkaisun!

Entäpä jos oppisimmekin näkemään iho-ongelmat (tai muutkin kehon krempat) mahdollisuutena parantaa niiden aiheuttaja? Tutkimusmatkana omaan sisimpään ja meihin tallentuineisiin tunne- ja ajatusmalleihin? Niiden nousemisena tietoisuuteemme ja niistä ulos kasvamiseen? Kokemuksesta tiedän, ettei se ole useinkaan helppoa ja voi vaatia ulkopuolistakin apua, mutta matkan kerran tehtyään, on kuin astuisi uuteen elämään – kevyenä, kauniina ja hehkuvana sisäisesti.

En usko, että kukaan meistä kokee niin täydellistä valaistumista, ettei mieli loisi haasteita enää koskaan, sillä meillä kaikilla on olemassa mieli, jota emme voi täydellisti hallita. Pystymme silti kasvamaan ja kehittymään, aivan valtavasti ja suhtautumaan elämän mukana tuomiin haasteisiin (kuten iho-ongelmiin) hieman rennommin.

AK-1828

Palatakseni tehokkaisiin tuotteisiin ja sopiviin ihonhoitorutiineihin. Ne ovat tärkeä osa aidosti kaunista ja elinvoimaista ihoa. Paitsi, että ne auttavat ihoa voimaan hyvin, kauneudenhoitorituaalit auttavat meitä myös arvostamaan itseämme. Hemmottelemaan ja hoitamaan itseämme. Hellimään itseämme kosketuksen kautta. Ne auttavat meitä oivaltamaan, että ansaitsemme parasta esimerkiksi kauniin ihon muodossa. Näillä seikoilla on positiivinen vaikutus henkiseen kehoomme.

Taikasanoja ihon paranemiseen minulla ei kuitenkaan ole, vaikka niitä usein toivotaan, kun kaikki ulkoiset keinot on jo käytetty. Uskon, että keho haluaa parantaa itsensä, mutta se vaatii tutustumista itseemme perinpohjaisesti, oman sisimmän raottamista ja avautumista. Toki myös tilanteen hyväksymistä ja itsensä todellista kohtaamista. Ja ennen kaikkea liian kovan yrittämisen lopettamista päästämällä irti irtipäästämisestä.

Tiedän, että näppylöiden kanssa kamppaillessa puheet henkisestä kasvusta ja sisäisestä kauneudesta voivat ärsyttää, eikä siinäkään ole mitään väärää: kun sapettaa, antaa sapettaa. Positiivisen ajattelun pakottaminen ei vain toimi, sillä ajatukset ja tunteet kiertävät noidankehää tasan yhtä kauan, kun vitutusta ja ärtymystä koittaa tukahduttaa.

AK-0000545

Ehkä ne todelliset taikasanani loppujen lopuksi ovat: tsemppiä ihonhoitoon, vaikka kuinka ottaisi päähän! Nauti ihanista kauneudenhoitorituaaleista ja muista, että esimerkiksi akneen on olemassa tehokas lääkitys, johon voit aina viime kädessä turvautua, mikäli kärsivällisyys loppuu kesken!

Aidosti Kaunis esikoisteokseni ilmestyy marraskuun puolessa välissä. Voit ennakkotilata signeeratun teoksen kätevästi verkkokaupasta.

Kuvat Kaapo Kamu

Video Kaapo Kamu ja Jenny Rinta-Kanto

Kuvausjärjestelyt Amélie Drozzin

Avainsanat: , , , , , ,