Beauty

Täsmävinkit aknen hoitoon

Beauty | 9.10.2015 | Katja Kokko

DSC_0017

Yhteistyössä Naturelle.fi, sisältää tarjouksen

Viime aikoina muutamalle ystävälleni on puhjennut akne suurin piirtein yhdessä yössä ja Personal Beauty Guide -asiakkaideni joukossakin on ollut tavallista enemmän akneihoisia. Tajusin, etten ole koskaan tehnyt perusteellisen ihonhoitorutiinin sisältävää postausta aiheesta, joten nyt on korkea aika tarjoilla teille täsmävinkit aknen hoitoon.

Olen koonnut postaukseen tuotteet, joita useimmiten suosittelen aknen hoitoon Personal Beauty Guidessani. Mukana on joidenkin tuotteiden kohdalla panosta & pihistä -tyyliset vinkit, mutta esimerkiksi kosteusvoiteen kohdalla on vain yksi suositus – se paras.

Ensiksi pari huomiota akneihon käsittelystä kotihoidossa:

Akneihon näpyt ovat lähes aina kipeitä, sillä komedon, eli talitukkeuman alle kertyy painetta runsaan talivuodon takia, jolloin talirauhasen seinämää ympäröivä kudos tulehtuu. Paineen vaikutuksesta seinämä voi myös revetä, jolloin näppyyn syntyy valkoinen pää. Näitä näppyjä ei saa hangata mekaanisesti, jonka vuoksi mekaaniset kuorinnat eivät sovellu akneiholle. Myös voimakasta hankausta musliiniliinalla täytyy välttää niillä kohdin, joilla tulehtuneita näppyjä esiintyy. Akneihoa tulee siis aina käsitellä hellävaraisesti taputellen, ei hangaten. Kasvohieronnat eivät luonnollisesti myöskään sovellu aknelle.

Tulehtuneiden näppyjen vuoksi kasvojen pesuun käytettävän veden pitäisi olla kädenlämpöistä, eli haaleaa, ei koskaan kuumaa eikä kylmää.

Puhdistusaineeksi kannattaa valita mahdollisimman hellävarainen ja miedosti pesevä putsari, sillä akneiholla bakteerikanta on epätasapainossa eikä sen vastustuskyky toimi oikealla tavalla. Itse en koskaan suosittele aknen hoitoon saippuaa, voimakkaita geelejä tai vaahtoja, sillä ihon hydrolipidikalvo rasittuu niistä ja koko ihonhoitorituaali menee jo alkumetreillä aivan mönkään. Putsarin tulisi kuitenkin olla vesiliukoinen, sillä tulehtunutta ihoa ei voi pyyhkiä voimakkaasti liinalla. Paras putsari onkin vesiliukoinen puhdistusvoide tai -maito, johon voi halutessaan yhdistää vesiliukoisen puhdistusöljyn kaksoispuhdistukseksi.

DSC_0016

Puhdistukseen suosittelen Tata Harperia tai SukiaTata Harperin Refreshing Cleanser on unelmaputsari akneiholle, sillä se kuorii ja kirkastaa ihoa granaattiomenan entsyymien ja pajunkuoriuutteen ansiosta, mutta on samalla hellävarainen. Greippiuute heleyttää ja puhdistaa ihoa. Kirkastava ja raikastava kermapuhdistus sopii täydellisesti yhteen Nourishing Oil Cleanserin kanssa, joka on vesiliukoinen öljypuhdistaja. Itse olen aivan rakastunut näiden kahden tuotteen yhdistelmään ja kombinaatio toimii useille akneihoisille erinomaisena hellävaraisena tehopuhdistajana, joka tasapainottaa hydrolipidikalvon rasvatasapainoa ja parantaa siten ihon vastustuskykyä.

Sukin Moisture-Rich Cleansing Lotion on tarkoitettu kuivalle iholle, mutta minä heitän moiset suositukset romukoppaan. Kermainen puhdistusmaito on täydellinen puhdistaja akneiholle, eikä se rasita hydrolipidikalvoa. Salvia- ja timjamivedet täydentävät loistavasti maidon tehoja, kuten myös eteeriset laventelin, rosmariinin ja salvian öljyt. Lisäksi kaurauute rauhoittaa ihoa.

Kun putsarin on huuhtonut vedellä pois, iho taputellaan hellästi kuivaksi puhtaaseen, pehmeään kasvopyyhkeeseen. Tämän jälkeen iho pyyhitään pumpulilla, joka on kasteltu reilusti kasvovedellä. Mikäli käyttää kaksoispuhdistusta öljyn kanssa, öljy hierotaan ensin kevyesti iholle ja sen päälle suoraan puhdistusvoide tai -maito ja kasvot huuhdotaan vedellä vasta sen jälkeen. Joillekin akneihoisille öljypuhdistus on todellinen pelastus, jonka vuoksi suosittelen kokeilemaan sitä.

Putsaria käytetään kasvoille ja kaulalle vain iltaisin, aamuisin riittää, että ihon pyyhkäisee kasvovedellä. Poikkeuksen tässä muodostaa hyvin öljyinen akneiho, jolla talineritys on todella runsasta.

Kasvovesisuositukseni löytyvät myös Tata Harperilta ja Sukilta. Ne ovat osoittautuneet aivan hämmästyttävän tehokkaiksi aknen hoidossa. Tata Harperin Hydrating Floral Essence sisältää kosteuttavan hyaluronihapon ja aloe veran lisäksi talineritystä tasapainottavaa ja huokosia supistavaa laventeli- ja hamamelisvettä. Lisäksi punajuuri-, gotu kola- ja pajunkuoriuutteet kirkastavat, uudistavat ja puhdistavat ihoa. Kyseessä on siis paljon enemmän kuin pelkkä kasvovesi.

Sama pätee myös Sukin Concentrated Clarifying Tonerin kohdalla, tuotteessa on todella korkea aktiiviaineiden pitoisuus: Pajunkuoriuutteen sisältämää salisyylihappo tehokkaana pitoisuutena yhdessä C-vitamiinin, kamomillan ja piparmintun kanssa rauhoittaa ja puhdistaa ihoa tehokkaasti.

DSC_0040

Kasvoveden jälkeen iholle hierotaan kevyesti puhdistavaa seerumia. Pajunkuoriuutetta sisältävä seerumi on loistava, sillä siinä on luonnostaa salisyylihappoa, joka on rasvaliukoinen aine. Se liuottaa talia ihon pinnalta, jolloin aktiiviset aineet pääsevät imeytymään ihoon paremmin ja lisäksi se auttaa ihoa puhdistumaan tukkeumista. Suosittelen seerumin käyttöä aamuin illoin.

Parhaat seerumit aknen hoitoon ovat Sukin Bio-Active Purifying Serum sekä Juice Beautyn Blemish Clearing Serum. Sukin seerumi sisältää pajunkuoriuutteen lisäksi retinolin luonnollista korviketta matkipapua, joka on tehokas ihon uudistaja – akneiho tarvitsee parantuakseen paljon muutakin, kuin puhdistamista. Myös Juice Beautyn seerumissa vaikuttaa pajunkuori ja sen lisäksi myös sarjalle ominaiset hedelmähapot, jotka ovat peräisin hedelmien uutteista ja mehuista.

DSC_0052

Akneihokin tarvitsee kasviöljyjä niiden sisältämien omega-rasvahappojen sekä antioksidanttien vuoksi, sillä ne ylläpitävät hydrolipidikalvon rasvatasapainoa sekä vastustuskykyä. Seerumin jälkeen iholle hierotaan hellävaraisesti muutama tippa ihoöljyä aamuin illoin.

Huippuöljyt aknen hoitoon tarjoilee jälleen Tata Harper ja Suki. Molemmat ovat ohuita ja nopeasti imeytyviä tehokkaita öljyseoksia, jotka normalisoivat ihon talintuotantoa ja pitävät ihon pehmeänä tukkimatta sitä. Tatan öljystä suosittelen valitsemaan isomman koon, joka on pakattu roll on -pullon sijasta pipettipulloon: rullailun sijasta suosittelen öljyn levittämisestä sormin akneiholle.

Lopuksi on kosteusvoiteen vuoro. Se jatkaa ihon kosteuttamista ja sisältää tärkeitä aktiiviaineita, mutta myös suojaa ihoa. Voiteen tulee olla erittäin kosteuspitoinen eikä se saa tukkia ihohuokosia. Siksi suosittelen akneihoisille lähes aina Sukin Balancing Lotionia, siinä on paitsi on täydellisen ohut koostumus, myös kosteutustehot kohdallaan muiden vaikutusten ohella. Sukin voide sisältää seerumin tavoin pajunkuoriuutetta, matkipapua sekä kamomillaa.

DSC_0056

Viikoittainen tehohoito kuorinnan ja naamion muodossa on aknelle erittäin tärkeää. Suosittelen niiden käyttöä tapauskohtaisesti 1-2 kertaa viikossa (ärtyneelle ja herkälle akneiholle kerran viikossa). Kuorinnan tulee olla rakeeton ja hedelmähappokuorinnat ovatkin myös akneihon ylimpiä ystäviä, sillä ne uudistavat, kirkastavat ja puhdistavat ihoa todella tehokkaasti.

Oleellista kuorinnan valinnassa on sopivan tehokkuuden löytäminen. Tulehtuneelle iholle ei saisi vahvaa hedelmähappokuorintaa käyttää. Supermoodin Youth Glo -linjan The Luxury Peel AHA-kuorinta on kipeille aknenäpyille optimaalinen: se sisältää reilusti akneihon rakastamaa C-vitamiinia, omena- ja greippiuutteen hedelmähappoja, maitohappoa sekä ihoa uudistavaa ja siloittavaa matkipapua. Maitohappo on erinomainen hydrolipidikalvon pH:n tasapainottaja, sillä ihotali sisältää maitohappoa luonnostaankin. Kun pH on tasapainossa, eivät elinolosuhteet aknebakkeerille ole suotuisat. Kun tulehdukset ovat rauhoittuneet, voi kokeilla vahvempaa kuorintaa Juice Beautylta.

Kuorinnan jälkeen iholle tulee käyttää naamio aina. Siis AINA. Paras naamio hedelmähappokuorinnan yhteydessä on viilentävä, rauhoittava, kosteuttava, kirkastava sekä samalla puhdistava. Supermoodin Babyface Mask on akneiholle täydellinen rauhoittaja, joka puhdistaa ja kosteuttaa yhtäaikaisesti. Se sisältää uudistavan matkipavun lisäksi ginkgo bilobaa, jossa on hyvin runsas antioksidanttipitoisuus. Greippi- ja mustaseljankukkauutteet kirkastavat ja puhdistava ihoa ja piparminttuöljy viilentää hedelmähappokäsittelyn jälkeen.

Levitä sekä kuorintaa että naamiota kasvoille ja kaulalle reilu kerros ja anna molempien vaikuttaa ainakin 20 minuuttia.

Huolimatta siitä, että näillä tuotteilla lukuisat asiakkaani ovat saaneet loistavia tuloksia, on jälleen kerran muistutettava, että ihonhoito on aina kokonaisvaltaista. Täydellistä simsalabim-efektiä ei välttämättä purnukoiden sisältä löydy. Akneen liittyy vahvasti hormonaalisia tekijöitä sekä erityisesti suoliston hyvinvointi, mutta myös aina henkisiä ja emotionaalisia seikkoja, kuten mihin tahansa muuhunkin iho-ongelmaan. Siksi hoito ei voi olla pelkästään ulkoista. Ravintoasioissa kannattaa kääntyä pätevän asiantuntijan puoleen.

Mikäli näidenkin täsmävinkkien jälkeen aknen tai jonkin muun iho-ongelman hoito askarruttaa, suosittelen tilaamaan Personal Beauty Guiden, jolloin voimme rakentaa juuri sinun ihollesi sopivat ihonhoitorutiinit yksilöllisillä tuotesuosituksilla.

Naturelle tarjoaa valikoimansa normaalihintaisista tuotteista -10 % alennuksen koodilla KATJA10, joka on voimassa 31.10.2015 saakka. Alennus ei koske May Lindstromin tuotteita.

Onko teidän joukossanne paljon akneihoisia ja millä kaikilla tavoilla hoidatte ihoanne? Ovatko nämä tuotteet tai jokin näistä käytössänne?

DSC_0072

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Beauty

25 kommenttia artikkeliin “Täsmävinkit aknen hoitoon”

 1. Sini

  Itselläni ei varsinaisesti ole tällä hetkellä aknea. Ihoni on kuitenkin erittäin herkkä reagoimaan lähes kaikkeen näppyjen muodossa. Siis aivan kaikkeen. Tämän lisäksi ihoni on vielä suhteellisen pintakuiva ja ohut eli menee rikki helposti jos näppyihin koskee.

  Sinun blogiasi lukien tutustuin keväällä sukiin ja sen tuotteet ovat yhä yksi parhaista ihoani rauhoittavista tuotteista Juice beautyn täsmätuotteiden lisäksi. Osa juicen tuotteista tuntui liian voimakkailta herkälle iholleni..kuten juicen seerumi. Olenkin kokenut, että sukin tuotteet sopivat itselleni ehkä millin paremmin. Poikkeuksena finninen päälle laitettava juicen finnipuuteri, joka kivasti piilottaa punaisuuttakin.

  Lisäksi otin jonkin aika sitten käyttöön khadin öljyt, jotka tuntuvat todella hyviltä tälläiselle sekaiholle. Nykyään laitan öljyt naamaan aamuin illoin ja usein vielä (lähes aina) ohuen kosteusvoiteen siihen päälle. Taidan seuraavaksi testata noita yllä mainittuja naamioita super moodilta.

  Vielä kun saisi postauksen miten tälläisen ihon saa meikattua hehkuvaksi niin olisin todella kiitollinen. Otsan finnien tuomia pigmenttimuutoksia, näppyjä, kuivia kohtia tai pikku rupia kun on hankala peittää.:(

  Olen testannut jo mm. absolutionin meikkivoiteen, mutten saanut toimimaan ihollani sekä rms:n, joka oli kiva, mutta korostaa itselläni herkästi paranevia finnikohtia peiton sijaan. Tällä hetkellä joudun siis olemaan ilman meikkiä.

  Täytyy lopuksi vielä mainita, että blogisi on todella hyvä! Ainut, mitä olen ikinä jaksanut seurata.:)

  • Hienoa kuulla, että olet löytänyt toimivat tuotteet ihollesi! Kokeile meikkivoiteeksi Kjaer Weisin meikkivoidetta. Se on kiinteämpää, kuin RMS ja toimii akneiholla paremmin. Jos raaskit, hanki vaikka kaksi eri väriä, josta toisella voit peittää silmänalusia ja näppyjä. Itselläni on Just Sheer ja Silken.

 2. Marika

  Tilasin puolisen vuotta sitten Personal Beauty Guiden, joka sisälsi hyvin pitkälti yllä olevia tuotteita. Täytyy sanoa, että ihoni on muuttunut täysin. En olisi voinut kuvitellakaan, että saisin ihoni niin hyvään kuntoon ihonhoitotuotteiden vaihtamisella. En olisi myöskään itse osannut ikinä valita kyseisiä tuotteita, kuten öljyputsaria. En ole uskaltanut muuttaa puhdistusrituaalia Beauty Guiden tilaamisen jälkeen, mutta minua kovasti kiinnostaa muutkin luonnonkosmetiikkamerkit, kuten juurikin esittelyssä ollut Esse. Onkohan Essen valikoimissa jotain akneiholle sopivia tuotteita, joita voisi mahdollisesti kokeilla?

  • Nää kommentit Personal Beauty Guidesta on niin sydäntä lämmittäviä! Aina iho ei parane täydellisesti tuotteilla, mytta näitä tapauksia on onneksi valtaosa, joilla iho on kokenut perusteellisen muutoksen. Essellä on useita tuotteita jotka sopivat aknelle, kuten molemmat mainitsemani putsarit, kasvovesi, seerumi, öljy sekä savinaamio. Kuorinta ei sovellu aknelle. Ehkä kuitenkin kehottaisin pysymään tämän hetkisessä puhdistusrituaalissasi.

 3. Mari Vee

  En ole varsinaisesti akneihoinen, mutta hormoni- ja stressinäpyt vaivaavat välillä. Tällä hetkellä iho on melkein näpytön (koputan puuta), mutta koska tahansa voi tulla muutama kipeä näppy tulossa. Ihoni herkistelee helposti ja pintakuivuuteenkin on taipunusta joten kosteutus on iholleni tärkeää, koska muutan näpyt muhivat liian kiristävän ihon alla. Lisäksi tarvitsen iholleni jo rypistymisenehkäisytuotteitakin eli tiettyä ravitsevuutta etten näytä rusinalta. Kosteus on siis iholleni kaiken a ja o. Putsareissa näppykausina ihoni pitää eniten Absolution La Creme Douce puhdistusvoiteesta. Se puhdistaa tehokkaasti, mutta hellävaraisesti ja sen kaverina käytän musliiniliinaa, jolla pyydin voiteen kevyesti pois. Voidemaiset putsarit ylipäätään ovat ihan parhaita omalle iholleni nyt kun olen löytänyt omat lempparini (joita on muutama muukin). Kasvovesistä Sukin ja Mayn kasvovedet ovat ylivoimaisia ykkösiä niin näppykausina kuin muutenkin. Niistä saan rauhoitusta ja kosteutusta näppyjen nitistysvaikutusta unohtamatta. Kuorintana olen ihastunut Supermoodin Youth Glo sarjan kuorintaan. JB:n kuorintaa käytän silloin kun ihossa ei ole näppyjä. Näppyjen kanssa se on tosiaan liian tuju kuorinta. Naamioiden aatelia näppykausina edustaa sekoitus Mayn puhdistusvanukasta (runsaasti), Mayn Dlean Dirt ja Mayn Problem Solver ja Mayn kasvosuihke. Tuo sekoitus kuorinnan jälkeen 45 minuutin vaikutusajalla on todella tehokas ja iho on kirkastunut silmissä. Myös pelkästään Mayn puhdistusvanukas, johon lisää hitusen Clean Dirttiä on ihanan rauhoittava näppylöille ja tämän seoksen pyyhin pois. Supermoodin Youth Glo sarjan naamio on myös aika kiva kun sen pyyhkii pois kuten kehoitit. Viimeksi kun näppyhyökkäys vyöryi iholle, niin laitoin pitkästä aikaa iholle Sukin Moisture-rich Brightening kirkastavaa kasvonaamiota. Annoin vaikuttaa liki puoli tuntia ja pyyhin ylimääräisen naamion pois ja ai että miten iho tykkäsi tästä naamiosta. Olin unohtanut tämän ihanan naamion olemassaolon. Iho oli rauhoittunut silmissä. Ihoni pitää tästä Sukin naamiosta enemmän kuin sarjan puhdistavammasta naamiosta. Kosteusvoiteessa Sukin Balansing Lotion on liian kevyt iholleni ja sarjan Nourishing Day Cream sopii iholleni paremmin ja onkin yksi parhaimmista kosteusvoiteista, joita tiedän. Essen kosteusvoidetta aion kokeilla kun saan jostain näytteen. Seerumeissa vannon samojen seerumeiden nimeen mitä tässä postauksessakin on mainittu. Toki käytän muita seerumeita silloin kun ihossani ei ole näppyjä, mutta näppyjen aikana nuo seerumit ovat huippuja. Öljyissä Sukin ja Tatan öljyt eivät tehnyt minuun aikanaan erityistä vaikutusta testerien perusteella ja omia luottoöljyjäni niin näppykausina kuin muutenkin ovat Mayn Blue Cocoon balmi, Mayn Youth Dew ja Absolution Addiction, jonka olen taas ottanut käyttööni. Addiction tasoittaa ihon väriä kivasti. Mayn Blue Cocoon taas rauhoittaa ihoani tehokkaammin kuin mikään muu ja tuo ihmebalmi on pelastanut monet tilanteet kun olen levittänyt tuotteen illalla kipeälle näppyiholle ja aamulla iho on selvästi rauhoittunut ja näppylätkin ovat tasoittuneet. Omalla kohdallani näppykausina ihossa on kipeitäkin näppylöitä, mutta iho on samalla arka ja punoittava. Näppyjä tulee myös luomiin ja silmäkulmiin. Kaikki liian voimakas lisää vain tuskaa eli ihoni kaipaa näppyihin enemmän rauhoitusta kuin nitistystyksenomaista tehokkuutta. Näppylät ja ihon oikuttelevuus näppykausina on ihan erilaista kuin parikymmentä vuotta sitten, jolloin näpyt olivat selkeämmin valkopäisiä näppylöitä. Ne eivät olleet samalla tavalla kipeitä kuten nykyisin. Onneksi ihollani on kirkkaitakin kausia ja hyvillä tuotteilla saa ihmeitä aikaan. Hormonikiertolle ja monille muillekaan asioille ei voi mitään, mutta hyvällä tuotteilla iho kyllä rauhoittuu ja normalisoituu nopeammin. Yritän antaa iholle sitä mitä se milloinkin tarvitsee. Nyt kylmien kelien myötä iho kuivuu helposti ja riittävällä kostutuksella estän tukkeumien syntymistä ja saan ainakin niitä näppylöitä ehkäistyä. Tällä hetkellä ongelmana on ollut selässä ja kaulassa olevat näpyt, joita putkahtelee ajoittain. Niihin ei tunnu tepsivän samat konstit kuin kasvoille. Onneksi hellemekkokausi meni jo eli en stressaa tästä sen enempää.

  • Kiva kuulla, että löysit rituaaleihisi puhdistusvoiteet ja musliiniliinan ja tykästyit YG-tuotteisiin myös. Sen kuorinta on tosiaan aknelle huippu, koska ei ole liian voimakas. Kaikki muutkin mainitsemasi tuotteet ovat loistavia ja myös itselläni suosikkeja Sukin voidetta lukuunottamatta. Sitä siis suosittelen monelle, mutta oma ihotyyppini tarvitsee hitusen täyteläisempää voidetta.

 4. Minulla on ollut akne murrosiästä saakka (nyt olen 24). Monenlaista olen kokeillut, mutta lääkärikäyntiä olen vältellyt. En haluaisi kokeilla lääkkeitä, ellei ole aivan pakko.

  Siirryin ihonhoidossa luonnokosmetiikkaan noin kolme vuotta sitten. Sitä ennen kokeilin emäksistä suolaa, kookosöljyä, superfoodeja, ruokavaliota, joka oli gluteeniton, sokeriton, maidoton ja vähähiilihydraattinen sekä mahdollisuuksien mukaan luomu. Olen käynyt nyt säännöllisesti kosmetologilla viimeisen vuoden aikana, ja vaikka suunta on mennyt parempaan, ei tilanne ole niin hyvä kuin haluaisin sen olevan. Edelleen ihossa on kipeitä ja tulehtuneita finnejä. Tarkemmin ihohistoriastani kerron blogini esittelypostauksesssa: http://yhdessakasvokkain.blogspot.fi/2015/08/esittaytyminen-mulan.html

  Minua muuten kiinnostaa tietää, milloin iho on tulehtunut ja milloin kyse on ”pelkästä” aknesta? Ovatko näppy ja tulehtunut näppy kaksi eri asiaa? Ja millainen sitten taas on epäpuhdas iho?

  Luonnonkosmetiikan lisäksi olen kiinnittänyt huomioita ruokavaliooni (joskin huonolla menestyksellä, mutta yritys on kova), syönyt maitohappobakteereja, opetellut stressinhallintaa (hyvät yöunet, ruoka, liikunta, meditointi), vaihtanut tyynylakanan säännöllisesti, kuten kasvopyyhkeenkin, syönyt betakaroteenia, D-vitamiinia, sinkkiä, omegoita, C-vitamiinia, biotiinia ja juonut enemmän vettä. Nuo asiat ainakin tulevat mieleen näin päällimmäisenä.

  Ihohoitorutiineihini kuuluu aamulla misellivesi+seerumi+öljy+kosteusvoide ja illalla taas puhdistusmaito+kasvovesi+seerumi+öljy+kosteusvoide. Kaksi kertaa viikossa käytän hedelmähappokuorintoja (joko Madaran Peel tai Juice Beautyn Blemish Clearing). Yhden krt/vko Madaran Detox-naamio ja 1 krt/ vko May Lindstrom Problem Solver. Naamioiden jälkeen laitan yleensä kosteuttavan naamion, yleensä Weledan Wild Rose. Minulla on käytössä seerumina Juice Beautyn tapaus ylhäällä mainituista tuotteista.

  Viime kosmetologi-kerran jälkeen jäin siihen ymmärryksen, ettei työni ole tuottanut tulosta (tai siis, kyllähän sen jo naamastakin näkee). Tällä hetkellä tulehdusta jyllää iholla, vaikka olen sitä tunnollisesti hoitanutkin -etenkin kosmetiikan osalta. Nämä ovat niitä hetkiä, kun tunnen, etten minä ehkä ansaitsekaan hyvää ihoa, kun mikään, mitä teen ei riitä.

  • Koitan vastata nyt mahdollisimman yksinkertaisesti. Akne on ihosairaus, johon liittyy aina tulehdusta (iholla ja kehon sisällä). Kuinka paljon, se on yksillöllistä. Aknea on eri asteisia. Aknea aiheuttaa erityisesti Corynebacterium acnes -bakteeri. Rasvainen iho on eri asia, kuin akne. Se on ihotyyppi, jolle voi runsaasta talinerityksestä johtuen ilmestyä epäpuhtauksia ja ne voivat kehittyä akneksi asti, mutta akne voi puhjeta mille tahansa ihotyypille. Eli kysymyksen ”milloin on kyse pelkästä aknesta” voi muotoilla ennemminkin ”milloin on kyse pelkästä rasvaisesta ihosta”? Vastaus: kun epäpuhtauksia ei ole huomattavan paljon ja ne eivät ole tulehtuneita ja kipeitä. Tulevassa kirjassani käyn ihotyypit perusteellisesti läpi, sillä rasvaistakin ihoa on kahta eri tyyppiä. Sinun kohdallasi kyseessä on akne (kävin lukemassa esittelysi ja katsoin kuvan).

   Kirjassani esittelen myös erilaiset näppytyypit. Talitukkeumat voivat siis tulehtua paineen vaikutuksesta tai ne voivat olla umpikomedoja (tukkeumia) tai avokomedoja (mustapäitä). Kuten tekstissä mainitsin, voi talirauhastiehyen seinämä revetä paineen vaikutuksesta, jolloin syntyy valkopäinen finni.

   En pysty antamaan täsmällisiä ihonhoito-ohjeita tämän perusteella, sillä en tiedä kaikkia käytössäsi olevia tuotteita. Tuoterepertuaari tulee kuitenkin olla viisaasti ja johdonmukaisesti rakennettu ja hoitoon tulee sitoutua. Ennen kaikkea: hoito on itsesi hemmottelua ja arvostamista, koska ansaiset vain parasta, MYÖS TÄYDELLISEN IHON. Ja se lähtee tuntemisesta omassa sisimmässä. Siksi hoito ei voi keskittyä vain ulkoisiin seikkoihin tai ruokavalioon. Se on henkistä ennen kaikkea! Suosittelen lämpimästi vaikka ratkaisukeskeistä terapiaa omien henkisten lukkojen avaamiseksi (käyn semmoisessa itsekin, eli en täällä leimaa lukijoitani miksikään vajakeiksi. Terapeutti on kuin henkinen personal trainer). Kirsi Halla-Seppälä on ehkä maailman paras terapeutti.

   Ja sitten ruokavalio. Suosittelen tähänkin ammattilaista. Kun on kyseessä jokin sairaus, on ehdottomasti tehokkaampaa pyytää apua, kuin lukea ohjeita sieltä täältä. Tai ehkä olet sen tehnytkin, mutta kommentistasi sai kuvan, ettei muutos ole edennyt kovin menestyksekkäästi. Ammattilainen tukee sinua, aivan kuten kosmetologikin. Suosittelen kääntymään Annika Havasteen puoleen.

   Muista, että aina voi pyytää apua, eikä ongelmista, kuten iho-ongelmista tässä tapauksessa, tarvitse koittaa selviytyä yksin! Joukosta saa voimaa, aina ja erityisesti kun apuna ovat parhaat ammattilaiset.

 5. piu

  Olisi ihana saada samanlainen postaus ikääntyvästä ihosta. Miten nitistää rypyt, miten ehkäistä uusien syntymistä ja vanhojen syventymistä. Itselläni sellainen ja lisäksi otsaan tulee herkästi (jatkuvasti) pienen pieniä näppyjä, ei kipeitä, sellaista ”röhelmää ” ja juuri otsalla pahimmat rypytkin.
  Ihana lukea näitä postauksia, luen ja ahmin kaiken, vaikkei itse akne olekaan kiusanani.

 6. Anna

  Mulla on pitkä aknehistoria takia, mutta tällä hetkellä iho on hyvässä kunnossa kiitos hyvän ihonhoitorutiinin ja hormonaalisen ehkäisyn (koitin lopettaa sen, ja seurauksena oli megaluokan ihokatastrofi). Aknetaipumuksesta en varmaan koskaan pääse eroon, mutta nykytilanne (muutama näppy silloin tällöin) on sellaista luksusta verrattuna entiseen, että en jaksa stressata asiasta.

  Itse kokeilin erilaisia ruokavalioita ja lisäravinteita, mutta lopulta lääkekuuri (Roaccutan) yhdistettynä hormonaaliseen ehkäisyyn oli se, joka auttoi. Hienoa, että tuot esille eri tekijöitä, jotka vaikuttavat akneen, ja sen, että ihonhoidolla ja ruokavaliolla pystyy vaikuttamaan vain tiettyyn pisteeseen asti.

  Itse koen, että oman pintakuivan, tukkeumiin taipuvaisen ihon hoidossa sinun oppisi hellävaraisen puhdistuksen, runsaan kasvoveden ja sopivan ihoöljyn käytöstä ovat saaneet suurimman muutoksen aikaan. Jopa pahat aknearvet ovat haalistuneet lähes näkymättömiin. Yksittäisistä tuotteista juuri nuo mainitsemasi Sukin tuotteet (kasvovesi, kasvoöljy ja voide) olen havainnut tehokkaiksi. Konjac-sieni on myös toiminut loistavasti puhdistuksen tehostajana puhdistusmaidon kanssa.

  Nyt kun riesana on POD, eivät vanhat lempparituotteet Sukilta, Maylta ja Nyrilta tunnu sopivan. Onneksi on löytynyt muutama uusi lemppari, (mm. Ekovistan helokkiöljy ja Mia Höydön Lumous -seerumi) jotka ovat sopivan hellävaraisia, eivätkä tuki huokosia. Tatan öljyputsaria haluaisin kokeilla, luuletko sen sopivan kun iho herkistelee?

 7. Jenni

  Hei! Kysymykseni ei nyt liity tähän postaukseen mutta olisin halunnut Katja kysyä sinulta mitä voidetta suosittelisit lasten poskiin ns. pakkasvoiteeksi. Huomaa heti että ilmat ovat kylmenneet kun posket ovat karheat ja punoittavat. Meille laitettiin lapsena Vitalista poskiin talvella ennen ulos lähtöä mutta sitä tuskin suosittelet :). Tytöllä ( 1v) ympäri kehoa myös kuivia läikkiä ( ilmeisesti jonkin verran kutiseviakin) ja näihin olen käyttänyt Weledan white mallow voidetta sekä Sophie la giraffe baby oilia mutta teho ei ehkä näissä ole ihan riittävä. Osaatko vartalon iholle suositella jotain tehokkaampaa? Kiitos jo etukäteen!

 8. Jenni

  Hei, ihan mahtavaa kiitos! Kysyn nyt vielä kun lähdin kyselemään niin mikä olisi hyvä huulirasva lapselle kun huultenympärys punoittaa ja on kipeä? Käykö tuo Weledan ulkoilurasva siihenkin tarkoitukseen? 🙂

 9. Anna R

  Moi Katja! Olen saanut kasvot superhyvään kuntoon sun vinkeillä. Inhottavia horppanäppyjä tulee enää tosi harvoin. Olen siis vaihtanut puhdistusvaahdot- ja geelit maitoon ja kasvoveden hellävaraiseen (ja katsonut vähän tarkemmin, mitä öljyä naamaani laitan). Simple as that.

  Kasvot on siis ok, mutta voiko samoja vinkkejä soveltaa, jos selässä on aknenkaltaisia ongelmia? Millaisilla pesuaineilla suosittelet vartaloa tässä tapauksessa pestävän, ja millaisilla ei missään nimessä kannata pestä? Entäs rasvaus?

  Kaunista syksyä!

  • Puhdistusöljyt ja -balmit eivät ole vesiliukoisia, jos sisältävät vain öljyjä ja vahoja. Puhdistusmaidot ja -voiteet ovat vesiliukoisia, mutta niidenkin kanssa voi käyttää musliiniliinaa.

 10. Laura

  Olisin vielä kysynyt hieman tarkennusta tähän kattavaan hoitotuotteiden listaukseesi. Suositteletko aina käytettäväksi tuota Sukin balancing lotionia kosteusvoiteena? Se kun näyttää olevan päivävoide, käykö myös iltaisin kasvojen puhdistuksen jälkeen vai suosittelisitko eri voidetta aamu- ja iltakäyttöön?

  • Balancing Lotion sopii myös yökäyttöön, jos kosteusvoiteelle ylipäätään on tarvetta iltaisin seerumin ja öljyn jälkeen. Nyt toki alkaa olla jo niin kuiva ja kylmä, että voide on tarpeen useimmilla meistä myös illalla.

 11. Orvokki

  Hei!

  Akne palasi, kun jouduin lopettamaan e-pillerit ja minulle asennettiin ehkäisyimplantaatti noin 1,5 vuotta sitten. Olen saanut ihon melko hyväksi pelkän luonnonkosmetiikan voimin, mutta kaulassa, leuassa ja ajoittain poskissa olevat paiseet vain ovat ja pysyvät.
  Kävin lääkärissä ja minulle määrättiin Acnatac-niminen geeli 3kk ajaksi. Aloitin kuurin eilen. Pelottaa vaan, että tuo vain pahentaa tilannetta koska on kuivattava ja minulla on ongelmana myös melko kuiva iho. En tiedä, mitä muutakaan tosin tehdä, kun mikään ei tunnu auttavan.
  Roaccutan-kuuria minulle ei varmaan edes annettaisi sillä akneni ei ole erittäin vaikea enkä tiedä haluaisinko sitä syödäkään.

  Onko muilla kokemuksia tästä Acnatac-geelistä ja mitä mieltä ovat minua paremmin tietävät, voiko tästä seurata vain lisää iho-ongelmia?

 12. Veeruli

  Hei!

  Olen yrittänyt kahlata eri postauksia, josko löytäisin vastauksia, mutta enpä nyt vaan onnistu löytämään. Luonnonkosmetiikka on kiehtonut aina, mutta en sen syvällisemmin ole aiheeseen milloinkaan perehtynyt – ennen kuin löysin blogisi. Ennen kuin huomasinkaan, oli peilikaappiin jo muuttanut vähän Tata Harperia ja pari muuta purnukkaa.

  Muutaman viikon ajan olen putsannut kasvot Tatan puhdistusöljyllä, sen jälkeen pyyhkinyt samaisen merkin kasvovedellä. Kolmanneksi Essen hoitoseerumi ja viimeisenä Neal´s Yard Remedies Rose Facial Oil Kasvoöljyä muutama pisara. Iho on tuntunut älyttömän pehmeältä ja joustavalta. Ihoni on normaali, en ole koskaan kärsinyt näppylöistä tai muista iho-ongelmista. Paitsi nyt. Muualla kasvot loistavat, mutta otsaan on puhjennut aivan tajuton määrä pieniä näppylöitä. Kysymykseni kuuluukin, missä mahdoin mennä vikaan? Mikään muu kasvojen hoidossa/ruokavaliossa/elämässä/universumissa ei ole muuttunut näinä parina viikkoina. Kiitos superisti, jos kerkeät vastaamaan. Kiitos myös upeasta ja inspiroivasta blogistasi, on ollut kuin myöhäinen joululahja!

  • Ei tule mieleen mitään muuta kuin puhdistusreaktio. Näitä tapauksia öljyputsariin siirtymisestä löytyy jonkin verran. Seurailehan tilannetta, pitäisi kyllä hävitä parissa kuukaudessa. Otahan käyttöön myös mieto hedelmähappokuorinta. Esim. Juice Beautyn Blemish Clearing.

 13. Hanna

  Hei Katja!

  Olen tutustunut blogiisi ja niihin postauksiin, jossa suosittelet luonnonkosmetiikan tuotteita hormonaaliseen akneen. Olen kärsinyt finneistä ja suurista hormoninäpyistä lähes 10 vuotta, ja nyt alkaa olla mitta hieman täynnä. Lähinnä suurin ongelma on ollut suun ympärillä olevat näpyt.
  Nyt olen käyttänyt 2vkon ajan tata harperin detox putsaria, juicen puhdistavaa seerumia, pain tasapainottavaa kasvovoidetta ja absolutionin kasvoöljyä iltaisin, sekä supermoodin hedelmähappokuorintaa ja naamiota kaksi kertaa vkossa. Puhdistuksen yhteydessä käytän joko musliiniliinaa tai konjac-sientä vaihdellen. Nyt kasvoni on räjähtäneet ihan näpyille oikeastaan koko kasvojen alueelle. Onko tämä nyt puhdistusreaktiota vain? Miten kauan tuotteita pitää käyttää, että näkee onko niistä hyötyä omalle iholleni. Vai olenko valinnut ihan vääriä tuotteita. Sitten vielä tarkistan, että kuuluko tata harperin detox putsarista jäädä sellainen öljyinen fiilis/kalvo iholle putsauksen jälkeen?

  • Jos iholla on kipeitä näppyjä ja tulehtuineita finnejä, älä käytä musliiniliinaa tai konjac-sientä, vaan huuhdo putsari pois kevyesti vedellä emulgoiden (levitä putsari kuivalle iholle, hiero hellästi kasvoille ja ota lopuksi sormiin vettä ja pyörittele kevyesti iholla, toista kunnes putsari on huuhtounut pois) ja pyyhi sen jälkeen iho kevyesti kasvovedellä. Kokeile 1-2 x viikossa kasvojen höyrytystä Dr. Hauschkan yrttikasvohöyrykylpytiivisteen kanssa ja käytä sen jälkeen iholle puhdistava savinaamio, kuten May Lindstromin Problem Solver tai Mahalon Pele Mask. Jätä hedelmähapot hetkeksi tauolle. Hyvä puhdistava seerumi on Kypriksen Clearing Serum. Ihon kunto voi aluksi pahentua uusista tuotteista, eli tulla puhdistusreaktio. Yleensä parantuminen lähtee otsalta ja viimeisenä leuan ja suun alueen näpyt. Vältä kaikkea mekaanista hankausta iholle. Ihon paraneminen voi viedä pitkäänkin, mutta 2kk aikana pitäisi nähdä mihin suuntaan kunto menee.

 14. Ella

  Hei Katja!
  Pari kuukautta sitten ihoni tulehtui ja ennestäänkin ihollani tuttu akne palasi kasvoilleni raivokkaasti. Käytössäni on ollut sukin tuotesarja aknen hoitoon reilun kuukauden ajan, jonka olenkin todennut toimivaksi myös herkälle iholleni.
  Ongelma tällähetkellä on kuivuus. Iholla on vieläkin tukkeumia ja epäpuhtauksia, jotka tuntuvat vain pahenevan kuivuuden lisääntyessä. Myös kylmä viima ärsyttää ihoa entisestään. Miten akneihoa voisi suojata pakkaselta kuitenkaan tukkimatta sitä?

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>