Body & Mind

Jooga elämän muuttavana harjoituksena

Body & Mind | 10.12.2016 | Katja Kokko

dsc_2492

Ihanan Musla-blogin Mia on yksi joogaoppilaistani. Hän aloitti astangajoogan alkeiskurssillani viime syksynä ja jatkaa nyt talvella alkeisjatkoryhmässä. Mia kirjoitti blogiinsa aivan ihanan jutun siitä, kuinka astangajooga muutti hänen elämänsä, suosittelen lukemaan Mian kokemukset joogasta.

Olen ollut tällä viikolla Petri Räisäsen ja Juhan Javanaisen astangaintensiivillä ja viikko on ollut täynnä oivalluksia. Kiitos yin joogan, olen löytänyt astangaharjoitukseeni aivan uudenlaisen ja ihmeellisen pehmeyden. Olen tehnyt harjoitustani semmoisella nautinnolla, ettei ihan heti muistu mieleen, olenko joskus kokenut vastaavaa. Jooga on niin mahtava harjoitus, siinä ei tule koskaan valmiiksi tai perille. Kehosta nousee esille kipuja, tunnelukkoja avautuu, kivut paranevat ja välillä on kausia, kun mitään ihmeellistä ei tapahdu. Astangajooga on mahtavan terapeuttinen harjoitus, jossa puhdistuvat sekä keho että mieli. Se muuttaa ihmistä väkisinkin ja vaikuttaa elämän kaikilla osa-alueilla.

Kun luin Mian kirjoitusta, pysähdyin ajattelemaan, kuinka astangajooga on muuttanut myös oman elämäni. Tiesin sen välittömästi jo alkeiskurssilta lähtien, vaikka en tietenkään osannut aavistaa, mitä kaikkea elämässäni lähtisi tapahtumaan sen myötä. En osaa edes kuvitella, millaista elämäni olisi, jos en olisi koskaan aloittanut joogaa. Se on epäilemättä suurin teko, mitä olen koskaan tehnyt hyvinvointini, terveyteni, onnellisuuteni ja elämäni suunnan eteen.

dsc_2197

Jooga on tuonut minulle erittäin paljon itseluottamusta lisää. Koko itseluottamukseni on lähtenyt rakentumaan uudelleen sen myötä. Sen kautta olen löytänyt sellaisen sisäisen voiman, mitä en tiennyt itsessäni olevan. Se on muuttanut suhdetta kehooni, sen miten itseni kannan. Se on ollut turvani ja terapiani silloin, kun elämässä on vedetty matto jalkojen alta tai sydän särjetty. Sen mukana tuoma maailmankatsomus on jollain tavalla mukana kaikessa, mitä teen työkseni. Toisaalta se on tehnyt hyvin nöyräksi, saanut tajuamaan, että emme taida koskaan olla valmiita tai perillä (vaikea sanoa 33-vuotiaan elämänkokemuksella onko asia näin). Se on tuonut todella paljon ymmärrystä, avoimuutta ja rehellisyyttä elämääni. Ennen kaikkea se on lisännyt myötätuntoa. Ei pelkästään niitä kohtaan, joita kohtaan ehkä muutenkin tuntisimme myötätuntoa, vaan myös tekemiämme virheitä kohtaan, koska niitä tekee meistä ihan jokainen. Virheiden tekeminen voi laukaista aivan järjettömän määrän häpeää ja kipua meissä, ja itse koen, että myötätunto itseä ja toisia kohtaan on se avain, joka auttaa käsittelemään häpeää ja kipua, jotta ne eivät varastoituisi kehoon ja ilmenisi lopulta fyysisinä oireina. Varastoimme väkisinkin elämämme aikana erilaisia tunteita kehoomme, mutta joogan asanaharjoitus auttaa puhdistamaan niitä lempeällä tavalla, kuten Petrikin sanoi tänään workshopissa.

dsc_2316

Innostuin pohtimaan tätä aihetta nyt enemmänkin, sillä koko tämä viikko on ollut kaikessa surussa, tunnemyllerryksessä, väsymyksessä, unettomuudessa ja voimattomuudessa uskomattoman inspiroiva ja oivalluksia täynnä oleva matka itseeni, oman kehoni ja asanaharjoituksen kautta. Mutta nyt keitän pienet iltapäiväkahvit ja jatkan muiden hommien parissa ennen illan X-Factor finaalia. En tiedä saanko pamppailevaa sydäntäni millään konstilla rauhoitettua, sillä jännitän Saaran puolesta niin paljon! Tiesin alusta saakka, että tuo upea nainen menee pitkälle ja toteuttaa unelmansa, eikä uskoni ole ollut koetuksella kertaakaan, ei lähelläkään.

Ainiin, mainos! Talven astangajoogan alkeiskurssillani ja miesten joogassa on vielä tilaa, jos jota kuta kiinnostaa lähteä kenties elämänsä muuttavalle matkalle. Lisätietoa löydät tästä bloggauksesta ja kursseille voi ilmoittautua täältä.

dsc_2318

Kuvat Denis Vinokur

Avainsanat: , , , , , ,