Body & Mind

Tyyneyttä ja turvaa yin joogalla

Body & Mind | 6.12.2016 | Katja Kokko

dsc_1084

Afrikan reissu osoittautui olevan paljon muutakin, kuin unelmieni täyttymys nähdä ja kokea Afrikan upea luonto, safari, villieläimet ja elämäni paras joogaretriitti. Reissu merkitsi minulle vieläkin enemmän, nimittäin tapasin retriitillä upean naisen, jonka kanssa kohtasimme, kuin sielunsisaret. Uskon, että kohtaamme elämämme aikana monia ihmisiä, jotka koskettavat meitä, ja joilla on erityinen merkitys matkallamme.

Magdalena Mecweld saattaa olla joillekin teistä tuttu nimi, mutta minä en tiennyt hänestä mitään ennen retriittiä, enkä ollut koskaan kuullut hänen nimeään. Magdalena on Ruotsissa erittäin tunnettu yin jooga opettaja, joka on kirjoittanut aiheesta todella hyvän, mielenkiintoisen ja käytännönläheisen teoksen. Kirja on julkaistu ruotsiksi ja englanniksi ja ilmestyessään se oli Ruotsissa best seller. Lisäksi Magdalenalla on maailman nerokkain yin jooga aplikaatio (myöskin ruotsiksi ja englanniksi), jonka avulla jokainen voi tehdä harjoitusta kotona hänen opastuksellaan. Tällä hetkellä Magdalena kirjoittaa kirjaa restoratiivisesta joogasta.

dsc_0060

Yhtenä iltana retriittimme ohjelmaan kuului yin jooga tunti, jonka Magdalena piti meille. En ole koskaan kokenut vastaavaa turvallisuuden tunnetta, kuin tuon tunnin aikana (olen tehnyt yin joogaa aiemmin kotona, käynyt muutamilla yin joogatunneilla ja pitänyt astangaoppilailleni pari hyvin lempeää yin jooga harjoitusta antaakseni heille työkaluja kehon avaamiseen, mutta vastaavaa kokemusta en ollut ennen saanut). Harjoitus teki minuun todella, todella syvän vaikutuksen. Olen hyvin voimakkaasti kehoni kautta kokeva ja kehosta informaatiota ammentava ihminen, ja sain harjoituksen kautta kosketuksen johonkin semmoiseen turvaan, mitä olen pitkään etsinyt. Yin joogan myötä meditaatioon siirtyminen kävi täysin luonnollisesti, kuin itsestään. Löysin vihdoin ja viimein tavan olla meditaatiossa, joka on minulle luonnollisin. Puhtaan olemisen täydessä rauhassa.

dsc_0059dsc_0064

Kävimme Magdalenan kanssa antoisia keskusteluja joogasta yleisesti, astangajoogasta, yin joogasta, ruokavaliosta, elämästä, kirjan kirjoittamisesta ja monista muista asioista. Jaoimme paljon samanlaisia kokemuksia. Oli suurenmoista kohdata itseäni vanhempi ja kokeneempi ihminen, joka tuntui kuin sielunsisarelta. Aivan kuin olisin katsonut vanhempaa itseäni peiliin. Jo ennen kuin olimme edes jutelleet, pistin merkille, miten hämmentävän paljon tunnistin hänessä samoja piirteitä ja samanlaista energiaa, kuin itsessäni. Kehotyypiltämme olemmekin molemmat pittoja, joten ei ihme, että energiamme kohtasivat. Vaikka ei edes sama kehotyyppi aina takaa sitä, että jonkun kanssa kolahtaa aidosti. Magdalena puki myös sanoiksi idean seuraavasta kirjastani ja se aukesikin mielessäni täysin kirkkaana tuijottaessani loputonta savannia horisonttiin safariautomme kattoluukusta matkalla Mombasaan. Nyt muhittelen, missä välissä on oikea ajankohta aloittaa uusi projekti.

dsc_0063

Yin jooga jäi matkan jälkeen osaksi elämääni paluusta lähtien päivittäin, useina päivinä jopa kahdesti. Luomien poiston vuoksi en voinut harjoitella astangaa kuukauteen ennen matkaani ja tunsin, ettei energia virtaa kunnolla, koska en liikuttanut kehoani tarpeeksi. Pakarani olivat olleet todella tukossa koko syksyn (uuden työhuoneen tuoli yhtenä syynä ja se saakin vaihtua kunnon satulatuoliin nyt) ja lopulta kipu äityi niin pahaksi, että alaselkäni meni totaalisen kramppiin. Onneksi olen kerran selän hajoamisen kokeneena saanut työkalut sen kuntouttamiseksi, enkä vaipunut epätoivoon tälläkään kertaa, mutta yin joogalla ja Magdalenan aplikaation avulla löysin selkäkivun parantamiseen ihan uuden ulottuvuuden. Ihanaa, nautinnollista, irtipäästämistä, meridiaanien avaamista, rentoutumista, meditaatiota. Tiedän, että tämä johtaa jonkin täysin uuden äärelle. Tämän aamun harjoituksessa en tuntenut selässä enää mitään merkkejä kivusta. Petri Räisäsen ja Juha Javanaisen astangajoogaintensiivi alkaa juuri sopivasti huomenna ja kestää sunnuntaihin asti. Ensi viikolla jatkuu uintitreenit Lauran kanssa. Odotan innolla tätä tutkimusmatkaa omaan kehooni, mitä se tuokaan taas tullessaan. Lisää eväitä paitsi itselleni, myös omaan ohjaamiseeni.

dsc_0065dsc_0066dsc_0067

Magdalenan tapaamisella oli varmasti monia merkityksiä minulle, joista osa liittyy minun itseni tuntemiseen ja omaan henkiseen kasvuuni, osa puolestaan työhöni. Varmaa on se, että yin jooga tulee astangajoogakursseilla opetukseeni mukaan. Se on täydellistä vastapainoa astangalle ja sen avulla oppilaani saavat lisää työkaluja kehon avaamiseen. Lisäksi haluan auttaa oppilaitani löytämään vielä enemmän rauhaa ja turvaa omasta itsestään, sillä sitä moni meistä kaipaa, mutta etsii itsensä ulkopuolelta. Myöhemmin aion ottaa yin joogan säännölliseen viikkotuntiohjelmaan. Lisäksi haluan tuoda Magdalenan Suomeen pitämään kaikille avoimen workshopin, sekä yin joogan opettajakoulutuksen. Nainen vain on niin buukattu, että ihan heti kursseja ei voida odottaa. Ei ehkä vielä koko ensi vuonna.

Suosittelen todella lämpimästi Magdalenan kirjan tilaamista ja aplikaation lataamista, jos kaipaat lisää työkaluja oman kehon avaamiseen, rauhoittumista sekä porttia meditaatioon. Yin joogassa ei tarvita välineitä, mutta bolsteri, vyö ja meditaatiotyyny tekevät siitä vielä ihanampaa. Tilasin omani kuvassa näkyvät Magdalenan suosituksesta ruotsalaiselta Nyttadesignilta, joka käyttää tuotteissaan eettisiä luomumateriaaleja.

Seuraavat astangajoogakurssini alkavat 9.1.2017. Alkeiskurssilla ja miesten joogassa on vielä hyvin tilaa, alkeisjatkokurssilla puolestaan enää yksi paikka. Löydät lisätietoa kursseista täältä ja voit varata paikkasi kätevästi verkkokaupassa.

Ps. Samalla sekunnilla, kun olin painamassa julkaise-nappia, Magdalenalta tuli viesti, jossa hän pyysi kuvaa meistä uutiskirjettään varten, jonka oli lähettämässä samaan aikaan. Haha, kutsuisin tätä synkassa olemiseksi!

dsc_0057

Kuvat Katja Kokko

Kirja saatu Magdalenalta

Avainsanat: , , , , , , ,