Beauty

Lempeää hoitoa hiuspohjalle

Beauty | 4.12.2016 | Katja Kokko

dsc_0016

Yhteistyössä Naturelle.fi, sisältää tarjouksen

Olen kirjoittanut useasti kutisevasta hiuspohjastani, jolle ei tunnu sopivan kuin yksi ainoa luonnonkosmetiikkamerkki. Siksi olen kymmeniä eri shampoita testattuani luovuttanut ja luottanut pitkäaikaisessa käytössä hyväksi todettuun merkkiin.

Saatatte siis arvata, että pyörittelin silmiäni, kun sain haasteen kokeilla englantilaisen Tabitha James Kraanin hiustenhoitotuotteita. Olin todella skeptinen tuotteiden suhteen, sillä olihan minulla niistä kokemusta jo tasan vuoden takaa. Tuotteissa ei tosin silloin ollut mitään vikaa, mutta palataanpa siihen tuonnempana.

Voit lukea tuosta vuoden takaisesta postauksesta kaikista tuotteista hyvin yksityiskohtaisesti, mutta kerrataan kenties tärkein pointti Tabithan tuotteista tässä välissä: shampoo kulkee nimellä hiustenpuhdistaja, koska se ei sisällä lainkaan voimakkaasti peseviä aineita, detergenttejä. Puhdistavat aineet ovat sen sijaan mietoja ja hellävaraisia, eivätkä ärsytä ihoa, eli tässä tapauksessa hiuspohjaa, eivätkä pese sen omaa sebumia pois. Tabithan hiusputsarista tunteekin välittömästi, että se on huomattavasti hellempi, kuin useat muut luonnonkosmetiikan shampoot. Minulle on kuitenkin edelleen mysteeri, mitkä pinta-aktiiviset aineet, eli surfaktantit, kutittavat päänahkaani ja mitkä eivät. Sulfaatit ja Cocamidopropyl betaine kutittavat varmuudella, mutta muuten en ole onnistunut jäljittämään kutinan syytä, ainoastaan sopimattomia tuotteita. Keskusteltuani aiheesta kosmetiikan kemian asiantuntijan, Maria Nykäsen kanssa, tulimme siihen tulokseen, että syy on todennäköisesti surfaktanttien määrässä ja kokonaisuudessa, johon ne on sekoitettu.

tabitha2

Olen pessyt yläasteikäisestä saakka hiukseni joka päivä. Siis joka ikinen päivä. Voitte siis kuvitella, kuinka herkistynyt hiuspohjani on ollut, kun olen hinkannut sitä yli kaksikymmentä vuotta pesevillä aineilla, päivittäin. En voisi kuvitellakaan puhdistavani kasvoja enää pesevillä aineilla, mutta päivittäiseen hiustenpesuun olen ollut täysin koukussa, sillä tiedättehän: kun kuontalon totuttaa moiseen, se myös rasvoittuu siihen tahtiin, että hiustenpesuväliä on todella työlästä pidentää ja pesujen välillä kutina on sietämätöntä. Olen kokeillut vuosien varrella pesuvälin pidentämiseen vaikka mitä konsteja kuivashampoista suolasuihkeisiin, mutta muutaman viikon taistelun jälkeen olen aina palannut samaan vanhaan pesutyyliin. Asiaa ei ole lainkaan helpottanut myöskään hiustyylini, joka oli vuosia leikattu tiukasti malliin, johon ei sopinut huoleton elämä, vaan tukan piti olla tip top ja putipuhdas näyttääkseen hyvältä (kampausneuroosi, tiedän).

dsc_0007

Järjetön hiusten peseminen tuli käännekohtaan viime kesänä Balilla, kun Mariko alkoi letittämään hiuksiani. Lettien ansiosta pystyin olla pesemättä hiuksiani monta päivää. Kutina oli aluksi sietämätöntä, sillä hiuspohjaparka oli taatusti ihmeissään, kun hanat menivät kiinni. Pidempään pesuväliin totutellessa hiuspohja kutiaa, ja juuri tämän vuoksi en vuosi sitten jatkanut Tabithan tuotteiden käyttämistä pidempään, sillä koitin tuolloin pidentää pesuväliä Tabithan hiustenhoitofilosofian mukaisesti, mutta lopulta luovutin kutinan ja lässähtäneen kampauksen neuroosin vuoksi. Mariko myös huomautti Balilla, että hiuspohjani hilseilee! Se oli toinen syy ryhtyä pidentämään pesuväliä toden teolla. Olin yksinkertaisesti pessyt hiuspohjani pilalle. Puolitoista kuukautta Balilla kutrit letitettynä teki kuitenkin tehtävänsä: Suomeen palattuani jatkoin pidennetyllä pesuvälillä ja hiukset näkivät shampoota vain joka toinen tai kolmas päivä. Hiustenkasvatusprojektin ansiosta sain hiukset suttunutturalle, joten kevyt rasvoittuvuus ei näkynyt heti latistuneena kampauksena.

Olin kuitenkin jäänyt siihen uskoon, että hiuspohjani on todella herkkä, eikä kestä kuin yhden merkin tuotteita. Vasta nyt Tabithan tuotteiden kohdalla aloin miettimään jo ennen ensimmäistä pesukertaa, että onko perimmäinen syy kutinaan ollut kuitenkin usein toistuvan pesun herkistämässä hiuspohjassani, jonka vuoksi se on kestänyt pesua vain harvoilla aineilla? Mitä todennäköisimmin kyllä, koska näin käy myös iholle, kun sitä pesee geeleillä ja vaahdoilla, iho herkistyy.

dsc_0046

Takana on nyt kolme pesua Tabithan Golden Citrus Hair Cleanserilla ja arvatkaapa, onko hiuspohja kutissut lainkaan? No ei ole. Kyllä muuten nolottaa myöntää, että niin paljon, kuin saarnaan ihonhoidossa liian voimakkaasta pesusta, olen samaan aikaan tehnyt sitä hiuspohjalleni. Tabitha on toki tiennyt tämän viisauden jo vuosikaudet tuotteita suunnitellessaan pitkän kampaajauransa aikana. Hänen hiustenhoitofilosofiansa mukaan hiuksia ei todellakaan pestä joka päivä, ja sen vuoksi sarjasta löytyykin kuivashampoo, jolla on helppo pidentää pesuväliä.

tabitha

Yksi Tabithan periaatteiden kulmakivistä on hellävaraisen pesun lisäksi hiuspohjan ravitseminen ja kosteustasapainon ylläpitäminen (kuulostaako kenties tutulta ihonhoidosta?). Scented Organic Hair Oil onkin hiustenpuhdistajan ja hoitoaineen ohella sarjan tärkein tuote. Ylellisen luomuviljeltyjen öljyjen cocktailin muodostavat saflor-, ruusunmarja-, argan-, tyrni- ja kookosöljyt, joihin on sekoitettu gojimarjauutetta sekä geraniumin, ruusun, appelsiinin, benzoin, nerolin ja sitruunan eteerisiä öljyjä, tuoksu on aivan huumaava. Parantavien kivien voimaan uskoville kerrottakoon, että pullon pohjalle on sujautettu pieni ametisti tuomaan parantavaa ja positiivista energiaa. Pakko paljastaa, että allekirjoittanut on sipaissut tuota ravinnetiheää antioksidanttipommia salaa myös kasvoihinsa. Miksikäs ei?

Hiusöljyä voi käyttää hiuspohjan tehohoitona ennen pesua: pari painallusta öljyä hierotaan huolellisesti hiuspohjaan ja annetaan vaikuttaa puoli tuntia. Tämän jälkeen hiukset pestään Tabithan hiustenpuhdistajalla, joka poistaa ylimääräisen öljyn. Minä päädyin käyttämään kutinan pelossani öljyä hieman eri tavalla ja sekoitin sitä kädellä 1-3 painallusta suoraan hiusputsarin joukkoon. Hiuspohjani on suorastaan rakastanut tätä yhdistelmää.

dsc_0044

Tabithan hoitoaine toimii neljällä eri tavalla: perinteisenä huuhdeltavana hoitoaineena, hiuksiin jätettävänä hoitoaineena (jolloin se antaa myös hieman lämpösuojaa), kuivan ja hilseilevän hiuspohjan kosteuttamiseen, sekä muotoilutuotteena. Hoitoaine on koostumukseltaan ja toimivuudeltaan todella hyvä. Se sisältää pienen määrä kvatiksi luokiteltavaa kasvipohjaista ainetta (Cetrimonium Chloride), joita käytetään usein hoitoaineissa silottavana ja hiusta selvittävänä aineena. Kvatteja ei aiemmin sallittu luonnonkosmetiikassa niiden ympäristövaikutusten takia, mutta green chemistryn ottaessa huimia edistysaskelia, muutamat sertifikaatit ovat sallineet kasviperäisten, mahdollisimman ympäristöystävällisten kvattien käytön hiustenhoitotuotteissa. Kriittisimmät vastustavat moista joustavuutta, mutta itse en ole kokeillut vielä yhtään luonnonkosmetiikan hoitoainetta, joka täyttäisi tekniset vaatimukset ilman kvatteja. Hiukset eivät saa jäädä purkaksi pesun jälkeen. Siispä oma näkökulmani asiaan on, että mieluummin mahdollisimman luonnollinen hoitoaine pienellä määrällä kvatteja, kuin täysin synteettinen hirvitys.

dsc_0013

Tabithan tuotevalikoima täydentyi hiljattain kuivashampoon matkakoolla, joka on pakattu ison siroittimella varustetun pullon sijasta erittäin kätevään pumppupulloon. Juuri tämmöistä pakkausinnovaatiota olen kaivannut luonnonkosmetiikan kuivashampoisiin, kun aerosolipakkaukset eivät ole sallittuja. Tästä kauniista, kultaisesta pumppupullosta on erittäin helppo annostella kuivashampoota tasaisesti ja vähän kerrallaan. Valikoimasta löytyy oma kuivashampoo tummille ja vaaleille hiuksille erikseen.

Olen kirjaimellisesti hieman pyörällä päästäni tästä ihmiskokeesta ja sen tuloksista. En aio enää koskaan, KOSKAAN, palata takaisin entiseen hiuspohjan kidutukseen. Ja kun hiuspohja on tottunut mietoihin puhdistaviin aineisiin, aion niissä myös pysyä. Ja hiusöljyn sekoittamisessa shampooseen, mitä nerokkuutta itseltäni, heh! Mukavaa on myöskin se, että ihmiskokeen myötä löytyi hyviä tuotevaihtoehtoja yhden merkin sijasta. Tabithan kanssa jatkan kokeilujani todella mielellään.

Jos Tabithan tuotteet herättivät kiinnostusta, niin Naturelle tarjoaa tuotteista -20% alennuksen koodilla TJK20, joka on voimassa 19.12.2016 saakka.

Millaisia kokemuksia teillä on Tabithan tuotteista? Kiinnostaisi tietää onko täällä muita hiuspohjansa päivittäisiä kiduttajia ja alkaako teilläkin päänahka kutista, jos pesuväliä yrittää pidentää?

dsc_0018

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , ,