Inken purkkinurkka

Inken purkkinurkka: uusiksi mietityt luomivärit

Inken purkkinurkka | 16.11.2019 | Inke

Purkkinurkan Inke on lähtökohtaisesti meikittömän meikin ystävä, mutta tekee poikkeuksia omaan sääntöönsä tätä nykyä harva se päivä.

Minähän olen tälläkin tontilla julistanut olevani oikeastaan yksinomaan mudanvärisen luomivärin ystävä: sellaisen, joka syventää luomen omaa sävyä, tekee pientä varjoa katseeseen ja jota harjaantumaton silmä ei edes osaisi luomiväriksi sanoa. 12-nappiset paletit pölyttyvät meikkilaatikkoni pohjalla, itse saan niillä aikaiseksi vain liian meikattua tai jotenkin vähän turhan suttuista jälkeä.

Viimeiset viikot olen kuitenkin kimmeltänyt menemään päivästä toiseen, milloin punaruskein tai kuparisin, milloin kultaisin tai purppuraisin silmin. Mitäs hittoa tässä välissä tapahtuikaan?

No – Kosas tapahtui! Olen aiemmin hehkuttanut jenkkibrändin sävytettyjä kasvoöljytippoja, ja voisin hehkuttaa niitä vielä hieman lisääkin. Aivan parasta kamaa, jos kaipaa kaunista, reipastakin kuultoa ja vain kevyttä ihon sävyn tasoitusta! Brändi muuten syyllistyi taannoin kielikikkailuun ja kirjoitti puhtaasti visuaalisista syistä ruotsalaisella å:lla. Täällä Pohjolassa moka oli tietysti hauska, kun nimen merkitys muuttui jostain kryptisestä ”viittä persoonallisuuden kerrosta eli kosaa” -tarkoittavasta selityksestä (tää on ilmeisesti joku joogajuttu, Katja osaa varmaan selittää koska minä en!) ruotsia ymmärtävien silmissä ”lehmäkastikkeeksi”, ko-sås.

Mutta niin, osaavatpa nuo muutakin tehdä kuin meikkivoiteita ja nimenmuutoksia. Nimittäin luomivärejä! Kosas lanseerasi nestemäisten luomivärien sarjan ja nimesi ne tuotelupauksen mukaan. 10 Second Eyeshadow -luomivärien levittämisen pitäisi nimittäin onnistua ihan tuosta noin vaan.

Huulikiiltotuubin kaltaisiin applikaattoriputeleihin pakatut luomivärit ovat koostumukseltaan todella nestemäisiä. Ja kun sanon nestemäisiä, tarkoitan vettä – kauniisti kimmeltävää, värillistä lirua. Ajatuksen tasolla tämä ehkä kuulostaa aavistuksen katastrofaaliselta, mutta voin vannoa ja vakuuttaa, että käytännössä tämä todellakin TOIMII. Siis miksei valtaosaa luomiväreistä tarjoilla tällaisessa muodossa?!

Ja kuinkas näitä sitten käytetään? No, helposti. Periaatteessa homma hoituisi ihan sormella vaan, mutta itse olen tykännyt käyttää apuna paria erilaista sutia. Ensin luomivärituubia ravistetaan napakasti ja huolellisesti, jonka jälkeen väriä levitetään pakkauksen omalla applikaattorilla liikkuvalle luomelle. Itse olen tykännyt käyttää näitä vesivärimäisiä sävyjä ihan koko luomelle monochrome-tyyliin: vain yksi väri, levitettynä liikkuvalle luomelle ja alaripsien tyveen.

Väri on tässä kohtaa vielä melkoisen märkää, joten sitä kannattaa lisäillä maltillisesti, väriä kun voi kerrostaa. Kun luomiväriä lähtee levittämään sormella tai pehmeällä siveltimellä, tapahtuu jänniä juttuja. Vesi nimittäin auttaa väriä levittymään luomelle tasaisesti ja kauniisti häivyttäen. Levitettäessä neste haihtuu ja jäljelle jää yllättävänkin tiukasti luomella istuva puuterinen pinta. Tuotteessa on hieman alkoholia, ilmeisesti se haihtuu, kun pääsee kosketuksiin ilman kanssa. Luomia tuo ei kuitenkaan ole minulla kuivattanut.

Lopputulema luomilla ei siis ole lainkaan voidemainen, jonka vuoksi väri ei myöskään kerry luomen juonteisiin päivän mittaan oikeastaan pätkääkään. Mitään pohjustusaineita en alle myöskään laita – joskus olen ajatuksissani saattanut pyyhkäistä meikkivoiteet ja puuterit myös luomivärin alle, mutta en osaa sanoa, muuttavatko ne ne asiaa suuntaan tai toiseen. Väri vain pysyy tosi hyvin ja jos se hieman kuluukin päivän mittaan, niin sittenkin enintään kivasti häivyttyen.

Itse tykkään levittää väriä pakkauksen applikaattorilla reilun viivan liikkuvan luomen alareunaan. Sitten nappaan pehmeän luomivärisiveltimen, jolla levittelen värin liikkuvalle luomelle. Pyyhkäisen applikaattorista väriä aivan aavistuksen myös alaluomelle ripsirajaan, ja sivelen rajan tasaiseksi samaisella siveltimellä. Tämän jälkeen tartun häivytyssiveltimeen ja hinkuttelen värin rajat vielä pehmeiksi kauttaaltaan. Jos tuntuu siltä, että kaipaan syvempää väriä, toistan koko homman alusta uudelleen vielä kerran tai pari. Todettakoon, että etenkin vaaleampien sävyjen kanssa homman saisi hoidettua sorminkin, mutta nyt kun kerrankin tunnen olevani luomivärisivelten herra ja lopputulos ei ole silkkaa suttua tai muutoin hirveää, käytän niitä apunani ihan vaan silkasta meikkaamisen ilosta.

Sävyjä on tällä hetkellä olemassa 8 kappaletta – plus yksi rajoitetun erän sävy, jota saa ainoastaan joulusesonkiin valmistetussa kolmen sävyn lahjapakkauksessa. Rakkaudestani näihin luomiväreihin jotain kertonee se, että minulla on niitä tällä haavaa neljä. Tilasimme ensin Purkkinurkka-testiin kauniin kuparisen Copper Halon sekä villin kortin, purppuraisen Fahrenheitin.

Kun luomivärit saapuivat, testailin niitä muutaman päivän aivan riesaksi asti Katjalle viestejä ja huonoja meikkiselfieitä lähetellen. Enpä muista milloin viimeksi olisi jostain meikkituotteesta päässyt näin totaalisesti yllättymään ja innostumaan! Pari viikkoa pystyin hillitsemään itseni, mutta sitten uteliaisuus vei voiton ja päädyin tilaamaan myös ne kaksi muuta ihanaa sävyä, jotka jäivät vielä kauppaan niitä kahta ensimmäistä valintaa arpoessani.

Nyt jo melko laajalla otannalla Kosas-luomareita testailtuani voin kertoa, että myös kultainen Supreme ja pronssisen punaruskea Element ovat upeita sävyjä nekin. Suurempia eroja käytettävyydessä en ole eri värien välillä havainnut, mutta jos nyt olisi ihan pakko jotain sanoa, niin totean, että purppuraisen, muita vähemmän helmiäispitoisen sävyn levittämisen parissa tulee käytettyä yleensä pieni hetki muita pidempään. Sekin toki voi johtua siitä, että miellän sen ihan eri tavalla väriksi kuin nuo metallinhohtoiset.

Omien valintojeni lisäksi 10 Second Eyeshadow -väreistä löytyy sähkön- ja vaaleansiniset värit, vaalea samppanjansävyinen helmiäinen sekä hento laventeli. Ja ai niin, se rajoitetun erän joululahjasetin väri, joka vaikuttaisi olevan hopeanhohtoinen. Tavallaan tuo tummansininen ja samppanjansävyinen kiinnostaisivat, mutta rajansa kaikella! Seuraavan kerran asioin luomivärikaupoilla vasta kun kehittävät sarjansa jatkoksi kauniin armyvihreän ja täydellisen mudanruskean sävyn…

Outoa kyllä, tuotteen inci-lista ei sisällä mitään ehdottoman luonnonkosmetiikkaiskiellettyä – jotenkin kun jopa olettaisi, että tällainen innovaatio olisi kunnon kemikaalipommi? (Okei, muistelen, että Chanelin valikoimissa oli 2000-luvun alkupuolella kausimallistossa vastaavan kaltainen tuote, mutta se oli todennäköisesti silkkaa silikonia se.) Värien pigmenttien luonnonmukaisuudesta ei valitettavasti ole tarkempaa tietoa, mutta jos ei ole meikkiensä sataprosenttisessa luonnonmukaisuudessa aivan sataprosenttisen ehdoton, uskallan näitä kuitenkin luonnonkosmetiikkaa suosivallekin mennä suosittelemaan.

Jos siis haluaisit käyttää vähän näyttävämpääkin luomiväriä, mutta haluaisit onnistua pomminvarmasti heti ensimmäisellä yrityksellä, nämä luomivärit ovat just sun juttu. Ja saatatpa tykätä, vaikka olisitkin häivytysten hallitsija, varjostusten valtiatar, tai joku muu luomiväridruidi -– mitä näitä nyt on. Nämä ovat oikeasti just niin helppoja, että näitä voi käyttää myös arkiaamuisin. Okei, vähän yli 10 sekuntia saan aikaa levittämiseen kulumaan, mutta homma on valehtelematta valmis minuutissa-parissa.

Suomessa Kosasin tuotteita ei valitettavasti vielä myydä, mutta helpoiten niitä saa tällä haavaa tilattua Revolven verkkokaupasta, jossa tullit sisältyvät jo kassalla maksettavaan hintaan. Luomivärit vaikuttaisivat olevan tulossa piakkoin myös Naturismon verkkokauppaan.

Kosas 10 Second Eyeshadow: Supreme / Copper Halo / Element / Fahrenheit

Mikäli ei vielä käynyt selväksi: nämä ovat ehdottomasti lempparilöytöni meikin saralla (ja ehkä muutoinkin!) vuonna 2019! Aseella jos uhattaisiin, nimeäisin näistä lempparikseni Copper Halon – ainakin siitä on kyselty ehdottomasti eniten. Upeita kaikki, jokaiselle on toistaiseksi löytynyt käyttöä ja fiilistä. Kenties seuraavaksi uskaltaudun sekoittelemaan ja yhdistelemään sävyjä, näistähän voisi syntyä vaikka mitä mielenkiintoista!

Kiinnostaa kuulla: mikä on sinun lemppariluomivärisävy?

Avainsanat: ,