Inken purkkinurkka

Inken purkkinurkka: kauneusunivinkkejä

Inken purkkinurkka | 25.1.2020 | Inke

Purkkinurkan Inken lempikauneusvinkki toimii takuulla ja on vieläpä ilmainen.

* Tähdellä merkityt tuotteet saatu testiin.

Olen aina ollut kova nukkumaan. Nuorempana saatoin pitkittää nukkumaanmenoa, mutta aamulla uni maistui – nykyään taas kömmin arki-iltaisin nukkumaan heti kymmenen jälkeen. Näen oikeastaan joka yö hauskoja, eläväisiä unia, jotka useimmiten muistan vielä seuraavan päivän ajan. Ei siis ihme, että kölli kiinnostaa!

Unen laatu on minulla(kin) suoraan verrannollinen siihen, miten noin niinku muuten menee. Jos on huolia, en meinaa nukahtaa, vaikka väsyttäisi. Ja jos kierrokset nousevat stressin myötä liian kovaksi, herään yöllä kolmen neljän aikaan pyörimään tunteroiseksi. Tavallaan tämä on ärsyttävintä, mitä tiedän, mutta tavallaan olen ominaisuudesta varsin kiitollinen: kaipaan hyvää unta niin paljon, että havahdun tekemään näille asioille korjausliikkeitä viimeistään parin huonomman yön jälkeen. Uniani ette vie.

Hyvät unet eivät tietenkään ole itsestäänselvyys, ja olen kiitollinen, että olen saanut omani vakioitua suht helpoin keinoin. Päivän postauksen tarkoituksena ei kuitenkaan ole saarnata nukkumisen tärkeydestä (paitsi vähän) eikä varsinkaan ratkoa uniongelmia, jotka voivat olla monimutkaisiakin. Mielestäni riittävä määrä säännöllistä unta on kaikenlaisista kauneusvinkeistä miltei tärkein, helpoin ja varmaan myöskin edullisin! Mitkään naamiot, hoidot, vempeleet tai purnukat kun eivät ihmeitä tee, jos perusasiat ovat retuperällä. Ärsyttävän yksinkertaista. Liikunnasta olen aina valmis lintsaamaan, syön pääosin normaalin terveellisesti, vettä sentään juon (pitkällisen opettelun myötä) tarpeeksi – mutta nukkumaan suostun aina!

Koska on kiva satsata sellaiseen asiaan, josta jo valmiiksi pitää, olen viime aikoina panostanut nukkumiseen – tai oikeastaan kauneusuniin. Menitpä nukkumaan aikaisin tai puoliltaöin, heräätpä sitten viideltä tai viittä vaille viime hetkellä, tärkeintä on varmaan tässäkin asiassa löytää itselle sopiva rytmi ja juttu. Kenties näistä loppuvuodesta lupailemistani, kauneuskärjellä valituista nukkumisvinkeistä on iloa sinullekin, ja nukut tulevina öinä oikein poikkeuksellisen makeasti.

Luksustyyny ja ökytyynyliina

Koska viimeksi päivitit tyynysi? En moiti sinua, jos vuosia on päässyt vierähtämään useampi – sopivaa ja mukavaa tyynyä ei ole kovin helppo löytää. Mistä sitä oikeasti tietää ennen koenukkumista, ja miten tyynyn muka osaisi valita sänkykaupassa toppatakki päällä keskellä kauppaa vaivaantuneesti pötköttäen?

Oma vanha tyynynikin oli Tempur, mutta valintani koon ja mallin puolesta ei tainnut aikoinaan mennä ihan nappiin, ja oli tuo tyyny varmasti vuosien varrella lässähtänytkin. Tällainen lämmöstä ja painosta mukavaksi muotoutuva, tiivis ja jämäkkä palikka ei varmasti ole kaikkien juttu, mutta itse suosittelen sitä todella lämpimästi. Nyt kun minulla on itselleni oikeankorkuinen ja -muotoinen malli, pystyn nukkumaan ilman, että minun täytyy tunkea käteni tyynyn alle. Ja kappas, pitkään seuranani olleet niska-hartiakivut ovat häipyneet!

Tempur Millenium loksahtaa mukavasti hartioita vasten ja nappaa pään kannateltavaksi syleilyynsä. Uskon vakaasti, että tällainen muistivaahtotyyny on myös kasvoille hellävarainen: Tempur mukautuu kasvojen muotoihin, eikä naamassa näy tyynynpainaumia herätessä. Jos Tempur ei ole materiaalina tuttu, käy kokeilemassa – tätä on vaikea selittää, se pitää kokea!

Tietysti hyvä tyyny täytyy myös päällystää arvoisellaan tavalla, ja tämä on kieltämättä Tempur-tyynyjen ikävämpi puoli. Tottahan se on, että muhkea untuvatyyny näyttää kauniimmalta ja täyttää tyynyliinat kauttaaltaan! Mutta niin kauan kuin sänkyni ei ole ensisijaisesti kauniisti valokuvautuva, kutsuvan pehmoinen sisustusesine, olen valmis tekemään tässä pienen kompromissin. Mutta vain pienen: jos se ei näytä täydellisen hyvältä, ainakin se tuntuu siltä.

Oletko jo kokeillut mulperisilkkistä tyynyliinaa? Kannattaa! Silkki on materiaalina erityisen hellävarainen sekä iholle että hiuksille. Tukka ei mene niin helposti takkuun liukaspintaista, paksua silkkiä vasten levätessään, ja kasvotkin kuulemma kiittävät tyynyliinan sileää, pehmoista pintaa. Ja mikä parasta: silkki ei ime vaivalla levitettyjä yövoiteita kasvoilta ollenkaan yhtä hanakasti kuin janoisempi puuvilla!

Näitäkin on (tietysti) tarjolla tyyriimpänä bränditavarana, mutta omani olen tilannut varsin fiksuun hintaan Amazonista. Tyynyliinaa kannattaa vaihtaa ja pestä usein, vaikka sänkyyn (tietysti!) vain puhdistetuin kasvoin mennäänkin. Tilaa siis kerralla ainakin pari tyynyliinaa!

Haukotusapua tuoksusta

Olen syönyt nappulan melatoniinia paria tuntia ennen nukkumaanmenoa jo useamman vuoden ajan. Ehkä se toimii, ehkä kyseessä on vain placebo-efekti, mutta useimmiten kyllä haukottelen oikein makeasti kaavailtuna nukkumaanmenoaikanani melatoniinin otettuani. Kiireisinä aikoina saan siitä mielenrauhaa: kyllähän minua nyt nukuttaa, kun otin sen melatoniininkin. Stressatessani kun alan pelätä, etten nukahda enkä saa nukuttua – ja mielihän sitten toimii juuri sen pahimman pelon mukaisesti.

Niinpä olen varmuuden vuoksi tyynnytellyt hermojani myös rauhoittavalla aromaterapialla. Neal’s Yard Remediesillä on tähän tarkoitukseen oma, seesteinen ja rentouttava Night Time -tuoksusekoitus*, joka sisältää rauhoittavaksi tunnettua laventelia, tasapainottavaa vetiveriä sekä ruusua.

Tupruttelen tuoksua ilmaan Mujin diffuuserilla, jonka suurempi malli puskee ilmoille myös hieman vesihöyryä. Jos oikein haluaa paitsi rentoutua, myös hifistellä ihonhoidon saralla, voi kasvoilleen levittää hyarulonihappoa sisältävän seerumin ja nostaa diffuuserin tupruttamaan yöpöydälle sängyn viereen. Hyarulonihappohan sitoo kosteutta ja tarvitsee sitä toimiakseen toivotulla tavalla – tässäpä siis vippaskonsti talvikuukausiin! Korvatulpat estävät tietysti häiriintymästä kojeen pulputuksesta, mutta äänestä valittavaa aviomiestä en ole vielä osannut vaientaa. Niinpä joudun vielä toistaiseksi kosteuttamaan kasvoni toisella tapaa.

Täyspimennys unimaskilla

Silkkisten tyynyliinojen lisäksi innostuin tilaamaan silkkisen unimaskin, joka on auttanut minua nukkumaan entistäkin syvemmin ja paremmin. (Tai siis auttoi – otin joulukuussa korviini pari reikää lisää, enkä ole uskaltanut käyttää korvien taakse kiinnittyvää naamiota reiluun kuukauteen niitä parannellessani. Jotain saa, jostain luopuu..)

Unimaskin kanssa nukkumiseen täytyi totuttautua pieni hetki ja ennen kaikkea päästä eroon kaikenlaisista selittämättömistä pelkotiloista – kuten esimerkiksi siitä, ettei silmät peitettynä heti näe, jos sängyn viereen olisi sattunut hiipimään mörkö.

Rohkaistuttuani koin, että unimaskin myötä laskeutunut totaalinen pimeys auttoi minua nukkumaan, ja jos yöllä satuinkin heräämään, en päässyt vilkaisemaan herätysvalon näytöstä heijastuvaa kellonaikaa ja ahdistumaan siitä. (Niin joo, totta tosiaan – unimaskin myötä en myöskään päässyt heräämään herätysvalon sarastukseen. No, kuten sanottua – jotain saa, jostain luopuu. Ainakin se valo herätti koirat ja puolison, jotka puolestaan herättivät minut.)

Vetoapua yönaamiosta, kapselista sisäistä kauneutta

Yöllähän sitä on aikaa kasvonaamiolle, mutta tähän tarkoitukseen kannattaa valita siihen suunniteltu tuote. Itse olen tykästynyt Kora Organicsin Noni Glow Sleeping Mask* -naamioon, joka tehokosteuttaa kasvoja aloe veran ja hedelmähappojen avulla. Yönaamio kuulostaa sotkuiselta, mutta oikein käytettynä se ei sitä suinkaan ole: naamio levitetään puhdistetuille kasvoille hetki ennen nukkumaanmenoa ja annetaan sen imeytyä ihoon noin vartin verran ennen pään tyynyyn painamista.

Lepo näkyy kyllä kasvoilla muutenkin, mutta olen viime aikoina napsinut sisäistä kauneutta varmuuden vuoksi vielä purkistakin. Nukkumista laillani rakastava Neal’s Yard Remedies on kehitellyt yön tunteihin vielä oman kauneuslisänkin: Beauty Sleep Supplement -kapselit*. Ennen nukkumaanmenoa napattavaan kapseliin on pakattu tehoaineita ihon, kynsien ja hiusten hyvinvointia edistämään. mukana on muun muassa kosteuttavaa hyarulonihappoa, vitamiineja, mineraaleja ja sinkkiä.

Viimeinen silaus voiteesta

Vielä ennen kuin lamppu sammuu, käännyn yhden pienen purnukan puoleen. Sängyn vieressä olevalle ikkunalaudalle on päässyt (yllättäen sinnekin) kertymään melkoinen purkkimeri: jalat ja kädet kun tulee useimmiten rasvattua ennen nukkumaanmenoa. Mutta yksi purkeista on tarkoitettu varta vasten nukkumiseen – ja se on Frantsilan Rauhoittava Laventelisalva*. Viimeinen voitelu kuulostaa ehkä turhan dramaattiselta, mutta tämän voiteen sipaisu ohimoille ja ranteiden sisäpuolelle on viimeinen asia, jonka iltaisin ennen nukahtamista teen. Laventelin kerrotaan auttavan rentoutumaan ja nukahtamaan, joka voi hyvin ollakin totta. Lisäksi annan tällä pienellä rituaalilla itselleni luvan päästää irti päivän hössötyksistä, viimeisistä päässä pyörivistä asioista ja siirtyä unten maille.

Näin lueteltuna kuulostaa tämä nukkuminen kieltämättä melkoiselta kilpavarustelulta, mutta oikeasti nukkumiseen satsaaminen on melko leppoisaa ja huoletonta hommaa: tätä vartenhan ei tarvitse edes pysyä hereillä!

Mitkä ovat vinkkisi hyvään (kauneus)uneen?

Avainsanat: , ,