Beauty

Fermentoidut raaka-aineet kosmetiikassa

Beauty | 13.12.2017 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Whamisa

Mitä korealaiset edellä, sitä muu (kosmetiikka)maailma perässä. Etelä-Korea on ollut suunnannäyttäjä kosmetiikkamarkkinoilla jo vuosikymmenten ajan, vaikka korealaisesta ihonhoidosta onkin alettu puhua vasta aivan viime vuosina, ja korealaiset ihonhoitosarjat ovat rantautuneet vasta nyt Suomeen. Moni meistä ei edes tiedä kuinka moni oman purnukka-arsenaalin luottotuotteista on lähtöisin korealaisilta innovaattoreilta, kuten BB-voide (tosin BB-voide taitaa itse asiassa olla vuonna miekka ja kilpi tehty saksalainen keksintö, joka vain hautautui vuosikymmeniksi ennen kuin korealaiset keksivät sen uudelleen), CC-voide, puhdistusjauheet ja kaksoispuhdistus sekä uusimpana essence-hoitonesteet ja sheet maskit.

Siinä vaiheessa kun eurooppalaiset ja jenkkibrändit lanseeraavat omia versioitaan korealaisten keksinnöistä, tuovat korealaiset markkinoille jo uusia innovaatioita. Tuotekehityksen tahti on valtava ja kilpailu Koreassa on todella kovaa brändien kesken. Korealaisten naisten panostus kauneudenhoitoon ei todellakaan ole mikään myytti, vaan totisinta totta. Tätä ihmettä toivon pääseväni todistamaan paikan päälle jonain päivänä.

Tällä hetkellä trendijuoma kombucha valloittaa maailmaa. Ei varmaan tule yllätyksenä, että tämän fermentoidun terveysjuoman juuret juontavat Aasiaan yli kahden tuhannen vuoden päähän. Fermentoinnilla on 7000-8000 vuoden perinteet ruoan säilömisessä ympäri maailman ja kaikille ovat tuttuja ainakin hapankaali sekä hapankurkut. Aasiassa perinteisiä fermentoituja ruokia ovat esimerkiksi korealainen kimchi sekä japanilainen natto, eli fermentoidut soijapavut. Korealaiset ovat keksineet viedä fermentoinnin myös ihonhoitoon ja kun ottaa huomioon, mitä raaka-aineille tapahtuu fermentointiprosessissa, on niiden käyttäminen ihonhoitotuotteissa paitsi loogista, myös nerokasta.

Korealainen ihonhoitosarja Whamisa rantautui rytinällä Suomeen tänä syksynä. Kyseessä on maailman ainoa korealainen ihonhoitosarja, jonka kaikki tuotteet ovat sertifioitua luonnonkosmetiikkaa (Whamisalla on BDIH:n sertifikaatti). Muutama korealainen kosmetiikkasarja markkinoi itseään luonnonkosmetiikkana, mutta kun sarjoja tutkii tarkemmin, tulee huomanneeksi, että vain muutamalla tuotteella yhdestä sarjasta on sertifikaatti. Kannattaa siis olla tarkkana mitä netistä oikein tilailee.

Whamisan tuotteet ovat tehokkuudeltaan next level -luokkaa. Tuotteet eivät sisällä puhdistettua vettä, luomuviljeltyjen raaka-aineiden pitoisuudet ovat korkeat, aktiiviset avainraaka-aineet on fermentoituja, tuotteissa ei ole käytetty turhia teknisiä täyteraaka-aineita, joilla ei ole ihon kannalta mitään hyötyä, säilyvyyttä parantavat aineet ovat mietoja ja tuotteissa tuoksuvat hajusteiden sijasta raaka-aineet parin eteerisen öljyn lisäksi. Kaiken lisäksi Whamisa merkitsee raaka-aineluetteloihinsa kaikkien aktiivisten aineiden %-pitoisuudet, eli käytännössä he paljastavat merkittävän osan tuotteidensa resepteistä. Vastaavaa en ole nähnyt millään muulla sarjalla, joten tämä on ihailtavaa ja harvinaista läpinäkyvyyttä.

Whamisan tuotteet aktivoivat ihon mikroverenkiertoa ja toimintoja erittäin tehokkaasti, mikä auttaa ihoa pääsemään tasapainoon. Tämä näkyy parantuneena ihon kosteuspitoisuutena, ihon vahvistumisena, kirkastuneena ihon värinä, epäpuhtauksien vähenemisenä sekä ihon pinnan siloittumisena ja kiinteytymisenä. Vaikutus perustuu fermentoituihin raaka-aineisiin.

Fermentointi on ikivanha tapa säilöä ruokaa ja myös kosmetiikassa fermentoidut raaka-aineet auttavat parantamaan tuotteiden säilyvyyttä. Whamisa käyttää tuotteissaan myös muutamaa mietoa säilöntäainetta sekä luonnonkosmetiikassa säilyvyyttä parantavaksi aineeksi hyväksyttyä kasviuutteiden yhdistelmää: vuohennokanjuurta, pioninjuurta ja lakritsinjuurta, joilla on myös ihonhoidollisia vaikutuksia.

Fermentointi tarkoittaa maitohappokäymistä. Raaka-aineet hapatetaan Lactobacillus-bakteerien avulla hapettomassa tilassa. Tämä prosessi synnyttää mm. maitohappoa, entsyymejä, aminohappoja (mm. peptidejä), omega-3 rasvahappoja sekä moninkertaistaa raaka-aineiden sisältämiä ravinnepitoisuuksia kuten antioksidantteja. Prosessissa syntyvien entsyymien ansiosta raaka-aineiden sisältämät kemialliset komponentit (kaikki aineet maailmassa, myös luonnolliset, ovat kemiaa!) pilkkoutuvat pienemmiksi molekyyleiksi eli helpommin imeytyvään muotoon, jolloin iho pystyy ottamaan aineet paremmin vastaan hyötyen niistä kokonaisvaltaisemmin. Liian suuri molekyylikoko on hyvin usein monien raaka-aineiden imeytymisen esteenä.

Fermentoinnin synnyttämät aminohapot, erityisesti peptidit tukevat ihosolujen uusiutumista ja parantavat ihon kollageenisynteesiä. Kollageenisäikeet muodostavat ihon tukiverkon, joka estää ihoa repeytymästä. Kollageenin määrä ihossa alkaa vähentyä noin 30-vuotiaana ja peptidit ovatkin loistava kollageenia tukeva aine, mutta samalla ne muodostavat kosmetiikassa haasteen, koska ne on vaikea saada imeytymään ihoon. Fermentoinnin ansiosta iho pääsee hyötymään myös peptideistä.

Aminohappojen lisäksi fermentointi synnyttää maitohappoa, jota iho erittää myös luonnostaan. Ihon pinnalla olevan happaman hydrolipidikalvon eli happovaipan ansiosta ihon pH pysyy happamana. Ihon pH:ta (joka on noin 4,5) lähellä olevat happamat tuotteet auttavat ihon suojabarriääriä pysymään tasapainossa, jolloin iho pystyy suojautumaan haitallisilta bakteereilta ja säilyttämään kosteutta paremmin ihossa (eli alentamaan transepidermaalista kosteuden haihtumista). Happamassa ympäristössä ihon entsyymitoiminta pysyy yllä, jolla on puolestaan merkittävä rooli ihon uusiutumisprosessissa. Jos se häiriintyy esimerkiksi emäksisistä pesuaineista, iho kuivuu, sitä alkaa kiristää ja iho voi alkaa hilseillä. Tällöin iho alistuu myös iho-ongelmien puhkeamiselle.

Maitohappo luetaan alfahydroksi- eli AHA-happoihin. AHA-happoja on totuttu näkemään rakeettomissa kuorinnoissa, jonka vuoksi niiden vaikutukset ymmärretään liian yksipuolisesti. AHA-hapot vilkastuttavat kyllä ihosolujen uusiutumista ja kun pitoisuus on yli 3 %, tuotteella on kuoriva vaikutus. Tämä johtuu siitä, että ihosolujen uusiutuminen vilkastuu niin paljon, että ns. uusi ja heleämpi tulee näkyviin. AHA-kuorinta on mielestäni paljon enemmän kuin kuorinta, se on kuin kauneusbuusti iholle. AHA-hapot elvyttävät mikroverenkiertoa, supistavat ihohuokosia, buustaavat ihon omia toimintoja, tasapainottavat ihoa sekä siloittavat ja kiinteyttävät ihon pintaa.

Kun AHA-happojen pitoisuus on alle 3 %, ne toimivat humektantteina eli ihoa kosteuttavina aineina. Tätä ei moni tunnu tietävän. AHA-happoja sisältävissä tuotteissa täytyy siis aina huomioida niiden pitoisuus (ja kokonaisuus, mitä muita raaka-aineita tuote sisältää). Maitohappo, jota iho luonnostaan erittää ei  ole tärkeä pelkästään ihon pH:n tasapainottajana, vaan myös iholle kosteutta sitovana aineena. Humektantit ovat tärkeä raaka-aine kosmetiikkatuotteissa, mutta niille ei ole turhaan asetettu sallittuja rajoja: jos pitoisuus on liian suuri, vaikutus kääntyy itseään vastaan ja ne alkavatkin sitomaan kosteutta ihosta eli kuivattamaan ihoa. AHA-happojen kohdalla pätee myös nämä rajat: jos pitoisuus on liian suuri, ihosolujen uusiutumista vilkastuttava vaikutus on niin voimakas, että iho voi ärtyä ja alkaa kuivumaan.

Fermentoitujen raaka-aineiden ansiosta Whamisan tuotteissa on mietoja pitoisuuksia maitohappoa, jonka ansiosta iho saa maitohapon hyödyt hellävaraisesti, mutta vaikutukset näkyvät nopeasti. Kaikessa yksinkertaisuudessaan Whamisan tuotteilla ihon kosteuspitoisuus paranee, jonka seurauksena ihosta tulee tasaisempi ja täyteläisempi ja lisäksi ihon väri kirkastuu. Kuorintaa kaipaaville Whamisan valikoimasta löytyy Peeling Finger Mitt kuorintalaput, jotka sisältävät fermentoituja hedelmä-, kukka- tai siemenuutteita. Näissä uutteissa on luonnostaan maitohapon lisäksi myös glykolihappoa, AHA-happo sekin. Kuorintalaput ovat erittäin hellävaraisia ja vaikka en tiedä tarkkaa AHA-happopitoisuutta, veikkaan sen olevan 3-5 % luokkaa.

Vielä yhteenveto maitohaposta: mielestäni on paitsi nerokasta, myös tehokasta käyttää iholle ensinnäkin aineita, joissa maitohappo on syntynyt luonnollisesti eikä se ole keinotekoisesti valmistettua, ja toisekseen pitää pitoisuudet erittäin mietoina, mutta sisällytettynä iholle jätettäviin tuotteisiin sen sijaan, että iho saa ”shokkihoidon” voimakkaasta AHA-happokuorinnasta.

Koska Whamisan tuotteet ovat ihon toimintoja aktivoivia, ne eivät sovi kaikille. Iho, joka kaipaa rauhoitusta, usein ärtyy aktivoivista tuotteista. Tuotteiden sopivuus iho-ongelmien hoitoon on yksilöllistä, mutta nyrkkisääntönä sanoisin, että iho-ongelmat, joille en suosittele Whamisaa ovat POD, rosacea, selkeästi tulehduksellinen ja herkkä akne sekä tulehtunut atopia. Jos ongelmat ovat lieviä, hellävaraisimmat tuotteet, kuten puhdistusöljy, Deep Rich Toner, Deep Moisture Facial Oil, Double Rich Lotion ja Nourishing Cream voivat sopia oikein hyvin ja ihon toimintoja aktivoiva vaikutus voi olla juuri sopiva ihon suojabarriäärin ja pH:n tasapainottamiseen. Asiasta kannattaa kuitenkin jutella esimerkiksi kosmetologin kanssa tai ainakin tiedostaa, että iho voi myös ärtyä aktivoivista aineista.

Kun aloittaa ihonhoidon Whamisan tuotteilla, iholla voi esiintyä punoittavaa helahtelua ja pientä nipistelyä, etenkin 7 Skin Methodia tehdessä. Kyseessä ei ole tällöin ärsytysreaktio, vaan hetkellinen helahdus, joka johtuu mikroverenkierron ja ihon toimintojen aktivoinnista, jonka kuuluu laskea parin tunnin aikana. Vähitellen iho tottuu tuotteisiin eikä helahtelua enää esiinny. Kasvovettä ei ole myöskään aluksi pakko kerrostaa seitsemää kertaa, vaan voi aloittaa 2-3 kerroksella.

Jos korealainen ihonhoito on sinulle uutta, suosittelen lukemaan aiemmat juttuni Whamisasta: tutustu korealaiseen ihonhoitorutiiniin ja 7 Skin Methodiin tarkemmin täällä ja lue syvällinen katsaus ihon kosteutukseen täältä.

Whamisan maahantuojana toimii Natural Goods Company. Tuotteiden jälleenmyyjäverkosto kasvaa koko ajan. Tällä hetkellä tuotteet ovat myynnissä myös Joliessa, Biodellyssä ja Ruohonjuuressa ja pian ne rantautuvat myös Stockmannille.

Joko olette löytäneet Whamisasta uusia luottotuotteita? Onko joku antautunut kunnolla korealaiselle ihonhoitorutiinille?

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , , , , , , ,

Beauty

17 kommenttia artikkeliin “Fermentoidut raaka-aineet kosmetiikassa”

 1. Salla

  Ihoni on taipuvainen herkistelemään podin ja rosacean lehahduksin, joten Whamisan tuotteita en ole voinut testata. Ehkä vuoden päästä olen ihoni kanssa sen verran turvallisilla vesillä, että voin harkita. Kuulostaa kyllä hyviltä tuotteilta! Silmänympärysvoidetta olen harkinnut, sillä tuntuu että iho kestäisi kyllä sen. Kasvoveden kerrostus on kuitenkin ahkerassa käytössä. Joka ilta taputtelen vähintään kolme kerrosta, pari kolme kertaa viikossa seitsemän. Elen ihoon humahti vahingossa kymmenen kerrosta, kun ajatuksissani taputtelin menemään. Hyvin upposi kaikki 😀
  Olen myös kokeillut tuota kasvovoiteiden yhdistelyä, eli olen laittanut kevyen voiteen ja täyteläisemmän voiteen päällekkäin ja taputellut päälle vielä tipan öljyä. Näin talvella toimii. Tuntuu siltä, että mikään määrä kosteutta ei ole liikaa.

  Iho on kyllä nyt valtavan hyvässä kunnossa verrattuna viime talveen. Silloin itkin kipeitä paukamia ja tulehtunutta ihoa, joka punoitti, hilseili ja kukki. Nyt aamulla peilistä katsoo enää hieman punoittavat ja aavistuksen kuivat kasvot. Leuassa olevat nopeasti parantuneet näpytkin johtuvat viime viikon suklaaövereistä. Kiitos siis kaikista hyvistä vinkeistä tässä blogissa ja erityisesti vinkistä kokeilla Esseä <3 Ja vinkkinä kaikille: lotratkaa sitä kasvovettä niin kuin Katja käskee, se toimii!

  • Tosi ihana kuulla, että olet löytänyt kunnon kosteutuksen! Ja hyvä tosiaan tasapainotella ja rauhoitella ihoa Essellä, jos se on tuonut helpotuksen. Varovasti voi sitten joskus myöhemmin kokeilla jotain uutta 🙂

 2. Mulla on tosi kinkkinen atooppinen iho, joka yleensä raivostuu about kaikista tuotteista. Otin siitä huolimatta Whamisan Deep Rich Tonerin ja sit sen ruusun terälehtiä sisältävän kasvoveden käyttöön, käytin niitä vähän ristiin ja miten sattuu, mutta siis herranjestas, että mulle tuli niistä mieletön iho! En edes käyttänyt mitään muita kosteuttavia tuotteita (koska paksuista kosteuttavista voiteista saan aina aikaiseksi vaan ison hilseilevää punanaaman). Tuntu että kasvojen oma iho alko tuottamaan rasvaa enemmän – mun naama jopa kiiltää ja se on ihanaa!

  • Voi vitsit Enni olen aivan mielettömän iloinen sun puolesta, koska tiedän miten hankala iho sulla on! Onpa ihana kuulla! Ja todennäköisesti tuo maitohappo on auttanut sua ja pistänyt ihon oman talineritykseen vipinää <3 Atooppisesta ihosta puuttuu kosteuden lisäksi rasvaa ja talineritys on alentunut. Mun mielestä atooppinen iho tarvitsee ensi sijaisesti kosteutta paksujen voiteiden sijaan, koska ne usein vain johtaa ihon kutisemiseen ja kiristämiseen, jos alta puuttuu kosteus. Hieno juttu kyllä!

 3. Saara

  Tykkään tuotteista! Ihon kosteus tuntuu parantuvan pikku hiljaa ja ehkä tukkeumat ym vähän vähentyneet, itse sitä ei niin huomaa ja odottaa nopeita muutoksia hetkessä vaikka tiedän ettei se niin mene. Ihan ärsyttää miten tietämätön olen ollut ja siten ”pilannut” ihoni juurikin kosteutuksen suhteen. Kiitos hyvistä vinkeistä ja mahtavasta blogista, täältä olen oppinut paljon!!
  Koska ”löysin” luonnonkosmetiikan ja blogisi vasta muutamia kuukausia sitten, niin olenko ymmärtänyt että sinulla oli ihossa joskus jotain ongelmaa, tukkeuksia ym? En ole ehtinyt vielä kaikkia tekstejäsi lukemaan kun nyt ihosi näyttää ainakin niin ihanalle!!
  Olen pari kk käyttänyt lotion original ja toner refresh tuotteita, nyt otin käyttöön water creamin ja deep rich kasvoveden joka on ihan loistava juurikin nyt! Onko kuitenkin ihan ok että iho vieläkin välillä punoittaa kasvoveden jälkeen, vaikka sitä ei kerrosta? Tuon ihoöljyn ja kuorintalaput ostan seuraavaksi. Onko tuota ihoöljyä muuten eri vaihtoehtoja vai vain yksi?

  • Marja

   Kiva kun laitoit listan tuotteista, joita voi kokeilla myös herkälle iholle. Siellä ei kuitenkaan ollut Water Creamiä (joka kiinnostaisi itseäni)?

  • Ihoöljyjä on vain yksi, joka sopii kaikille. Punoitus on ok, kunhan se myös laskee. Minulla on ollut e-pillereiden lopetuksen seurauksena parikymppisenä todella rasvainen iho ja runsaasti epäpuhtauksia. Tukkeumat vaivasivat vuosikausia, mutta nykyisin iho on ns. täydellinen 🙂

 4. Whamisa on ihanaaaa! Kuorintalaput on must have! Pitäiskö kuorintalappujen pyyhkäisyn jälkeen antaa vaikuttaa ennen huuhtelua? Kyllä tämä sarja on niin mahtava! Odotan innolla, että pääsen kokeilemaan hiustuotteita. Josko nekin olisivat yhtä hyviä. Kun normisti en hoitoaineiden ja shampoiden välillä juuri mitään eroja huomaa.

  • Joo, tarkoitus on antaa niiden vaikuttaa iholla ja sitten huuhtoa iho. Hiustuotteista kaikki on ihan mielettömän hyviä. Hoitoaine on ”huonoin”, koska siinä ei ole siloittavaa kvattia, mutta kun jaksaa haroa sillä hiukset selväksi, tulee ihana pehmeät kutrit 🙂

 5. Maiju S.

  Original lotion ja sebum treatment ovat ihan lyömätön kaksikko meikin alle erittäin rasvoittuvalle iholle. Ensimmäistä kertaa kokeillessani taisin sanoa ”Oho!”, kun päivä oli ohi ja meikki ei ollut edelleenkään sulanut pois kasvoilta. Iso peukku!

 6. Jennie

  Mulle on nyt pikkuhiljaa selvinnyt, että en voi käyttää aktivoivia tuotteita. Mutta voisitko opastaa, että mistä tiedä, mikä tuote on tämän tyyppinen? Siis mitä ainesosia kannattaisi välttää?

 7. Anniina

  Mulla on atooppinen, ohut, jokseenkin herkkä ja kuiva iho mut sit kuitenkin hormonaalista oikkuilua ja kukkimista. Otin käyttöön whamisan puhdistusöljyn ja toner originalin (deep richiä olin meinannut mut oli loppuunmyyty silloin) ja vaikutuksina oon huomannut ihon kosteuspitoisuuden parantuneen huikeasti! Ei hilseile, ei kiristä eikä ole enää pintakuiva panssari, ihon väri on kirkkaampi ja eloisampi. Mutta sitten: ihon kukkiminen on aikalailla roihahtanut ainakin leuan ja leukapielien alueella 🙁 kosmetologi ihmetteli mitä on tapahtunut vaikkakin sanoi myös että pintakuivuuden takia tukossa ei enää ole kuten ennen. oli vähän sitä mieltä että öljypuhdistus voi olla tukkiva, tai sitten ihon kunto nyt hetkellisesti huononee kun tukkeumat tulee ulos ihosta, ennenkuin paranee.

  Mitä mieltä sinä Katja olet? Voiko nää tuotteet olla nyt mulle liian aktivoivia vai onko iho vaan puskemassa kaiken moskan ulos? Öljypuhdistuksesta olen vastoin odotuksia tykännyt kaikista eniten (nimenomaan olin sen nitisevän puhtaan tunteen kannattaja ennen…) ja huolellisesti sen musliiniliinalla putsaan pois joten en haluaisi uskoa puhdistusöljyn olevan tässä syypää.

  • Öljypuhdistus ei kyllä tuki ihoa. Syitä räjähdykseen voi olla, että tuotteet ovat liian aktivoivia, koska kuvauksesi perusteella ihosi on herkkä, mutta en myöskään suosittele musliiniliinaa öljyn poistamiseen, jos ihosi on ohut. Mekaaninen hankaus rasittaa ihoa ja pelkästään se voi räjäyttää iho. Been there done that!!

 8. Whamisa on merkkinä vanha tuttu, mutta en ole silti vielä päässyt testaamaan itse tuotteita. Oikein mielenkiintoista tekstiä maitohapoista, virkisti muistiani lukea että pienet pitoisuudet toimivat humektantteina. Tämän takia nautinkin blogistasi kovasti, kun tekstit tarjoavat infoa myös ihonhoidon ”nörteille”. Mukavaa joulun odotusta, Katja!

  xx Laura / Laurantaina Beauty Blog

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>