Beauty

Fermentoidut raaka-aineet kosmetiikassa

Beauty | 13.12.2017 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Whamisa

Mitä korealaiset edellä, sitä muu (kosmetiikka)maailma perässä. Etelä-Korea on ollut suunnannäyttäjä kosmetiikkamarkkinoilla jo vuosikymmenten ajan, vaikka korealaisesta ihonhoidosta onkin alettu puhua vasta aivan viime vuosina, ja korealaiset ihonhoitosarjat ovat rantautuneet vasta nyt Suomeen. Moni meistä ei edes tiedä kuinka moni oman purnukka-arsenaalin luottotuotteista on lähtöisin korealaisilta innovaattoreilta, kuten BB-voide (tosin BB-voide taitaa itse asiassa olla vuonna miekka ja kilpi tehty saksalainen keksintö, joka vain hautautui vuosikymmeniksi ennen kuin korealaiset keksivät sen uudelleen), CC-voide, puhdistusjauheet ja kaksoispuhdistus sekä uusimpana essence-hoitonesteet ja sheet maskit.

Siinä vaiheessa kun eurooppalaiset ja jenkkibrändit lanseeraavat omia versioitaan korealaisten keksinnöistä, tuovat korealaiset markkinoille jo uusia innovaatioita. Tuotekehityksen tahti on valtava ja kilpailu Koreassa on todella kovaa brändien kesken. Korealaisten naisten panostus kauneudenhoitoon ei todellakaan ole mikään myytti, vaan totisinta totta. Tätä ihmettä toivon pääseväni todistamaan paikan päälle jonain päivänä.

Tällä hetkellä trendijuoma kombucha valloittaa maailmaa. Ei varmaan tule yllätyksenä, että tämän fermentoidun terveysjuoman juuret juontavat Aasiaan yli kahden tuhannen vuoden päähän. Fermentoinnilla on 7000-8000 vuoden perinteet ruoan säilömisessä ympäri maailman ja kaikille ovat tuttuja ainakin hapankaali sekä hapankurkut. Aasiassa perinteisiä fermentoituja ruokia ovat esimerkiksi korealainen kimchi sekä japanilainen natto, eli fermentoidut soijapavut. Korealaiset ovat keksineet viedä fermentoinnin myös ihonhoitoon ja kun ottaa huomioon, mitä raaka-aineille tapahtuu fermentointiprosessissa, on niiden käyttäminen ihonhoitotuotteissa paitsi loogista, myös nerokasta.

Korealainen ihonhoitosarja Whamisa rantautui rytinällä Suomeen tänä syksynä. Kyseessä on maailman ainoa korealainen ihonhoitosarja, jonka kaikki tuotteet ovat sertifioitua luonnonkosmetiikkaa (Whamisalla on BDIH:n sertifikaatti). Muutama korealainen kosmetiikkasarja markkinoi itseään luonnonkosmetiikkana, mutta kun sarjoja tutkii tarkemmin, tulee huomanneeksi, että vain muutamalla tuotteella yhdestä sarjasta on sertifikaatti. Kannattaa siis olla tarkkana mitä netistä oikein tilailee.

Whamisan tuotteet ovat tehokkuudeltaan next level -luokkaa. Tuotteet eivät sisällä puhdistettua vettä, luomuviljeltyjen raaka-aineiden pitoisuudet ovat korkeat, aktiiviset avainraaka-aineet on fermentoituja, tuotteissa ei ole käytetty turhia teknisiä täyteraaka-aineita, joilla ei ole ihon kannalta mitään hyötyä, säilyvyyttä parantavat aineet ovat mietoja ja tuotteissa tuoksuvat hajusteiden sijasta raaka-aineet parin eteerisen öljyn lisäksi. Kaiken lisäksi Whamisa merkitsee raaka-aineluetteloihinsa kaikkien aktiivisten aineiden %-pitoisuudet, eli käytännössä he paljastavat merkittävän osan tuotteidensa resepteistä. Vastaavaa en ole nähnyt millään muulla sarjalla, joten tämä on ihailtavaa ja harvinaista läpinäkyvyyttä.

Whamisan tuotteet aktivoivat ihon mikroverenkiertoa ja toimintoja erittäin tehokkaasti, mikä auttaa ihoa pääsemään tasapainoon. Tämä näkyy parantuneena ihon kosteuspitoisuutena, ihon vahvistumisena, kirkastuneena ihon värinä, epäpuhtauksien vähenemisenä sekä ihon pinnan siloittumisena ja kiinteytymisenä. Vaikutus perustuu fermentoituihin raaka-aineisiin.

Fermentointi on ikivanha tapa säilöä ruokaa ja myös kosmetiikassa fermentoidut raaka-aineet auttavat parantamaan tuotteiden säilyvyyttä. Whamisa käyttää tuotteissaan myös muutamaa mietoa säilöntäainetta sekä luonnonkosmetiikassa säilyvyyttä parantavaksi aineeksi hyväksyttyä kasviuutteiden yhdistelmää: vuohennokanjuurta, pioninjuurta ja lakritsinjuurta, joilla on myös ihonhoidollisia vaikutuksia.

Fermentointi tarkoittaa maitohappokäymistä. Raaka-aineet hapatetaan Lactobacillus-bakteerien avulla hapettomassa tilassa. Tämä prosessi synnyttää mm. maitohappoa, entsyymejä, aminohappoja (mm. peptidejä), omega-3 rasvahappoja sekä moninkertaistaa raaka-aineiden sisältämiä ravinnepitoisuuksia kuten antioksidantteja. Prosessissa syntyvien entsyymien ansiosta raaka-aineiden sisältämät kemialliset komponentit (kaikki aineet maailmassa, myös luonnolliset, ovat kemiaa!) pilkkoutuvat pienemmiksi molekyyleiksi eli helpommin imeytyvään muotoon, jolloin iho pystyy ottamaan aineet paremmin vastaan hyötyen niistä kokonaisvaltaisemmin. Liian suuri molekyylikoko on hyvin usein monien raaka-aineiden imeytymisen esteenä.

Fermentoinnin synnyttämät aminohapot, erityisesti peptidit tukevat ihosolujen uusiutumista ja parantavat ihon kollageenisynteesiä. Kollageenisäikeet muodostavat ihon tukiverkon, joka estää ihoa repeytymästä. Kollageenin määrä ihossa alkaa vähentyä noin 30-vuotiaana ja peptidit ovatkin loistava kollageenia tukeva aine, mutta samalla ne muodostavat kosmetiikassa haasteen, koska ne on vaikea saada imeytymään ihoon. Fermentoinnin ansiosta iho pääsee hyötymään myös peptideistä.

Aminohappojen lisäksi fermentointi synnyttää maitohappoa, jota iho erittää myös luonnostaan. Ihon pinnalla olevan happaman hydrolipidikalvon eli happovaipan ansiosta ihon pH pysyy happamana. Ihon pH:ta (joka on noin 4,5) lähellä olevat happamat tuotteet auttavat ihon suojabarriääriä pysymään tasapainossa, jolloin iho pystyy suojautumaan haitallisilta bakteereilta ja säilyttämään kosteutta paremmin ihossa (eli alentamaan transepidermaalista kosteuden haihtumista). Happamassa ympäristössä ihon entsyymitoiminta pysyy yllä, jolla on puolestaan merkittävä rooli ihon uusiutumisprosessissa. Jos se häiriintyy esimerkiksi emäksisistä pesuaineista, iho kuivuu, sitä alkaa kiristää ja iho voi alkaa hilseillä. Tällöin iho alistuu myös iho-ongelmien puhkeamiselle.

Maitohappo luetaan alfahydroksi- eli AHA-happoihin. AHA-happoja on totuttu näkemään rakeettomissa kuorinnoissa, jonka vuoksi niiden vaikutukset ymmärretään liian yksipuolisesti. AHA-hapot vilkastuttavat kyllä ihosolujen uusiutumista ja kun pitoisuus on yli 3 %, tuotteella on kuoriva vaikutus. Tämä johtuu siitä, että ihosolujen uusiutuminen vilkastuu niin paljon, että ns. uusi ja heleämpi tulee näkyviin. AHA-kuorinta on mielestäni paljon enemmän kuin kuorinta, se on kuin kauneusbuusti iholle. AHA-hapot elvyttävät mikroverenkiertoa, supistavat ihohuokosia, buustaavat ihon omia toimintoja, tasapainottavat ihoa sekä siloittavat ja kiinteyttävät ihon pintaa.

Kun AHA-happojen pitoisuus on alle 3 %, ne toimivat humektantteina eli ihoa kosteuttavina aineina. Tätä ei moni tunnu tietävän. AHA-happoja sisältävissä tuotteissa täytyy siis aina huomioida niiden pitoisuus (ja kokonaisuus, mitä muita raaka-aineita tuote sisältää). Maitohappo, jota iho luonnostaan erittää ei  ole tärkeä pelkästään ihon pH:n tasapainottajana, vaan myös iholle kosteutta sitovana aineena. Humektantit ovat tärkeä raaka-aine kosmetiikkatuotteissa, mutta niille ei ole turhaan asetettu sallittuja rajoja: jos pitoisuus on liian suuri, vaikutus kääntyy itseään vastaan ja ne alkavatkin sitomaan kosteutta ihosta eli kuivattamaan ihoa. AHA-happojen kohdalla pätee myös nämä rajat: jos pitoisuus on liian suuri, ihosolujen uusiutumista vilkastuttava vaikutus on niin voimakas, että iho voi ärtyä ja alkaa kuivumaan.

Fermentoitujen raaka-aineiden ansiosta Whamisan tuotteissa on mietoja pitoisuuksia maitohappoa, jonka ansiosta iho saa maitohapon hyödyt hellävaraisesti, mutta vaikutukset näkyvät nopeasti. Kaikessa yksinkertaisuudessaan Whamisan tuotteilla ihon kosteuspitoisuus paranee, jonka seurauksena ihosta tulee tasaisempi ja täyteläisempi ja lisäksi ihon väri kirkastuu. Kuorintaa kaipaaville Whamisan valikoimasta löytyy Peeling Finger Mitt kuorintalaput, jotka sisältävät fermentoituja hedelmä-, kukka- tai siemenuutteita. Näissä uutteissa on luonnostaan maitohapon lisäksi myös glykolihappoa, AHA-happo sekin. Kuorintalaput ovat erittäin hellävaraisia ja vaikka en tiedä tarkkaa AHA-happopitoisuutta, veikkaan sen olevan 3-5 % luokkaa.

Vielä yhteenveto maitohaposta: mielestäni on paitsi nerokasta, myös tehokasta käyttää iholle ensinnäkin aineita, joissa maitohappo on syntynyt luonnollisesti eikä se ole keinotekoisesti valmistettua, ja toisekseen pitää pitoisuudet erittäin mietoina, mutta sisällytettynä iholle jätettäviin tuotteisiin sen sijaan, että iho saa ”shokkihoidon” voimakkaasta AHA-happokuorinnasta.

Koska Whamisan tuotteet ovat ihon toimintoja aktivoivia, ne eivät sovi kaikille. Iho, joka kaipaa rauhoitusta, usein ärtyy aktivoivista tuotteista. Tuotteiden sopivuus iho-ongelmien hoitoon on yksilöllistä, mutta nyrkkisääntönä sanoisin, että iho-ongelmat, joille en suosittele Whamisaa ovat POD, rosacea, selkeästi tulehduksellinen ja herkkä akne sekä tulehtunut atopia. Jos ongelmat ovat lieviä, hellävaraisimmat tuotteet, kuten puhdistusöljy, Deep Rich Toner, Deep Moisture Facial Oil, Double Rich Lotion ja Nourishing Cream voivat sopia oikein hyvin ja ihon toimintoja aktivoiva vaikutus voi olla juuri sopiva ihon suojabarriäärin ja pH:n tasapainottamiseen. Asiasta kannattaa kuitenkin jutella esimerkiksi kosmetologin kanssa tai ainakin tiedostaa, että iho voi myös ärtyä aktivoivista aineista.

Kun aloittaa ihonhoidon Whamisan tuotteilla, iholla voi esiintyä punoittavaa helahtelua ja pientä nipistelyä, etenkin 7 Skin Methodia tehdessä. Kyseessä ei ole tällöin ärsytysreaktio, vaan hetkellinen helahdus, joka johtuu mikroverenkierron ja ihon toimintojen aktivoinnista, jonka kuuluu laskea parin tunnin aikana. Vähitellen iho tottuu tuotteisiin eikä helahtelua enää esiinny. Kasvovettä ei ole myöskään aluksi pakko kerrostaa seitsemää kertaa, vaan voi aloittaa 2-3 kerroksella.

Jos korealainen ihonhoito on sinulle uutta, suosittelen lukemaan aiemmat juttuni Whamisasta: tutustu korealaiseen ihonhoitorutiiniin ja 7 Skin Methodiin tarkemmin täällä ja lue syvällinen katsaus ihon kosteutukseen täältä.

Whamisan maahantuojana toimii Natural Goods Company. Tuotteiden jälleenmyyjäverkosto kasvaa koko ajan. Tällä hetkellä tuotteet ovat myynnissä myös Joliessa, Biodellyssä ja Ruohonjuuressa ja pian ne rantautuvat myös Stockmannille.

Joko olette löytäneet Whamisasta uusia luottotuotteita? Onko joku antautunut kunnolla korealaiselle ihonhoitorutiinille?

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , , , , , , ,