Beauty

Talvi-ihon superkosteutus

Beauty | 29.11.2017 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Whamisa Skincare

Ihon kosteuttaminen, ah tuo ikuinen lempiaiheeni, mitä tulee ihonhoitoon, sillä kyseessä on myös eniten väärin ymmärretty asia ihonhoidossa. Aihe on ajankohtainen vuoden ympäri, mutta erityisesti nyt talvella, kun rutikuiva pohjoinen ilmamme kuivuu entisestään ja kosteuden haihtuminen ihosta lisääntyy niin että huokosissa suhisee.

Jos meillä olisi suomenkielessä suorat käännökset englanninkielen sanoille hydrating ja moisturising, ymmärtäisimme helpommin mistä ihon kosteutuksessa on kyse, mutta suomeksi nuo molemmat sanat kääntyvät vain kaikessa yksinkertaisuudessaan kosteuttamiseksi, jonka vuoksi niiden eroa ei yleensä ymmärretä.

Suomessa on totuttu ajattelemaan, että paksu rasva kosteuttaa. Onneksi yhä suurempi joukko on tietoisia siitä, ettei apteekin perusvoide ole se paras ihon kosteuttaja, vaan tilalle ovat tulleet luonnonkosmetiikan voidepurnukat. Vaikka olen jauhanut ihon kosteuttamisesta jo niin monta vuotta, että itsestäni tuntuu mahdottomalta etteikö asia olisi jo selvä kaikille viidelle miljoonalle suomalaiselle, törmään viikottain virheellisiin mielikuviin ihon kosteuttamisesta. Paksut apteekin perusvoiteet on vain korvattu luonnonkosmetiikan paksuilla voiteilla tai mikä pahempaa, pelkällä kookosöljyllä, joka ei sisällä kosteutta tipan tippaa – sehän on pelkkää rasvaa. Ei ihme, jos tuntuu siltä, että iholleen on kokeillut jo aivan kaikkea, jos kukaan ei ole kertonut, mitä kosteuttaminen oikeasti tarkoittaa.

Hydrating vs. moisturising

Ihon kosteuttaminen käsittää kaksi asiaa: kosteuttamisen eli kosteuden tuomisen iholle. Ja kosteus on vettä, ei suinkaan rasvaa tai öljyä. Tätä tarkoitetaan englanninkielen sanalla hydrating. Kosteutta saadaan siis runsaasti vettä tai vesimäistä kosteutta sisältävistä tuotteista, joista ykkönen on kasvovesi ja loistokakkonen seerumi. Kosteutukseen luetaan myös humektantit, jotka sitovat ympäristöstä kosteutta ihoon, tunnetuinpana hyaluronihappo, glyseriini ja sodium PCA (niitä lisätäänkin usein kasvovesiin ja seerumeihin).

Toinen seikka kosteuttamisessa on se, että jollain se kosteus pitäisi saada pysymään ihossa eli estämään kosteuden haihtuminen. Tätä tarkoittaa moisturising. Tässä kohtaa kuvioon astelevat mukaan ihoöljyt, balmit sekä erilaiset kosteusvoiteet. Ne sisältävät kasviöljyjä ja -vahoja, joissa on runsaasti tärkeitä ravintoaineita iholle, kuten omega-rasvahappoja, jotka mm. ravitsevat ihon hyödyllisiä bakteereja, alentavat tulehdusta ja tasapainottavat talineritystä, sekä antioksidantteja, jotka neutraloivat vapaita happiradikaaleja. Öljyt ja vahat pehmittävät ihoa, mutta lisäksi ne ehkäisevät kosteuden haihtumista ihosta, joten ne ovat siltä osin kosteuttavia ja auttavat parantamaan ihon kosteustasapainoa. Se kuinka tehokkaita okklusiiveja eli kosteuden haihtumista ehkäiseviä ne ovat ominaisuuksiltaan, riippuu jokaisen kasviöljyn ja -vahan yksilöllisestä koostumuksesta. Öljyt ja vahat auttavat tukemaan ihon pinnalla olevaa lipidien muodostamaa kerrosta, jonka rooli on suojata ihoa ulkoisilta haittatekijöiltä ja ehkäistä kosteuden haihtumista iholta. Kosteusvoiteen tarkoitus on jatkaa ihon kosteuttamista, lukita kosteus ihoon ja suojata ihoa. Kosteusvoiteita on erilaisia hyvin ohuista, eli runsaasti kosteuttavista, täyteläisiin, joissa on enemmän rasvaa ja ne auttavat puolestaan ehkäisemään kosteuden haihtumista tehokkaammin sekä suojaamaan ihoa.

Hydrating-kosteus on kaiken a ja o

Kosteus eli vesikosteus on varsinkin pohjoisella pallonpuoliskolla kaiken perusta. Kuvittele ihoa tiskirättinä: kun rätti on hieman kostea, sillä on helppo pyyhkäistä märkä pöytä kuivaksi. Jos rätti on kuiva korppu, vesi ei meinaa heti imeytyä rättiin. Sama koskee rutikuivaa kukkaruukkua vs. hieman kosteaa multaa. Jos ihosta puuttuu kosteutta, se on kuiva ja karhea. Tällöin täyteläinen voide tai öljy eivät auta asiaa tai parantavat tilannetta vain hetkellisesti ja iho jää silti kiristävän kuivaksi, jopa kutiavaksi ja hilseileväksi. Ihon entsyymitoimintakin häiriintyy, joka puolestaan häiritsee ihon uusiutumisprosessia. Tämä aiheuttaa ennenaikaisen vanhenemisen merkkejä iholla, mutta ikävimmillään ja erityisesti pitkittyessään se voi johtaa erilaisiin iho-ongelmiin. Tästä johtuu usein myös ihon tukkeumat ja miliumit eli luufinnit, vaikka iho olisi muuten hyvässä kunnossa. Eli aina ensin ohutta vesikosteutta iholle ja sitten vasta täyteläisempiä öljyjä ja vahoja, koska kosteusköyhä iho on kuin kilpi, josta mikään ei mene sisään eikä mikään tule ulos.

Kuiva, tuulinen, kylmä ilma ja pakkanen sekä toisaalta myös todella kuuma ilma lisäävät kosteuden haihtumista ihosta. Ääriolosuhteet ovat aina iholle haastavia. Suomessa ilma on kuivaa ympäri vuoden ja rutikuivaa talvella, paukkupakkasilla todella jäätävän kuivaa. Siksi meidän kannattaa kosteuttaa ihoa huolellisesti ympäri vuoden ja panostaa siihen erityisen paljon varsinkin talvella.

Tuotteiden kerrostaminen korealaisen ihonhoitorutiinin mukaan

Palataan vielä kuiva kukkamulta -vertaukseen: jos kaadat rutikuivaan kukkaruukkuun ison lorauksen vettä, se jää pyörimään multakökkäreen pinnalle ennen imeytymistä. Jos puolestaan kaadat vettä vähän kerrallaan, se sujahtaa multaan helpommin. Samaa ajatusta voit soveltaa ihon kosteuttamisessa: monta kerrosta, mutta vähän kerrallaan. Tähän perustuukin korealaisen ihonhoitorutiinin tuotteiden kerrostaminen ja 7 Skin Method, josta kirjoitin viimeksi. 7 Skin Method, eli kasvoveden kerrostaminen iholle seitsemän kertaa, luo perustan ihon kosteuttamiselle. Päivittäin 7 Skin Methodia ei tarvitse tehdä, mutta opettele levittämään kasvovesi kasvoille ja kaulalle aamuin illoin käsin, ei pumpulilla. 1-2 kerrosta riittää, seitsemän kerrosta voi toimia tehokosteutuksena muutaman kerran viikossa. Whamisan kasvovedet ovat paljon enemmän kuin kasvovesiä – ne ovat hoitonesteitä, jotka sisältävät tehoaineita niin runsaasti ettei erillistä seerumia tarvita. Tarkat ohjeet metodiin löytyy täältä.

Seerumin sijaan iholle levitetään korealaisen ihonhoitorutiinin mukaisesti kaksi erilaista kosteusemulsiota: lotion ja cream sekä näiden lisäksi ihoöljy. Tällä kolmikolla ihon kosteutus lähtee sellaisille leveleille ja iho saa hehkun, jollaista et ole ennen nähnyt. Tarkoitus on kosteuttaa ihoa kerros kerrokselta niin, että ohuin tuote levitetään ensin ja siitä edetään täyteläisempään. Kasvoveden jälkeen iholle levitetään ohut kosteusemulsio, lotion, ja sen päälle hieman täyteläisempi cream. Viimeiseksi iholle sivellään kasvoöljy.

Whamisan superkosteuttajat

Whamisan lotionit on pakattu reiluihin 120 ml pulloihin, joten yksi purnukka kestää päivittäisessä käytössä monta kuukautta. Creamit ovat puolestaan pienemmissä 50 ml tuubeissa. Whamisa ei käytä tuotteissaan lainkaan puhdistettua vettä, vaan vesi on korvattu kosteuttavalla ja uudistavalla aloe vera -uutteella. Whamisan tuotteet sisältävät todella korkeita pitoisuuksia aktiivisia raaka-aineita, joista suurin osa on luomuviljeltyjä. Tuotteiden tehokkuuden salaisuus on fermentoiduissa aktiiviaineissa. Fermentointi synnyttää mm. maitohappoa ja peptidejä sekä kasvattaa raaka-aineiden antioksidanttipitoisuuksia pilkkoen samalla ainesosia helpommin imeytyvään muotoon. Maitohappo on humektantti, jota iho erittää myös luonnostaan. Se kosteuttaa ihoa ja auttaa pitämään ihon pH:n happamana, mikä luo suotuisan kasvuympäristön ihon mikrobeille. Fermentoidut aineet aktivoivat ihon toimintoja ja mikroverenkiertoa tehokkaasti, joka näkyy mm. heleämpänä ihona ja parantuneena kosteuspitoisuutena.

Whamisalle on pakko nostaa myös hattua heidän tavastaan merkitä raaka-aineet inci-luetteloon: listasta löytyy nimittäin kaikkien aktiiviaineiden perästä niiden %-pitoisuudet tuotteesta. Eli Whamisa melkein paljastaa tuotteidensa reseptit kuluttajalle – ihailtavaa läpinäkyvyyttä!

Näin valitset tehokosteutuskombon:

Lotion Original on lähes seerumimaisen ohut kosteusemulsio, jonka sisältämä aloe vera kosteuttaa ihoa ja hasselpähkinä-, oliivi- ja cameliaöljyt sekä sheavoi pehmittävät ihoa. Fermentoituja aktiiviaineita ovat ruusujuuri, aloe vera, lootuksenkukka, voikukka ja krysanteemi. Lisäksi emulsio sisältää hunajaa. Emulsio kirkastaa ihoa, ehkäisee ihon tukkoisuutta ja auttaa ihoa suojautumaan ulkoisilta stressitekijöiltä. Valitse tämä, jos sinulla on normaali, seka- tai rasvainen iho. Imeytä emulsio taputellen ja painellen ihoon kasvoveden jälkeen.

Lotion Double Rich on aavistuksen täyteläisempi emulsio, joka sopii kuivalle ja normaalille iholle. Siinä on hieman enemmän öljyjä kuin Original-versiossa ja aktiiviaineista löytyy rauhoittavaa kaurauutetta ja olkikukkaa sekä antioksidanttipitoista teepensaan lehti -uutetta. Molemmat emulsiot sopivat normaalille iholle, joten jos ihosi on suurin piirtein normaali ilman sen kummempia ongelmia, tunnustele onko ihosi taipuvaisempi kuivuuteen vai kallistuuko se rasvoittuvuuteen päivän aikana, ja valitse lotion sen mukaan. Kumpikin lotion kirkastaa ihoa fermentoitujen raaka-aineiden sisältämän maitohapon ansiosta eikä kumpikaan näistä tuki ihoa. Whamisan tuotteet ovatkin ihanteellisia helposti tukkeutuvalle iholle.

Water Cream on suosikkituotteeni! Voiteen koostumus on kuin seerumia ja hieman ihmettelenkin, miksi sen nimi on cream? Itse mieltäisin tämän enemmän lotioniksi. Juuri kun ohjeistin teitä Whamisan ohjeiden mukaan levittämään lotionin ennen creamia, niin olen todennut omassa käytössäni, että Water Creamin kohdalla järjestys on parasta vaihtaa päinvastaiseksi: eli käytitpä kumpaa lotionia tahansa, taputtele Water Cream iholle ensin ja lotion sen päälle. Water Cream on mieletön kosteuspommi kaikille ihotyypeille ja ykköstuotteeni nyt talvella yhdistettynä Double Rich Lotioniin ja Deep Moisture Facial Oiliin. Jos ihosi on rutikuiva, suosittelen lämpimästi kokeilemaan tätä voidetta. Water Creamin vesi on korvattu riisi- ja aloe vera -uutteilla. Lisäksi se sisältää nattoa eli fermentoituja soijapapuja, joka on erittäin tehokas humektantti, kosteutta sitova aine. Porkkanansiemenöljy, oliiviöljy, avokadoööljy, viinirypäleensiemenöljy ja ripaus sheavoita pehmittävät ihoa. Fermentoidut lootuksenkukka, voikukka, aloe vera, riisi ja ja krysanteemi kosteuttavat ja kirkastavat ihoa sekä ehkäisevät ihon tukkoisuutta. Taputtele Water Creamia iholle herneen kokoinen nokare kasvoveden jälkeen.

Nourishing Cream on täydellinen täyteläinen voide olematta paksu. Pakko hehkuttaa heti sitä, että tätä voidetta ei ole sakeutettu teknisillä raaka-aineilla, vaan aidoilla kasvivahoilla (mehiläisvaha, mangovoi, kaakaovoi avokadovoi ja sheavoi), jotka toimivat tehokkaina okklusiiveina eli kosteuden haihtumista ehkäisevinä aineina tuoden samalla iholle tärkeitä rasvahappoja ja antioksidantteja. Tästä voiteesta löytyy myös royal jellyä eli kuningatarhyytelöä sekä mehiläisen siitepölyä, jotka rauhoittavat, kiinteyttävät, kirkastavat ja uudistavat ihoa. Nourishing Cream on tehokas voide kuivalle ja normaalille iholle yhdessä jomman kumman lotionin kanssa. Mikään ei estä myöskään skippaamasta lotionin käyttöä ja kerrostamasta päällekäin Water Creamia sekä Nourishing Creamia.

Deep Moisture Facial Oil on Whamisan tärppituotteeni kasvovesien ja Water Creamin lisäksi. Vaikka tässä on nyt toitotettu siitä vesikosteuden tärkeydestä, niin iho tarvitsee myös rasvahappoja, joita kylmäpuristetut kasviöljyt ovat pullollaan antioksidanttien ja mineraalien lisäksi. Öljyt tasapainottavat talineritystä (eivätkä rasvoita ihoa!), vahvistavat ihon omaa suojabarriääriä, pehmittävät ja siloittavat ihoa sekä ehkäisevät kosteuden haihtumista iholta. Deep Moisture Facial Oil on hinta-laatusuhteeltaan loistava ravintococktail iholle. Se sisältää luomuviljeltyjä argan-, kamelia-, oliivi-, hasselpähkinä-, jojoba-, porkkanansiemen-, iltahelokki- ja kurpitsansiemenöljyjä, jotka jo sellaisenaan tarjoilevat iholle monipuolisesti ravintoaineita, mutta kaiken lisäksi cocktailia on rikastettu fermentoiduilla krysanteemin, voikukan ja lootuksenkukan uutteilla. Imeytä 2-3 tippaa öljyä sivelemällä ja taputtelemalla lotionin ja creamin päälle. Halutessasi öljyn voi sekoittaa myös päällimmäiseksi tulevan tuotteen kanssa.

Toivottavasti jaksoit lukea tämän pitkän postauksen ajatuksella loppuun saakka. Tästä aiheesta ei voi ilmeisesti liikaa puhua etenkään, kun kyseessä on näin huippusarja kuin Whamisa!

Whamisan jälleenmyyjinä toimivat tällä hetkellä sarjan maahantuoja Natural Goods Company sekä Jolie, Biodelly ja Ruohonjuuri. Lisää jälleenmyyjiä on tulossa pian.

Oletteko kokeilleet Whamisaa kerrostamalla tuotteita? Millaisia kokemuksia sarjasta on ehtinyt tulla?

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , , ,