Beauty

Weledan uudet aurinkovoiteet ja tärkeää asiaa aurinkosuojista

Beauty | 4.4.2018 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Weleda

En varmasti ole yksin hyristellessäni onnesta keväisen auringonpaisteen ansiosta, joka jo lämmittää ihoa. Huhtikuuhun mahtuu vielä kaikkien neljän vuodenajan kirjo takatalvineen, mutta siitä huolimatta valon määrän lisääntyminen on vissi juttu ja kesä on täällä muutaman viikon kuluttua. Siispä ihon suojaaminen auringolta on jälleen ajankohtainen aihe ja vielä ajankohtaisemman siitä tekee luonnonkosmetiikan pioneeri ja vuonna 2016 maailman vastuullisimmaksi kosmetiikkayritykseksi valittu Weleda, joka on juuri on lanseerannut uudet aurinkovoiteet ja minä saan kunnian esitellä ne blogissani teille.

Olen puhunut blogissani joka kevät aurinkovoiteen tärkeydestä ja eri ihotyyppien herkkyydestä auringolle. Kaikille on varmasti selvää, että jos auringon palvominen menee liiallisuuksiin, iho vanhenee ennenaikaisesti ja merkit näkyvät takautuvasti, jopa vasta  kymmenen vuoden päästä. Nuorena aurinkoa liiallisesti palvoneen iho on usein 40-50 vuotiaana jopa yli kymmenen vuotta vanhemman näköinen. Suurin osa teistä tietää myös, että luonnollinen, fysikaalinen aurinkosuoja on ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin kemiallinen aurinkosuoja. Jos luonnonkosmetiikka ei muuten kiinnosta, valitse edes aurinkovoide luonnollisena, sillä kemialliset UV-filtterit ovat haitallisia ympäristölle ja vesistölle sekä kertyvät elimistöön. Lisäksi niiden toimintatapa (kemiallinen filtteri muuntaa UV-säteet lämpöenergiaksi) synnyttää vapaita radikaaleja, mikä vanhentaa ihoa entisestään. Fysikaaliset aurinkosuojat puolestaan heijastavat UV-säteet pois iholta. Fysikaaliset filtterit, eli titaanidioksidi ja sinkkioksidi suojaavat sekä UVA- että UVB-säteiltä.

Melanooma yleistyy koko maailmassa ja myös Suomessa valtavaa vauhtia. Suureksi surukseni rakas kummisetäni kuoli viime kesänä erittäin ärhäkkään ihosyöpään. Hän teki ulkotöitä koko elämänsä ajan enkä usko, että oli koskaan käyttänyt aurinkovoidetta. Toistuva ihon palaminen lisää merkittävästi ihosyövän riskiä. Jos iho palaa elämän aikana useammin kuin viisi kertaa, riski jopa tuplaantuu. Palamisen ja ihosyövän syntymisen välillä voi kulua kuitenkin aikaa jopa pari vuosikymmentä. Siksi olen itse erityisen huolissani, kun paloin todella pahasti viime marraskuussa Etelä-Afrikan reissulla. Syynä siihen oli epästabiili ja viallinen aurinkovoide. Olimme auringossa tismalleen saman ajan muun matkaseurueen kanssa, mutta minä olin ainoa, joka kokeili uutta aurinkovoidetta. Olin onnessani, kun fysikaalinen suoja ei jättänyt ihoa tippaakaan valkoiseksi, ei edes hieman himmeää pintaa – hälytyskellojen olisi pitänyt soida tässä vaiheessa, sillä fysikaalinen aurinkosuoja, joka ei sisällä nanopigmenttejä (nanopigmentit ovat kiellettyjä luonnonkosmetiikassa) jättää väkisinkin hennon vaaleahkon pinnan iholle. Iho siis kärähti ja oli todella kipeä. Olen palanut elämäni aikana ainakin sen viisi kertaa, joten tiedostan ihosyövän riskin eikä se hirveästi naurata. Sain tästä erittäin suuren opetuksen aurinkovoiteen valintaan.

Tällä kertaa ajattelin siis ottaa näkökulmaksi aurinkovoiteisiin laadun ja turvallisuuden. Luonnonkosmetiikkamarkkinoilla vallitsee tällä hetkellä valtava indie-brändien trendi. Kun tuotteita mainostetaan sanoilla ”artisan”, ”hand-made”, ja ”made in small batches”, kuluttaja saa helposti mielikuvan superlaadukkaasta ja tehokkaasta tuotteesta. Ikävä kyllä tällä on varjopuolensa. Valmistusolosuhteiden hygieniassa voi olla puutteita ja valmistusmenetelmät eivät ole yhtä ammattimaisia kuin oikeilla, isommilla tehtailla. Erityisesti käytettävät laitteet eivät välttämättä ole parhaasta päästä, koska laadukkaat laitteet ovat tuhansien ja kymmenien tuhansien eurojen arvoisia. Lisäksi tuotteiden stabiiliudessa voi olla suuriakin puutoksia ja erityisesti tämä tekee aurinkovoiteiden valmistamisesta haastavaa. Aurinkovoiteen suojakerroin eli SPF (Sun Protection Factor) testataan sekä laboratoriotestein että ihmisillä. Stabiili koostumus on ensiarvoisen tärkeää, että suojakerroin säilyy varmasti turvallisena kuluttajalle. Fysikaaliset UV-filtterit ovat herkkiä aineita reagoimaan ja tuotteen turvallisuuden kannalta täytyy pystyä varmistamaan, että ne säilyttävät tehonsa käytössä. Fysikaaliset filtterit paakkuuntuvat helposti, mutta niin huomaamattomasti ettei sitä välttämättä erota paljaalla silmällä. Lisäksi on erittäin tärkeää, että voide ja suojakerroin levittyvät hyvin tasaisesti iholle – joten kerrankin on tuotekategoria, jossa kaikki ns. iholle turhat koostumusta ja levittyvyyttä edesauttavat aineet ovat tarpeen, koska aurinkovoiteen tärkein ominaisuus on yksinkertaisesti suojata iho.

Fysikaalisen aurinkosuojan valmistaminen on haastavaa myös pitkän linjan formuloijille ja kemisteille. Tämän vuoksi aurinkovoide kannattaa valita merkiltä, jolla on takanaan vuosien osaaminen ja tietotaito kosmetiikan valmistamisesta tai merkiltä, jonka tuotteet valmistetaan kunnon kosmetiikkatehtaassa hand-made artisan studion sijasta. Ei siis ole ihme, että olemme saaneet odottaa näin pitkään Weledan kaltaiselta luonnonkosmetiikan uranuurtajalta omia aurinkovoiteita, koska niiden kehittämisessä ei voi hätiköidä.

Weledan aurinkovoidevalikoima sisältää viisi tuotetta: vedenkestävän aurinkovoiteen SPF 30, aurinkovoiteen kasvoille SPF 30, täysin hajusteettomat Sensitive aurinkosuojat lapsille ja herkkäihoisille SPF 30 sekä SPF 50 ja after sun voiteen. Minä sain testiin tavalliset, ei herkkäihoisten -versiot sekä after sunin.

Tuotteiden sisältämä fysikaalinen UV-filtteri on titaanidioksidia, joka heijastaa UVA- ja UVB-säteet pois iholta, ne eivät sisällä nanopartikkeleita ja tuotteilla on NaTrue luonnonkosmetiikan sertifikaatti. Titaanidioksidin sekä emulgaattorien ja tuotetta stabiloivien aineiden lisäksi aurinkovoiteet sisältävät alppitähtiuutetta, jolla on antioksidanttisia vaikutuksia (Weleda muuten kasvattaa ensimmäisenä maailmassa rahoitetuksi luokitellut alppitähdet Sveitsissä omilla luomuviljelmillä). Antioksidantteja on hyvä lisätä aurinkovoiteisiin, sillä UV-säteily synnyttää vapaita radikaaleja, mitkä vanhentavat ihoa niiden aiheuttamien soluvaurioiden vuoksi. Oliiviöljyn saippuoimattomat ainesosat auttavat suojaamaan kollageenia ja elastiinia. Vartalon ja kasvojen aurinkovoiteiden aineosat noudattelevat samaa kaavaa, mutta vartalolle tarkoitettu voide sisältää lisäksi auringonkukkaöljyä, jossa on A- ja E-vitamiinia sekä linolihappoa, jotka auttavat vahvistamaan solukalvoja, ehkäisevät ikääntymisen merkkejä ja pehmittävät ihoa. Kasvoille tarkoitettu aurinkovoide sisältää auringonkukkaöljyn sijasta jojobaöljyä, jonka koostumus muistuttaa ihon sebumia ja se auttaa normalisoimaan ihon toimintoja sekä talineritystä tehden siitä erinomaisen myös esim. aknelle ja rosacealle. Lisäksi voiteessa on hieman kookosöljyä, joka pehmittää ihoa ja vahvistaa ihon omaa suojabarriääriä.

Aurinkovoiteiden tuoksu on ihanan raikas ja hitusen weledamaisen yrttinen, mutta mielestäni mieto. On kuitenkin todella hienoa, että Weleda on valmistanut voiteista myös omat versiot tuoksuallergisille, herkkäihoisille ja lapsille. Nyt herkkähipiäiset ja allergisetkin saavat vihdoin kunnon aurinkovoiteet luonnonkosmetiikasta.

Kokeilemissani aurinkovoiteissa on hyvä koostumus ja ne levittyvät iholle tasaisesti. Mutta: huomaamattomaksi ne eivät iholle jää, vaan iholle tulee selkeästi vaalea, himmeä pinta. Ei nyt kuitenkaan mikään kalkkilaivan kapteenille ominainen, mutta valkoisempi kuin aiemmin käyttämissäni luottoaurinkovoiteissa. Pinnan saa kyllä häivyttymään aivan hyvin huolellisesti levittämällä, mutta tämä on kuitenkin mielestäni mainitsemisen arvoinen seikka, sillä osa haluaa minimoida vaaleahkon pinnan.

Itse aion tämän kesän reissuilla kokeilla Weledaa, koska pakostakin nämä kurjat kokemukseni ovat saaneet miettimään miten voin aurinkoa rakastavana nauttia siitä edelleen mahdollisimman turvallisesti muualla kuin varjossa – se täysin huomaamaton pinta ei ehkä olekaan niin tavoittelemisen arvoinen asia vaikka kummitukselta en halua näyttää jatkossakaan.

Auringonoton jälkeen on tärkeää puhdistaa aurinkovoide huolellisesti iholta. Weledan suihkuvoiteet ovat ikisuosikkini vartalonpesuun. Voidemaisen koostumuksensa ansiosta ne eivät kuivata ihoa, mutta ne emulgoivat aurinkovoidetta pois iholta tavallista suihkugeeliä tehokkaammin. Auringonoton jälkeen on hyvä välttää mekaanista hankausta iholla, jonka vuoksi pesuaineen tulee olla hellävarainen. Syväpuhdistus on kuitenkin tarpeen, jos aurinkovoidetta käyttää useasti. Weledan Koivu vartalokuorinta on ihanteellinen, koska sen kuorivat rakeet eivät ole liian rouheita. Kun auringonotosta on kulunut muutamia päiviä, voi iholle käyttää esim. kuorintakinnasta.

Aurinkovoiteen poistamisen jälkeen iholle tulee levittää rauhoittava, kosteuttava ja ihon uudistumista tukeva sekä antioksidantteja sisältävä tuote. Weledan After Sun Lotion tuntuu ihanan viilentävältä ja rauhoittavalta iholla. Siinä on myös juuri täydellisen ohut ja kosteuttava koostumus. Voide sisältää rauhoittavaa ja uudistavaa aloe veraa, antioksidanttipitoisia rautanokkosta ja alppiruusua, jotka auttavat myös rauhoittamaan ihoa sekä ihoa pehmittävää oliiviöljyä. After Sunissa on raikas tuoksu, joka on peräisin litsea cubeban, laventelin ja eucalyptuksen eteerisistä öljyistä.

Lopuksi kullanarvoinen vinkki: hanki aurinkovoide ajoissa, jotta sinulla on puteli valmiina heti kun ensimmäiset lämpimät ja aurinkoiset päivät tulevat. Iho täytyy suojata heti, sillä aurinko on kaikista voimakkain juuri alkukesästä pitkän ja pimeän talven jälkeen, kun vartalomme eivät ole aurinkoa nähneetkään!

Weledan aurinkovoiteet ovat myynnissä mm. Sokoksissa, Ruohonjuuressa ja Life-myymälöissä sekä useissa luonnonkosmetiikan verkkokaupoissa.

Lue myös viimekesäinen juttuni Weledan kesäsuosikkituotteista. Suurin osa tuotteista on muuten käytössäni tälläkin hetkellä! Löydät kaikki juttuni Weledasta täältä.

Onko joku teistä onnistunut säilyttämään hipiänsä palamatta? Joko olet ehtinyt testailemaan Weledan aurinkovoiteita? 

Kuvat Viola Virtamo

Avainsanat: ,

Beauty

40 kommenttia artikkeliin “Weledan uudet aurinkovoiteet ja tärkeää asiaa aurinkosuojista”

 1. Saara

  Kiitos! Ihan mahtavaa, että kirjoitit näistä uutuuksista!! Juuri aamulla mietin et oletkohan testannut:) Koska olen vasta päässyt luonnonkosmetiikan ihanaan maailmaan niin luen sun vanhoja tekstejä lähes päivittäin ja etsin vinkkejä ja minulle sopivia tuotteita. Ja nyt olen juurikin miettinyt näitä aurinkovoiteita. Etsinnässä myös joku bb-voide missä olisi suojakerroin. Joku mikä ei tukkisi ihoa, joka on alkanut vasta paranemaan.
  Käytössä on tällä hetkellä whamisan tuotteita, jotka on huippuja! Heidän bb-voiteesta haaveilen, toiv tulisi pian Suomeen!!

 2. piu

  Viime kesänä avattu aurinkosuojaputeli mahtaakohan olla vielä käyttökelpoista? Olen kuullut, että suoja heikkenisi ajan myötä? Olen käyttänyt etelän lomilla P20 sarjan 50 suojakertoimella olevaa öljyä. Sillä en ole palanut koskaan. Aamulla laittanut ja koko päivä auringossa. En ole uskaltanut kokeilla mitään muuta, etten vaan pala. Suomen kesässä on ollut suojakertoimella 30 käytössä olevat Biosolis ja Acorelle.

 3. Karoliina

  Itse olin vähän kummallinen lapsi ja olin jo esiteininä tarkka aurinkosuojan kanssa. Olen aina ollut myös se vampyyri joka viihtyy varjossa. Pari vuotta sitten minulle tehtiin Siluetissa ”syväkuvaus” jossa näkyi ettei pigmenttimuutoksia ole oikeastaan minkäänlaisia. Ja täytyy sanoa että vaikka 35 tulee kohta täyteen, niin iho on vielä kimmoisa ja ei ole vielä yhtään ryppyä.

 4. Janita

  Itse käytän Hyntin spf 30 primeriä joka ei kyllä jätä tippaakaan valkoista pintaa.. onko siis niin että se ei suojaakkaan ihoa niin kuin purkin kyljessä lukee?
  Vaikka Suomessa ei esim syksyisin ja talvisin tarvita aurinkovoidetta mutta olen lukenut että kasvot olisi silti syytä suojata spf voiteella päivittäin koska UVA säteitä on ympäri vuoden ja se on se mikä vanhentaa ihoa… Mitä mieltä olet?

  • Täysi mysteeri tuo tuote. INCI:ssä ei ole mitään emulgaattoria, mutta ei se emulsio pyhällä hengelläkään pysy kasassa. Toisekseen ihmetyttää tuotteen täysi läpinäkyvyys ja herää kysymys onko tuotteessa nanopigmenttejä vai miten tämä on mahdollista. Valitettavasti itselläni on kovat epäilykset ks. tuotteesta, vaikka sen tuoksu onkin herkullinen ja jälki kaunis.

   • Heili

    Siis nyt mä menin ihan sekaisin. Mäkin testasin Hynt Beautyn skin prep ja Sun Prep tuotteita siinä luulossa että ne on hyväksyttyjä tuotteita kun myydään Naturellessa?
    No se SPF voide ei sopinut mun iholle muutenkaan.

    No nyt taas tämä RENin Perfect Canvas on ihan ilmiömäinen tuote! Ihohuokoset supistui olemattoman näköiseksi!!! 🙂 Ja testasin jopa Kypriksen Heliotropicin kanssa, toimii eikä rullaa!!! 🙂

   • Hyntillähän ei ole luonnonkosmetiikan sertifikaattia. Ja INCI on todellakin puutteellinen. Välttämättä tämä ei tarkoita että tuotteessa on mitään väärää/pahaa tms. mutta juuri tätä tarkoitin luotettavilla merkeillä aurinkosuojissa. Weledan lisäksi niitä ovat (niistä mitä olen itse kokeillut) Acorelle, Biosolis ja Algamaris. Ja varmasti monella pikkumerkillä ok suoja meikkipohjissa ja päivävoiteissa jos niillä ei aio olla superauringossa. Itse olen esim de Mamielin kanssa joutunut aina lisäämään ekstrasuojaa, koska sen kanssa tulee eryteemaa jos loikoilee auringossa Suomessakin.

 5. Eevis

  Kiitos hyvästä kirjoituksestasi tärkeästä aiheesta! Aion testata tänä kesänä ainakin tuota Weledan aurinkovoidetta kasvoille.
  Minulla on vielä hieman hakusessa rutiini aurinkosuojan kanssa, enkö löytänyt vastausta pikaisella tutkimisella. Laitetaanko aurinkosuojan alle normaali kosteusvoide? Ja kasvoöljy?
  Suositteletko aurinkovoidetta jokapäiväiseen käyttöön, jos ilma on aurinkoinen, vai riittääkö päivävoide tai meikkivoide, jossa SPF 20, mikäli ei ole tarkoitus palvoa aurinkoa? 🙂

  • Riippuu ihon kunnosta. Itse laitan ohuen kosteusvoiteen ja kasvoöljynkin, mutta kun ilma oikein lämpenee ja muuttuu kosteammaksi, kasvoöljy riittää (siis kasvoveden ja seerumin lisäksi.) Aurinkovoide on tarpeeton, jos ei ole pitkiä aikoja suorassa auringossa. Pigmenttiläiskien kannalta on hyvä olla kevyt suojakerroin kuitenkin, esim. suojakertoimellinen meikkipohja. Itse käytän kesällä yleensä päivittäin suojakertoimellista meikkipohjaa/sävyttävää päivävoidetta suojalla.

  • Hmm.. omalla kohdallani tämä jäisi kokeilematta juuri tässä postauksessa mainittujen seikkojen vuoksi. Mutta jos ei aio sillä aurinkoa ottaa niin varmasti ajaa asiansa 🙂 Whamisan BB-voide on uudistunut eikä ole vielä saapunut myyntiin.

 6. Mari

  Aurinkorasva-asioita on tullut jo mietittyä kun perheen kaikki muut jäsenet ovat punapäitä. Rasvailu alkaa jo hyvissä ajoin. Katselin mielenkiinnolla Lovefressin uusia Sun Stickkejä. Niistä olisi myös kiva kuulla kommenttia kun olisi varmaan käteviä lapsille käyttää. Weledakin voisi olla kokeilemisen arvoinen.

   • Mari

    Algamariksella menty jo kaksi kesää. Myös Biosolista käytetty. Kaipaan kuitenkin lisäksi jotain kätevämpää tapaa rasvata reissussa kun ei pääse käsipesulle.

 7. Heili

  Kiitos tiedosta! 🙂 Eli Kypriksen Heliotropic kuuluu näihin pieniin valmistajiin? Innostuin niin kun se toimi että hankin sen varmasti kun saan nämä edelliset loppumaan. Aurinkolomilla meillä on aina Algamaris ja Biosolis mukana. Tämä aurinkosuojan tarpeellisuus on nyt erittäin mielenkiintoinen aihe sillä näyttäisi olevan montaa koulukuntaa. Ajattelin kokeilla niin että suojaan vain pigmenttimuutokaille herkän alueen näin arkena. Ei koko kasvoja. Olisiko se ok?

  • Joo Kypris on pieni merkki, mutta heidän tuotteet varmasti valmistetaan jossain isommassa tehtaassa, näin epäilisin, sillä tuotteiden koostumukset on erittäin laadukkaita ja esim. Heliotropic on mielestäni luotettavan suojaava, siitähän jää selkeästi valkoista pintaa. Tarkoitin siis ns. ei luotettavilla sarjoilla nimenomaan hand-made sarjoja. Lisäksi Jenkeistä tulee tosi paljon pikkumerkkejä, joilla ei ole sertifikaattia eikä niiden valmistuspaikasta ole tietoa ja kuluttajalle tarjotut INCI:t ovat usein puutteellisia (kuten tuon Hyntin kohdalla), joten en aurinkotuotteen kohdalla katso silloin tuotetta kovin luotettavasti.

   Mielestäni jos kasvoille käyttää aurinkovoidetta niin on helpompi levittää se koko kasvoille jolloin tulee ainakin ehkäistyksi läiskien synty myös muualle kuin jo olemassa oleville alueille.

 8. Salla

  Weledan aurinkovoiteet on testaamatta, koska Alga Maris <3 Tuo after sun menee sen sijaan ehdottomasti testiin! Olen koittanut etsiä laadukasta after sunia, joka olisi oikeasti todella KEVYT ja rauhoittava, mutta kuitenkin riittävän hoitava. Varsinkin tropiikissa hiemankin paksu voide jättää iholle kelmun ja kaikki hiekka tarttuu sihen kivasti. Ainakin Weledan inci antaa lupauksen siitä, että tässä voisi olla kaipaamani nappituote.

 9. Weledan aurinkotuotteet eivät ole vielä tuttuja, mutta kesää varten niitä voisi hankkia. En muista, että olisin koskaan palanut auringossa, koska nuorempana en tykännyt olla suorassa, kovassa auringonpaisteessa, ja nyt vanhemmiten, kun osaan jo nauttia auringon lämmöstä, olen myös tarkkaan suojannut hipiäni. Aurinkosuojatuotteiden lisäksi käytän aurinkolaseja ja hattua.

  Nykyään tykkään käyttää aurinkoiseen vuodenaikaan kosteusvoidetta, jossa on aurinkosuoja (en ole koskaan käyttänyt meikkivoiteita, enkä halua käyttää sävyttäviäkään kosteusvoiteita, sillä tykkään omasta kalpeasta ihon sävystäni). Käytin useamman vuoden Kiehl’sin Ultra Light Daily UV Defense SPF 50 -kosteusvoidetta, jonka aurinkosuojakerroin on 50.

  Kun siirryin viime syksynä käyttämään luonnonkosmetiikkaa, olin hetken hukassa, mistä löytää vastaavankaltainen tuote. Päädyin kasvoille tarkoitettuun Alga Marisin Crème solaire Visage SPF30 -kosteusvoiteeseen, jonka aurinkosuojakerroin on 30. Onko tämä mielestäsi hyvä tuote kasvojen, kaulan ja dekolteen suojaamiseen aurinkoisina päivinä? Ainoa, mikä itseäni kyseisessä tuotteessa ärsyttää, on sen kookoksen tuoksu. En tykkää kookoksesta, mutta en tiedä, mistä löytäisin jonkun vastaavan luonnonkosmetiikkaan kuuluvan aurinkosuojakertoimellisen kosteusvoiteen, joka ei tuoksuisi kookokselta.

 10. Janita

  Olenpa ollut tyhmä kun luulin että Naturellessä myydään pelkkää sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Ja nyt voi olla että Hyntin primer sisältääkin nano partikkeleita. Toinen purkki jo menossa, tämä toinen on vasta avattu… Mitä haittaa niistä nano partikkeileista sitten on? Muistaakseni Hyntin incissä lukee ettei sisällä nano… :/ Entäs Madaran spf 30 uusi voide, onko sekin täysin huuhaata? Samoin Ekopharman spf 15 voide, ei siitä kyllä tippaakaan jää valkoista pintaa ja ainakin incin mukaan muistaakseni ei pitäisi olla nano…

  • Kun suojakerroin on niin pieni kuin 15, ei valkoista pintaa jääkään. Suuremmilla suojakertoimilla haastavampaa. Uskon että Ekopharman voide on ok, itsekin olen kokeillut Porkkana-voidetta, jossa on suojakerroin ja se oli mielestäni hyvä.

 11. Janita

  Tarkistin asian Naturellen sivuilta. Hyntin spf 30 voiteen kohdalla lukee että ei sisällä nanopartikkeleita. Suojaa UVB ja UVA säteiltä.

  • Joo elikkä suurin osa Jenkeistä ja Euroopan ulkopuolella tulevista sarjoista on sertifioimattomia, koska lähes kaikki luonnonkosmetiikan sertifikaatit ovat eurooppalaisia (poikkeus on esim. Tata Harper, jonka suurella osalla tuotteista on Ecocert, Etelä-Afrikkalaisen Essen tuotteet on Ecocert-sertifioituja ja korealaisen Whamisan BDIH.). Sertifioimattomuus ei tarkoita etteikö tuote voisi olla aitoa luonnonkosmetiikkaa, mutta tällöin kuluttaja tai jälleenmyyjä saa itse olla raaka-ainetietoinen kuten myöskin perillä luonnonkosmetiikan määritelmistä ja vaatimuksista sekä käyttämään omaa harkintaansa raaka-aineiden kohdalla, joita ei sallita luonnonkosmetiikassa. Nyrkkisääntönä voi sanoa että sertifioitu tuote on aina luotettavampi, tai ainakin helpompi kuluttajalle. Jenkeissä kosmetiikkamarkkinat ovat melko villit eikä siellä ole samanlaista lainsäädäntöä esim. pakkausmerkintöihin ja INCI-luetteloihin. Tuotteiden pitää toki olla EU-rekisteröityjä ja niille pitää teettää toksikologin tekemät turvallisuusselvitykset ennen myyntiä EU:ssa, mutta tästäkin huolimatta pakkausmerkinnät voivat olla puutteellisia, kuten tuon Hyntin voiteen kohdalla, kun kyseessä on emulsio, jonka INCI:stä puuttuu emulgaattori – tämä ei siis käytännössä ole mahdollista. Eikä ks. sarja ole ainoa jenkkisarja, jolla merkinnät on puutteellisia, mutta nyt kun kyseessä on aurinkosuojatuote, en koe sitä luotettavaksi, koska riskinä on ihon palaminen ja haluan tietää mitä aurinkosuojani sisältää. On olemassa sertifioituja voiteita, kuten Biosolis ja Algamaris, joiden jättämä pinta on lähes huomaamaton, mutta niistäkin silti näkee kevyesti valkoisuuden (paitsi Biosoliksen voiteissa, joissa on fysikaalisten filttereiden lisäksi karanjaöljyä, missä on luonnostaan korkea suojakerroin). Joten tämän vuoksi ihmettelen suuresti Hyntin voiteen koostumusta pelkällä fysikaalisella filtterillä. Todennäköisesti se on varmaan ihan ok, mutta omalla ihollani en aio ottaa riskiä.

   Madara on sertifioitua luonnonkosmetiikkaa ja heidän uudet aurinkotuotteet ovat täysin ok ja kaikki pakkausmerkinnät kuten pitääkin. Teen niistäkin juttua myöhemmin 🙂

   • Heili

    Kiitos kattavasta selvennyksestä! Täytyy olla jatkossa vieläkin tarkempi ja kysellä myös näissä pienissä kantakaupungin liikkeissä tuotteista tarpeeksi ennen kuin tekee ostopäätöksen. Ja tietysti jos jokin tuote on Blogissasi käsitelty, on selvää mihin osastoon se kuuluu.
    Kiitos vielä hyvästä neuvosta, teen tänä keväänä ja kesänä tällaisen kokeen ja suojaan kasvot aina aurinkoisina päivinä. Saa nähdä mikä on kesän lopuksi tilanne pigmenttiläiskien suhteen. Olen nyt jo palannut takaisin valkoiseen ihooni, marraskuinen rusketus on enää muisto. Heliotropicin hienoinen valkoinen väri ei juurikaan erotu ihostani. Olen niin tyytyväinen kun löysin sen RENin Perfect Canvas seerumin. Se poistaa Heliotropicin kiillon. Olisi kyllä kivaa tietää mitä mieltä olet sen tuotteen Incistä. 🙂

   • Ainiin pitikin tutkia tuota RENiä! Kyllä blogissa on myös jenkkituotteita joiden INCI:t eivät ole merkitty kokonaan (ei esim mainita emulgaattoria tai säilöntäainetta), mutta oman harkintani mukaan ei kuitenkaan kyseenalaisia kuten tämä Hynt ollessaan aurinkotuote. Mutta huomaan itse yhä enemmän arvostavani sertifioituja tuotteita ja oikeita pakkausmerkintöjä. Itseäni kiinnostaa aina tutkia millaisia emulgaattoreita ym. koostumukseen vaikuttavia aineita on käytetty, koska se kiinnostaa tuotekehityksen kannalta. Mutta mahdollisten allergioidenkin vuoksi kuluttajan pitäisi saada kaikki tarvittava tieto.

 12. Pia

  Vannoutunut Biosoliksen käyttäjä täällä. Ihan huipputuotteita. Viime kesän reissulla testasin tosin Algamariksen ja hyvin toimi sekin. Vartalolle aina kerroin 30 ja nassuun 50. Pikku haamuilu ei haittaa, kun tietää, että voiteet toimii Mahtavaa, että tulee lisää laadukasta tarjontaa. Täytynee testaa Weleda ehkä tänä kesänä. Kiitos vinkistä

 13. Sari

  Viime kesänä kokeilin Algamariksen aurinkovoidetta sen arvostelujen perusteella. Lisäilin voidetta päivän aikana, mutaa iho paloi samoin lapsen (etelässä). Olikohan tuote viallinen vai mitä mutta olin todella pettynyt tuotteeseen jota niin paljon on kehuttu.Weleda menee seuraavaksi kokeiluun.

  • Harmi kuulla! Oliko käytössä miten suuri suojakerroin? Etelään kannattaa aina ottaa 50 ja tuotetta pitää levittää todella reilusti. Voi toki olla, että viallinen tuote on sattunut kohdalla. Itse en ole palanut Algamariksella ikinä edes aivan ääriolosuhteissa vitivalkoisella rannalla, kristallinkirkkaassa meressä auringon porottaessa kohtisuoraan 40 asteen lämmössä Keniassa, joten pidän kyllä erittäin luotettavana sarjana.

 14. Enni

  Hei Katja!
  Ensinnäkin, eksyin sivuillesi vasta muutamia päiviä sitten, ja olen koukussa! Vapaahetkinä ahmin blogiasi ja vinkkejäsi, ja yritän päättää mitä hankkia. Seerumi hankintalistalla ykkösenä! Luonnonkosmetiikkaa olen käyttänyt jo vuosia, mutta meikit kaipaa vielä päivitystä. Ja aurinkosuojat!

  Siitäpä pääsenkin asiaan. Vuosia sitten esikoisen ollessa pieni, ostin ensimmäisen luonnonkosmetiikkan aurinkosuojan. Käyttökokemus oli sanalla sanoen hankala. Nyt valinnanvaraa on enemmän, ja koska lapsia on jo kolme, nyt olisi löydettävä hyvä ja käyttäjäystävällinen aurinkosuoja. Suosittelujesi perusteella Algamaris houkuttaa, mutta mietin tuotteen poispestävyyttä. Pystyvätkö isommat lapset itse suihkussa pesemään aurinkosuojan pois vai vaatiiko se aina tarkemman pesun ja tietyt puhdistustuotteet?

  P.s. Oletko testannut Lumene Harmonyn seerumia? Sain siitä näytteen ja toista päivää nyt testailen. Mia Höydön Lumous-seerumiin verrattuna tämä ei ”humahda” ihoon yhtä nopeasti, jää enemmän hmmm kalvomaiseksi ihon pintaan. Mutta liekö hyvä vai huono, en osaa vielä sanoa.

  • Kyllä varmasti pystyvät pesemään, kun ohjeistaa huolellisesti puhdistamaan joka puolelta. Mulla on Lumenen Harmony seerumi, mutta en ole ehtinyt vielä edes avaamaan sitä. Mutta aion testata!

 15. Susami

  Ostin kokeiluun Algamarin sävyllisen aurinkovoiteen kasvoille. Ja olen rakastunut <3 Ensimmäinen aurinkovoide,joka jättää mattapinnan ja peittää hyvin. Olen niin hurmiossa,että olen jättänyt meikkivoiteen ja käyttänyt sen sijaan aurinkovoidetta.

  Mutta onko tämä pidemmän päälle huono juttu? Tukkiiko ihoa? Pesen iltaisin kasvot ensiksi puhdistusöljyllä (Cime tai Avril) ja tämän jälkeen Mossan puhdistusgeelillä.

  Käytän muuten luonnonkosmetiikkaa paitsi meikeissä. Olen erittäin vaativa meikkivoiteen,ripsivärin ja luomivärin pohjustan kanssa. Niiden on pysyttävä ja meikkivoiteen peitettävä sopivasti,koska itsellä rasvoittuva ja epäpuhtauksiin taipuva iho.

  • Jos ei iho ala mennä huonompaan kuntoon niin why not kun tekee puhdistuksen huolellisesti. Mielestäni aurinkosuojan käyttö ympäri vuoden on kuitenkin turhaa ja omaa ihoani en haluaisi kuormittaa niin. Mutta ei tähän ole oikeaa eikä väärää vastausta 🙂

 16. dea

  Hei
  Onko koskaan tullut vastaan jonkinlaista allergiaa luonnonkosmetiikan aurinkosuojille? Olen nyt parina kesänä käyttänyt Kreikassa ja Kroatissa Bio solista ja Alga marista ja molemmilla kerroilla kroppaan on tullut pientä punaista näppyä. Hyvin saman tyyppistä kuin aurinkoihottuma, mutta ei samalla tavalla polttavaa ja kirvelevää. Näpyt eivät myöskään lähde pois kovin nopeasti. Ainoastaan kasvot ovat säästyneet tältä reaktiolta.. Ajattelin tänä kesänä kokeilla normaalia aurinkosuojaa, josko näppylöitä ei tulisi. En oikein keksi muuta yhtäläisyyttä kuin luonnonkosmetiikan aurinkosuojan käyttö. Suomessa näin ei ole käynyt, mutta täällä en juuri auringossa oleilekaan. Todella ikävää, kun mielelläni käyttäisin näitä luonnollisempia suojia :/

  • En ole kuullut vastaavaa. Usein aurinkoihottuma ja sen tyyppiset reaktiot liittyvät myös sisäisiin juttuihin. Monella olen kuullut ruokavalion muutosten myötä ongelman kadonneen. Mutta itse en ole kuullut tämmöisestä reaktiosta, jonka voisi yhdistää näihin voiteisiin, joten en osaa sanoa tähän mitään tarkennusta. Yleensä ne ovat juuri synteettiset suojat, jotka aiheuttaa reaktion.

 17. Mona

  Tosi hyvä, ja niiiiiin ajankohtainen (kuten tapanasi tuppaa olemaan;) ), postaus jälleen -kiitos!

  Itse olen käyttänyt koko perheellämme Acorellea tai Biosolista viimeiset vuodet. Samat 30 tai 50 kertoimet minun vaalealle hipiälleni, samoin kuin kahdelle tarhaikäiselle lapselle +tummaihoiselle miehelle sitten se ihana 6 kertoiminen öljy -paitsi ukomaanmatkoilla olen saanut hänetkin pistämään sitä 30:iä hipiäänsä 😉 Toimineet ihan huipusti!

  Mutta… juuri törmäsin viikonloppuna Citymarketissa (ruokaostoksilla perus lähiömutsina 😀 ) Weledan voiteisiin. Olin täysin yllättynyt, kun en tiennyt heillä moisia olevan, vaikka aika hyvin olenkin mielestäni luonnonkosmeskenessä ajantasalla. Nappasin heti ostoskoriin jokaiselle perheenjäsenelle putelinsa, joten mahtava lukea täältä nyt sulta”vahvistukset” hankinnoilleni. Näillä mennään tämä sesonki!

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>