Kaupallinen yhteistyö: Weleda
En varmasti ole yksin hyristellessäni onnesta keväisen auringonpaisteen ansiosta, joka jo lämmittää ihoa. Huhtikuuhun mahtuu vielä kaikkien neljän vuodenajan kirjo takatalvineen, mutta siitä huolimatta valon määrän lisääntyminen on vissi juttu ja kesä on täällä muutaman viikon kuluttua. Siispä ihon suojaaminen auringolta on jälleen ajankohtainen aihe ja vielä ajankohtaisemman siitä tekee luonnonkosmetiikan pioneeri ja vuonna 2016 maailman vastuullisimmaksi kosmetiikkayritykseksi valittu Weleda, joka on juuri on lanseerannut uudet aurinkovoiteet ja minä saan kunnian esitellä ne blogissani teille.
Olen puhunut blogissani joka kevät aurinkovoiteen tärkeydestä ja eri ihotyyppien herkkyydestä auringolle. Kaikille on varmasti selvää, että jos auringon palvominen menee liiallisuuksiin, iho vanhenee ennenaikaisesti ja merkit näkyvät takautuvasti, jopa vasta kymmenen vuoden päästä. Nuorena aurinkoa liiallisesti palvoneen iho on usein 40-50 vuotiaana jopa yli kymmenen vuotta vanhemman näköinen. Suurin osa teistä tietää myös, että luonnollinen, fysikaalinen aurinkosuoja on ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin kemiallinen aurinkosuoja. Jos luonnonkosmetiikka ei muuten kiinnosta, valitse edes aurinkovoide luonnollisena, sillä kemialliset UV-filtterit ovat haitallisia ympäristölle ja vesistölle sekä kertyvät elimistöön. Lisäksi niiden toimintatapa (kemiallinen filtteri muuntaa UV-säteet lämpöenergiaksi) synnyttää vapaita radikaaleja, mikä vanhentaa ihoa entisestään. Fysikaaliset aurinkosuojat puolestaan heijastavat UV-säteet pois iholta. Fysikaaliset filtterit, eli titaanidioksidi ja sinkkioksidi suojaavat sekä UVA- että UVB-säteiltä.
Melanooma yleistyy koko maailmassa ja myös Suomessa valtavaa vauhtia. Suureksi surukseni rakas kummisetäni kuoli viime kesänä erittäin ärhäkkään ihosyöpään. Hän teki ulkotöitä koko elämänsä ajan enkä usko, että oli koskaan käyttänyt aurinkovoidetta. Toistuva ihon palaminen lisää merkittävästi ihosyövän riskiä. Jos iho palaa elämän aikana useammin kuin viisi kertaa, riski jopa tuplaantuu. Palamisen ja ihosyövän syntymisen välillä voi kulua kuitenkin aikaa jopa pari vuosikymmentä. Siksi olen itse erityisen huolissani, kun paloin todella pahasti viime marraskuussa Etelä-Afrikan reissulla. Syynä siihen oli epästabiili ja viallinen aurinkovoide. Olimme auringossa tismalleen saman ajan muun matkaseurueen kanssa, mutta minä olin ainoa, joka kokeili uutta aurinkovoidetta. Olin onnessani, kun fysikaalinen suoja ei jättänyt ihoa tippaakaan valkoiseksi, ei edes hieman himmeää pintaa – hälytyskellojen olisi pitänyt soida tässä vaiheessa, sillä fysikaalinen aurinkosuoja, joka ei sisällä nanopigmenttejä (nanopigmentit ovat kiellettyjä luonnonkosmetiikassa) jättää väkisinkin hennon vaaleahkon pinnan iholle. Iho siis kärähti ja oli todella kipeä. Olen palanut elämäni aikana ainakin sen viisi kertaa, joten tiedostan ihosyövän riskin eikä se hirveästi naurata. Sain tästä erittäin suuren opetuksen aurinkovoiteen valintaan.
Tällä kertaa ajattelin siis ottaa näkökulmaksi aurinkovoiteisiin laadun ja turvallisuuden. Luonnonkosmetiikkamarkkinoilla vallitsee tällä hetkellä valtava indie-brändien trendi. Kun tuotteita mainostetaan sanoilla ”artisan”, ”hand-made”, ja ”made in small batches”, kuluttaja saa helposti mielikuvan superlaadukkaasta ja tehokkaasta tuotteesta. Ikävä kyllä tällä on varjopuolensa. Valmistusolosuhteiden hygieniassa voi olla puutteita ja valmistusmenetelmät eivät ole yhtä ammattimaisia kuin oikeilla, isommilla tehtailla. Erityisesti käytettävät laitteet eivät välttämättä ole parhaasta päästä, koska laadukkaat laitteet ovat tuhansien ja kymmenien tuhansien eurojen arvoisia. Lisäksi tuotteiden stabiiliudessa voi olla suuriakin puutoksia ja erityisesti tämä tekee aurinkovoiteiden valmistamisesta haastavaa. Aurinkovoiteen suojakerroin eli SPF (Sun Protection Factor) testataan sekä laboratoriotestein että ihmisillä. Stabiili koostumus on ensiarvoisen tärkeää, että suojakerroin säilyy varmasti turvallisena kuluttajalle. Fysikaaliset UV-filtterit ovat herkkiä aineita reagoimaan ja tuotteen turvallisuuden kannalta täytyy pystyä varmistamaan, että ne säilyttävät tehonsa käytössä. Fysikaaliset filtterit paakkuuntuvat helposti, mutta niin huomaamattomasti ettei sitä välttämättä erota paljaalla silmällä. Lisäksi on erittäin tärkeää, että voide ja suojakerroin levittyvät hyvin tasaisesti iholle – joten kerrankin on tuotekategoria, jossa kaikki ns. iholle turhat koostumusta ja levittyvyyttä edesauttavat aineet ovat tarpeen, koska aurinkovoiteen tärkein ominaisuus on yksinkertaisesti suojata iho.
Fysikaalisen aurinkosuojan valmistaminen on haastavaa myös pitkän linjan formuloijille ja kemisteille. Tämän vuoksi aurinkovoide kannattaa valita merkiltä, jolla on takanaan vuosien osaaminen ja tietotaito kosmetiikan valmistamisesta tai merkiltä, jonka tuotteet valmistetaan kunnon kosmetiikkatehtaassa hand-made artisan studion sijasta. Ei siis ole ihme, että olemme saaneet odottaa näin pitkään Weledan kaltaiselta luonnonkosmetiikan uranuurtajalta omia aurinkovoiteita, koska niiden kehittämisessä ei voi hätiköidä.
Weledan aurinkovoidevalikoima sisältää viisi tuotetta: vedenkestävän aurinkovoiteen SPF 30, aurinkovoiteen kasvoille SPF 30, täysin hajusteettomat Sensitive aurinkosuojat lapsille ja herkkäihoisille SPF 30 sekä SPF 50 ja after sun voiteen. Minä sain testiin tavalliset, ei herkkäihoisten -versiot sekä after sunin.
Tuotteiden sisältämä fysikaalinen UV-filtteri on titaanidioksidia, joka heijastaa UVA- ja UVB-säteet pois iholta, ne eivät sisällä nanopartikkeleita ja tuotteilla on NaTrue luonnonkosmetiikan sertifikaatti. Titaanidioksidin sekä emulgaattorien ja tuotetta stabiloivien aineiden lisäksi aurinkovoiteet sisältävät alppitähtiuutetta, jolla on antioksidanttisia vaikutuksia (Weleda muuten kasvattaa ensimmäisenä maailmassa rahoitetuksi luokitellut alppitähdet Sveitsissä omilla luomuviljelmillä). Antioksidantteja on hyvä lisätä aurinkovoiteisiin, sillä UV-säteily synnyttää vapaita radikaaleja, mitkä vanhentavat ihoa niiden aiheuttamien soluvaurioiden vuoksi. Oliiviöljyn saippuoimattomat ainesosat auttavat suojaamaan kollageenia ja elastiinia. Vartalon ja kasvojen aurinkovoiteiden aineosat noudattelevat samaa kaavaa, mutta vartalolle tarkoitettu voide sisältää lisäksi auringonkukkaöljyä, jossa on A- ja E-vitamiinia sekä linolihappoa, jotka auttavat vahvistamaan solukalvoja, ehkäisevät ikääntymisen merkkejä ja pehmittävät ihoa. Kasvoille tarkoitettu aurinkovoide sisältää auringonkukkaöljyn sijasta jojobaöljyä, jonka koostumus muistuttaa ihon sebumia ja se auttaa normalisoimaan ihon toimintoja sekä talineritystä tehden siitä erinomaisen myös esim. aknelle ja rosacealle. Lisäksi voiteessa on hieman kookosöljyä, joka pehmittää ihoa ja vahvistaa ihon omaa suojabarriääriä.
Aurinkovoiteiden tuoksu on ihanan raikas ja hitusen weledamaisen yrttinen, mutta mielestäni mieto. On kuitenkin todella hienoa, että Weleda on valmistanut voiteista myös omat versiot tuoksuallergisille, herkkäihoisille ja lapsille. Nyt herkkähipiäiset ja allergisetkin saavat vihdoin kunnon aurinkovoiteet luonnonkosmetiikasta.
Kokeilemissani aurinkovoiteissa on hyvä koostumus ja ne levittyvät iholle tasaisesti. Mutta: huomaamattomaksi ne eivät iholle jää, vaan iholle tulee selkeästi vaalea, himmeä pinta. Ei nyt kuitenkaan mikään kalkkilaivan kapteenille ominainen, mutta valkoisempi kuin aiemmin käyttämissäni luottoaurinkovoiteissa. Pinnan saa kyllä häivyttymään aivan hyvin huolellisesti levittämällä, mutta tämä on kuitenkin mielestäni mainitsemisen arvoinen seikka, sillä osa haluaa minimoida vaaleahkon pinnan.
Itse aion tämän kesän reissuilla kokeilla Weledaa, koska pakostakin nämä kurjat kokemukseni ovat saaneet miettimään miten voin aurinkoa rakastavana nauttia siitä edelleen mahdollisimman turvallisesti muualla kuin varjossa – se täysin huomaamaton pinta ei ehkä olekaan niin tavoittelemisen arvoinen asia vaikka kummitukselta en halua näyttää jatkossakaan.
Auringonoton jälkeen on tärkeää puhdistaa aurinkovoide huolellisesti iholta. Weledan suihkuvoiteet ovat ikisuosikkini vartalonpesuun. Voidemaisen koostumuksensa ansiosta ne eivät kuivata ihoa, mutta ne emulgoivat aurinkovoidetta pois iholta tavallista suihkugeeliä tehokkaammin. Auringonoton jälkeen on hyvä välttää mekaanista hankausta iholla, jonka vuoksi pesuaineen tulee olla hellävarainen. Syväpuhdistus on kuitenkin tarpeen, jos aurinkovoidetta käyttää useasti. Weledan Koivu vartalokuorinta on ihanteellinen, koska sen kuorivat rakeet eivät ole liian rouheita. Kun auringonotosta on kulunut muutamia päiviä, voi iholle käyttää esim. kuorintakinnasta.
Aurinkovoiteen poistamisen jälkeen iholle tulee levittää rauhoittava, kosteuttava ja ihon uudistumista tukeva sekä antioksidantteja sisältävä tuote. Weledan After Sun Lotion tuntuu ihanan viilentävältä ja rauhoittavalta iholla. Siinä on myös juuri täydellisen ohut ja kosteuttava koostumus. Voide sisältää rauhoittavaa ja uudistavaa aloe veraa, antioksidanttipitoisia rautanokkosta ja alppiruusua, jotka auttavat myös rauhoittamaan ihoa sekä ihoa pehmittävää oliiviöljyä. After Sunissa on raikas tuoksu, joka on peräisin litsea cubeban, laventelin ja eucalyptuksen eteerisistä öljyistä.
Lopuksi kullanarvoinen vinkki: hanki aurinkovoide ajoissa, jotta sinulla on puteli valmiina heti kun ensimmäiset lämpimät ja aurinkoiset päivät tulevat. Iho täytyy suojata heti, sillä aurinko on kaikista voimakkain juuri alkukesästä pitkän ja pimeän talven jälkeen, kun vartalomme eivät ole aurinkoa nähneetkään!
Weledan aurinkovoiteet ovat myynnissä mm. Sokoksissa, Ruohonjuuressa ja Life-myymälöissä sekä useissa luonnonkosmetiikan verkkokaupoissa.
Lue myös viimekesäinen juttuni Weledan kesäsuosikkituotteista. Suurin osa tuotteista on muuten käytössäni tälläkin hetkellä! Löydät kaikki juttuni Weledasta täältä.
Onko joku teistä onnistunut säilyttämään hipiänsä palamatta? Joko olet ehtinyt testailemaan Weledan aurinkovoiteita?
Kuvat Viola Virtamo