Beauty

Viikon purkki: Onira Organics hiustenhoitotuotteet

Beauty | 19.2.2018 | Katja Kokko

Hauskaa, että innostuitte viikon purkki -juttusarjasta yhtä paljon kuin minä! Jos missasit viime viikon purkin, se löytyy täältä.

Tällä kertaa luvassa on purkki, josta innostuin täysin puhtaasti kauniin Instagram-tilin ja elegantin ulkoasun ansiosta. Luettuani tuotteiden incit, olin lähes satavarma, että ne ovat täysiä susia, mutta oli silti pakko uhmata vaistoa ja kuinkas sitten kävikään…

Viikon purkki on Onira Organicsin The Conditioner hoitoaine. (Ja tähän samaan arvosteluun voi niputtaa myös sarjan The Maskin ja The Nourishing Shampoon. Niistä on sanottavana tismalleen samat asiat.)

Kohderyhmä: luksusluonnonkosmetiikkaa käyttävät ja siihen rahaa kuluttavat 30-50 vuotiaat kosmetiikka- ja hyvinvointitrendeistä perillä olevat LOHAS-kuluttajat.

Miten markkinoidaan: kyseessä on hiustenhoitosarja, joka markkinoi itseään luksustason hiustenhoitosarjana ja erittäin ravitsevilla raaka-aineilla, jotka hoitavat hiusta syvältä. Lisäksi brändi suhtautuu intohimoisesti ihmisen ja koko maapallon hyvinvointiin.

Mitä sisältää: aloe barbadensis (aloe vera) extract*, cetearyl alcohol, glycerin, aqua (water), pentaclethra macroloba seed oil*, myristyl alcohol, cocoglucoside, inulin, cocos nucifera (coconut) oil, propanediol dicaprylate, myristyl glucoside, sodium benzoate, potassium sorbate, ricinus communis (castor)seed oil*, sesamum indicum (sesame) seed oil*, parfum (fragrance), hydrolyzed jojoba esters, hydrolyzed wheat protein, benzyl alcohol, lysolecithin, sclerotium gum, xanthan gum, pullulan, sodium phytate, tocopherol, zingiber zerumbet extract, gardenia tahitensis flower, glycine soja (soybean) oil, dehydroacetic acid, rosa damascena (rose) flower oil, mentha citrata oil, vanilla planifolia oil, alcohol

Ollakseen hoitoaine inci-lista näyttää poikkeuksellisen luonnolliselta. Siis melko paljon kasviöljyjä, -uutteita ja eteerisiä öljyjä, ja hoitoaineeksi suhteellisen vähän prosessoituja raaka-aineita. Ollakseen myöskin 42 euron arvoinen hoitoaine inci näyttää liiankin luonnolliselta. Tai ainakin juuri sellaiselta, joka saa olettamaan, että tuote on yhtä tyhjän kanssa ja hiukset jäävät takkupalloksi.

Luonnonkosmetiikasta löytyy tasan yksi tuoteryhmä, jossa täydellisesti toimivaa tuotetta on miltei mahdotonta valmistaa 100 % luonnollisesti ja se on hoitoaine. Hyvän hoitoaineen täytyy selvittää hiukset ja tehdä niistä helposti kammattavat sekä kiiltävät – vai esittääkö joku vastaväitteitä tähän? Tämä tarkoittaa sitä, että tuotteeseen tarvitaan kvatti. Kvatteja käytetään hiustenhoitotuotteissa ja etenkin hoitoaineissa, mutta ne eivät ole valmistusmenetelmän ja sen vaatiman prosessoinnin vuoksi 100 % luonnollisia aineita, vaikka niitä valmistetaankin kasviperäisesti luonnonkosmetiikan käyttöön. Muutama vuosi takaperin edes näitä vihreän kemian mukaisesti valmistettuja kvatteja ei hyväksytty sertifioidussa luonnonkosmetiikassa, mutta sittemmin kriteerejä on muutettu niin, että ne sallitaan ainoastaan hiustenhoitotuotteissa. Ja tämähän on hyvä asia: on parempi ostaa oikeasti toimiva ja tehokas tuote, joka on mahdollisimman luonnollinen kuin täysin synteettinen myrkkypurkki. Toki voi tyytyä myös siihen, että kuontalo muuttuu purkaksi ja ajan myötä kenties rastoittuu, mutta itselleni riitti rastat teini-iässä.

Onira haluaa siis uhmata luonnollisuudesta tinkimistä eikä heidän tuotteissaan ole kvatteja. Sarja on todennäköisesti yksi luonnollisimmista hiustenhoitosarjoista juuri sen vuoksi ja brändin hiustenhoitorituaalissa lotrataan paljon myös öljyillä.

Tuoksu: mieto ja miellyttävä, ei peräisin täysin eteerisistä öljyistä, vaan sisältää myös hajusteen (eteeristen öljyjen komponenteista valmistetun miedon hajusteen). Hajustetta on tuotteessa enemmän kuin aitoja eteerisiä öljyjä, joiden teholla tuotetta kuitenkin markkinoidaan.

Arvio tuotteesta: tuote tuntuu siltä kuin levittäisi perusvoidetta kuontaloon. Hiukset jäävät rastapalloksi. Miksi halutaan valmistaa superluonnollinen hiustenhoitosarja, jätetään kvatti pois, mutta tuutataan tuotteeseen kuitenkin hajuste vaikka se silti sisältää eteerisiä öljyjä, mistä puolestaan saisi sekä tuoksun että hiuspohjaa hoitavan vaikutuksen? Eteeristen öljyjen tuoksua en tuotteesta havainnut. Tässä olisi ollut brändäys kohdallaan ja itseeni vetoava, elegantti ulkoasu, mistä ei ole luonnonkosmetiikan hiustenhoitopuolella edelleenkään liikatarjontaa. Olisin kuitenkin tehnyt tuotteista teknisesti toimivan (lisännyt kvatin), heivannut hajusteet ja antanut eteeristen öljyjen tuoksua vapaasti. Shampoo oli myös huonoin ikinä kokeilemani (36 €) ja hiusnaamio (73 €) ylellisestä lasipurkistaan huolimatta täysin turha tuote.

Arvosana asteikolla 1-10: 1

Hinta-laatusuhde asteikolla 1-10: 1. Tehokkaimmin kankkulan kaivosta alas vedetyt 151 € sitten naismuistiin.

Käytätkö koko purkin loppuun: käytin kaikkia kolmea tuotetta tasan kaksi kertaa, jonka jälkeen laitoin ne kiertoon tuttavalleni, joka halusi testata tuotteita.

Ostaisitko uudelleen: en! Jos olisin tilanteessa, missä olisi tasan kaksi vaihtoehtoa; synteettinen tuote ja tämä, niin joutuisin silloinkin pohtimaan asiaa useamman kerran ja rehellisyyden nimissä en tiedä kumpaan kallistuisin.

Mistä voi ostaa: luksuskauppa Net-A-Porterista. Vaikka sarja on ranskalainen, merkin oma verkkokauppa ei toimita Suomeen. Esimerkiksi Detox Marketissa tuotteet ovat myös saaneet surkeat arvostelut. Jos olet suomalainen jälleenmyyjä ja harkitset sarjan ottamista valikoimaan, teen sinulle palveluksen kertomalla, että näillä purkeilla otat takkiin ja aiheutat reklamaatiotulvan.

Toistaiseksi maailmankaikkeudesta löytyy yksi kvatiton luonnonkosmetiikan hoitoaine, joka oikeasti toimii: Whamisan Hair Treatment. Tuote on ällistyttävän luonnollinen ja sen tuntee koostumuksessa, mutta en ymmärrä missä sen taika piilee, sillä hiuksista tulee ihanan tuntuiset ja suhteellisen helposti selviävät.

Loppukaneettina sanottakoon, etten oikeasti muista olenko ikinä pettynyt mihinkään tuotteeseen näin karvaasti. Vaikka toki osasin odottaa sitä, mutta jotenkin olettaisi, että kun lähdetään lanseeraamaan näin hienoa sarjaa, jota myydään niin Jenkeissä kuin Euroopassakin ns. trendikkäimmissä kaupoissa, tuotteiden toimivuus olisi hiottu viimeistä piirtoa myöten. En lainkaan ihmettele, jos sarjan raaka-aineluettelot tulevat kokemaan massiivisen muutoksen tulevaisuudessa.

Tarinan opetus: kaunis ulkoasu voi hämätä ja luonnollinen ei ole aina toimivampaa kuin synteettinen.

Kuva Katja Kokko

Avainsanat: , ,