Body & Mind

Vatsan kuulumiset ja lempeä bataattisalaatti

Body & Mind | 1.2.2016 | Katja Kokko

Photo 1.2.2016 12.02.51

Tänään käynnistyi neljäs viikko Vatsa kuntoon -valmennuksessa. (Tai oikeasti minun osaltani kolmas käynnistyi lauantaina, sillä aloitin ensimmäisen viikon hieman myöhässä.)

Pähkinänkuoressa ruokavalioni valmennuksen ajan: kaikki viljat (myös gluteenittomat), palkokasvit sekä maitotuotteet pysyvät lautaseni ulkopuolella. Samoin tuliset ja voimakkaat mausteet. Sitrushedelmiä en sellaisenaan pysty syömään muutenkaan, mutta niitäkään ei siis lautasellani nähdä. Syön lähes päivittäin luomukananmunia, pari kertaa viikossa kalaa ja vähän äyriäisiä. Palkokasvien ja kvinoan puuttuminen ruokavaliosta aiheuttaa haasteita proteiinin saannin suhteen, vaikka en mikään proteiinin tankkaaja olekaan. Tämän vuoksi olen syönyt muutaman kerran lihaa valmennuksen aikana: riistaa ja luomukaritsaa. Kerran koitin syödä luomunautaa, mutta maku on todella outo, joten se jäi kokeiluksi.

Valmennuksen jälkeen kokeilen, mitä kehoni sanoo palkokasveista ja kvinoasta. Jos oireet palaavat, homma on aika selvä. En mielelläni söisi lihaa, mutta elän mieluummin tällä ruokavaliolla loppuelämäni, kuin lääkityksellä. Luulen, että 3-4 kertaa kuukaudessa lihaa on sopiva määrä itselleni.

Yhtenä osana valmennusta ovat ns. FODMAP-hiilihydraatit, joilla on yhteys vuotavan suolen oireyhtymään. Toistaiseksi en ole poistanut niistä kaikkia ruokavaliostani, mutta olen pannut merkille, että joihinkin FODMAP-hiilareista tunnen luontaisesti lievää vastenmielisyyttä. Tarkkailen tulevina viikkoina vielä miltä niiden syöminen tuntuu.

Refluksioireeni katosivat parissa päivässä valmennuksen aloitettuani. Viikon päästä vatsan turvotus oli kadonnut ja näytin kokonaisuudessaan hoikistuneelta. Ystäväni huomautti viime viikolla, että olen laihtunut. Olen ollut kahdesti aamiaistapaamisessa, jossa olen syönyt vähän leipää ja juustoa, toissaviikonloppuna söin ystäväni luona palan vuohenjuustopiirakkaa ja sipsejä ja viime lauantaina puolestaan universumin parhaan pizzaleipurin, Inken pizzaa. Kehoni ei ole ollut moisesta moksiskaan. Tai no, eilen ja tänään ollut melko turpea olo silmäpusseineen ja pieni palan tunne kurkussa, sillä pizzan kanssa oli palanpainikkeena viiniä ja jälkiruoaksi erään vieraan tuomia voisilmäpullia. En ole kuitenkaan huolissani, sillä oireet häviävät varmasti, kun olen takaisin kituruokavaliolla (joksi nimitän sitä hetkinä, kun on aivan kamala nälkä, mutta olen täysin pihalla mitä söisin, sillä spontaanit resepti-ideat puuttuvat vielä kaiken ollessa vähän uutta).

En koe, että tämä olisi mikään natsiruokavalio, vaan ennemminkin arkiruokailuni ydin. Sivuraiteille poikkeaminen on aivan ok, kunhan en tee sitä toistuvasti. Tässähän se haaste juuri piileekin, sillä on helppoa haksahtaa ajattelemaan, että silloin tällöin leivässä ja juustossa ei ole mitään ongelmaa – kunnes tämä haksahdus alkaa toistua useamman kerran viikossa, mutta jatkaa silti itselleen uskottelua, etteivät poikkeukset ole toistuvia. Tiedostan, että olen itse siinä tilanteessa, jossa valintojeni on ohjauduttava kehoni kautta mielitekojeni sijasta, mikäli todella aion pysyä oireettomana. Oloni on ollut niin loistava tämän ajan, että haluan säilyttää sen jatkossakin. Ajatukset kulkevat kirkkaina, olen energinen, en kärsi refluksioireista ja vatsani on ihan litteä, ah miten ihanaa!

Viikonlopun pizzaherkuttelun jälkeen tänään tuntui, että on pakko syödä mahdollisimman kevyesti. Kaikki eläinkunnan raaka-aineet aiheuttivat vastareaktion herätessäni. Siispä lounaaksi päätyi vegaaninen salaatti paahdetusta bataatista, jota kohtaan tunnen suoranaista himoa – onhan bataatti makeaa ja lempeää, ihanasti tulista pittaa tasapainottavaa.

Paahdettu bataattisalaatti, fenkolia, selleriä & saksanpähkinöitä

1 pieni luomubataatti

1 rkl oliiviöljyä

Ripaus laadukasta suolaa

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Kuori ja viipaloi bataatti, kaada päälle oliiviöljyä ja lisää suola. Sekoita hyvin ja paahda uunissa noin vartti.

Muutama lehti tummalehtistä salaattia

Kourallinen luomubabypinaattia

Muutama oksa lehtipersiljaa

Pieni viipale fenkolia

Puolikas varsi lehtiselleriä

Muutama saksanpähkinä

1/2 avokado

1 rkl oluthiivahiutaleita

Salaatinkastike

1 rkl oliiviöljyä

2 tl omenasiiderietikkaa

2 tl sitruunanmehua

1 tl dijonsinappia

1/2 rkl raakaruokosokeria

Asettele lautaselle ensin salaatit, sitten viipaloidut fenkolit ja sellerit, kuutioitu avokado ja saksanpähkinät. Kaada tässä vaiheessa joukkoon salaatinkastike. Ripottele päälle oluthiivahiutaleita ja lisää viimeisenä paahdetut bataattilohkot.

Kuva Katja Kokko

 

Avainsanat: , , , , ,