Body & Mind

Vatsa kuntoon seitsemässä viikossa

Body & Mind | 14.1.2016 | Katja Kokko

DSC_2352

Huikkasin muutama päivä sitten Facebook-sivuillani aloittavani tällä viikolla lääkäri Olli Sovijärven laatiman seitsemän viikon Vatsa kuntoon -valmennuksen.

Te joille Olli ei ole tuttu, kerrottakoon, että hän on kokonaisvaltaiseen lääketieteeseen erikoistunut lääkäri ja yksi sen pioneereista Suomessa. Olen tutustunut Olliin kuutisen vuotta sitten ja arvostan aivan äärimmäisen paljon hänen tekemää työtä. Siksipä pohtiessani omaa terveydentilaani tulin siihen pisteeseen, että Ollin puoleen kääntyminen oli tässä kohtaa ainoa vaihtoehtoni. Olli oli halukas auttamaan minua tarjoamalla Vatsa kuntoon -valmennuksen minulle ja lupasin raportoida kokemuksistani blogissa, sillä uskon, että tästä on monelle teistä arvokasta apua.

Pari vuotta sitten tunsin ensimmäistä kertaa, että kurkkuuni on juuttunut jotain. Luulin aluksi, että joku ottamani vitamiinipilleri on jäänyt kiinni nieluuni. Koitin nieleskellä ja juoda vettä, mutta pala vain oli ja pysyi. Monta päivää. Yhtenä päivänä huomasin sen sitten äkisti kadonneen. Kunnes se tuli takaisin. Ymmärsin pikkuhiljaa, että kyse on refluksitaudin oireista, sillä palan tunteen lisäksi kärsin myös voimakkaasta närästyksestä – ja sitä on puolestaan jatkunut yli kymmenen vuoden ajan.

Parikymppisenä minulla todettiin helikobakteeri, kun hakeuduin lääkäriin niin voimakkaan närästyksen vuoksi, että aloin oksennella. Bakteeri hoidettiin tupla-antibiootein, joilla se ei kuitenkaan vielä lähtenyt pois, joten söin kaksi kuuria ja annostustakin nostettiin jälkimmäisessä. Ja kaikkihan sen tietävät mitä antibiootit tekevät suolistolle. Yhdestä kuurista toipumiseen suolistolla kuluu noin viisi vuotta.

Tätä ennen olin syönyt lukuisia voimakkaita antibioottikuureja 19-20 vuotiaana e-pillereiden aiheuttamaan tulehduskierteeseen ja sen jälkeen vielä todella vahvan antibioottikuurin Thaimaassa sairastuessani jonkin sortin keuhkoputkentulehdukseen. Suolistoni on siis toisin sanoen tuhottu antibiooteilla. Närästys ja vatsan turpoaminen ovat ihan arkipäivää minulle.

Vuonna 2009 tein suuria muutoksia ruokavaliossani, jonka seurauksena närästysoireet katosivat täysin, painoni putosi muutaman kilon eikä turvotuksesta ollut tietoakaan. Söin hyvin suureksi osaksi raakaruokaa, mutta myös kypsennettyä jonkin verran. Gluteeniviljat ja juustot olivat vain harvinaista herkkua. Sipseihin, roskaruokaan, karkkiin ja limsaan en koskenut moneen vuoteen ennen toissakesää. Suhtautumiseni ruokavalioon alkoi kuitenkin vähitellen muuttua rennommaksi ja pikkuhiljaa raakaruoka putosi arjestani muutama vuosi sitten ymmärtäessäni myös, että herkkä vatsani kaipaa kuitenkin enemmän lempeän lämmintä ruokaa.

Infernaalinen 24/7 stressitila yhdistettynä epäsäännölliseen ja liian nopeasti tapahtuvaan ruokailuun olivat varmasti viimeinen niitti keholleni ja refluksioireista tuli lähes päivittäinen olotila. Välillä joukkoon mahtu(i)u oireettomia päiviä tai jopa viikkoja, mutta en osaa yhdistää niiden aiheuttajaa mihinkään tiettyyn asiaan tai ruokaan, paitsi stressiin, juustoihin, rasvaan ja gluteeniin, jotka ovat lähes itsestään selviä huonon olon aiheuttajia melkein kenelle tahansa. Nyt oireita saattaa tulla oikeastaan mistä vaan.

Siitä olen tosin päässyt kärryille, että paistettu ruoka ei ole vatsalleni hyväksi, kuten ei liian monien raaka-aineiden yhdistäminen, tuliset mausteet ja mitkään happamat hedelmät tai marjat. Veden juonti ruokailun yhteydessä on ehdoton nou nou. Näidenkään välttely ei kuitenkaan riitä, sillä oireilu on sananmukaisesti mystistä.

Tämän vuoksi olen kiinnostunut yhä enemmän paleo-tyyppisestä ajattelusta, sillä olen saanut ehkä hieman kokemusta siitä, etteivät antiravinteita sisältävät ruoka-aineet ole minulle niitä parhaita. Siksi välttelen useita siemeniä, soijaa, suurinta osaa gluteenin korvaavia viljoja (paitsi kvinoaa), papuja ja monia raaka-aineita, jotka ovat kasvisruokavaliossa suuressa roolissa. Kalaa ja kananmunia olen päätynyt syömään ja vuoden sisällä myös silloin tällöin riistaa.

Minulla on ollut jo pitkään olo, että ruokavalioni ei toimi. Oireiden ollessa päällä olen lähes neuvoton, sillä mikään ei tunnu hyvältä, paitsi erittäin lempeät smoothiet pureskeltuna, mieto gluteeniton puuro ja hyvin miedosti maustetut keitot. Toisin sanoen, syömisestäni katoaa oireiden myötä ilo, sillä tämän kaiken lisäksi olen suunnattoman paljon ruokaa rakastava ja ruoasta nauttiva ihminen.

Kumma kyllä, vaikka jouluna tuli syötyä kiitettävästi, en kärsinyt oireista turvotusta lukuun ottamatta. Mutta kaupunkiin palattuani oireet palasivat välittömästi. Olenkin joskus pohtinut leikkimielisesti, mutta puolitosissani, että kaupungissa asuminen sairastuttaa minut.

Viimeisen vuoden ajan olen tiennyt, että jotain täytyy tehdä, sillä vaihtoehtona on, että voin sairastua joko vakavasti tai vähemmän vakavasti ennemmin tai myöhemmin. Mikä sairaus potentiaalisesti puhkeaisi – siitä ja sen hoidosta en halua suorittaa empiiristä tutkimusta. Jouluna päätin, että se on tämä vuosi, kun on ison muutoksen aika. Haluan selvittää, mikä oireitani aiheuttaa, miten voin hoitaa niitä itse ja millainen ruokavalio minulle sopii parhaiten, jotta saisin aikaan pysyviä muutoksia. Siksi olen Vatsa kuntoon -valmennuksessa. Jos se ei auta, on lääkärin vastaanotto seuraava osoitteeni.

Valmennus kestää seitsemän viikkoa. Jokaiselle viikolle on oma teema, missä käydään läpi yleisimpien suolisto-ongelmien aiheuttajia ja hoitoa. Jokaisella viikolla on myös tehtävät, joiden suorittamiseen tulee sitoutua tulosten saamiseksi. Valmennusmateriaaliin Olli on koonnut 20 % siitä informaatiosta, joka tuottaa vähintään 80 % tuloksista. Valmennuksen voi aloittaa milloin tahansa (itsekin aloitan ensimmäisen eli tämän viikon tehtävät vasta lauantaina) ja sen voi ostaa Arenavalmennuksen verkkokaupasta.

Sanottakoon vielä, että olen nyt siinä pisteessä, jossa olen valmis tekemään isojakin muutoksia. Jos se edellyttää esimerkiksi lihan lisäämistä ruokavaliooni, voin sen jossain määrin tehdä, sillä jatkuvien oireiden kanssa taiteilu ei ole enää vaihtoehto.

Kärsitkö sinä jostain arkielämääsi vaikuttavista vatsavaivoista ja onko sinulla mahdollisesti kokemuksesta Ollin valmennuksesta?

VATSA_KUNTOON_1200px

Ylin kuva Denis Vinokur, toinen kuva Cindy Riera

Alin kuva Vatsa kuntoon -valmennus

Avainsanat: , , ,