Beauty

Unna – kotimaista premium-luonnonkosmetiikkaa

Beauty | 25.11.2018 | Katja Kokko

Kotimaista luonnonkosmetiikkaa pukkaa tällä hetkellä markkinoille kuin sieniä sateella. Enpä ole ollut väärässä ennustaessani monen tarttuvan arktisten raaka-aineiden, puhtaan luonnon ja metsien trendikkyyteen. Minun puolestani tämä trendi saakin levitä vaikka maailman ääriin, sillä mikään ei ole ihanampaa ja arvokkaampaa kuin puhdas ja villi luonto.

Se on kuitenkin sanottava, että nyt kun suomalaista sarjaa pukkaa toisensa perään, seulani on entistä kriittisempi. Aiemmin on ollut mukava buustata suomalaisia sarjoja ja antaa monien juttujen mennä vähän läpi sormien. En kuitenkaan halua, että kotimaisuuden nimissä voi hehkuttaa ihan mitä tahansa, joten suomalaiset sarjat saavat myös luvan todistaa olevansa hypetyksen arvoisia.

Kirjoitin hetki sitten arktisiin raaka-aineisiin perustuvasta luksussarja Inarista, joka onkin yhtä epäonnistunutta tuotetta lukuunottamatta aivan loistava ja tehokas sarja, jolle ennustan loistavaa tulevaisuutta. Laponie of Scandinavia edustaa puolestaan edullisempaa ja todella yksinkertaista ihonhoitoa, joka sopii herkimmällekin iholle ja tuotteet tekevät mitä lupaavat. Laponien tuotekehitys on hiottu äärimmilleen. Kummallakaan sarjalla ei ole luonnonkosmetiikan sertifikaattia, mutta tuotteet valmistetaan Ecocert-sertifioiduilla tehtailla.

Markkinoiden yksi uusimmista tulokkaista on Unna Nordic, jonka slogan kuuluu ”tunne metsä ihollasi”. Unnan tuotekehityksessä on ollut mukana vahvasti valovoimainen ekokosmetologi Minna Monthan, joka tunnetaan Kauneushoitola Hillan perustajana ja omistajana.

Unnan tuotteet valmistaa Naviter, joka on mm. Ekopharman, Atopikin, SnowAnnan, Senja Cosmeticsin ja Murumurun valmistaja. Naviterin valmistamilla tuotteilla on yrityksen itsensä perustama FI-Natura sertifikaatti, jonka sertifioimia sarjoja ovat oman tehtaan sarjat mukaan lukien Unna. FI-Natura ei kuulu Cosmokseen eikä sertifikaatin auditiointia voi verrata mm. Cosmokseen, Ecocertiin, NaTrueen tai BDIH:in ja näin ollen itselleni FI-Natura ei edusta virallista sertifikaattia, kunnes se on mahdollisesti jonain päivänä läpäissyt prosessin liittyäkseen Cosmokseen, jonka puolesta auditoinnit suoritetaan.

Unnan tuotekehityksessä on Inarin tapaan selkeästi vaikutteita K-beautysta, sillä valikoimaan kuuluvat esimerkiksi hoitonesteet ja sleeping maskit eli yönaamiot. Raaka-aineiden inspiraatio tulee sen sijaan suomalaisesta luonnosta ja aktiiviaineina on käytetty muun muassa koivunmahlaa, mäntyä, kuusta, katajaa, marjoja ja kauraa. Täydellinen yhdistelmä!

Tuotteilla on kaunis pakkausdesign, mutta sen sijaan slogan tunne metsä ihollasi jää oman testituotejoukkoni osalta toteutumatta. Slogan sopisikin paremmin Inarille, jonka tuotteissa metsä todellakin tuntuu melkein iholla. Unnan tuoksumaailma on huomattavasti lempeämpi ja miedompi, varmasti monen tuoksuherkän makuun sekä niille, joiden mielestä Inari on liiankin metsäinen.

Kokeilin Unnalta seuraavat tuotteet: Ilta Cleansing Oil puhdistusöljyn, Raita Cleansing Clay Gel puhdistusgeelin, Varpu Renewing Toner hoitonesteen, Aina Collagen Booster seerumin, Viola PHA kuorinnan ja Hertta Antioxidant Sleeping Mask yönaamion.

Ilta puhdistusöljy sisältää ainoastaan viinirypäleensiemenöljyä, risiiniöljyä ja hajotettuja kasviöljyjä (Caprylic/Capric Triglyceride ja Olus Oil). Tuote ei ole mitenkään ihmeellinen tai erityinen eikä se huuhtoudu vedellä pois iholta, joten sen kanssa täytyy käyttää joko musliiniliinaa tai tehdä kaksoispuhdistus. Minä en saanut sitä kuitenkaan iholta pois edes sarjan puhdistusgeelin kanssa. Musliiniliinan kanssa toimii sen sijaan moitteettomasti. Tämä tuote oli pettymys ja olisin kaivannut premium-hoitolasarjana itseään mainostavalta säväyttävämpää tuotetta ja hifimpää tuotekehitystä.

Raita savipuhdistusgeeli oli sen sijaan aivan ihana! Mistään tujakasti pesevästä geelistä ei tämän kohdalla voi puhua, mikä on  pelkästään positiivinen asia ja tuote sopii pintakuivallekin iholle. Pidin erityisesti neljän eri savilaadun yhdistämisestä geelimäiseen puhdistustuotteeseen. Tehoaineista löytyy mm. kirkastavaa raparperia, tasapainottavaa katajavettä ja raikastavaa piparminttuvettä. 100 ml kokoinen puteli kulkee helposti mukana matkoillakin, mutta kotikäyttöön kaipaisin isompaa pakkauskokoa. Uskon, että tästä tulee sarjan hittituote.

Varpu hoitonesteessä on täydellinen koostumus: se ihanan ”paksua” vettä. Tehoaineista löytyy koivunmahlaa, katajavettä, prebiootteja, fermentoitua granaattiomenaa ja hyaluronihappoa. Ehkä tuo granaattiomena ei nyt ihan istu metsäiseen tunnelmaan ja sarjan sloganiin, mutta hyvä raaka-aine toki kyseessä. Varpu kosteuttaa loistavasti, mutta jäin kaipaamaan kuitenkin pintaa syvemmälle ulottuva wau-efektiä. Siitäkin huolimatta on sanottava, että tuote on ehdottomasti yksi parhaista hoitonesteistä/kasvovesistä etenkin tässä hintakategoriassa. Uskon tämän olevan myös hittituote savipuhdistusgeelin ohella.

Aina kollageeniseerumin raaka-aineluettelo on ihanaa luettavaa: uudistavaa koivunmahlaa, kosteuttavaa sodium PCA:ta, kirkastavaa raparperia, ikääntymisen merkkejä ehkäisevää ruusunmarjauutetta, kiinteyttävää arginiini PCA:ta ja karnitiinia sekä kollageenin muodostumista aktivoivaa fermentoitua granaattiomenaa. Ripaus männyn eteeristä öljyäkin tuotteesta löytyy, mutta tuoksu tulee luonnollisesta hajusteesta ja on erittäin mieto. Seerumi on koostumukseltaan ohutta ja geelimäistä. Se liukuu iholle silkkisen kevyesti eikä jätä jälkeensä tahmaista pintaa. Seerumin siloittavan ja ihon väriä heleyttävän vaikutuksen huomaa välittömästi. Kas tässä meillä onkin jo kolmas hittituote Unnalta!

Viola kuorinta on PHA- eli polyhydroksihappokuorinta. Kuoriva PHA-happo on glukonolaktonia, joka on vaikutuksiltaan AHA-happojen kaltainen, mutta hellävaraisempi. Monet, joiden iho ärtyy AHA- tai BHA-hapoista, voivat käyttää PHA-happoja. Glukonolaktonin lisäksi kuorinta sisältää kirkastavaa raparperia ja variksenmarjavettä sekä rauhoittavaa kauraa ja ihon hyvisbakteereja ruokkivia prebiootteja. Erikoinen valinta on eksoottinen litsin eteerinen öljy, se on pakko sanoa. Männyn eteerinen öljy olisi sopinut paremmin metsäteemaan. Näihin pikkuasioihin tuskin moni kiinnittää huomiota, mutta minulta ne eivät voi mennä ohi. Sama koskee Paju kuorintaa, joka ei sisällä pajua, mutta bambua kylläkin. Erikoisista valinnoista huolimatta Viola kuorinta on loistava. Itselleni tuote sopii vaikka tiheämpäänkin käyttöön eikä juurikaan pistele tai tunnu iholla. Herkkäihoiselle tämä on kaivattu tuote, sillä välillä on vaikeaa löytää sopivan vahvuista kuorintaa herkälle iholle, jolle rakeeton ja mieto kuorinta silloin tällöin tekee oikein hyvää.

Hertta yönaamion nimi voi hämätä. Yönaamioita ei suinkaan ole tarkoitus levittää perinteiseen tapaan paksua kerrosta iholle ja painella sitten nukkumaan. Yönaamio on vähän kuin yövoidetta ja sitä levitetään ohut kerros iholle ihonhoitorutiinin päätteeksi. Hertta naamio sisältää mm. koivunmahlaa, granaattiomenansiemenöljyä, sheavoita, ruusunmarjauutetta ja fermentoitua granaattiomenaa. Tuotteen sanotaan uudistavan ihoa ja parantavan kollageenintuotantoa. Tämä oli testijoukkoni toinen pettymys. Tuote sisältää yksinkertaisesti liikaa hajotettuja kasviöljyjä, joista iho ei hyödy mitenkään ja omalle iholleni tämä tuntui tukkeuttavalta.

Unnan valikoima on kattava ja moni tuote jäi vielä kokeilematta. Lupaavalta sarja kuitenkin vaikuttaa, kun puteleista 4/6 oli loistavia. Uskon Unnasta tulevan monen suosikkibrändi, sillä tehokkaita ja kauniisti pakattuja suomalaisia merkkejä ei ole luonnonkosmetiikkarintamalla liiaksi tarjota – toistaiseksi.

Kiinnostavaa tässä on seurata Unnaa valmistavan Naviterin tuotekehitystä, sillä vaikuttaa siltä, että tehtaan merkkien tuotepohjat ovat hyvin pitkälti samoja, mutta aktiiviaineita vaihdellaan, mikä on yleinen käytäntö useita eri merkkejä valmistaville tehtaille.

Joko olette testanneet Unnaa?

Kuvat Katja Kokko

Tuotteet saatu blogin kautta

Avainsanat: , , , , , , ,

Beauty

16 kommenttia artikkeliin “Unna – kotimaista premium-luonnonkosmetiikkaa”

  • Katajan eteerinen öljy ei sovi raskaana oleville ja tuote sisältää katajavettä. Tosin komponenttien määrä on varmasti vähäinen, joten tuskin mitään merkittävää riskiä sillä on, mutta tiedoksi 🙂

 1. Mari Vee

  Unna vielä kokeilematta, kun käytän ensin muita tuotteita loppuun ennenkuin hankin uusia. Putsarit, kasvovedet, seerumit kiinnostavat. Kotimaisuus on hieno juttu, mutta tärkein on tuotteiden toimivuus omalla iholla.

 2. Mirri

  Kiinnostava sarja. Mutta täytyy todeta, että Naviterin tuotemerkit muistuttavat kovasti toisiaan. Olen käyttänyt Ekopharmaa ja Atopikia jonkin aikaa, ja nyt otin kokeiluun Murumurun pari tuotetta. Näiden sarjojen voiteet ovat hyvin samankaltaisia ja samaa tavaraahan ne taitavat ollakin.

 3. omppu

  Onhan se hienoa että luonnonkosmetiikkaa ja etnkin kotimaista nyt valmistetaan ja tuotetaan, mutta kieltämättä tätä menoa (on jo nyt) tullut ”kosmetiikka ähky” ja jotenkin tökkii kaikki uudet jutut..Kaikkea ihanaa olisi kyllä pilvinpimein tarjolla, ja siinä tulee eteen tuo valinnan vaikeus.Liika on liikaa tässäkin asiassa.Purnukatkin näyttävät etikettejä lukuunottamatta samanlaisilta.Tuo musta/ruskea lasipakkaus on perusteltua, mutta halpisvalmisteitakin siihen pakataan,joku uusi erityinen pakkauskin olisi ihan kiva juttu,nyt hieman hukkuu massaan.Kokeilupakkaukset ja niiden tuotteistaminen olisi hyvä juttu,jolloin voisi rauhassa ja ppienellä rahalla tutustua tuotteisiin.

  • Marleena

   Itsekkin välillä kauhulla seuraan trendejä nyt, kun tuotteita kehutaan/dissataan ja niitä putkahtelee kokoajan vaan lisää. Varmasti kuluttajan on haastavaa pysyä mukana. Uskon kuitenkin, että täysin huonoa luonnonkosmetiikkaa ei ole. Luonnonkosmetiikan sanoma vaan laajenee, kun tarjontaa on. Suurin haaste kuitenkin on se, että valitaan itselle vääränlaiset tuotteet, tai käytetään niitä väärin. Kaikki ei käy kaikille, ja monella on ihan vääränlainen kuva omasta ihostaan ja sen tarpeista. Lisäksi moniin iho-ongelmiin ei pelkät huippu tuotteetkaan auta. Olemme kokonaisuuksia. Joten kuitenkin käyttäisin rahani mielumin sen sijaan, että testaan kaikki tuotteet, mitä hehkutetaan somessa, valitsemalla itselleni ammattilaisen avuksi, löytämään juuri MINULLE oikeat tuotteet. Samalla työllistää yrittäjyyttä, sekä säästyy varmasti hutiostoilta, ja on pidemmän päälle myös ekologisempaa. Tuotteiden valinnassa voisi myös miettiä arvojen kautta, haluaako tukea Suomalaista työtä, osaamista tai seurata varmasti laadukkaita trendejä maailmalta, onneksi meillä on valinnat vapaus.

 4. Johanna

  Kiitos vinkistä! Olen saanut pidettyä herkän ihoni hyvässä kunnossa ekopharmalla, mutta ehkä tämä olisi virkistävää vaihtelua. Mitä Unna-tuotteita voisit suositella herkkäihoiselle?

 5. Heini

  Instastooreissasi mainitsit REN-tuotesarjan, onko kyseisestä sarjasta tulossa blogikirjoitusta? Perfect Canvas herätti mielenkiintoni primereihin ja olisi kiva lukea lisää käyttökokemuksistasi!

   • Heili

    Olisi ihana kuulla sun mielipide Perfect Canvas tuotteesta. Mulla se on joskus käytössä. En ihan saanut sellaista wow elämystä kuin toivoin. Esim ei supista huokosia kovin paljon. Mutta toimii varmasti eri ihoilla eri lailla. RENin happokuorinta ja ever calm naamio ovat tosi hyviä. 🙂

 6. Minna N.

  Olisikohan tuo Raita savipuhdistus pätevä tuote myös aurinkovoiteen poistoon? Kohta olisi sellaiselle tuotteelle tarvetta

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>