Beauty

Unna – kotimaista premium-luonnonkosmetiikkaa

Beauty | 25.11.2018 | Katja Kokko

Kotimaista luonnonkosmetiikkaa pukkaa tällä hetkellä markkinoille kuin sieniä sateella. Enpä ole ollut väärässä ennustaessani monen tarttuvan arktisten raaka-aineiden, puhtaan luonnon ja metsien trendikkyyteen. Minun puolestani tämä trendi saakin levitä vaikka maailman ääriin, sillä mikään ei ole ihanampaa ja arvokkaampaa kuin puhdas ja villi luonto.

Se on kuitenkin sanottava, että nyt kun suomalaista sarjaa pukkaa toisensa perään, seulani on entistä kriittisempi. Aiemmin on ollut mukava buustata suomalaisia sarjoja ja antaa monien juttujen mennä vähän läpi sormien. En kuitenkaan halua, että kotimaisuuden nimissä voi hehkuttaa ihan mitä tahansa, joten suomalaiset sarjat saavat myös luvan todistaa olevansa hypetyksen arvoisia.

Kirjoitin hetki sitten arktisiin raaka-aineisiin perustuvasta luksussarja Inarista, joka onkin yhtä epäonnistunutta tuotetta lukuunottamatta aivan loistava ja tehokas sarja, jolle ennustan loistavaa tulevaisuutta. Laponie of Scandinavia edustaa puolestaan edullisempaa ja todella yksinkertaista ihonhoitoa, joka sopii herkimmällekin iholle ja tuotteet tekevät mitä lupaavat. Laponien tuotekehitys on hiottu äärimmilleen. Kummallakaan sarjalla ei ole luonnonkosmetiikan sertifikaattia, mutta tuotteet valmistetaan Ecocert-sertifioiduilla tehtailla.

Markkinoiden yksi uusimmista tulokkaista on Unna Nordic, jonka slogan kuuluu ”tunne metsä ihollasi”. Unnan tuotekehityksessä on ollut mukana vahvasti valovoimainen ekokosmetologi Minna Monthan, joka tunnetaan Kauneushoitola Hillan perustajana ja omistajana.

Unnan tuotteet valmistaa Naviter, joka on mm. Ekopharman, Atopikin, SnowAnnan, Senja Cosmeticsin ja Murumurun valmistaja. Naviterin valmistamilla tuotteilla on yrityksen itsensä perustama FI-Natura sertifikaatti, jonka sertifioimia sarjoja ovat oman tehtaan sarjat mukaan lukien Unna. FI-Natura ei kuulu Cosmokseen eikä sertifikaatin auditiointia voi verrata mm. Cosmokseen, Ecocertiin, NaTrueen tai BDIH:in ja näin ollen itselleni FI-Natura ei edusta virallista sertifikaattia, kunnes se on mahdollisesti jonain päivänä läpäissyt prosessin liittyäkseen Cosmokseen, jonka puolesta auditoinnit suoritetaan.

Unnan tuotekehityksessä on Inarin tapaan selkeästi vaikutteita K-beautysta, sillä valikoimaan kuuluvat esimerkiksi hoitonesteet ja sleeping maskit eli yönaamiot. Raaka-aineiden inspiraatio tulee sen sijaan suomalaisesta luonnosta ja aktiiviaineina on käytetty muun muassa koivunmahlaa, mäntyä, kuusta, katajaa, marjoja ja kauraa. Täydellinen yhdistelmä!

Tuotteilla on kaunis pakkausdesign, mutta sen sijaan slogan tunne metsä ihollasi jää oman testituotejoukkoni osalta toteutumatta. Slogan sopisikin paremmin Inarille, jonka tuotteissa metsä todellakin tuntuu melkein iholla. Unnan tuoksumaailma on huomattavasti lempeämpi ja miedompi, varmasti monen tuoksuherkän makuun sekä niille, joiden mielestä Inari on liiankin metsäinen.

Kokeilin Unnalta seuraavat tuotteet: Ilta Cleansing Oil puhdistusöljyn, Raita Cleansing Clay Gel puhdistusgeelin, Varpu Renewing Toner hoitonesteen, Aina Collagen Booster seerumin, Viola PHA kuorinnan ja Hertta Antioxidant Sleeping Mask yönaamion.

Ilta puhdistusöljy sisältää ainoastaan viinirypäleensiemenöljyä, risiiniöljyä ja hajotettuja kasviöljyjä (Caprylic/Capric Triglyceride ja Olus Oil). Tuote ei ole mitenkään ihmeellinen tai erityinen eikä se huuhtoudu vedellä pois iholta, joten sen kanssa täytyy käyttää joko musliiniliinaa tai tehdä kaksoispuhdistus. Minä en saanut sitä kuitenkaan iholta pois edes sarjan puhdistusgeelin kanssa. Musliiniliinan kanssa toimii sen sijaan moitteettomasti. Tämä tuote oli pettymys ja olisin kaivannut premium-hoitolasarjana itseään mainostavalta säväyttävämpää tuotetta ja hifimpää tuotekehitystä.

Raita savipuhdistusgeeli oli sen sijaan aivan ihana! Mistään tujakasti pesevästä geelistä ei tämän kohdalla voi puhua, mikä on  pelkästään positiivinen asia ja tuote sopii pintakuivallekin iholle. Pidin erityisesti neljän eri savilaadun yhdistämisestä geelimäiseen puhdistustuotteeseen. Tehoaineista löytyy mm. kirkastavaa raparperia, tasapainottavaa katajavettä ja raikastavaa piparminttuvettä. 100 ml kokoinen puteli kulkee helposti mukana matkoillakin, mutta kotikäyttöön kaipaisin isompaa pakkauskokoa. Uskon, että tästä tulee sarjan hittituote.

Varpu hoitonesteessä on täydellinen koostumus: se ihanan ”paksua” vettä. Tehoaineista löytyy koivunmahlaa, katajavettä, prebiootteja, fermentoitua granaattiomenaa ja hyaluronihappoa. Ehkä tuo granaattiomena ei nyt ihan istu metsäiseen tunnelmaan ja sarjan sloganiin, mutta hyvä raaka-aine toki kyseessä. Varpu kosteuttaa loistavasti, mutta jäin kaipaamaan kuitenkin pintaa syvemmälle ulottuva wau-efektiä. Siitäkin huolimatta on sanottava, että tuote on ehdottomasti yksi parhaista hoitonesteistä/kasvovesistä etenkin tässä hintakategoriassa. Uskon tämän olevan myös hittituote savipuhdistusgeelin ohella.

Aina kollageeniseerumin raaka-aineluettelo on ihanaa luettavaa: uudistavaa koivunmahlaa, kosteuttavaa sodium PCA:ta, kirkastavaa raparperia, ikääntymisen merkkejä ehkäisevää ruusunmarjauutetta, kiinteyttävää arginiini PCA:ta ja karnitiinia sekä kollageenin muodostumista aktivoivaa fermentoitua granaattiomenaa. Ripaus männyn eteeristä öljyäkin tuotteesta löytyy, mutta tuoksu tulee luonnollisesta hajusteesta ja on erittäin mieto. Seerumi on koostumukseltaan ohutta ja geelimäistä. Se liukuu iholle silkkisen kevyesti eikä jätä jälkeensä tahmaista pintaa. Seerumin siloittavan ja ihon väriä heleyttävän vaikutuksen huomaa välittömästi. Kas tässä meillä onkin jo kolmas hittituote Unnalta!

Viola kuorinta on PHA- eli polyhydroksihappokuorinta. Kuoriva PHA-happo on glukonolaktonia, joka on vaikutuksiltaan AHA-happojen kaltainen, mutta hellävaraisempi. Monet, joiden iho ärtyy AHA- tai BHA-hapoista, voivat käyttää PHA-happoja. Glukonolaktonin lisäksi kuorinta sisältää kirkastavaa raparperia ja variksenmarjavettä sekä rauhoittavaa kauraa ja ihon hyvisbakteereja ruokkivia prebiootteja. Erikoinen valinta on eksoottinen litsin eteerinen öljy, se on pakko sanoa. Männyn eteerinen öljy olisi sopinut paremmin metsäteemaan. Näihin pikkuasioihin tuskin moni kiinnittää huomiota, mutta minulta ne eivät voi mennä ohi. Sama koskee Paju kuorintaa, joka ei sisällä pajua, mutta bambua kylläkin. Erikoisista valinnoista huolimatta Viola kuorinta on loistava. Itselleni tuote sopii vaikka tiheämpäänkin käyttöön eikä juurikaan pistele tai tunnu iholla. Herkkäihoiselle tämä on kaivattu tuote, sillä välillä on vaikeaa löytää sopivan vahvuista kuorintaa herkälle iholle, jolle rakeeton ja mieto kuorinta silloin tällöin tekee oikein hyvää.

Hertta yönaamion nimi voi hämätä. Yönaamioita ei suinkaan ole tarkoitus levittää perinteiseen tapaan paksua kerrosta iholle ja painella sitten nukkumaan. Yönaamio on vähän kuin yövoidetta ja sitä levitetään ohut kerros iholle ihonhoitorutiinin päätteeksi. Hertta naamio sisältää mm. koivunmahlaa, granaattiomenansiemenöljyä, sheavoita, ruusunmarjauutetta ja fermentoitua granaattiomenaa. Tuotteen sanotaan uudistavan ihoa ja parantavan kollageenintuotantoa. Tämä oli testijoukkoni toinen pettymys. Tuote sisältää yksinkertaisesti liikaa hajotettuja kasviöljyjä, joista iho ei hyödy mitenkään ja omalle iholleni tämä tuntui tukkeuttavalta.

Unnan valikoima on kattava ja moni tuote jäi vielä kokeilematta. Lupaavalta sarja kuitenkin vaikuttaa, kun puteleista 4/6 oli loistavia. Uskon Unnasta tulevan monen suosikkibrändi, sillä tehokkaita ja kauniisti pakattuja suomalaisia merkkejä ei ole luonnonkosmetiikkarintamalla liiaksi tarjota – toistaiseksi.

Kiinnostavaa tässä on seurata Unnaa valmistavan Naviterin tuotekehitystä, sillä vaikuttaa siltä, että tehtaan merkkien tuotepohjat ovat hyvin pitkälti samoja, mutta aktiiviaineita vaihdellaan, mikä on yleinen käytäntö useita eri merkkejä valmistaville tehtaille.

Joko olette testanneet Unnaa?

Kuvat Katja Kokko

Tuotteet saatu blogin kautta

Avainsanat: , , , , , , ,