11

Treat Collection – hieman lempeämpi kynsilakka

Katja Kokko | 4.7.2015

DSC_0325

Kynsilakka on yksi niistä kosmetiikkatuotteista, joita on silkka mahdottomuus valmistaa luonnonkosmetiikan periaatteiden mukaisesti ilman, että lakan laatu kärsisi. Hyvän kynsilakan kuuluu kuitenkin peittää hyvin, levittyä tasaisesti, kuivua kohtuullisessa ajassa ja vielä kestääkin ainakin muutama päivä siistinä ilman halkeamia, eikö vain?

Luonnonkosmetiikkamarkkinoilta löytyy joitakin vesipohjaisia kynsilakkoja ja jopa yksi sertifioitu kynsilakka. Näiden kohdalla edellä mainitut laatuseikat eivät kuitenkaan toteudu ja lakkakerros saattaa käytännössä irrota kynnestä kokonaisena levynä.

Viime vuosina markkinoille onkin tupsahdellut muutamia kynsilakkamerkkejä, joiden valmistuksessa ei ole käytetty kaikista haitallisimpia kemikaaleja vaikka luonnonkosmetiikan vaatimuksiin ei ylletäkään – eikä se ole tarkoituskaan, vaan pyrkiä valmistamaan laadukas kynsilakka, mutta mahdollisimman turvallisesti.

Tähän mennessä Suomessa on ollut saatavilla vain yksi tämmöinen merkki, ranskalainen Kure Bazaar, jonka lakat ovat ns. 4free, eli vapaita neljästä kynsilakkojen yleisimmin sisältämistä haitallisimmasta kemikaalista. Kuren lakat on valmistettu 85 prosenttisesti luonnollista alkuperää olevista aineista ja pitää siten näistä laatukriteerit täyttävistä lakoista ekologisimman kynsilakan titteliä.

DSC_0337

Markkinoilta on löytynyt jo pitkään myös 5free-lakkoja, kuten jenkkisarjat RGB ja Intensae, mutta kukaan suomalainen jälleenmyyjä ei ole toistaiseksi näihin tarttunut. Nyt Suomeen on kuitenkin vihdoin ja viimein rantautunut ensimmäinen 5free kynsilakkamerkki: berliiniläinen Treat Collection, jonka kynsilakat valmistetaan RGB:n ja Intensaen tavoin Jenkeissä.

Treat Collection on erittäin tervetullut lisä Kure Bazaarin rinnalle, sillä vaihtelu virkistää.

Treat Collectionin värivalikoima on todella upea: sortimentistä löytyy punaisia, viininpunaisia, pinkkejä ja violetteja sävyjä joka lähtöön sekä muutama nudeväri. Toki valikoimassa on myös muutama värikkäämpikin sävy. Käytän nykyisin itse kynsilakoissa hyvin klassisia värejä, mutta olen niidenkin suhteen hyvin tarkka. Sävyn pitää olla juuri oikea ja siksi punaisestakin kynsilakasta on hyvä olla monta eri vivahdetta.

DSC_0349

Sain valita maahantuojalta testiin kaksi värilakkaa alus- ja päällyslakan lisäksi. Pitkän harkinnan jälkeen päädyin räiskyvän koralliin Goddessiin sekä kirsikan väriseen The Other Oneen.

Lisäksi sain testiin Treatin kynsilakanpoistoaineen, joka on hajuton. Kyllä, luit oikein. Hajuton kynsilakanpoistoaine, joka kaiken lisäksi toimii loistavasti ja sisältää tujauksen arganöljyä, jolloin kynsistä ei tule kuivaa korppua lakanpoiston jälkeen. Aine pääsikin heti tosi toimiin, sillä olin juuri ehtinyt lakata varpaan kynnet Kure Bazaarin kirsikanvärisellä kynsilakalla. Lakat lähtivät pois aivan yhtä hyvin kuin tavis kynsilakanpoistoaineella, joten marketti-Miramelle saa vihdoin sanoa hyvästit.

Maalasin varpaani Goddessilla alus- ja päällyslakan kanssa. Kolmen päivän jälkeen lakkaus on edelleen täysin virheetön ja kiiltävä. Olen todella tyytyväinen lakan laatuun, yhdellä kerroksella lakkauksesta tuli täysin peittävä. En jaksa korjailla kynsilakkoja montaa kertaa kesässä ja saatan jumittaa koko kesän samassa värissä, joten hyvä pysyvyys on minulle tärkeää. Alus- ja päällyslakasta en lintsaa ikinä, sillä joka kerta, kun olen tehnyt tämän virheliikkeen, lakka on lähtenyt halkeilemaan tai kynnet kellastuneet.

Sormen kynsiä en ole vielä lakannut eikä se oikein ole juttunikaan enää tänä päivänä. Kynsilakat saavat yleensä kynteni liuskottumaan ja lohkeilemaan, mutta aion kyllä kokeilla mitä ne tuumivat Treatin lakoista.

DSC_0334

Ja sitten on pakko huomauttaa, että vaikka kynsilakka olisi 4free tai 5free, se ei missään nimessä ole verrattavissa luonnonkosmetiikkaan eikä hoida kynsiä millään tavalla, vaan päinvastoin. En suosittele kenellekään jatkuvaa kynsilakan käyttöä, sillä kynnenkin läpi aineet pääsevät imeytymään syvemmälle, eikä itseäni ainakaan kiinnostaa suorittaa ihmiskoetta, mitä vaikutuksia sillä on pitkässä juoksussa esimerkiksi hormonitoimintaani. Tämän vuoksi käytän kynsilakkaa vain silloin tällöin ja varpaissa vain kesäisin. Myöskään raskaana oleville en suosittele minkään kynsilakan käyttöä.

Treat Collectionin kynsilakat ovat vapaita näistä ilkimyksistä:

Formaldehydi: yksi tärkeimmistä kemianteollisuuden raaka-aineista, jota käytetään kosmetiikassa liuottimena. Se on kuitenkin erittäin allergisoiva ja voi aiheuttaa ärsytystä iholla, silmissä ja hengitysteissä. Sen epäillään myös aiheuttavan syöpää.

Formaldehydi resiini: ominaisuuksiltaan kova ja rikkoutumaton, jonka vuoksi sitä käytetään yleisesti lastu- ja piirilevyjen valmistuksessa. Sen katsotaan kuitenkin altistavan iho-ongelmille ja allergisille reaktioille.

Tolueeni: löytyy muun muassa bensiinistä ja on yleisesti käytetty liuotin. Vahvan hajunsa vuoksi se voi aiheuttaa huimausta ja riippuvuutta.

Dibutyyliftalaatti : ympäristölle haitalliseksi ja myrkylliseksi luokiteltu aine, jota käytetään pehmittimenä. Tämä kemikaali pitää muovin notkeana. EU on kieltänyt dibutyyliftalaatin käytön kosmetiikassa, leluissa ja lastentarvikkeissa.

Synteettinen kamferi: dibutyyliftalaatin lailla usein käytetty pehmitin. Muita käyttökohteita ovat räjähteet ja tuholaismyrkyt. Synteettinen kamferi on psykoaktiivinen ja myrkyllinen aine, joka voi aiheuttaa pahoinvointia, hengitysvaikeuksia ja paniikkikohtauksia.

Maahantuojan sivuilta voit lukea lisätietoa aineista, joilla Treat Collection on korvannut nämä aineet. Ja kuten sanottua, mitään luonnonkosmetiikan raaka-aineita eivät nekään ole ja Treatin incistä löytyy kyllä muita ftalaatteja, vaikka dibutyyliftalaatista se onkin vapaa. Kynsilakan kohdalla pitääkin itse tehdä se päätös, kuinka ehdoton haluaa olla ja mitkä seikat lakassa ovat itselle tärkeimpiä. Minä haluan käyttää kynsilakkaa silloin tällöin, jolloin arvostan kestävyyttä ja hyvää peittokykyä.

Treat Collectionia myy tällä hetkellä Biodelly, jossa lakat ovat parhaillaan -20 % tutustumistarjouksessa. Ja koodilla KESÄ15 Biodellyn kaikista normaalihintaisista tuotteista irtoaa -15 % alennus 15.7.2015 saakka.

Harmikseni huomasin, ettei Biodellyn valikoimasta löydy läheskään kaikkia sortimentin värejä. Esimerkiksi turkoosit ja violetit puuttuvat täysin sekä himoitsemani suklaanvärinen lakka. Toivotaan, että valikoima laajenee pian, sillä värit ovat todella upeita, käykää tutustumassa niihin Treatin omilla sivuilla!

DSC_0327

Linkit ovat affiliate-linkkejä

Kynsilakat saatu testiin maahantuojalta

Kuvat Katja Kokko

/ /

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää seuraavia HTML-tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 1. saara// sanoo:

  Kynsilakat ovatkin ainoa käyttämäni luonnokosmetiikan ulkopuolelta. Nyt saa sekin huvi vähentyä, kun luin taas noita aineita. Sormen kynnet ovat mielestäni siistinä ja hyvinvoivana paljon kauniimmat kuin lakattuina. Toki joskus haluan jotain ekstraa. Lakatut varpaat sandaaleissa ovat ihanat! Täytyy tilata jokin noista lakoista siihen:)
  Ps. Eilen 3.7 blogiisi ei päässyt. Tuli aina jokin tiedotetila.

 2. Anna sanoo:

  Nämä vaikuttaa hyviltä! Popsicle näyttää kuvien perusteella ihanalta kesäsävyltä, jota olisi kiva kokeilla kunhan saan nykyisiä lakkoja käytettyä pois. Kesäisin lakkaan varpaankynnet, ja sormenkynnet silloin tällöin, mutta olen samaa mieltä siitä, että kynnet voivat paremmin kun niitä ei lakkaa jatkuvasti. Mun sormenkynnet liuskoittuvat aivan mahdottomasti, ja lakka ja ennen kaikkea kynsilakanpoistoaine pahentavat sitä entisestään. Tuoksuton kynsilakanpoistoaine kuulostaa myös loistavalta ja on varmasti Miramea tms. hellävaraisempi!

  • Tuo kynsilakanpoistoaine oli todella hyvä ja jätti kynnet ”hoidetun” oloiseksi. Minulla myös lakat lisäävät kynnen liuskoittuvuutta, mutta aion testata kyllä mitä ne tuumivat Treatin lakasta 🙂

 3. Maria sanoo:

  Täytyypä kokeilla näitä.Kure Bazaarin lakkoihin olen ollut todella tyytyväinen.
  Osaisitko Katja kertoa,onko mitään naamiota silmänympärysalueelle täältä luonnonkosmetiikkapuolelta?Tai naamiota,minkä voisi laittaa silmänympärysalueelle?

 4. Johanna sanoo:

  Kummat ovat mielestäsi parempia, Kure Bazaarin vai Treat Collectionin alus- ja päällyslakka? Entä samojen sarjojen kynsilakan poistoaine?

  Värilakkoja Kure Bazaarilta jo on, mutta nyt täytyisi hankkia nuo basicsit myös , enkä ole varma kumpaan investoisin 🙂

  • Sen kahden kerran perusteella mitä olen nyt Treatin alus- ja päällyslakkaa kokeillut, ne on kyllä parempia kuin Kuren. Nyt lakkasin sormen kynnet testiksi, katsotaan liuskottuvatko. Pigmenttiä on niin paljon, että yksi kerros riittää todella hyvin. Kuren kynsilakanpoistoainetta en ole kokeillut, mutta Treatin on aivan huippu, paras mitä olen tähän saakka koskaan kokeillut. Plus paljon edullisempi kuin Kurella!

 5. Johanna sanoo:

  Mitä mieltä olet Zoyan kynsilakoista? Niiden pitäisi olla myös 5 free ja niitä on ainakin joskus saanut Suomesta. Niillä on aivan valtava värivalikoima, mutta luotan sinun asiantuntemukseen siitä miten turvallisia ne ovat 🙂

  • En ole tutustunut niihin, nähnyt kyllä muutamissa verkkokaupoissa. Varmastikin ovat ihan yhtä ”turvallisia” kuin nuo muutkin 5free-lakat, luulisin 🙂

 6. Laura sanoo:

  Jos käyttää tätä Treatin (tai Kuren) aluslakkaa ja sen päällä ns. normimavalan värilakkaa, onko synti kehon kannalta yhtä suuri? Eli, voisiko ajatella, että kynsi saa suojaa tällä myrkyttömämmällä aluslakalla? Mahtaako tuo Treatin lakanpoistoaine poistaa myös noita normilakkoja (joita kaapissani on jokunen puteli)?

  • No kyllä itse heivaisin sen peruslakan kokonaan pois, en usko, että aluslakka sentään noin voimakkailta kemikaaleilta suojaa 🙂 Uskoisin, että Treatin kynsilakanpoistoaineella irtoaa myös peruslakka. Sen pitää antaa olla kynnen päällä noin 10 sek ennen poistoa. Huippu aine!